Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 593
  • 782
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Няма статистика за ниви, данните са и за строежите Grinning

# 61
Това е ясно,
просто строежите никнат навсякъде...А нивите като понамалеят-не строят нови...

# 62
Реално не че, един апартамент е станал от 100к Евро, 300к евро и "спекулантинът" е "спечелил".
Просто парите са обезценени 3но и "спекулантът" просто си е запазил парите и е отказал да бъде ограбен от държавата.
В този сценарий ако влага свои пари просто си е запазил стойността им, но ако купува на кредит тогава не ги запазва, а ги спечелва за сметка на тези, които са му дали назаем 100к преди 5 години срещу 3% лихва и сега вече той има 3 пъти повече, а те 3 пъти по-малко.
Така става, когато държавата води политика на обезценяване на фиатните пари, в наши дни това са на практика всички валути, тъй като няма вече такива със златно покритие (последния беше швейцарския франк, но и на него го премахнаха през 2000 г. след референдум, а повечето държави още през 1971 г.

В банките нали имало 80 милиарда депозити, може и 100 да са вече - е, тези, които ги държат там, будали ли са? Те нали ще си кажат, абе аз преди 5 години вложих 100к, сега имам 105 к (1% лихва ми дават), а реално те са равни на 50 или дори 30 по покупателна стойност. Я да взема да ги похарча за някой актив, и не само да похарча своите пари, а я да взема и аз кредит - ще го върна на 2-3% лихва, а това дето ще купя с парите ще се качи с 20-30% още догодина.
И ето така се надуват балоните и процесът се замозахранва. Докато в един момент дисбалансите избиват и става каквото е ставало много пъти през историята (горе-долу на всеки 10-15 години).

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 15:13 от chris78

# 63
Като сте такива "спецове" да бяхте купили брашно и хляб....За един ден 20 процента нагоре...Blush

# 64
# 65
В предни теми се обясняваше как нашия народ бил пестелив и за това банките били пълни с пари за разлика от другите народи, но май не само ние обичаме да пестим, едно малко цитатче от една статия:

"Германците – по-богати от всякога.
Германските домакинства са натрупали рекордно високи спестявания: 9,3 трилиона евро (9 334 милиарда), показват данните на DZ Bank, в която членуват около 700 кооперативни банки."

# 66
Не знам колко са точни тези данни. Апартамента който капарирах преди четири години , ще е може би готов Q1. Реално имах желание да инвестирам Q4 2021, а на практика ще излезе , че съм купил 2025. Може би ако има категория сделки  със старо  строителство бихме могли да видим накъде върви пазара.

# 67
Аз не питам кой е брилянтен, кой не. В инвестиционните среди има приказка, че в бул маркет всеки е Уорън Бъфет. Така е и с имотите. Всички са брилянтни.

Al, и от какво загубихте? Пропуснал съм, но и не вярвам.
Драго, риска, който описваш не е от пазара, а от личния ти избор на строител. И пак моето твърдение е валидно и при такива строители. Положението на пазара свежда до минимум риска от некадърни и зловредни строители. Хората правят мизерии в лоши времена, а в добри времена се стремят да са точни и коректни, за да си развиват бранда и репутацията. Всеки да се замисли как е било преди 15-20г и сега. Риск почти няма, стига да си проучиш малко от малко строителя.

Ха ха, за толкова години в бранша дали не сме наясно със строителите и дали не сме проверили?!
Само да вметна и че дори гл.архитект на една от общините я е сърбал тази попара. Човек от години в бранша. И със сигурност не е единствен, просто за него знам от първо лице.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 21:13 от drago_2008

# 68
Германските домакинства са натрупали рекордно високи спестявания: 9,3 трилиона евро (9 334 милиарда), показват данните на DZ Bank, в която членуват около 700 кооперативни банки."
Това може би е спестявания във всякакви финансови инструмени - акции, облигации, застраховки живот, и т.н.
Само широките пари (общо взето кеш+банкови депозити) мисля им бяха 1.5 трилиона когато последно гледах. Но все пак не е малко. Но в САЩ те са над $20 трилиона, а в Китай ето сега погледнах и са над 40, така че аргументът "хората имат много пари в банките, затова ще купуват още имоти и цените им още ще се вдигат" не важи. Там имат повече и от нас, но цените им не се вдигат толкова (в Китай даже падат).

