Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 612
  • 782
  •   1
Отговори
# 75
Е аз като ви казах, че пазара ще умре вие не вярвате. Казах ви и че банките ще искат 20% обезпечение, но не се бях сетил, че ще го искат и за вече купени жилища. Статията е интересна, но прекалено дълга. Нямам време да я чета цялата. Може пък управляващите да осъзнават, че пазара прегрява и целят да го охладят с това ддс. В крайна сметка в цял свят управляващи и банкери предприеха такива мерки още преди 2г, само у наше село само се говори и плаши. Но Ганьо като не разбира от дума ще спука бума.
Иначе си представям сега как някой ще излезе и ще каже той купувача ще извади 20% обещетение.
В статията има противоречащи си неща. Например хем ще има недостиг на имоти, хем ще излязат на чси. Ами то никой като не ги купува там, след всеки търг ще се намалят. А за реалната нужда няма да говоря. Но да си кажа честно съм навит да влезе този закон, защото веднъж за винаги ще лъсне голата истина и ще си стиснем ръцете тук спорещите. Аз съм готов да рискувам 20% увеличение Grinning

# 76
Не, не е вярно. Можеш да си вземеш ДДС обратно. Понякога е придружено с данъчна ревизия, обаче.

Аз си мислех тази нощ. Казваме, че строителната фирма продава на новодомците с ДДС.
1. В този случай дали не може тези новодомци също да се регистрират по ДДС, и да си получат обратно данъка? Който е 20 процента, и не е малък. На 400 000 лв, е 80 000 лв.
2. Или, да си регистрират фирма, която да е по ДДС, и така да си купят жилището.
Не съм сигурна как се дават на нови фирми ипотеки, обаче ако стане както е при чужденците да си купуват имоти, то може и тук да се измисли ЕООД, с единствена цел купуване на жилище.
В този случай, не виждам какво ще се промени значително за предприемачите физически лица. Поне за момента това си разсъждавам.
И в този случай как ще става дерегистрацията, също нз

То и сега фирмите продават нвите апартаменти с ДДС, пише го в обявите. Там нищо ново. Новото е в земята, която продават собствениците, те ще начисляват ДДС на строителя, но той после го прехвърля по веригата. И купувачът също може да се регистрира, но доколкото си спомням ДДС не си го вземаш обратно, а го прехвърляш напред по веригата. Та ако купувачът няма какво да продаде на същата цена като апартамента няма как да си върне нищо.

# 77
ДДС е значително по-сложна материя от "увеличение с 20%". Искрено се надявам, че когато се стигне до гласуване на бюджета здравия разум ще надделее. Така няма да се налага на широк кръг икономически активни субекти да се образоват в тази посока.
Видно от поста на Гого, не е за всеки. Като се прочете статията (благодаря за линка) до край се вижда, че не си струва да се залага на прогноза, че пазара ще умре.

ПП Томева, добре дошла. Много здраве и успехи и през Новата година. Вземете проведете някой брокерски ограмотителен курс и на калпаците във финансовото министерство дето са наплюнчили химикалките да смятат 20% от средния оборот на имотите сделки в страната.
Сметки без кръчмар, ама нали не носят отговорност...

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 22:17 от dariVale

# 78
Аз много добре помня 2008 и какво видях и какво стана после. Тези, дето много се радват или очакват подобна криза с нетърпение май забравиха как се отрази тя на всички браншове и на хората. Не виждам защо го бъркат това ДДС сега, но за мен лично полза за никой няма да има.

# 79
  • София
Който се е научил да диверсифицира, не го бърка тази промяна. Питате ли ги тези със златото и акциите колко х5 години чакат Blush

# 80
Аз, дето не си знам бройката, и без диверсификация, знайш ли колко ме бърка?
Simple Smile

# 81
Е, добре, извинете -забравих, че всеки втори в бг мама си пие кафето с Елън Мъск и печата пари.

# 82
  • София
Аз, дето не си знам бройката, и без диверсификация, знайш ли колко ме бърка?
Simple Smile
Не знам Митко, аз напълних склада с брашно. Сега е 20% повече Blush
Казах ти да не бързаш, обещал съм ти 20% up след обнародване. И да почерпиш Grinning

# 83
И аз съм продавала парцели земя, не в регулация, но с разрешено строителство. Вече не помня врътката, вилна зона ли беше или нещо друго. Иначе се водеха ливади. Но макар строителството да е разрешено проблеми има. Например въпреки, че ток минава покрай парцела, ЕРП-то може да откаже да те свърже поради липса на капацитет. И не е длъжно да го прави, който се е класирал по-рано печели, новите ако искат ток, да си построят подстанция и след време може и да имат ток.

