За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 421
  • 765
  •   1
Отговори
# 435
Пейч, долу горе и моето съотношение от снощната доза е такова, с около 40 гр повече захар на 1 кг плод, която разлика не е голяма. Подобна на твоята е и на баба и мама старата рецепта за сладко от дюли, но сега правя конфитюр все, че снахата иска конфитюр с настъргани дюли, а не сладко. Самата аз предпочитам сладко, ама ми мина времето - на мен угаждаха мами (и свекърва ми, затова "мами" е в множествено число) и баби, сега аз угаждам на снахата Simple Smile
Следващата доза обаче съм решила да е сладко, снахата е вече уредена с две партиди.
Ще пробвам и твоята захар, ама защо не съм я виждала? Къде се продава и чия е?  
Мики, едновремешните рецепти (и лично съм участвала с баба и мама) на голяма част от конфитюрите и сладката бяха с такова съотношение, но все пак се преценяваше и сладостта на самия плод, особено при дюлите някои сортове са по-кисели. Запомнила съм от мама, че ако захарта е прекалено малко, сладкото може да се развали. На приятелка всичкото от ягоди беше вкиснало и каза, че е сложила много малко захар, та не смея да прекалявам с намаляването.  
 Сладкото от боровинки редовно си го правя в съотношение 1:1 и в миналото си беше добре, сега и на него намалявам захарта.
Определено намирам разлика във видовете захар и оттам и нужното количество, ама знае ли човек всеки път какво ще излезе...май ще мина само на цвеклова захар, ако си намирам редовно.

П.П. Пропуснах да пиша, че конфитюрените ми терзания не са отколешни, а от последните 2-3 години, дотогава всичките сладка и конфитюри се получаваха достатъчно, но не и прекалено сладки и с необходимата консистенция според вида. Та, затова съм се заела да проучвам различните марки и видове захар и да пробвам. 
Всъщност така и не разбрах защо спряха отглеждането на цвеклото и захарта от него.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 14:14 от Кубратова

# 436
  • Русе
Скрит текст:
Пейч, долу горе и моето съотношение от снощната доза е такова, с около 40 гр повече захар на 1 кг плод, която разлика не е голяма. Подобна на твоята е и на баба и мама старата рецепта за сладко от дюли, но сега правя конфитюр все, че снахата иска конфитюр с настъргани дюли, а не сладко. Самата аз предпочитам сладко, ама ми мина времето - на мен угаждаха мами (и свекърва ми, затова "мами" е в множествено число) и баби, сега аз угаждам на снахата Simple Smile
...

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_51.html

За боровинките сладкото си го правя 1:1 съотношение, освен ако плодовете са много сладки намалявам на 700 - 800 г .
https://ipeychev9.blogspot.com/2015/09/blog-post_10.html

# 437
Аз съм ходила на бригада за цвекло като ученичка. Изравяше го (предполагам трактор) и ние вървяхме в редица с едни огромни ножове в ръце. Събирахме цвеклото на купчини като преди това с ножа отрязвахме листата. Ако имаше неизвадено цвекло от земята, го вадехме.
Явно е нерентабилно, затова не отглеждат цвекло.

Иначе и аз съм с твоите наблюдения, Кубратова. Различната захар търпи различно съотношение с плодовете за направа на конфитюр, сладко.
Впрочем и различната сол соли различно.

# 438
Не знам доколко е нерентабилно, но помня, че беше свързано с договореностите при влизане в ЕС и разни квоти, не ми се връща сега назад да ровя.   
Пейч, и конфитюрът ти ми стои на отворена страница, но от вътрешността на дюлите правя желе и затова не повторих рецептата. Сигурна съм, че по нея ще е с по-добра консистенция, ама исках и още малко желе да направя, та оставих за следващ път, има още дюли.
И завършвайки дюлената история, да кажа, че пекох и дюли за похапване - пак със същата цвеклова захар. Е, най-сетне усетих вкуса от детството, който помня - съвършено различни се получиха и на вкус, и на текстура от предишните, които пекох с тръстикова захар. За мен, каквото и да се казва за идентичността на двата продукта, практиката ми сочи, че разлика има, пък кой каквото реши, това да ползва.

