Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 618
  • 782
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
Да и, УПИ-то НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВОДИ нива.
Имота е или ПИ (поземлен имот, едната подразновидност е "нива") или УПИ - имот в урегулирана за строителство територия от населено място (парцел, на който може да се извършва строителство).
Пишете глупости. По-горе копирах точната дефиниция за УПИ. Не всеки имот в урегулирана за строителство територия автоматично е УПИ. Всяка земя е ПИ и за да стане УПИ (ако ПУП-а го позволява), то собственикът трябва да плати за процедурата по урегулация.

# 91
Да. На всичкото отгоре май има и давностен период от 10г.
Ако е УПИ от 10г, но не се строи на него, се конвертира обратно в нерегулиран имот.
Та най-важно е районът.

Освен при гледането има вероятност за сервитути за обществени инсталации, ел, водни инсталации, които имат право да минават през парцела и могат доста да му нарушат използваемостта.

# 92
  • Варна
...май има и давностен период от 10г.
Ако е УПИ от 10г, но не се строи на него, се конвертира обратно в нерегулиран имот.
...
И това не е така. Урегулацията няма давност. Има давност разрешителното за строеж. До 5 години след издаването му трябва да се открие строителна площадка и до още 5 - да се завърши строежът. Ако срокът изтече, трябва да се вади ново разрешително.

# 93
  • Бургас
Диди, аз също съм я минавала процедурата по вкарване в регулация на имот, който не е УПИ. На границата на вилна зона в населено място.
Затова посочих, че трябва да види ПУП на населеното място. Ако там имотът не е отреден за строителство, значи на него не може да се строи и трябва отделен ПУП за този конкретен имот, за да се обособи УПИ.

Питането беше дали може да се строи направо - не, не може, преди да се извършат съответните процедури и имотът да е с предназначение "за жилищно строителство" със съответния кинт и плътност.
Която процедура не всеки може да я извърши и допълнително ще оскъпи парцела.

Дори ПИ да е в район за жилищно строителство, няма ли урегулиране - какво и колко може да се построи, да се строи не може.

Ето най-точно обяснение за разликата между ПИ и УПИ:
https://mait.bg/upi/

# 94
...май има и давностен период от 10г.
...
И това не е така. Урегулацията няма давност. Има давност разрешителното за строеж. До 5 години след издаването му трябва да се открие строителна площадка и до още 5 - да се завърши строежът. Ако срокът изтече, трябва да се вади ново разрешително.

https://parliament.bg/bg/desision/ID/9853
Цитат
„(5) Решението за промяна на предназначението на земеделската земя губи правно действие, когато:
1. в тримесечен срок от съобщаването по реда на чл. 24а не е заплатена таксата по чл. 30, или
2. в тригодишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението не е поискано издаването на разрешение за строеж на обекта, или
3. в 6-годишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението изграждането на обекта не е започнало.

Срока не го помня точно, тук пише 6г.
"промяна на предназначението" е = конвертиране от ПИ в УПИ.
Тази промяна отпада, ако не се строи и се връща в ПИ.

Говорих го с доста народ това лято, вярно не съм експерт, ама ...
Даже, дето бях писал, че бях пред сделка с 1 имот (миналия декември), дето се появи 4ти наследник на майка си, която е 2ра жена на не-баща му и една делба преди 20г се оказа нищожна, и нотариуса спря сделката минути преди подписването, това беше точно такъв имот. Бил е УПИ, но е отпаднал и се е върнал като ПИ.

Може след това да започне нова процедура, която може и да е с една идея олекотена.

# 95
  • Варна
Ами бъркате понятията. То в действителност си е сложна материя. Това, което се опитвам да обясня, е, че един парцел може хем да е ПИ, хем да е с предназначение за жилищно строителство. Ако попада в територия с действащ ПУП и няма специфични недостатъци, то не е проблем да превърнеш ПИ-то в УПИ с малко пари и време.

Тръгнах да правя скрийншот на такъв парцел от сайта на кадастъра, но съм объркана. Сайтът изглежда с нов облик, променен. И не мога да си вляза в профила. Някой да е наясно с новостите?

dany1, това, което си копирал, пише, че се отнася единствено за земеделска земя. Не всяко ПИ, което не е УПИ, е земеделска земя.

# 96
Аз не бъркам понятията. Ако някой не чете както трябва, не мисли и не ме разбира е изцяло негов проблем.

# 97
  • Варна
Към теб е адресирана само втората част от поста ми, след обръщението към ника ти...

# 98
Статут/Предназначение се обръща, от УПИ може да стане ПИ.
Каза, че не може.
Може.
Оттам нататък каквото и да пишем, нещата са ясни.
Аз пак казвам, не разбирам, ама съм срещал, имал съм опит, споделям.

