Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 847
  • 782
  •   1
Отговори
# 165
Аз съм се устроил тук преди години когато беше евтино. В бъдеще когато имам нужда от по-качествени услуги, ще се изместя, защото мога да си го позволя. Ако се устройвах сега, със сигурност нямаше да е в София, България.  Да му мислят тези, които са се нагърбили сега.

# 166
Значи ти тях мислиш, тъй ли? Недей, ще си докараш главоболие. "Евтино" е относително понятие, все пак.

# 167
Смятам, че ако на другите им е добре и на мен ще ми е по-добре. Не смяташ ли така?

# 168
Тук доста хора се изказват неподговени, незапознати със сегашната ситуация. В хубавите квартали квадратният метър (светла площ) започва от 6000 евро, готов за живеене тристаен без забележки под 500 000 евро няма. С Париж и Рим не може да се сравняваме, но цените са ниво Прага/Будапещ. Със сигурност не сме най-достъпният пазар, както се тръби навсякъде.

# 169
Най-лесно е да се критикува и мрънка, кое колко е лошо, не става и е боклук. Това го разбрахме. Дайте, конструктивни мнения и примери: кое може да се промени, какво сте променили, за да се заживее по-добре. Някои мнения ги пропускам/ не ги чета до края като знам, че ще ме натоварят  Форумът дава такава опция. Човекът избира какво да допусне в неговия балон.

# 170
Тук доста хора се изказват неподговени, незапознати със сегашната ситуация. В хубавите квартали квадратният метър (светла площ) започва от 6000 евро, готов за живеене тристаен без забележки под 500 000 евро няма. С Париж и Рим не може да се сравняваме, но цените са ниво Прага/Будапещ. Със сигурност не сме най-достъпният пазар, както се тръби навсякъде.
Последната година плътно следя групите и имот бг. Не знам къде ги виждаш тия апартаменти по 500к. Аз лично не съм видял нито 1 такъв.
А и да е имало единична бройка за 400е е било някакво изключение.
Да сравняваш изключение със средни цени е най-малкото глупаво. Дори подвеждащо не е.
Като "ти миришат краката" не конкретно твоите, а по принцип, за апартамент у супер центъро ще си купиш, за където стигат парите. Под 200 евра има 3стайни панелки и ЕПК та в доста прилични райони.
Нямам идея в Прага как е. Но съм СИГУРЕН, че е по-скъпо от София.

# 171
Последната година плътно следя групите и имот бг. Не знам къде ги виждаш тия апартаменти по 500к. Аз лично не съм видял нито 1 такъв.
А и да е имало единична бройка за 400е е било някакво изключение.
Да сравняваш изключение със средни цени е най-малкото глупаво. Дори подвеждащо не е.
Като "ти миришат краката" не конкретно твоите, а по принцип, за апартамент у супер центъро ще си купиш, за където стигат парите. Под 200 евра има 3стайни панелки и ЕПК та в доста прилични райони.
Нямам идея в Прага как е. Но съм СИГУРЕН, че е по-скъпо от София.

Ок, моля те, дай дори един линк с хубав тристаен, готов за нанасяне под 400к в Лозенец/Яворов/Изток/Докторски/Иван Вазов/Изгрев. Търсим вече от няколко месеца, така че имам доста добра представа за какво говоря.

# 172

Ок, моля те, дай дори един линк с хубав тристаен, готов за нанасяне под 400к в Лозенец/Яворов/Изток/Докторски/Иван Вазов/Изгрев. Търсим вече от няколко месеца, така че имам доста добра представа за какво говоря.
Това са все много скъпи квартали.
Средни квартали са Младост, Гео Милев, Дианабад, Кръстова вада, Ман ли, Красно село.

Не знам, аз ли не пиша ясно, ама ...

В Прага кой знае в най-скъпите им квартали колко са цените.

# 173

Това са все много скъпи квартали.
Средни квартали са Младост, Гео Милев, Дианабад, Кръстова вада, Ман ли, Красно село.

Не знам, аз ли не пиша ясно, ама ...

В Прага кой знае в най-скъпите им квартали колко са цените.

Първото ми мнение се отнасяше за хубавите квартали, тези които съм изброил, не за средните. В средните квартали на Прага/Будапеща също са по 200-300к, колкото са и в Ман Ли и Младост например.