# 439
В Лидл продават месо за готвене от младо телешко. Има ли готвили с него и дали ще го препоръчате?

# 440
  • In transit
Куку, младежите имаха мерак да правят дюлева ракия, ама като разбраха колко работа има по нея и казаха, че няма да имат толкова време да се занимават. Опитаха се да вербуват бащата на кандидат снахата, ама и той ги отряза и мераците им се изпариха. Joy Раздадохме на всички приятели по една щайга с плод и решихме проблема.

Кубратова, знам от майка ми, че все така ги правеше, свеки също, но никой не ги яде с толкова захар...с по-малко захар стават идеално и всички ги харесват.

beauty_magnolia, вземала съм преди време от него, но не съм впечатлена. Не е от много младо телешко. Ако имаш месарски магазин под ръка, по-добре оттам.

# 441
Скрит текст:
Куку, младежите имаха мерак да правят дюлева ракия, ама като разбраха колко работа има по нея и казаха, че няма да имат толкова време да се занимават. Опитаха се да вербуват бащата на кандидат снахата, ама и той ги отряза и мераците им се изпариха. Joy Раздадохме на всички приятели по една щайга с плод и решихме проблема.

Кубратова, знам от майка ми, че все така ги правеше, свеки също, но никой не ги яде с толкова захар...с по-малко захар стават идеално и всички ги харесват.

beauty_magnolia, вземала съм преди време от него, но не съм впечатлена. Не е от много младо телешко. Ако имаш месарски магазин под ръка, по-добре оттам.

Благодаря, Mikkey Simple Smile! Евентуално, ако взема от него /не намеря друго/, по-дълго ли трябва да го готвя?
Като рецепта съм решила да е на месо със зеленчуци, запържено и без сос.

# 442
  • Русе
Скрит текст:
В Лидл продават месо за готвене от младо телешко. Има ли готвили с него и дали ще го препоръчате?

Често вземам от него и съм доволен. Но все пак гледай да вземеш опаковка без много ципи по месото. Става идеално за супи /телешко варено, аз правя и една румънска със зеленчуци/ и гулаш. Сравнително бързо увира.

# 443
Телешкото на Лидл (не казвам, че всяка партида е така, опитът ми с него е малък) увря по-бързо от младо телешко на Бозмов, но пък беше много по-безвкусно от неговото. Просто ги готвих последователно и можах да направя сравнение.

# 444
  • In transit
Явно аз като съм вземала(2-3 пъти) е било от лелята на телето, Grinning защото изобщо не увря бързо, а колкото нормалното телешко, т.е поне 2-3 часа бавно готвене.
Готвила съм младо телешко, което на цвят е почти, като пилешко филе, почти бяло и се готви много бързо. Това ми е базата за сравнение.

# 445
Е то това съвсем розовото може би е било млечно телешко по-скоро, то е такова светло на цвят и много крехко. Но то пък няма вкуса и аромата на другото от по-пораснали животни.
А до това дали е леля му... така се случи че ядохме напоследък домашно месо от крава дето беше на едни поне 10 години, човек би очаквал да е като каиш и съвсем резонно майка ми планира повечето да стане на кайма. А като започнахме да разфасоваме, месото беше супер крехко и мраморно, почти като това скъпото японско телешко, забравих му сега името. Възрастна млечна крава, дори не порода за месо.

# 446
  • Бургас
Коментирали сте фалафели 😋 И аз ги правя по същата рецепта като Cuckoo, даже коментар # 36 е мой 🙂 Даже гледам, че назад с Cuckoo сме коментирали още. Рецептата е много сполучлива, а сместа от подправки е... един път! 🥰

# 447
Мики, моето от Лидл беше точно такова - бързо увря, светло на цвят, но нямаше вкус. Млечно телешко съм купувала от месарски магазин, то беше много по-хубаво и ароматно. Така покупката ми от Лидл на телешко стана първа и последна. Може да е до порода, до храна...не знам, не му разбирам, ама на яденето му разбирам и няма да го повторя.

# 448
# 449
  • София
Снимах указанието на опаковката. Може би трябва да намаля времето за варене или просто да купя друга марка. Приемам препоръки.

Цитат на: marchеva14 link=topic=1725625.msg49222019#msg49222019 d
.
[/quote
Забравих да се запиша. Така и ще отговоря и със снимка ,как се приготвя ориз Басмати
КАК СЕ ПРИГОТВЯ ПЕРФЕКТЕН ОРИЗ БАСМАТИ
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_782.html

Общи условия

Активация на акаунт