Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 572
  • 782
  •   1
Отговори
# 30
# 31
Напротив, моята теза е че повечето хора купуват с цел спекула. Ако трябва да съм точен да кажа 50% спекуланти, 30% инвеститори (такива които ще обзаведат и отдават под наем или препродадат със стойност) 20% за живеене.

# 32
Малко хумористично Simple Smile Wink

# 33
  • София
Имаше статии по назад в темата, например тази:
https://www.segabg.com/category-observer/ministerstvo-na-finansi … a-pazara-na-imoti

Дано да не мине финално, защото нищо добро не ни чака на пазара на жилищата обикновенните хора. Тези, които играят от другата страна, пак ще намерят начин, но пък със сигурност ще има (оправдана или не) реакция на пазара нагоре, ако това се приеме.

# 34
Това, което повечето купуват за да отдадат под наем, не става за постоянно живеене, т.е семейство надали би го купило. Говоря за жилища от средния сегмент при наемите (малък хол с кухня и спалня, в която не винаги се побира легло 160/190). Т.е би се живяло, но компромисно. Но такива, които купуват по няколко апартамента в сграда и препродават има доста, щом аз познавам трима, а обкръжението ми е малко Simple Smile))

# 35
Гого - аз визирах основно проблема, който тръгва още от парцелите. Още на парцел се слагат 25 процента. На ЗЕМЯТА! Разбираш ли мисълта ми? Там или собственикът ще преглътне и ще продаде с намаление. Което БУКВАЛНО няма да се получи, ако са повече от един наследник. И в този случай, строителят ЩЕ плати тези проценти отгоре, под формата я на обещетение, я пари, я нещо друго. И веднага те се прехвърлят към купувачите. Дори тук-там да има някой, който НЕ плати горницата към физическото лице/лица: да не е луд, че да продава под цените на колегите си?!?
И ще се получи точно това, което казвам. Първото НС, което излезе от обременените парцели, веднага и на момента ще увеличи цените и на останалото НС, че и на СС.
До момента, при даване на парцел срещу обезщетение, собственикът си получаваше жилището/ата и това е. А сега, за да си вземе имотите, трябва да им плати ДДС-то.
То как си представяш, че човек ще извади сухи пари 20 процента, за да получи жилище. Ей тъй просто? Ами ако има да взема 4 жилища? И тъй като ФЛ няма как да плати това ДДС, много ясно, че то ще бъде платено от строителната фирма, която ще си го събере от останалите купувачи. Или това, или няма да получи парцела за строителство срещу обезщетение. Това е, което ни чака, ако решат да сложат ДДС и върху земята. Това е не двойно, Ами тройно, че и четворно - облагане. Което следва да е забранено (по принцип така е в закона за счетоводството)

# 36
На запад има данък наследство. Ако не можеш даго платиш, не получаваш наследството. А може и да ти го продадат и да ти платят остатъка след данъци. Разбирам тезата ти, но ти ми кажи как крайния купувач ще извади 20% ддс, 20% самоучастие, 7.6% данъци и комисиони + пари за ремонт + вероятно може да е под наем. Ако не може да ги извади, банката ще му даде ли още 20% за да покрие ддс? Това си е директно монетизиране на дълг от банките за държавата и е незаконно. Та не мисля, че банките ще финансират ддс към държавата. При тези обстоятелства пазара на спекулантите ще умре и ще стане ясно каква част от купувачите имат нужди. За парцелите не знам какво ще стане, може разхода да се пръсне по останалите имоти. Пък колко ще е, не знам, но няма цената да скочи с 25% на имот. Но като цяло пазара да замре буквално. Пък какво ще стане с цените, ще видим.

Хипопотам, днес слушах статистика. Не помня точно колко но мисля че 65% от продажбите за 24г са на 2ст. Това трябва дати говори дали е за живеене или спекулативно.