# 174
Е, няма как да споря, не ги знам кварталите на Прага.
А Будапеща не мисля, че е град с по-високи доходи.

От сега ще знам, че цените на София са равни с Прага. В средните квратали са равни и в скъпите квартали са равни.

edit:
поразрових се, ето какво казва гугъл:

Цитат
What is the average salary in Budapest in USD?
The average salary in Hungary is 493,000 HUF (Hungarian Forint) per month, which is roughly equal to USD 1435 per month (according to the April 2023 exchange rates). For reference, the average salary in the United States is USD 7,900 per month, which is significantly more than Hungarian salaries.Apr 28, 2023

The average salary for jobs in Budapest, Hungary is 7 383 386 Ft (HUF) per year
7 383 386 Ft = 34,896.78 Bulgarian Lev

Цитат
The average salary for jobs in Prague, Czech Republic is 760 517 Kč (CZK) per year or an hourly rate of 366 Kč (CZK). The above data is a sample of data available in ERI's Global Salary Calculator. The Global Salary Calculator provides compensation data for over 45,000 positions in 8,000+ cities in 69 countries.

760 517 Kč = 59,242.72 Bulgarian Lev
Дали е нето или бруто, кой знае.

Будапеща изостава от София с над 10% на заплатите.
Че и имаме хубава природа, море, климат, туристи.
Защо да не са ни по-скъпи имотите.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 17:54 от dany1

# 175
Аз не разбирам какво ви помага сравняването на имоти в София с други държави.
Толкова струват - купуват се.
Ама нямало инфраструктура. И?
Пак се купуват и се качват.
Значи има желаещи да купуват на тези цени и с тази инфраструктура.
Толкова е просто.

# 176
Средната нетна заплата в София е 2400лв. Будапеща е 493,000 HUF  (2330лв). Аз не оспорвам защо и как са такива цените при нас. Но ето че сме наравно с Будапеща по жилища и заплати. Не бяхме ли с най-евтините жилища в целия ЕС според всички експерти и брокери?

# 177
На мен пък ми се стори странно средната заплата в Прага да е 5000лв на месец.
Сега проверих, в Барселона е 5500.

И още малко гугъл:

Цитат
What is the average price of a flat in Prague?
In 2023, the average price of a family house was in the Czech Republic CZK 48 596 per m², in Prague it was CZK 111 087 per m². In 2023, a dwelling (flat) in the Czech Republic (CR) was sold at CZK 58 641 per m² in average; in Prague, the average price of a dwelling (flat) was CZK 103 693 per m² in 2023.
CZK 103 693 = 8,077.47 Bulgarian Lev = 4,136.14 Euro
2023та, СРЕДНАТА цена в Прага била 4,136 E на квм.
Това включва всички паланки, крайни квартали, предградия, панелки, колибки и тн.
Не апартаменти на пъпа на града.
а от 2023 до 2025 имаме едни 25% отгоре, поне при нас. За там не знам.

Равни, колко да са равни цените с Прага.

едит, не знам кои брокери са казали, че сме с най-евтините жилища. Може и да сме, нямам никаква представа. Но не е ставало обект на дискусия във форума. Или поне аз така си мисля.

Средната нетна заплата в София е 2400лв. Будапеща е 493,000 HUF  (2330лв). Аз не оспорвам защо и как са такива цените при нас. Но ето че сме наравно с Будапеща по жилища и заплати. Не бяхме ли с най-евтините жилища в целия ЕС според всички експерти и брокери?
Цитат
Най-висока средна заплата в София – 3129 лв., в Благоевград е най-ниската – 1519 лв. Средната работна заплата за страната e 2296 лв. за второто тримесечие на 2024 г. 30.08.2024 | 10:44 ч.Aug 30, 2024
2000 няма как да е средната в София, защото касиерките в Лидл, Фантастико и подобни ги наемат на толкова вече.
Тя за страната вече е 2300, като се включват селата и градовете без поминък

# 178
3100 е средната брутна в София = 2400 нето. Няма смисъл да коментираме цени на квадратен метър, в България дори и старото строителество се броят стените в ЧЖП, само панелките са светла квадратура. Не съм брокер, не съм запознат по-нежеланите квартали и панел/ЕПК как вървят, но имам преки наблюдения от хубавите квартали, и както казах вече, там цените светла площ на квадрат започва от някъде 6000.

# 179
Навсякъде по света заплатите се обявяват бруто.
Като данъците в по-развитите от нашата държава са брутални.
Не съм сигурен дали 2400/3100
22.6% е удръжката между бруто и нето. Трябва някой да потвърди. На мен ми се вижда доста.
За пореден път, ябълки с круши, манго и патладжани и изобщо какво сравняваме, май никой няма представа.

Какви са цените в скъпите квартали, още повече в светла квадратура не знам, твърде са ми над бюджета, за да ме интересуват.

Дискусията тръгна от това, че цените в сходни квартали са едни, между Прага и София, което и без научна дисертация се досеща човек, че няма как да е така.
Иначе опявания и тролене из фейсбук групите, колкото искаш.
Но това е все от хора, дето не са виждали Париж и Прага и на пощенска картичка. Затова и вече започва да идва много, цялото това обливане.

Общи условия

Активация на акаунт