Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

  • 29 630
  • 782
  •   1
Отговори
# 105
  • София
  • Мнения: 1 371
Само да не го навали брашното или да не го изядат гъгрици и плъхове.
За тухлите поне няма такава опасност Simple Smile
Няма за кога, готовата продукция пътува към вас Blush
...с 20% up...


# 106
  • Мнения: 7 301
Ох майко.....
Това че си купил брашно без ДДС, а сега има ДДС няма никакво значение.

# 107
  • Мнения: 51 754
Дори да е хем ПИ, хем предназначено за жилищно строителство, без да стане УПИ, не може да се строи.
Защото "У"-то е това, което казва какво точно може да се построи в това ПИ "за жилищно строителство". Каква сграда, с какво преднизначение - жилище, или жилище с гараж, или смесено жилищно с нещо друго, на колко етажа, колко висока, какъв процент от земята ще е за зелени площи и т.н.

Не мога да се аргументирам, защото забравих подробностите, но не е така. Както писах, продала съм два имота извън регулация, водещи се ливади. Ми съседите си бяха построили триетажни къщи съвсем законно.  После купувачите май още нищо не са построили но заради проблеми с тока, не заради забрана. Но има няколко къщи в строеж на съседни парцели.

# 108
  • Мнения: 7 818
Произвеждащите брашно и хляб просто ще започнат да отделят 20% от настоящата си печалба и да я внасят в държавата.

Не, няма да направят това.
ДДС няма нищо общо с печалба и данък печалба.

Купувам брашно за 100 лв + 20% ДДС,
плащам 120 лв на Мелницата
себестойност на брашното 100 лв.

правя хляб с цялото това брашно който продавам  за 240 лв, крайна цена (200 лв цена на хляба + 40 лв ДДС)

внасям в бюджета 20 лв ДДС (дължа 40 лв, но имам да приспадам 20 лв от покупката)
100 лв ми остават (печалба и разходи)
40 лв ги плаща крайният клиент

Sapien, изглежда като вратичка.
Да видим какво ще приемат

Купувам брашното за 100 лв с 0% ДДС. Продавам хляба за 240 лв с 0% ДДС
Добавена стойност за мен 140 лв. (240-100)

Купувам брашното за 120 лв с 20% ДДС.
Себестойност 100 лв.
Продавам хляба за 240 лв с 20% ДДС, внасям 40 лв, за мен остават 200 лв.
Добавена стойност за мен - 100 лв (200-100)
Споделих ли 40 лв от моите 140 добавена стойност (при 0% ставка) с държавата - споделих.
Не случайно наименованието е данък върху ДОБАВЕНАТА стойност.
От всеки лев ДОБАВЕНА стойност отделяш 20% за държавата.
В общия случай бизнес се прави за да има добавена стойност. Другия термин е печалба. Разликата е само в начина на начисляване и събиране на двата данъка.
ДДС се внася ежемесечно от всяка единица продаден продукт, а данък печалба е на база годишен резултат.

# 109
  • София
  • Мнения: 1 371
Дами, моля ви, спрете. Теорията е едно, реалността е друго. На тефтер и с елка всеки знае. Важно е какво влиза в чекмеджето Grinning
При имотите и там е така. Митко ще потвърди Grinning

# 110
  • Мнения: 7 818
... Първо - тия с брашното - ще ви разочаровам но може и да не се събудите по-богати с 20%.
Защото пазарната цена е такава, каквато е. Увеличаването на ставката на ДДС не води автоматично до повишаване на цената. Както намаляването й преди 3 години не доведе до намаляване на цените на хляба и брашното.
Ще ви разочаровам, но цените на продукцията от брашно са с 20% нагоре автоматично, дори със закупеното по-евтино брашно...
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/nepriiatni-iznenadi-v-nova … hliaba-ni-2405553

Същото ще стане с имотите след обнародването на новите правила... Confused
Търговците предупредиха, че ще..... Може, някои търговци, някои производители, в някои населени места. Ще има такива, които ще запазят цените поради страх от спадане на оборота.
Брашното няма да стане по-скъпо. За производителите, които са регистрирани по ДДС. Просто ще плащат 20% повече на доставчиците. Себестойност та му в цената на хляба ще е същата като преди повишаване на ставката.

