Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 753
  • 782
  •   1
Отговори
# 465
Е, вие пък. Че нали който купи сега, и изплаща в бъдеще - ще е на същото положение както който е купил преди, и изплаща сега? Каква е разликата, освен че вие сте пораснали с по 10-20 години, и сте забравили какъв зор е било, като сте капарирали апартамента си Simple Smile
Така ще е, ама само ако и следващите 10-20 години цени и доходи се покачват с 10-20% на година, пък лихвите са 2-3% на година. От покачването само печелим, нали така? Но понеже безплатен обяд няма, някой като печели друг обикновено губи, та въпроса е кой е будалата в този случай - този, който си дава парите срещу ниска лихва, докато активите се покачват.
И ще е съгласен ли да е така и следващите 10-20 години? Защото може да стане и обратното. Активите да не се качват, а лихвите да са високи.

# 466
Крис78 ми звучи ужасно, сещам се за "на всекиму според потребностите"

Първите пет години работех на две места, от 9 до 18 часа това което учех задачно, а след това от 19 до към 22-23 часа втора работа.
Махнах втората работа като се роди първото ни дете, а на основната се върнах точно след три месеца.
Дали ми е било лесно? Не.
Дали всички правят така? Не.

Аре стига призиви да има за всички!

Стартовите заплати в Сф не са хиляда лева, а две. Като има липса на хора и заплатите се качват.
И айде стига с медицинските сестри, тия на които им се работи не падат под пет хиляди месечно

# 467

Но понеже безплатен обяд няма, някой като печели друг обикновено губи, та въпроса е кой е будалата в този случай
Това изобщо не е вярно. Твърди се само от социалисти, като описват гадния капитализъм.

Истината е, че можеш да създадеш нещо и да спечелите всички. И зидаря, и архитекта и далия парите и далия земята. Накрая завършеният продукт е много повече от съставните си части.

По същия начин дори с размяна и търговия можеш да спечелиш.
На един му трябва свинско, на друг лекарства, разменят ги и всички печелят.

Тая мантра, дето, за да спечели някой, трябва непременно да ограби някой друг я повтарят само социалистите.
Ама те фалираха, точно защото им куца създаването на продукт и добавена стойност.

Ако печатането и инфлацията ви пречат, адресирайте жалбата си съответно. Или към правителства, ЕС, бг парламент, БНБ, който трябва.
Не ние печатаме парите.
И аз не искам да има инфлация, нито зима. Съобразяваме се и се нагаждаме някак.
Аз също искам цени НА ВСИЧКО от преди 10 г. Да гласуваме заедно и да ги върнем. За това нямаме спор.

# 468
Заведенията са пълни, ходят по почивки, правят си сиси и нокти, защото 86% от българите вече имат жилище и си живеят в него. 7% са под наем, другите са спекуланти и си препродават имоти един на друг. Simple Smile Ето реших ви проблема.

Аз имах предвид това, което и chris описа. Просто има професии/работни места, без които не можем. И не винаги се касае до нискоквалифициран труд. Най-засегнати са учители, пожарникари, лекари. Майка ми е лекар, тя основно изкарва парите си в изследователски център, но работи и на пълен щат в общинска болница. Спасява човешки животи срещу 3000 лв. в София. Това е положението. Ако всеки зареже професията вероятно няма да имаме едно просто спешно отделение, няма да имаме бърза помощ, няма да имаме учители в училища, детски градини. Утре ще се запали нещо, няма да има и кой да го изгаси. Не може така с лека ръка да пращаме хората да се "развиват", не всичко опира до продавачка в магазин.

Но пък всички ще имаме имоти, нали? Simple Smile Аз за тези неща с качеството на живот и средата ги говоря от доста време, но не се чува.

Цитат
Тая мантра, дето, за да спечели някой, трябва непременно да ограби някой друг я повтарят само социалистите.
Ама те фалираха, точно защото им куца създаването на продукт и добавена стойност.