# 37
Гого - аз визирах основно проблема, който тръгва още от парцелите. Още на парцел се слагат 25 процента. На ЗЕМЯТА! Разбираш ли мисълта ми? Там или собственикът ще преглътне и ще продаде с намаление. Което БУКВАЛНО няма да се получи, ако са повече от един наследник. И в този случай, строителят ЩЕ плати тези проценти отгоре, под формата я на обещетение, я пари, я нещо друго. И веднага те се прехвърлят към купувачите. Дори тук-там да има някой, който НЕ плати горницата към физическото лице/лица: да не е луд, че да продава под цените на колегите си?!?
И ще се получи точно това, което казвам. Първото НС, което излезе от обременените парцели, веднага и на момента ще увеличи цените и на останалото НС, че и на СС.
До момента, при даване на парцел срещу обезщетение, собственикът си получаваше жилището/ата и това е. А сега, за да си вземе имотите, трябва да им плати ДДС-то.
То как си представяш, че човек ще извади сухи пари 20 процента, за да получи жилище. Ей тъй просто? Ами ако има да взема 4 жилища? И тъй като ФЛ няма как да плати това ДДС, много ясно, че то ще бъде платено от строителната фирма, която ще си го събере от останалите купувачи. Или това, или няма да получи парцела за строителство срещу обезщетение. Това е, което ни чака, ако решат да сложат ДДС и върху земята. Това е не двойно, Ами тройно, че и четворно - облагане. Което следва да е забранено (по принцип така е в закона за счетоводството)
ДДС на парцелите за застрояване няма да оскъпи нищо. Защото парцели за застояване купуват фирми регистрирани по ДДС. Продавача гражданин начислява, купувача - фирма усвоява и нетната стойност на сделката си остава каквато би била и при днешните условия.
От къде пресметнахте и размятате 25% оскъпяване на имотите ако се въведе регистрация по ДДС на продавачите, така и не разбрах? 20% ясно - ДДС, другите 5% от къде са?
Какво ДДС ще плаща получателя на жилище като обезщетение за предоставената земя?
За тези сделки режима си остава същия.
И сега и след евентуалните промени купуващия НС от строител-фирма плаща и ДДС  на имота, защото фирмата е длъжна да го начисли.
Не изпадайте в паник атаки относно цените, защото доста от вариантите на сделки ще останат по стария режим.
Засегната е само препродажбата на нови жилища и частично продажбата на парцели за строителство.
Да не говорим, че може и да не бъде приет режима.

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 18:30 от dariVale

# 38
ДДС на парцелите за застрояване няма да оскъпи нищо. Защото парцели за застояване купуват фирми регистрирани по ДДС. Продавача гражданин начислява, купувача - фирма усвоява и нетната стойност на сделката си остава каквато би била и при днешните условия.
От къде пресметнахте и размятате 25% оскъпяване на имотите ако се въведе регистрация по ДДС на продавачите, така и не разбрах? 20% ясно - ДДС, другите 5% от къде са?
Какво ДДС ще плаща получателя на жилище като обезщетение за предоставената земя?
За тези сделки режима си остава същия.
И сега и след евентуалните промени купуващия НС от строител-фирма плаща и ДДС  на имота, защото фирмата е длъжна да го начисли.
Не изпадайте в паник атаки относно цените, защото доста от вариантите на сделки ще останат по стария режим.
Засегната е само препродажбата на нови жилища и частично продажбата на парцели за строителство.
Да не говорим, че може и да не бъде приет режима.
Счетоводител да припомни (аз съм такъв, но без стаж), за да могат купувачите да си приспаднат ДДС-то от парцела, сделката трябва да е с фактура "нещо си" по ДДС и печат. Откъдя продавачът ще изкара такъв печат?
Той може и да се регистрира по ДДС, ама не може да изкара "ДДС фактура" или както се казваше там.
Изобщо, това фундаментално противоречи на принципа на ДДС, който е ДОБАВЕН данък, а не "нови 20%" при всяко прехвърляне.

# 39
Пак ли за спекуланти се говори?
Б@си дразнещото....
За спекула може да се говори при война, криза, форсмажарни обстоятелства.
Спекула беше маска за 2 лева бройката по време на ковид истерията, спекула е чувалче картофи срещу обиците с брилянти и подобни, но не е спекула, че БГ Мамма е купила и продала едно, две, три, пет, десет имота. БГ Мамма е рискувала на нормален пазар, може да спечели, може да загуби.