# 99
  • Бургас
Дори да е хем ПИ, хем предназначено за жилищно строителство, без да стане УПИ, не може да се строи.
Защото "У"-то е това, което казва какво точно може да се построи в това ПИ "за жилищно строителство". Каква сграда, с какво преднизначение - жилище, или жилище с гараж, или смесено жилищно с нещо друго, на колко етажа, колко висока, какъв процент от земята ще е за зелени площи и т.н.

# 100
Не мисля, че е възможен случай хем да е предназначено за жилищно строителство, хем да не е УПИ.
То тогава какво ще му се регулира? Регулира се като трябва да се промени за жилищно, да има улици, нива със съседите и тн.

# 101
Благодаря ти, и аз точно това казах. Че и купувачите ще се регистрират по ДДС, и продавачите. И накрая ДДС в хазната ще намалее, с изключение на ДДС върху земята - и пак ще се търсят варианти, а в резултат ще се оскъпят имотите. Какво добро ще дойде от тук - никакво. Отделно, че земята следва да е освободена от ДДС.

Не разбирам от счетоводство, но винаги съм мислил, че си възстановявам ДДС-то след като продам стоката, например купувам брашно и мая , правя хляб, продавам хляба с ДДС и си възстановявам ДДС-то което съм платил за брашното. Според статията на Тинтина е друго, аз ли съм грешен или наистина правят вратичка в закона ?

“ От друга страна, строителните фирми ще се ориентират в ситуацията и ще предложат предварителна регистрация по ДДС на всички новозакупуващи физически лица – така след покупката, строителната фирма ще внесе дължимия ДДС в хазната, както и в момента, но купувачите ще имат пълно право да възстановят внесения данък с една опростена данъчна ревизия по ДДС. Така те ще са длъжни да го внесат едва при последваща продажба на имота, а ако успеят да го задържат над 5 години, то той няма да попада в категорията "нова сграда" и при продажба няма да дължат ДДС. В резултат, в хазната не само няма да влизат нови постъпления, а ще намалеят досегашните, които бяха пълната стойност на ДДС при продажба на ново строителство от производителите на крайния клиент, която стойност фирмите внасят в хазната, защото са регистрирани по ДДС.”
https://www.actualno.com/viewpoint/promeni-v-zakona-za-dds-bomba … news_2368801.html

# 102
  • Варна
Статут/Предназначение се обръща, от УПИ може да стане ПИ.
Каза, че не може.
Може.
Оттам нататък каквото и да пишем, нещата са ясни.
Аз пак казвам, не разбирам, ама съм срещал, имал съм опит, споделям.

Казах, че УПИ-то не се превръща автоматично в ПИ ако не се строи на него 10 години. Бъркаш се с разрешителното за ползване. Също статутът и предназначението на имота е различно от това дали е ПИ или УПИ.

Не мисля, че е възможен случай хем да е предназначено за жилищно строителство, хем да не е УПИ.
То тогава какво ще му се регулира? Регулира се като трябва да се промени за жилищно, да има улици, нива със съседите и тн.

Значи хем не разбираш, хем се пънеш да пишеш. Грешно мислиш. МОЖЕ. Доказвам със скица на личният ми имот:
Скрит текст:

На въпросът ти какво ще му се регулира, отговарям за втори път:

Скрит текст:
УПИ (Урегулиран поземлен имот) е термин в българското градоустройство и кадастрална система, който обозначава поземлен имот, чийто статут е регулиран в съответствие с устройствените планове на населеното място. Това означава, че за този имот са определени конкретни параметри и изисквания за застрояване и ползване.

# 103
  • София
... Първо - тия с брашното - ще ви разочаровам но може и да не се събудите по-богати с 20%.
Защото пазарната цена е такава, каквато е. Увеличаването на ставката на ДДС не води автоматично до повишаване на цената. Както намаляването й преди 3 години не доведе до намаляване на цените на хляба и брашното.
Ще ви разочаровам, но цените на продукцията от брашно са с 20% нагоре автоматично, дори със закупеното по-евтино брашно...
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/nepriiatni-iznenadi-v-nova … hliaba-ni-2405553

Същото ще стане с имотите след обнародването на новите правила... Confused

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 11:50 от Exter

# 104
  • Бургас
Само да не го навали брашното или да не го изядат гъгрици и плъхове.
За тухлите поне няма такава опасност Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт