Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 847
  • 782
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Щом ще се трием, няма да пиша повече тук. Успех на всички Blush

# 136
Но парите и имотите в БГ си приличат по това, че и двете могат да се множат неограничено, дори бих казал, че докато сме в борд левовете по-трудно могат да се увеличават от имотите.
Защо да е трудно - ето как се увеличават левовете (данните са от БНБ, но тъпото е, че на сайта на БНБ не можеш да ги вземеш в готова графика, а трябва да ровиш из таблици с числа - а независими сайтове теглят данни от БНБ и дават готови графики, като че ли в БНБ нямат един младши анализатор данни да им сглоби един дашборд):

Теоретично, и имотите и парите могат да се увеличават още много, тъй като продаването на скъп имот, за който някой тегли висок кредит, създава нови пари в банковата система. Така че балон, финансиран с кредити, може да се надува дълго време, но винаги в един момент спира и за такива случаи е измислена поговорката 'от по-високо по-лошо се пада'. В един момент ако купувачите сметнат, че исканите цени са станали неразумно високи, спират да купуват и процесът тръгва наобратно, защото кредитите си висят, банките стават неспокойни и почват да не отпускат нови и да притискат да си събират старите, вкл. с принудителни продажби, и т.н.

Няма как София да е изолиран остров в ЕС, при положение, че световни столици като Париж и Рим са на два часа път. И още имаме да догонваме с цени.
Добре, по цени ще ги настигнем викаш, а това кога ще е - преди или след като сме ги настигнали по инфраструктура, културни забележителности, брой посещения от туристи, равнище на средната заплата, и други такива показатели?

# 137
  • София
Оф, бе Крис, пак ябълки с круши сравняваш.

Така е, бият ни по забележителности и инфраструктура.

Но откъм зеленина, храна и липса на мигранти са доста след нас.

# 138
Още има да ги стигаме другите държави, дето имат по 70-90 годишни ипотеки.
Цените стигнали Франция, ама на някое село във Франция от преди 50 години.
Идете сега, 2025, да видите какви са цените в Париж.

# 139
Тебе пък Екстере за какво те докладваха? Истината е, че Екстер беше един от малкото, който пускаше полезни национални статистики и свои такива. Мъск премахна цензурата в Х, дори зукърбурк маха факт чекъри във фейса и се принуди да признае, че няма как някой да определи кое е истина и кое не. Същото е и дали някой обижда някого или някогото се обидил, защото е обидчив Simple Smile
Крис, много правилно пишеш това, дори и аз зная, че е така, но все пак го написах. Да, има неограничени ниви около софия, застрояват се и се генерират нови депозите от нищото, които увеличават левовете докато не тръгнат хитреци да теглят и обменят да кажем в евро /долари извън БГ и в един момент ще се окажат много имоти и огромни задължения. Теоретично държавата гарантира обмяна на левовете към евро, но доколко гарантира тази обмяна ти знаеш по-добре - 'от по-високо по-лошо се пада'. Ние добре ги гоним европейците, ама да не се окаже, че бягаме на кръгла писта и пак да запеем една песен от недалечното минало "левовете в марки", на г-жа Васева

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 13:25 от MarioSuper

# 140
  • София
Братовчедка ми живее отдавна в предградие на Париж (на 40 минути с влак от центъра)
Обитава еднопространствено жилище 25-30кв и плаща 650Е. Имат закони, които не позволяват голямо вдигане на наема, има само някакви смешни 5-10Е годишно актуализация. Затова и наемът ѝ е толкова нисък. Казва, че ако сега тепърва иска да наеме такова жилище, ще е от порядъка на 900Е.

Не мисли за покупка, защото цените са убийствени.

Така че, сравненията с частни случаи не допринасят за темата. Примери от тази и онази държава, колко било евтино, са любопитни, ама нямат общо с положението в България. Отделен въпрос е и манталитетът на българина, че е привързан към недвижимостите и това се отразява на цените също.

# 141
Абсолютно нямат смисъл тези сравнения. То официалните статистики за минимални заплати реално не показват действителност, понеже в една държава са 14 плащанията, в друга- 12. Някъде удържат един процент за осигуровки, другаде- друг. И реално колко получават двама души в две различни държави  е доста различно от това, което се вижда в официалните таблици. Та какво остава за случайни сравнения на два случайни имота, на случайни места.

# 142
Честита Нова Година!
Ако сравните София с Тутракан защо ви е да си купувате в забутан френски град на български провинциални цени?
Ще си работите онлайн, ще се радвате на чист въздух и природа (няма работещи големи предприятия) и ще сте всред свои (когато пожелаете социално общуване) 😏

# 143
Така е, бият ни по забележителности и инфраструктура.

Но откъм зеленина, храна и липса на мигранти са доста след нас.
Моля?
Малко по-нагоре друго четох:
Бях за малко в Италия,
там в момента да си купиш нещо от пекарна е по-евтино отколкото  да речем в София....
За разликата във вкуса и използваните материали, дори да не говорим...

Но не е като само да съм чел, защото и аз ходя в чужбина няколко пъти в годината. Само Италия да беше... във Франция пресни кроасани от кварталната пекарна, с истинско масло - 1.20 евро.
Тук до нас има "френска пекарна", не знам какво им слагат, не са лоши, по 2.70 са.
Вино в ресторанти на чаша 3.50 евро и доста по-хубаво от това в Хепи 7.90лв. чашата или 35 лв. бутилката.
Е, ако идеш в ресторант със звезди Мишлен е по-скъпо, но то и тук ако идеш в такъв ресторант е скъпо... пардон, колко ресторанти с Мишлен звезди имахме в България?
Абсолютно нямат смисъл тези сравнения. То официалните статистики за минимални заплати реално не показват действителност
Аз не съм казал минимална, а средна заплата. Ако не вярваш на официална статистика, на око така като гледаш - би ли казала, че средно доходите в България са по-високи от тези във Франция, Италия, Германия, догонили ли сме ги, че да ги догоним и по цени на имотите?