За ДДС-то, то е само върху добавената стойност. Има ли върху земята, то накрая ще я плати крайният клиент, освен ако не е фирма и не си го приспадне.

# 40
Dany1-  физическото лице трябва да се регистрира по ДДС, за да издаде документ, чрез който фирмата да си приспадне ДДС. Може да издаде чрез своето ЕГН, подобно на лице, което осъществява услуги чрез личен труд и няма ЕИК, а си ползва ЕГН за ЕИК.
Аз си добавих 5 над онези 20, тъй като ще има такса счетоводство, такса регистрация и отрегистрация ДДС. Ще има разход за данъчна проверка при отрегистрирането на ФЛ.

За dariVale - в текста е написано също, че се облагат и учредяване правото на строеж, което се случва при обещетение.
Спекуланти и извиващи ръцете тук не са дребните граждани, а държавата.

(6) Всяко данъчно задължено лице е длъжно да се регистрира по този закон преди
датата, на която става изискуем данъкът за първата облагаема доставка с място на
изпълнение на територията на страната на:
1. нови сгради или на части от тях, на прилежащите към тях терени, както и
учредяването и прехвърлянето на други вещни права върху тях;
2. прехвърляне на правото на собственост или учредяването или прехвърлянето на
право на строеж върху урегулиран поземлен имот по смисъла на Закона за устройство на
територията

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 19:42 от rumka833

# 41
Право на строеж или директна продажба на парцела е все едно. Продавача начислява, купувача приспада. Нетния резултат е все един и същ, разхода за строителя е данъчната основа на сделката

За начислява е на ДДС най-първото действие е продавача да е регистриран по закона. И сега има физически лица, регистрирани по ДДС, които начисляват данъка върху стоките или услугите, които предлагат. Пример - нотариуси, проектант, земеделски производители, лица извършващи покупки-продажба на НИ по занятие.
След като лице се регистрира по ЗДДС следва да издава фактури за продажбите си със съответни задължителни реквизити.
Печата отдавна не е между тях. Дори и на някои видове договори може да няма печат.
Така, че практика има. Само че масовия гражданин не се е докосвал до нея в общия случай.

ДДСто остава "само" върху добавената стойност, ако имаш възможност да си приспаднеш ДДС при покупка на веща, която после продаваш.
Ако нямаш право на ДДС при покупка, а си задължен да начислиш ДДС при продажба, тогава то става върху цялата стойност - покупна+надбавка. И естествено го отнася крайния клиент.

# 42
Била съм регистрирана по ДДС самоосигуряваща се. Нито регистрацията, нито дерегистрацията са ми стрували някаква сума, достойна да я помня. А данъчни фактури си пишех на компютъра по някакъв темплейт взет отнякъде, без печат. Обаче все пак имах счетоводител да подава декларации от мое име.
Но ми е интересно как ще става дерегистрацията - 12 месеца продалият ще трябва да декларира нулев оборот ли? Егати, колко нови служители ще са нужни за да обработват цялата тази маса документи?

# 43
Аз си мислех тази нощ. Казваме, че строителната фирма продава на новодомците с ДДС.
1. В този случай дали не може тези новодомци също да се регистрират по ДДС, и да си получат обратно данъка? Който е 20 процента, и не е малък. На 400 000 лв, е 80 000 лв.
2. Или, да си регистрират фирма, която да е по ДДС, и така да си купят жилището.
Не съм сигурна как се дават на нови фирми ипотеки, обаче ако стане както е при чужденците да си купуват имоти, то може и тук да се измисли ЕООД, с единствена цел купуване на жилище.
В този случай, не виждам какво ще се промени значително за предприемачите физически лица. Поне за момента това си разсъждавам.
И в този случай как ще става дерегистрацията, също нз

# 44
AlGeorgieva, я посочи една бг мама, която е рискувала и загубила в този нормален пазар. Аз такива не познавам или всички са брилянтни инвеститори и risk taker’и или пазара не е нормален. Оставям на другите да преценят.

Общи условия

Активация на акаунт