Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 775
  • 782
  •   1
Отговори
# 420
Като ги задъвчете тези цени... Не ви ли омръзна? Харесва ни или не, справедливи или не, обосновани или не, такива са. Какво да правим? Трябва да се търсят решения, не да се мрънка.
Аз решение съм предлагала - живееш си у мама и татко и яко пестиш. И ако си с добра работа стават нещата. Наемът бил 800 лева каза някой. Ми ако се пестят това са 9000 лева годишно. И ако се добавят още малко спестени от икономията да живее семейството заедно (отопление, ток, режийни, готвене) спокойно се пестят 15 - 20 бона годишно. За пет години и ако се инвестират са над 100 бона. Перфектна сума за самоучастие. А ако са двама си е половин апартамент. Може да не е огромен, може да не е на топ място, ама става.
Има и алтернатива - самостоятелност, кола, айфон, екскурзии, барове, гъзарски дрехи... И на 35 се сещат и почват да се вайкат -"олеле, няма как да си купя апартамент, кой нормален човек има толкова пари?".

# 421
3то, тук се има предвид СРЕДНА заплата. Някои изкарват повече от нея. А хора с минимална заплата никъде по света не могат да купят 3стайно жилище в столица. Ако цените се случат толкова ниски на теория, тия с по-високите доходи ще са ги изкупили преди тях.
Някои изкарват повече, а други (мнозинството) по-малко от средната. Ако имаха предвид медианата, а не средноаритметична, щях да ти кажа, че половината изкарват под и половината над нея, но при средната има повече аутлайъри нагоре.

Относно последното ти изречение, ако говорим за жилища тип средна класа (панелки или долен сегмент НС) не виждам защо богатите биха ги изкупили, преди бедните да съберат 200-те заплати. На богатите такива жилища не им трябват за живеене. А да ги дават под наем няма да е изгодно, щом необходимия капитал е 200 средни заплати. Няма кой клиент да си позволи да плаща наем, адекватен да носи добра доходност за такава висока инвестиция.
Ако трябва да дам пример с кръгли числа, средна заплата 2000 лв. 200х прави 400к лв. Влагаш 400к и колко наем ще получиш от средния клиент с 2000 лева доход - над 1/3 от дохода е отпимистично да може да си позволи, но да кажем половината доход ще си дава за наем този човек, а от всичко друго ще се ограничава. И тогава годишната дохоност на богатия, който е купил това жилище за да печели от него, е... колосалните 12к/400к=3%. Брутно преди разходи, а с разходите сигурно 2-2.5% зорлем.
Така че според мен при много високи цени на имотите спрямо доходите никой не печели - нито бедните, нито богатите. Печелят само тези, на които наготово са им изпаднали няколко имота наследство и сега могат да ги продадат скъпо.

# 422
Този уикенд бях на ски. Ски картата за три дни за двама души беше 500 лева. А имаше яко навалица. Толкова за бедните хора, неможещи да отделят за спестяване.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 13:31 от Черна станция

# 423
  • Бургас
Това са били богатите Simple Smile

# 424
Имаше много младежи, наборите се брояха на пръстите на ръцете. Точно хората, които трябва да събират за апартаменти. И които или не го правят, а харчат хиляди за ски, или имат И за ски, И за спестяване.

# 425
Богатите също плачат, епизод 3245 Simple Smile))

# 426
Това са били богатите Simple Smile
И това не е сигурно. Аз по някой път се изумявам как харчат бедните.
Имат по-хубава кола и я сменят по-често, по-хубав телефон и го сменят по-често, повече екскурзии и по-често, повече нокти, коси, процедури, спата и тн и тн.
За цигарите да не отварям тема.
Масово има хора изпушили по 1 апартамент. Други пък изпили по 2.

# 427
  • Бургас
Както е казала Мерилин Монро, по-добре да плачеш в кадилак Simple Smile
dany, шегувам се, естествено.
За ноктите съм съгласна. Всяка продавачка в квартален супермаркет е с нокти за 50 лв.

# 428
Е на ски реално ходят няколко десетки хиляди човека в България. А сме все пак 6.5 милиона.
На Банско кабинката мисля й дават капацитет 2000 човека на час. Отиват по 5000 на ден, то затова се точат 2 часа сутрин докато се качат. На Боровец също са няколко хиляди. Едва ли са тези със заплати 2-3к (е, и те ходят ама примерно 1 път в сезона - едва ли има как да карат ски всяка седмица с този доход). Както няма как и да си купят жилище, макар че тука колегата разправя как ако спрели цигарите и ако се хванат на втора работа, биха могли.
Сигурно биха могли, ама това живот ли е - да робуваш 16.66 години без никакви други разходи, само за покрива над главата.
Не ми се ще да вярвам, че уж развито общество пък не можем да задоволим най-базовата нужда на хората. И то не да я задоволим ние, а просто да създадем условия за да могат да си я задоволят сами - по света за достъпно се приема жилището да струва до около 5 годишни дохода, много пъти сме цитирали източници.
Това, че има и други държави, където е 10-15, не е повод да сме много щастливи и горди, че и ние сме сред тях.

# 429
  • Бургас
Айде пак - "да робуваш".
Ми едните ходят на ски, другите ходят на спа (намери място в петзвезден приличен хотел, особено по време на ученическата ваканция!), трети се убиват от екскурзии в чужбина, в хубав ресторант без резервация не можеш да стъпиш, куриерите хвърчат като луди и не носят само Тему и Шейн (макар че и там бая пари се набиват от "бедните"), от количките на пазаруващите в "Кауфланд" и "Лидл" свят ми се завива - аз толкова ще ям с години...

Да добавям ли и колко се чака за пластичен хирург в бг - читавите са заети месеци напред, клиниките за разкрасяване никнат като гъби, за ноктите, косите и т.н. вече споменахме.

Вместо да дам 12 бона за нови цици, по-добре да си купя апартамент. Или сега ще кажеш - ама не можеш да си купиш апартамент за 12 бона, пък цици веднъж в живота се правят Simple Smile

# 430
  • София, Bulgaria
Айдеее... пак се почна, chris78, колко % от населението има имат собствен дом в БГ и колко в развитите Общества.
Друго всичко са приказки. Било "прието" , "неприето", ама кой го приел, кой не е, не се знае.
И собствен дом не е в графата " най-базовата нужда на хората" . Там попада възможността да могат да си позволят да наемат жилище.

И за това в някои държави и особено в някои определени градове има регулация на наема и таван на наемната цена.

# 431
Тази тема обхваща в най-широк аспект бита на българина.
То беше наводнения, пожари, вулкани, метеорити, а сега имаме "без нови сиси и жуки и без сигарки, то живот ли е" Simple Smile

# 432
Мили хора, с тая средна заплата от 2000 лв. и при наличие на деца - само за храна и сметки, както и за образование (финансирано от държавата, не частно). Какви кредити, какви пет лева? Сега знам, че ще се включат сто човека да обясняват как не е вярно, но това е положението. Кога с тези две хиляди лева ще събереш необходимото за самоучастие, за такси, пък после и да изплащаш - абсурд. Изобщо не го вярвам. Иначе подкрепям, че заведенията са пълни, скъпите места също, но да - има и хора, на които такива харчове са им приоритет.

# 433
Двама души с по 2000 лв. няма смисъл да живеят в София под наем или с ипотека.

# 434
  • София
И къде ще ги пратиш, в Англия да берат ягоди?

Общи условия

Активация на акаунт