# 144
В някои сектори са по-високи, в други са по-ниски.

# 145

Да го изтриеш това веднага!
Не може да ми отнемаш удоволствието да влизам в тая тема, не може да си толкова безчувствен!

# 146
  • София
Модерацията да сложи очила- при 4% от цялата цена за разход труд и 1% за лепила и боя, материалите били 5 пъти по-скъпи от труда... Мисъл някаква тече ли между ушите? Май не, ама мен трият, плявата седи. Ми да е плявата отгоре тогава...

# 147
Крис, ти сам си си отговорил в постинга.
Пекаря получава в София повече от Франция (по-високи цени, а сигурно по-ниски разходи).
Ресторантьорите също.

Ами, ето пример на хора с по-високи доходи в София и, как мислите, дали няма да си купят няколко апартамента?

Не виждам кое е чудното.
Сега, дали е социално, дали има за всички по равно, това е съвсем друг въпрос, който не е обсъждан.

И както обичам да казвам, отворете пекарна вие, и продавайте кроасани на по-добра цена. Отворете заведение и продавайте вино на по-добра цена. И спечелете от оборота и елате да се похвалите колко имота купихте с печалбата.

Тепърва ще се вдигат цените на всичко (труда) в София.
Че може и данъците да вдигнат.
Стигнахме западняците. Поне повечето от нас.
Който не ги е стигнал, да бяга по-бързо.

# 148
  • София
Модерацията да сложи очила- при 4% от цялата цена за разход труд и 1% за лепила и боя, материалите били 5 пъти по-скъпи от труда... Мисъл някаква тече ли между ушите? Май не, ама мен трият, плявата седи. Ми да е плявата отгоре тогава...
Екстер, много съжалявам.
Намирам те за мил и възпитан човек, макар, че както казах отдавна, в темата, особено тази съм чела умопомрачителни глупости.
Моля те, не го взимай насериозно и ако има значение, на мен ми е приятно присътвието ти и много бих се радвала да те чета, когато влизам тук, колкото и да е рядко.

По темата- според мен не е сериозно сравнението с Франция, или Германия или Англия в големите градове. Иначе София, в сравнение с Лондон е като хайде да не правя и аз сравнения, но е нелепо да се сравнява.
Нито очакванията да станем един малък Париж- това няма да стане. Освен, ако не продължи тенденцията с маргинализацията или някакъв друг катаклизъм не се случи.
Според мен сравненията трябва да стават с относително подобни страни.

Иначе тук се живее вече пррекрасно и хората се позамогнаха и достигнаха един добър стандарт за себе си семействата си, миграцията е обратна - много потенциални емигранти от новото поколение решават да се върнат след образование в чужбина.
Тоест- заможните хора с вкус вече могат да се чувстват сериозно удовлетворени в стандартите си.
И аз бих искала да има ресторанти с Мишлен, между другото не са и толкова скъпи, посещавала съм доста.

# 149
Еми то това е. Хората се замогват, но само по портфейл, не и по манталитет. Затова и си дават парите за компромиси и имат ниски критерии и стандарти, затова което получават. И насреща получават ниско качество във всяко едно естество на живота си.

Защо не трябва да сравняваме Париж със София. Има много причини, но ето ви една основна. Във Франция има 65 ядрени реактора. Какво е общото между тях и кроасана? Елементарно. У нас цената за ток необходим за производството на един кроасан е 3-4 пъти по-висока отколкото в Париж. И това при субсидиран ток пт държавата. Иначе щеше да е 6-8 пъти по-скъп. Ето затова короасана е по-скъп у нас, въпреки, че мрз е 500 евро. Ние отдавна сме задминали запада по цени, просто нашите брилянтни управляващи умело го прикриват чрез субсидиране на от външен дълг. Няма управляващи, които да отстояват националния интерес. Всеки ни продава за поредната комисиона. Затова сме и конкорентно неспособни, непродултивни и заплатите никога няма да стигнат западните. Стигаме ги само в аутсорсинга и интелектуалния труд, но те контролират заплатите ни. А нашите политици вдигнат ли данъците, западните фирми ще се насочат към Индия, Китай и Африка. Има невероятно квалифицирани и евтини кадри там.
Някои тук се смееха на ИП и Ивелин Михайлов. Бил пирамида. Цялата ни държава е една пирамида дами и господа. Остават ни още 50-60% външен дълг до рухването й. До тогава всеки ще влиза в пирамидата и ще точи колкото може. Пенсионери, здравеопазване, енергетика, образование, строителство, банки… затова и хората изглежда, че се замогват, но това e тн sugar rush, след който идва махмурлука. Аз не виждам нещата да се подобряват. Пък ако ще и всички милионери да станем. Затова много хора се изнасят. Ще каже някой, че съм черноглед. Поне съм с отворени очи. Вие сте слепи и заслепени от имагинерни хартийки.
ПП: французите имат стандарт, изисквания и критерии за кроасана, ганьо няма. Ще купи каквото му предложат, ще яде каквото има. Но Ганьо кроасан с масло не е ял. От къде да знае, че има и хубаво. Ще си плати чинно 2.70, ще яде с кеф, ще каже на всеки, който му каже, че кроасана с маргарин е лош, че гроздето е кисело и ще каже, че ще става и по-скъпо. Кроасана може да се замени с каквото си пожелаете.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 20:46 от Gogo1979

Общи условия

Активация на акаунт