Ако печатането и инфлацията ви пречат, адресирайте жалбата си съответно. Или към правителства, ЕС, бг парламент, БНБ, който трябва.
Не ние печатаме парите.
Дани не си прав. В момента живеем социалистически строй и то се вижда. Партията взима от будалите и дава на тарикатите. Точно това е провалило комунизма едно време, щото и будалите са се усетили, че ги будалкат и направили нещо по въпроса. Та е въпрос на време както казва Крис, будалите да се усетят и да предприемат мерки. И по закона на капитализма, би следвало да е се отрази зле на тарикатите. Относно печатането на пари, няма да се уморя да повтарям, че всеки който изтегли кредит печата нови пари. Може да питаш в която банка пожелаеш.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 17:26 от Gogo1979

# 469
Това изобщо не е вярно. Твърди се само от социалисти, като описват гадния капитализъм.

Истината е, че можеш да създадеш нещо и да спечелите всички. И зидаря, и архитекта и далия парите и далия земята. Накрая завършеният продукт е много повече от съставните си части.

По същия начин дори с размяна и търговия можеш да спечелиш.
На един му трябва свинско, на друг лекарства, разменят ги и всички печелят.
Това важи за физическото създаване на продукти и услуги, за които независим клиент е готов да плати.
А във финансовата сфера обикновено един като спечели, друг губи. Например на борсата ти ако купиш нещо за $100 и то утре е $120, ти си спечелил $20, а този който ти го е продал евтино е изгубил тези $20 (или не ги е спечелил, което е същото).
Но за да не излизам от сферата на недвижимите имоти, ето ти конкретен пример, който всъщност имах предвид.
Иван купува на кредит имот за 100к с кредит, по който плаща 3% лихва.
Стоян му дава парите назаем срещу 3% лихва.
След 3 години имотът струва 200к и Иван е спечелил 100к. Има ли загубили или обядът е безплатен?
Стоян вече има 100к+лихвата = 109.3 с натрупване. Но всичко вече е по-скъпо и това, което е можел да си купи преди, вече струва 200к.

Всички тук, които казвате, че този процес може да продължава още (безкрайно?) казвате, че има достатъчно Стояновци, които ще губят докато вие ще печелите. Може и така да е, знам ли...

# 470
Ами не е съвсем така. Даже почти никак.
Финансовите инструменти са следствие на реалната икономика.
"Гласувам" с парите си за "теслАта" и строят повече фабрики и правят хората щастливи, да се возят на прахосмукачки.
Дали инвестирам в имоти или в РЕАЛНИ компании виртуално, пак е "гласуване" с едни финансови средства. Които са изкарани по някакъв начин, било пот, кръв, дупе, все с нещо.

А, че някой губи, губи.
То и има и стартъпи, дето дали щото не им е качествен продукта/услугата, дали щото са нямали късмет, губят в даден момент.
Ама то НЕ е, ЗАЩОТО други са инвестирали по-търсен за момента продукт, а защото са уцелили куция кон.
Ако след 5 г има пренасищане на имоти и дефицит на баничарници, моите имоти ще са 2 за лев, а баничките може да струват по 20лв едната. Е, кой ми е крив, че не съм направил баничарница!?
Със сигурност не и баничарят.
Така работи капитализма. Така работи и СВОБОДНОТО регулиране.
След това пък ще се построят нови баничарници и тнт и тнт.
Иначе, какво предлагаш?
Планова икономика и планирани цени и количества?
Ами това не проработи. И резултатът беше не някои, а всички закъсали.

