Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 765
  • 782
  •   1
Отговори
# 450
Ето, значи имало как да не остава само на 3000 лева.
Има начин за някои хора, но ако имаше за всички, то средната заплата щеше да бъде над 3000 лева, пък тя не е, нали? Значи има начин, но само за някои, а не за всички - а от жилище нужда имат всички.
И естествено, че аз не очаквам държавата да се погрижи да им построи жилища и да им ги раздаде като при Бай Тошо (то и тогава не беше баш така).
А просто отбелязвам това, което казват и другите съфорумци - че един млад човек ако има избор, ще седне, ще си направи сметката, и ще каже - абе в този град и с тази професия аз 15 години ли ще работя за една панелка? И ще избере друга професия - или друг град.
Това го виждаме на практика за другите градове, държави по-скоро. Както и за другите професии - ето например в ГТ не могат да намерят шофьори, спряха нощния транспорт. Може и дневния да спрат в бъдеще. Учители млади в училищата няма много, а където има изкарват някоя годинка и си намират нещо по-перспективно. Като се пенсионират всички стари как ще привлечем нови? За медицинските сестри и санитари дори не ми се почва.
Като спре да има съвсем мед. сестри, ще се вдигнат заплатите, за да се привлекат.
Ти сега като Мария-Антоанета: като няма хляб, яжте пасти.
Нали тези заплати ние им ги плащаме, чрез здравната си вноска. Като ги вдигнат, ще трябва да ти вдигнат вноската и нетната заплата ще ти намалее. Тогава ще трябват не 16.66, а 17 години, за да си купиш жилище.

# 451
Проблемът е твърде голямата ножица между доходите в различните сектори/професии. И нямам нищо против изкарващите повече, понеже те съответно и харчат повече. Но да се натискаш да работиш в София, прекарвайки живота си в двустайна панелка, която дори не можеш да ремонтираш, не мисля, че си струва. Докато има такива, които го правят, заплатите в техните сектори няма да мърдат особено нагоре.

# 452
Каква е тая тема, 2000-3000 лв били малко за София? Вие къде се намирате? Явно в друг свят.
3000 лв е съвсем висока заплата за повечето от професиите. Не всеки ТРЯБВА да купи или наеме жилище сега. Представете си, че хората са купили на 1/3 от сегашните цени и са поизплатили заемите. Повечето жилищни кредити от преди години са съобразени със старите заплати и не са повече от 600-700 лв вноските. 2ма човека с вноска 600-700 лв и заплати по 2000 лв си живеят спокойно. Вие като ви чета сигурно взимате петцифрени суми.

# 453
  • Бургас
Ambrosia, и на повече от две места съм работила, при това и без почивен ден.
И сега продължавам да работя на няколко места, а отдавна не съм на 30.
Изобщо няма да се обидя, ако някой ми каже, че като не ми стигат парите, трябва да намеря начин, че да ми стигат. Дали ягоди ще бера, или ще мия входове, или деца ще гледам и кучета ще разхождам. Никой не ми е длъжен .
За медсестрите - пример от онзи ден - една от частните болници в Бургас предложи 4600 за операционна сестра, за половин часов работен ден. За да може да си работи на другата основна работа. Друга сестра, анестезиологична, една седмица работи в Бургас, една - в София, в държавна болница. Докарва си съвсем прилична заплата, далеч над 3000 лв.

За пожарникарите и полицаите няма да говоря. И за охранителната им дейност извън работно време в нощните клубове.

# 454
Ето, значи имало как да не остава само на 3000 лева.
Има начин за някои хора, но ако имаше за всички, то средната заплата щеше да бъде над 3000 лева, пък тя не е, нали? Значи има начин, но само за някои, а не за всички - а от жилище нужда имат всички.
И естествено, че аз не очаквам държавата да се погрижи да им построи жилища и да им ги раздаде като при Бай Тошо (то и тогава не беше баш така).
А просто отбелязвам това, което казват и другите съфорумци - че един млад човек ако има избор, ще седне, ще си направи сметката, и ще каже - абе в този град и с тази професия аз 15 години ли ще работя за една панелка? И ще избере друга професия - или друг град.
Това го виждаме на практика за другите градове, държави по-скоро. Както и за другите професии - ето например в ГТ не могат да намерят шофьори, спряха нощния транспорт. Може и дневния да спрат в бъдеще. Учители млади в училищата няма много, а където има изкарват някоя годинка и си намират нещо по-перспективно. Като се пенсионират всички стари как ще привлечем нови? За медицинските сестри и санитари дори не ми се почва.
Като спре да има съвсем мед. сестри, ще се вдигнат заплатите, за да се привлекат.
Ти сега като Мария-Антоанета: като няма хляб, яжте пасти.
Нали тези заплати ние им ги плащаме, чрез здравната си вноска. Като ги вдигнат, ще трябва да ти вдигнат вноската и нетната заплата ще ти намалее. Тогава ще трябват не 16.66, а 17 години, за да си купиш жилище.

