Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 572
  • 782
  •   1
Отговори
# 45
Аз си мислех тази нощ. Казваме, че строителната фирма продава на новодомците с ДДС.
1. В този случай дали не може тези новодомци също да се регистрират по ДДС, и да си получат обратно данъка? Който е 20 процента, и не е малък. На 400 000 лв, е 80 000 лв.
2. Или, да си регистрират фирма, която да е по ДДС, и така да си купят жилището.
Не съм сигурна как се дават на нови фирми ипотеки, обаче ако стане както е при чужденците да си купуват имоти, то може и тук да се измисли ЕООД, с единствена цел купуване на жилище.
В този случай, не виждам какво ще се промени значително за предприемачите физически лица. Поне за момента това си разсъждавам.
И в този случай как ще става дерегистрацията, също нз

То и сега фирмите продават нвите апартаменти с ДДС, пише го в обявите. Там нищо ново. Новото е в земята, която продават собствениците, те ще начисляват ДДС на строителя, но той после го прехвърля по веригата. И купувачът също може да се регистрира, но доколкото си спомням ДДС не си го вземаш обратно, а го прехвърляш напред по веригата. Та ако купувачът няма какво да продаде на същата цена като апартамента няма как да си върне нищо.

# 46
  • Бургас
И аз мислех.
Тристранно споразумение между строителя, прекупвача и купувача преди акт 14 ще избегне регистрацията по ЗДДС.
Че и данъци ще спести.

# 47
Лихвите за нови фирми без дейност (ако изобщо се даде кредит) са много по-високи, ще трябва да се наеме счетоводител, да се правят осигуровки на “управителя”.. в дългосрочен план е изключително непрактично едно еоод само за покупка.

# 48
  • София
AlGeorgieva, я посочи една бг мама, която е рискувала и загубила в този нормален пазар. Аз такива не познавам или всички са брилянтни инвеститори и risk taker’и или пазара не е нормален. Оставям на другите да преценят.

Брилянтните инвеститори не са тези, които никога не са загубили нищо и са само на плюс.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 11:33 от Azzy

# 49
AlGeorgieva, я посочи една бг мама, която е рискувала и загубила в този нормален пазар. Аз такива не познавам или всички са брилянтни инвеститори и risk taker’и или пазара не е нормален. Оставям на другите да преценят.

Аз и още двама.

# 50
Да ни е честита новата година! Късмет в сделките и новите съседи/наематели!

Малко да сменя темата - тристаен в Хаджи Димитър (София), СС, южен, е продаден в края на миналата година за 2К Е/кв.м. Ще се ремонтира, разбира се. Подробности не мога да кажа, но цената е приемлива за купувачите. С частичен ипотечен кредит.

В нова сграда с А16 от есента на 2023та, в Дружба 2, цената на 3стаен е вдигната от 2К (при получаване на А16) на 2.7К на квадрат и все пак се е продала. Строителят е ок.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 13:51 от Sis22

# 51
Да, той, пътят, е само цветя и рози. Освен през съд със строител, което му дойде като гръм от ясно небе, защото в България "Ще те съдя" се използва като за "Добър ден", заради машинации на същия сме водили и дела, за да си разблокираме запорирани имоти. Какво ни е коствало като стрес само ние си знаем. Парите ВЪОБЩЕ не са били фактор!
За капак, не е като да не се радваме на завидна завист и злословене, защото е по-лесно да злобееш, от това да работиш, да мислиш как да се развиваш, да инвестираш в това и да правиш жертви, защото винаги има такива скрити за останалите извън семейството.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 11:49 от drago_2008

# 52
Аз не питам кой е брилянтен, кой не. В инвестиционните среди има приказка, че в бул маркет всеки е Уорън Бъфет. Така е и с имотите. Всички са брилянтни.

Al, и от какво загубихте? Пропуснал съм, но и не вярвам.
Драго, риска, който описваш не е от пазара, а от личния ти избор на строител. И пак моето твърдение е валидно и при такива строители. Положението на пазара свежда до минимум риска от некадърни и зловредни строители. Хората правят мизерии в лоши времена, а в добри времена се стремят да са точни и коректни, за да си развиват бранда и репутацията. Всеки да се замисли как е било преди 15-20г и сега. Риск почти няма, стига да си проучиш малко от малко строителя.

# 53
  • София
Аз не питам кой е брилянтен, кой не. В инвестиционните среди има приказка, че в бул маркет всеки е Уорън Бъфет. Така е и с имотите. Всички са брилянтни.

Al, и от какво загубихте? Пропуснал съм, но и не вярвам.
Драго, риска, който описваш не е от пазара, а от личния ти избор на строител. И пак моето твърдение е валидно и при такива строители. Положението на пазара свежда до минимум риска от некадърни и зловредни строители. Хората правят мизерии в лоши времена, а в добри времена се стремят да са точни и коректни, за да си развиват бранда и репутацията. Всеки да се замисли как е било преди 15-20г и сега. Риск почти няма, стига да си проучиш малко от малко строителя.

Гого, това изобщо, ама изобщо не е вярно.
Докато няма А16, има риск, ако ще, който ще да го строи. Гледай с Артекс какво стана.
Ако не знаеш- да ти кажа.
2008-2010 сума ти надеждни, почтени хора потънаха като Титаник. Ти ги проучвай, иначе.
Отделно има забава по време на строителство- срок 24 месеца, а накрая стига и до над 5 години.
През това време, примерно Ковид и една война в Украйна и за две години и малко над 30% инфлация.

Аз съм инвеститор със стратегията на Уорън Бъфет- надеждно и дългосрочно.
Затова и харесвам имотите и вложенията ми семейно са стартирали десетилетия назад, включвам и родителите си в това число.
Уорън Бъфет след 52, ако не се лъжа се трансформира в милиардер, просто влага в надеждни и консервативни активи и е дебилно търпелив.
Даже се хваща на бас през една криза за S@P500 за 50 милиона и ги печели в дългосрочен план, после ги дарява.

# 54
Риск винаги има.
Примерно да умре някой и да не можеш да се разбереш с наследниците.

Историите за успех са красиви, бляскави и вдъхновяващи, но много по-интересни са ми историите за провалите.

# 55
  • София
Я, излезли са данните от АВ за четвърто тримесечие. Много бързи тоя път Grinning

За София над 61% с ипотеки

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 13:44 от Exter

# 56
  • София
Това с ипотеките е добре, може би взеха да свършват куфарчетата с пари за влагане в имоти.

# 57
  • Бургас
Или точно обратното Simple Smile
Най-добре се препират куфарчета през ипотеки Simple Smile

# 58
  • София
Със сигурност не е от продажби на ниви извън София, там потъват

# 59
Нивите на безценица отдавна са изкупени, и за разлика от строежите нови не се появяват...
Така че - съвсем нормално е намаляване броя на сделките...

Общи условия

Активация на акаунт