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 17:11 от dariVale

# 111
  • Мнения: 11 096
Каквото и да си говорим, цената на тестените изделия ЩЕ скочи. Помните, когато намалиха ДДС на ресторантите покрай Ковид, от 20 на 9. Всички реваха, реваха  - ама пак плащаха на същата цена, както при 20 процента. Ресторантите НЕ намалиха цените за крайния клиент, само си прибраха разликата от 11 процента. Но пък при всяко покачване на тока с 2 стотинки, всичко скача с 25.
Също така, всички в бранша ще вдигнат цените, иначе я ще им се получи пожар в цеха, я може да ги посъветват да не се отделят от бранша..

# 112
  • Мнения: 7 301
dariVale, ми не можете да смятате Joy
и в двата варианта остават 100 лв

# 113
  • Мнения: 7 818
dariVale, ми не можете да смятате Joy
и в двата варианта остават 100 лв
Айде сметнете 240-100 колко прави? (това е първия вариант) ?
И равно ли е на втория - 200-100?

# 114
  • Мнения: 11 096
Сега е само частен случай, скоро няма да е така. Колко производители имат запаси за 5 години напред, все пак.

# 115
  • Мнения: 7 301
Купувам брашното за 100 лв с 0% ДДС. Продавам хляба за 240 лв с 0% ДДС
Добавена стойност за мен 140 лв. (240-100) - тук Ви е грешката, имате задължение да внесете 40 лв ДДС  в бюджета и Ви остават 100 лева

# 116
  • Мнения: 7 818
Малко милааа, заболяха ме ръцете да обяснявам. Какви запаси, какви 5 лв. Брашното ще струва на производителите на хляб точно толкова, колкото струваше и при 0% ДДС. След повишаване ДДС на хляба производителите трябва текущо да се разделят с 20% от настоящата си печалба. Ако се страхуват да си загубят клиентите и запазят цените. Или да напляскат 20% повишение и да чакат пазара да го "преглътне".
Да не забравяме обаче, че когато им намалиха ДДСто на 0% никой не намали цените и прибираш в джоба с кеф 20% горница, подарена от държавата.
Ей за това тия работи с ДДС не се правят на парче, от едни избори до други. Защото губи държавата, отнася го и народа.


 ПП Георгиева,
Скрит текст:
специално съм го написала 0% ДДС и продажна цена 240 лв. В този първи случай нямаш какво да внасяш в държавата. (за теб остават 140 лв). Така беше до вчера.
От утре - повишение на ДДС на 20% и пак същата крайна продажна цена 240 лв.
Това вече е втория случай. Разликата показва как при 20% ДДС споделяш част от печалбата си с държавата при положение, че не можеш да промениш продажната цена.

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 17:36 от dariVale

# 117
  • Мнения: 340
Цените на хляба с много нагоре са вече реалност, преди малко бях в Т-маркет. Конкретен вид хляб от преди 2 дни - 3.45лв, днес - 4.15лв.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 06:49 от dd309

# 118
  • Бургас
  • Мнения: 9 363
Дори да е хем ПИ, хем предназначено за жилищно строителство, без да стане УПИ, не може да се строи.
Защото "У"-то е това, което казва какво точно може да се построи в това ПИ "за жилищно строителство". Каква сграда, с какво преднизначение - жилище, или жилище с гараж, или смесено жилищно с нещо друго, на колко етажа, колко висока, какъв процент от земята ще е за зелени площи и т.н.

Не мога да се аргументирам, защото забравих подробностите, но не е така. Както писах, продала съм два имота извън регулация, водещи се ливади. Ми съседите си бяха построили триетажни къщи съвсем законно.  После купувачите май още нищо не са построили но заради проблеми с тока, не заради забрана. Но има няколко къщи в строеж на съседни парцели.

Построили са, защото са сменили предназначението на ливадите и са изготвили частичен ПУП за застрояването, за да бъде законно.
И аз имах нива, на която смених предназначението от земеделска земя в регулация. До мен също имаше къщи, построени така, а зад мен - продължаваше нивата. След като смених предназначението, ги продадох. На едни надзиратели в затвора, чийто шеф ми бил съсед в една от къщите. Казаха, че ако нямало ПУП и не бях направила регулацията, нямало да я купят, защото процедурата е дълга и скъпа. И те искали да строят там, до шефа Simple Smile

# 119
  • Варна
  • Мнения: 6 893
Тя процедурата е дълга и скъпа, но и цената на имота се вдига много, а времето за продажба се намалява.

Общи условия

Активация на акаунт