# 471
  • София, Bulgaria
Хайде да си говорим за това с конкретни решения. С мантрата така, не е добре, ама не знам, какво и как да бъде/ но с реални, конкретни, реализуеми стъпки/, за да е стане по-добре не си помагаме.
Дали ще се съгласите с мен, че нищо не се случва сега и веднага освен, ако нямаш фамилна финансова стабилност. Всеки извървя своя път и този път не е еднакъв, може да си почнал от -100, но след 10г да си на + 100, както и обратното.
Аз вярвам, че много зависи от самия човек, често в къщи имаме спорове за това, другата теза е прословутия КЪСМЕТ, ама забравят, че 2 пъти сме почвали от нулата не, ами от - 1000.
В другото, което вярвам е, че яма как да имаш всичко сега и веднага. Ама ей така и разбирането за комфорт да не им се нарушава. Стъпка по стъпка се постигат целите.
Две деца съм отгледала на квартира, едното в студентско общежитие и хранено с кисело мляко от студентските столове,  но нито за миг не съм спирала да искам и да търся варианти за по-добро развитие, повече пари и т.н.

# 472
  • София
Ази, ..
Този доктор, както и повечето "набълбукани инвеститори" яко точи НЗОК, сигура, особено ако е директор на болница, или "елитен хирург". Wink
Има ли смисъл да коментираме тези с "прякорите", голямата част от които вече са в гробищата, и други ще ги последват, и ги следват.
Защо не говорим за "натрупването на капитал" без далавери, схеми и ощетяване на бюджет и човешки съдби, или е невъзможно, не ни се чака, искаме всичко сега, веднага?
Или в пазарната икономика и "конкуренция" е така - кой превари, и всички средства са "позволени". Hands V
Не, хубава работа.
Извини ме, но аз доста съм писала по темата за замогването по правилния начин, особено на разни сладури, които тук ахкат и охкат как хората купуват какво ли не /скъпо и непосилно за тях/, карат скъпи коли, обаче не искат да чакат и искат всичко и веднага и кажете как става. Ами не става. И като кажеш как става и питат- ама аз сега съм на двайсет, искам да живея, не искам  да пестя, не искам да работя втора работа, искам да живея под наем в супер як апартамент, ама искам да съм сама/сам и съм толкова як/яка, че не искам и някаква гадна работа да работя, искам да съм шеф. Образование? Е, какво образование- гледай Пешо с кинтите на тате и колата на мама, обикаля баровете с моделки и миски, искам и аз. Или гледай я Мимето, баща и е директор на водопад, тя с чисто нова кола, апартамент и ходи на шопинг в Милано с майка си всеки сезон. А аз-кво, ще уча пет-шест години, после ще работя на някой някъде за жълти стотинки още толкова и кога ще живея. И хайде в офиса на бързите кредити. И до там. Или стане маникюристка за малко над средната заплата, вместо да учи и там си и остава.
Става с дисциплина, ум, търпение, познание, упоритост, целеустременост и прочее.
Ела в темата за наемите и там ще видиш хора, които имат нетни активи за милиони, макар, че няма да ти го кажат, създадени по този начин, които могат лекции да четат и учебник да напишат със стратегии от първо лице, единствено число. И ще ги видиш и тях с парцала в ръката и винтоверта, когато се налага, изобщо не ги интересува.
Някои от тях са сами жени с деца.
Докторът е страхотен, даже мога и име да цитирам. Хирург е, отдаден на професията. Пример е за успех по правилния начин. Хубва кола си купи след 55.
Момче от село. Даже са двама братя- брат му е шофьор, този стана лекар- завърши, студентство в бедност, после по стълбицата нагоре, крачка по крачка, инвестицията в Ст. град е с негов колега от медицинския, но колегата реши да става предприемач и той се занимава с бизнеса и така двамата, писах вече- баничарници и кръчми, после реинвестиция в имоти, едновременно е цял ден в болницата.
Приятелите от детството са същите онези младежи от прехода с бързите пари, сега всичките ги лекува, пари не им взима, само казва- аз навремето беден студент бях, повече от кифла не можех да си купя, те все ме извеждаха, сега ще ги лекувам.

