Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 766
  • 782
  •   1
Отговори
# 435
И в София има нужда от хора за тези работни места, на които, за съжаление, това е работната заплата. И те трябва да живеят някъде. Ок, да приемем, че не купуват, но наемите също скачат.

# 436
  • Бургас
А в годините преди децата какво са правили тези хора с по 2000 лв. заплата? Къде са живяли? Нито стотинка ли не са заделили настрани?

# 437
Еми друг град, друга държава, смяна на работа. Сега може да им харесва да живеят така, тогава ок. И го казвам като човек живял с толкова в София.

# 438
2000лв вече са заплатите в Бургас и подобни.
А около Бургас села колко щеш. Ще попътуваш малко с кола до работа. То в Англия сигурно няма да ти се наложи да пътуваш 2х1.5часа на ден до работа и обратно.

Освен това, много хора мерят заплатата като константа за цял живот.
Примерно минимална и така 30-40-50г.
Това не е коректно пресмятане.
Масово хората работят за минимална за много кратко време. Например студенти почасово, доработващи нещо за кратки договори и подобни. Като се понатрупа стаж, заплатата започва да скача.
Ако планираш да си продавачка 50г напред, без никаква промяна и без доработване, няма смисъл да се натискаш в София. По-добре по-малък град. Сега ще кажете кои ще са продавачките в София.
Ами, казахме вече, хора, които временно работят това.

# 439
Двама души с по 2000 лв. няма смисъл да живеят в София под наем или с ипотека.

Ужасно грозен коментар. Защо да не живеят в София? Явно само хора, които взимат 10 000 лв на месец трябва да живеят в София. 😀 Смешна работа

# 440
Защото няма да имат кой знае колко качествен живот, затова. Иначе никой не ги е спрял.

# 441
Колеги, дайте по-спокойно.
Нека всеки да си харчи парите както иска, според това кое му е приоритет. Който иска да плаща за ипотека, който иска - за пътувания и т.н. Няма грешно и негрешно.

# 442
Темата е за имоти, а не да правим сметки на чуждите доходи и харчове.

# 443
Двама души с по 2000 лв. няма смисъл да живеят в София под наем или с ипотека.
Е той града ще загине ако няма такива хора в София. Кой ще ти учи децата? Учител започва с 1800 лв. млад, без стаж, после скача ама пак над 2.5 не е. Помня преди като бях питал как учител да си купи жилище, някой каза - ами то повечето учителки са жени, омъжва се за мъж с жилище и така.
Ето може би защо няма повече учители мъже. Почти само жени са, а и те не се натискат много за учителки, защото дори наема трудно ще си платят, камо ли да си купят дом.
А кого ще викате като стане нещо - полицаи, пожарникари, работници по авариите в електро, ВиК, бърза помощ, сестри, санитари - те по колко мислите вземат? Те как ще си позволят да живеят в София?
Шофьори в ГТ, продавачки в Лидл или в мола, и всички подобни професии дори не ги броим, макар че и те са кричични, и без тях не може. Без никоя професия не може (даже и маникюристките, които между впрочем изкарват добър доход).

Масово хората работят за минимална за много кратко време. Например студенти почасово, доработващи нещо за кратки договори и подобни. Като се понатрупа стаж, заплатата започва да скача.
Да, ама минималната е 1000, не е 2000.

# 444
Мили хора, с тая средна заплата от 2000 лв. и при наличие на деца - само за храна и сметки, както и за образование (финансирано от държавата, не частно). Какви кредити, какви пет лева? Сега знам, че ще се включат сто човека да обясняват как не е вярно, но това е положението. Кога с тези две хиляди лева ще събереш необходимото за самоучастие, за такси, пък после и да изплащаш - абсурд. Изобщо не го вярвам. Иначе подкрепям, че заведенията са пълни, скъпите места също, но да - има и хора, на които такива харчове са им приоритет.

Защо да не е вярно, така си е. Но виж какво написах аз - именно, понеже след брака е така, аз апелирах ПРЕДИ брака да се започне със спестяване и инвестиране, а не лайф до дупка, че и бързи кредити в добавка.

# 445
  • София, Bulgaria
Моето мнение е, че е много пагубно за хората да израстната с нагласата и очакванията, че някой ще се погрижи за тях. Това води само до огромни разочарования, невъзможност за приемане и справяне с действителността. Превръща хората в едни недоволни, оплакващи се и нищо непредприемащи хора. Какво значение има, какво е трябвало да бъде и държавата, какви грижи трябва да полага, когато на практика  не се случва и няма да се случи. Какво значение има дали е редно или нередно, правилно или неправилно, като ситуацията е такава, каквато е.  Всеки сам си намира място под слънцето.

# 446
Аз имах предвид това, което и chris описа. Просто има професии/работни места, без които не можем. И не винаги се касае до нискоквалифициран труд. Най-засегнати са учители, пожарникари, лекари. Майка ми е лекар, тя основно изкарва парите си в изследователски център, но работи и на пълен щат в общинска болница. Спасява човешки животи срещу 3000 лв. в София. Това е положението. Ако всеки зареже професията вероятно няма да имаме едно просто спешно отделение, няма да имаме бърза помощ, няма да имаме учители в училища, детски градини. Утре ще се запали нещо, няма да има и кой да го изгаси. Не може така с лека ръка да пращаме хората да се "развиват", не всичко опира до продавачка в магазин.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 14:12 от Ambrosia

# 447
  • Бургас
Майка ми е лекар, тя основно изкарва парите си в изследователски център, но работи и на пълен щат в общинска болница...

Клинични проучвания?
Ето, значи имало как да не остава само на 3000 лева.
Няма да забравя един репортаж на БНТ за голяма столична болница, дето не им плащали заплатите с месеци и щели да вдигат протест, една задъхана репортерка на живо включване причаква сутринта доктори пред болницата, пита: "От кога не сте получавали заплата?", а един много искрен човечец, схванат неподготвен отговаря: "Не знам, не съм си поглеждал банковата сметка"...

# 448
Е, не всеки се занимава с това, отделно тя е на 55, не на 30. И ако за лекарите има такава опция - повечето работят на две места, то за пожарникар, например, няма такава. Това, което пишете е ужасно обидно, но си е типично за манталитета на българина. Не мисля, че повечето от нас работят на две места и ако за вас е ок след изморителна нощна смяна да отидете на друга работа на сутринта, то за мен не е. Надявам се и за повечето тук да не е.
И за да сте съгласни - да, винаги има опция. Затова вече няма желаещи за тези професии, затова градове като Перник, Ловеч, Троян остават без цели отделения. Тази съдба ще последва и останалите професии, докато всички се развиваме в ИТ и финанси.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 14:34 от Ambrosia

# 449
Като спре да има съвсем мед. сестри, ще се вдигнат заплатите, за да се привлекат.

Общи условия

Активация на акаунт