7.32 юана = $1

# 69
  • София, Bulgaria
Благодаря за новата тема.
Напоследък не виждам постове от Томева, а винаги дава полезна информация. Ако чете, ще се радвам да сподели някакви статистики за 2024.

Ейй ма на, тука съм.
За много години и здраве да има!
За мен 2024 година беше една в истинския смисъл уникална година. И купувахме и продавахме имоти за наши клиенти, 85 % собствено жилище, 15 % инвестиция за даване под наем/ такъв ми е таргета клиенти/,  екипът ми се справи много добре, предвид че аз бях 80% погълната в работата в Асоциацията.
Май месец група ентусиасти учредихме Асоциация за развитие на брокерите на имоти. Никога не съм вярвала, че да работиш и то на пълен капацитет без да печелиш пари е толкова яко и заразяващо.  Създадохме общност, за малкото време проведохме 12 събития за обучение на брокери и мениджъри на много различни и актуалани теми, но всички под един знаменател, а именно: По-високо качество на услугата. Станахме име и аз много се гордея с постигнатите резултати.
В тази тема съм от 2012 г,  и съм много благодарна на всички и всеки през годините, защото тук, тази тема е една енциклопедия, без да преувеличавам, а и благодарение на всички негативи към брокерите през годините, аз много добре научих, какво очакват клиентите и искат да получат срещу парите, които плащат. Учредявайки тази Асоциация аз си връщам жеста към бранша и искаме да съберем на едно място всички тези брокери, който винаги работят единствено и само в интерес на хората, които са ги наели, а те са много и за жадни за още знания и споделен опит.
Знам, че  трудно да се повярва на всичко, което ви споделям, но аз не съм 20 годишна фантазьорка, а здраво стъпила на земята жена, която винаги е имала собствен бизнес и по стечение на обстоятелствата последните 13 г. са в сферата на недвижими имоти.  Всеки бранш има "и" и "и", някъде повече, някъде по-малко, но кой да ти ги мери, важното е, че за пореден път се доказва, показва, че всичко е в ръцете на хората, само някой трябва да поведе хорото и да не се отказва въпреки трудностите и негативите по пътя.

П.С. Другата седмица ще ви споделя моите наблюдения върху пазара през 2024г.

# 70
Ази ти не четеш какво пиша. Първо, ясно е че риск винаги има. Второ, добрите времена са от 2015-16 насам, а бих казал и изключително добри времена последните 4-5г. Дай да ги видим провалите през последните 5-6г? Къде са? Няма смисъл да говорим за провали когато музиката е спряла 2008-10. Докато музиката свири всички танцуват, но като спре…

# 71
Пазарът за 2024 логично е растящ, за 2025 мисля, че още повече.

# 72
Привет, какво мислите за покупка на парцел, който не е в регулация, съседните парцели също не са, какво да гледам? Някой с опит в тази област моля да сподели на какво се обръща внимание в такива случаи, благодаря предварително. Възможно ли е парцела да не е в регулация, но да е за жилищно застрояване при съответните показатели за това кинт, плътност? Стълбове за ток има горе-долу на 500-600 м, както и асфалт.

# 73
  • Бургас
Не, не е възможно да не е в регулация и да е за жилищно строителство.
Освен ако се предвижда бъдеща регулация на района.
Трябва да е УПИ.
Най-добре виж устройствения план на населеното място и какво точно се предвижда според него на въпросния парцел.

Още един добър анализ по въпроса за ЗДДС, който обхваща и аспекти, които не сме коментирали.
 https://www.actualno.com/viewpoint/promeni-v-zakona-za-dds-bomba … news_2368801.html

# 74
  • Варна
Не, не е възможно да не е в регулация и да е за жилищно строителство.
Освен ако се предвижда бъдеща регулация на района.
Трябва да е УПИ.
Най-добре виж устройствения план на населеното място и какво точно се предвижда според него на въпросния парцел.

Не е вярно това. Преди 3 години купих парцел извън регулация, не е УПИ, а просто ПИ. Намира се по средата на гъсто застроена вилна зона в чертите на града. Разбира се е за жилищно строителство. Просто старите собственици никога не са построили нищо. Районът си е с действащ ПУП, но това не означава, че автоматично всички парцеи в него са УПИ-та. Сега съм задействала процедурата по вкарване в регулация. Към 3000 лева щяло да струва и да отнеме година - две.
Най-доре се консултирайте със специалист, който да разгледа подробно конкретния парцел и да ви обясни как строят нещата.

Общи условия

Активация на акаунт