Ами сега плащам по-голяма вноска и има сестри, последно като бях в спешното с приятел, го обслужваше един лекар и две сестри. Какво лошо има да се плаща повече, ако обслужването ще е по-добро.

# 455
Да, но в повечето случаи заплащането в тези сфери се урежда в колективни договори - обичайно, а в тях не разграничават кой знае колко местата, на които се упражнява професията. Затова в малките населени места хората се бутат, а в столицата бягат. Но са ни нужни и тук.
Аз не познавам човек, който с 2000 лв. живее спокойно, че и има и кредит, равняващ се на 1/2 от заплатата му. И деца да гледа. Но пак казвам - може, не споря. Просто не познавам.

# 456
Пък и да не изплаща ипотека/наем обикновено все има нещо друго, което се изплаща или за което се плаща (ремонт, кола, здравословен проблем, лекарства...).

# 457
  • София
Значи всички със заплата до 2000 лв. - в Сибир, без право на връщане, ипотека и здравословни проблеми...

# 458
Един човек със заплата 2000 лв и ипотека 1000 лв е доста прецакан. И аз не познавам такива. Мисля, че малко банки биха дали такъв кредит.
Ако визираш моето мнение, Ambrosia, писах за 2 (двама) човека с по 2000 и 600-700 вноска. Това е 15-17.5 % от нетния им доход. 3300 лв месечно остатък.

# 459
Не всеки ТРЯБВА да купи или наеме жилище сега. Представете си, че хората са купили на 1/3 от сегашните цени и са поизплатили заемите. Повечето жилищни кредити от преди години са съобразени със старите заплати и не са повече от 600-700 лв вноските.
Има и такива хора (и аз съм от тези, които са купили на достъпни цени преди години). А има даже и такива, които още по соц-а са получили жилище от държавата и заема към ДСК го платиха с по 2 заплати през 1990те хиперинфлацията.
Но ако не си от тях?
Нали уж градът растял, привличал хора от цяла България - за тях какво да кажем?

А към колежката, която пита защо говорим за доходи, като темата е за имоти: ами защото цените и търсенето на имоти са пряко обвързани с доходите. Също и с демографията.
Къде ще намерим учители и медицински сестри, като просто няма толкова млади хора, колкото възрастни пред пенсия? Колкото и да им плащаме, кой ще се запише да учи за мед. сестра и учител, като просто няма толкова хора?
Тези между 50-60 са два пъти повече от тези на 15-25, които като се изучат трябва да ги заместят следващите 10 години в училищата, болниците, рейсовете на ГТ, патрулките, пожарните и т.н.

# 460
Не, аз визирам по принцип, тъй като се казва, че с еди колко си средни заплати се купува жилище в столицата. Не се купува. Аз познавам такива иначе, които са с 2 по 2000 и плащат ипотека с вноска 1800. С ограничения и много лишения. Не са единствените, светът е шарен и всеки има различни приоритети.

# 461
Ти сам казваш, че цените са обвързани с доходите, значи доходите са достатъчни за покупка, след като се купува.

# 462
Купува се, защото се ползва като място за паркиране на новосъздадените пари в системата (виж М2 как върви). Поради факта, че недвижимия имот се възприема от българите като сигурно такова място. Доколко е сигурно ще видим ако достъпността на пари и скоростта им на създаване почнат да намаляват (не че има такива индикации засега, като гледам какъв нов бюджет умуват да направят нашите мъдри избраници). Но то и изведнъж може да стане.

# 463
Е, вие пък. Че нали който купи сега, и изплаща в бъдеще - ще е на същото положение както който е купил преди, и изплаща сега? Каква е разликата, освен че вие сте пораснали с по 10-20 години, и сте забравили какъв зор е било, като сте капарирали апартамента си Simple Smile
За работенето - аз работя в малък бизнес, но натоварването и часовете са големи. Мога да избера дали да се наемам с повече работа, или да не се наемам. Ако сме на зор с парите - искам, не искам, се наемам. Сутринта на излизане ММ каза - Оф, почвам седмицата като трябва да реша 1001 проблема. Разбрахме се, че той ще вземе първите 1001, а аз - следващите 1001. Мисълта ми е, че няма лесно. Работа има в ИЗОБИЛИЕ за всички, на които им се работи. Които обичат повече живота, по-лесно намират оправдания.

# 464
  • софия
Направо мен описахте с предишните коментари. Ама се живее да ви кажа, да с много лишения, но е въпрос на избор. Смятам, че в бъдеще ще бъда по-добре. Или отдаване под наем с доста добра доходност, или аз ще си го ползвам и ще плащам ипотека в пъти по-малко от който и да е наем. Единствено съжалявам, че не купих преди 5-6 г., когато цените бяха различни. Досега половината ипотека да е изплатена.

Общи условия

Активация на акаунт