# 473
Тука през няколко страници се говори колко бил богат българина и как едвали не сме задминали западна европа по богатство ама тази карта друго казва

# 474
Тази карта е с официалнии данни за доходи.
При нас преобладават неофициалните.
Те няма как да влязат в статистиката.

# 475
  • Бургас
Заведенията са пълни, ходят по почивки, правят си сиси и нокти, защото 86% от българите вече имат жилище и си живеят в него. 7% са под наем, другите са спекуланти и си препродават имоти един на друг. Simple Smile Ето реших ви проблема.

Ми що реват тогава как било недостъпно и нямало за всички?

Ела в темата за наемите и там ще видиш хора, които имат нетни активи за милиони... ще ги видиш и тях с парцала в ръката и винтоверта, когато се налага, изобщо не ги интересува...

И после сами си правим ноктите. За 10 години маникюр у дома съм спестила половината от цената на последното купено паркомясто Simple Smile Другата половина я спестих от боядисването при фризьор Simple Smile

# 476
  • София
...Другата половина я спестих от боядисването при фризьор Simple Smile
Брех, а аз жена ми боядисвам безплатно... казвайте ги тези неща Grinning

# 477
  • Бургас
Значи и тя е спестила, време е да ти купи гараж!
Ще опрем до оня виц дето един спестил, като бягал след автобуса и му дали съвет другия път да бяга след такси  Joy

# 478
хехех .. че у дома кой мислите, че подстригва всичкото мъж Simple Smile АЗ
За сметка на това, ММ ме боядисва и аз много харесвам резултата Simple Smile
Ето ни и нас - с половин паркомясто напред.
За Крис - Естествено, че ще се качват  цените на недвижимите имоти. Инфлацията е естествен процес, увеличаването на цените е естествен процес.
Дори да спаднат за момент, ще е краткосрочно и после пак ще повишат. И това ти много добре го знаеш, но някак го заобикаляш и изместваш темата. Кой ще загуби? Ми, ще загуби който не е предприел действия да си купи имот.
"По-добре късно, отолкото никога. "
И още един лаф -
 "Джаста-праста на хорото, Киндил-пиндил зад плета".

# 479
Ако след 5 г има пренасищане на имоти и дефицит на баничарници, моите имоти ще са 2 за лев, а баничките може да струват по 20лв едната. Е, кой ми е крив, че не съм направил баничарница!?
Със сигурност не и баничарят.
Така работи капитализма. Така работи и СВОБОДНОТО регулиране.
След това пък ще се построят нови баничарници и тнт и тнт.
Иначе, какво предлагаш?
Планова икономика и планирани цени и количества?
Е, радвам се, че осъзнаваш, че може да има пренасищане с имоти и да паднат - защото ето според други по-горе те никога не могат да паднат (освен за кратко и после ще се вдигнат още повече).
Така работи капитализмът, разбира се - и част от същността му е цикли, редуване на възход и спад, прескачане на т.нар. еквилибриум, в посока и нагоре, и надолу. Когато е нагоре е еуфория, когато е надолу го наричаме 'криза'.
Разбира се, че не предлагам социализъм, но ми се иска мерната единица да е постоянна, тоест парите да са твърди, а не да губят стойността си постоянно. Има немалко икономисти и политици, които смятат така, за съжаление другите - монетаристите - са повече, а и хората понеже искат безплатни пари все си избират политици, които ги създават от въздуха. И ето как повечето хора всъщност мислят така:
Инфлацията е естествен процес, увеличаването на цените е естествен процес.
Което е невярно - нищо естествено няма в инфлацията, напротив - напредъкът и научно-техническият прогрес водят до все по-ефективно производство на стоки и услуги, така че естественото е цените им да падат, понеже се създават по-лесно, по-евтино и по-бързо. Но тъй като паричната маса нашите мъдри лидери я увеличават с по-голяма скорост от тази на напредъка в технологиите, резултатът е инфлация. Изкуствена, не естествена - и предизвикана от тези, на които това им е изгодно.

Общи условия

Активация на акаунт