# 84
  • Варна
Тези проблеми са възможни и за УПИ-тата. УПИ няма общо с комуникациите и комуникации на граница ни-щич-ко не означава. За тока си описала добре. За водата - в много случаи водата на граница е някакъв частен незаконен водопровод с недостатъчно налягане, а законният легитимен водопровод може да е на километър...

УПИ (Урегулиран поземлен имот) е термин в българското градоустройство и кадастрална система, който обозначава поземлен имот, чийто статут е регулиран в съответствие с устройствените планове на населеното място. Това означава, че за този имот са определени конкретни параметри и изисквания за застрояване и ползване. Нищо повече.

# 85
Да, за УПИ-тата е така. Може да се води нива, но да е вътре в града, но да "подлежи" на регулиране и да се пада в такава зона.

Трябва да се гледа градоустройствения план на територията, където е парцелът. Там има зададени лимити височина, кинт, видове строителство, % от парцела, върху който ще може да се строи.

Ако е извън населено място, слабо е вероятно да има нещо ценно в него. Но вече специалисти имат думата.
Парцелите са сложна материя, аз купувах няколко през изминалата година. Четох много, говорих с адвокати, брокери, купувачи, продавачи, потенциални съседи, община. И пак разбрах, че има много да уча, по-скоро има много, дето никога няма да науча. Адвокат е задължителен при покупка. Поне той да разбира. И пак трябва и да знаеш за какво ти е. Щото адвокатите по принцип са скептици. Ако го питаш, това не ти трябва, онова не ти трябва. Та поне ти трябва да знаеш за какво ти е. И трябва да имаш адски много резерви с финансите, ако ще строиш, де.

# 86
Не разбирам от счетоводство, но винаги съм мислил, че си възстановявам ДДС-то след като продам стоката, например купувам брашно и мая , правя хляб, продавам хляба с ДДС и си възстановявам ДДС-то което съм платил за брашното. Според статията на Тинтина е друго, аз ли съм грешен или наистина правят вратичка в закона ?

“ От друга страна, строителните фирми ще се ориентират в ситуацията и ще предложат предварителна регистрация по ДДС на всички новозакупуващи физически лица – така след покупката, строителната фирма ще внесе дължимия ДДС в хазната, както и в момента, но купувачите ще имат пълно право да възстановят внесения данък с една опростена данъчна ревизия по ДДС. Така те ще са длъжни да го внесат едва при последваща продажба на имота, а ако успеят да го задържат над 5 години, то той няма да попада в категорията "нова сграда" и при продажба няма да дължат ДДС. В резултат, в хазната не само няма да влизат нови постъпления, а ще намалеят досегашните, които бяха пълната стойност на ДДС при продажба на ново строителство от производителите на крайния клиент, която стойност фирмите внасят в хазната, защото са регистрирани по ДДС.”
https://www.actualno.com/viewpoint/promeni-v-zakona-za-dds-bomba … news_2368801.html

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 04:44 от Sapien

# 87
Да и, УПИ-то НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВОДИ нива.
Имота е или ПИ (поземлен имот, едната подразновидност е "нива") или УПИ - имот в урегулирана за строителство територия от населено място (парцел, на който може да се извършва строителство).

ДДС. Разбирането за него ще е голям препъни камък, ако го въведат за имотите сделки.
Първо - тия с брашното - ще ви разочаровам но може и да не се събудите по-богати с 20%.
Защото пазарната цена е такава, каквато е. Увеличаването на ставката на ДДС не води автоматично до повишаване на цената. Както намаляването й преди 3 години не доведе до намаляване на цените на хляба и брашното.
Произвеждащите брашно и хляб просто ще започнат да отделят 20% от настоящата си печалба и да я внасят в държавата.

# 88
Произвеждащите брашно и хляб просто ще започнат да отделят 20% от настоящата си печалба и да я внасят в държавата.

Не, няма да направят това.
ДДС няма нищо общо с печалба и данък печалба.

Купувам брашно за 100 лв + 20% ДДС,
плащам 120 лв на Мелницата
себестойност на брашното 100 лв.

правя хляб с цялото това брашно който продавам  за 240 лв, крайна цена (200 лв цена на хляба + 40 лв ДДС)

внасям в бюджета 20 лв ДДС (дължа 40 лв, но имам да приспадам 20 лв от покупката)
100 лв ми остават (печалба и разходи)
40 лв ги плаща крайният клиент

Sapien, изглежда като вратичка.
Да видим какво ще приемат

# 89
Българина не инвестира в неща, от които не разбира. Може ддс да му е прекалено сложно.
Prolet_inchen, помним 2008 и не желаем да се случи отново, но това което се случва в момента вече 3-4г също не е добре. Добре е за шепа хора, които участват в пазара, но за 80% от населението, които не участват, не е добре. Помпането на кредит, презастрояването и тн не водят до вдигане на стандарта на живот.

Общи условия

Активация на акаунт