Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 592
  • 782
  •   1
Отговори
# 765
  • Бургас
Едната сграда май има акт 16, но се строят още там, пак от същия инвеститор. Комплекса в Костинброд дори е по-скъп от това до гробищата. Много ми е странно да строиш такъв комплекс в място като Костинброд.

Костинбродския комплекс бих го разглеждала евентуално за препродажба след време, ако се влезе на тези ниски цени в момента. За под наем ми се струва малко екзотично. По-трудно ще се наема, наемът ще е нисък, по-трудно ще се пренаема, контингентът ми е малко неопределен.
По-добре да купя в София на 2500Е и да го отдавам на нормален наем, като желаещи винаги ще има, отколкото да се впусна в подобно приключение в Костинброд, ако и да е по-евтино.

# 766
За мен дори и евентуалната препродажба е под въпрос и съм пълен пас, но ми се стори странно на такова място да изникне подобен проект. Ако имаше природни дадености някакви като минерални води примерно добре, но то няма нищо.

# 767
Опит да се направи нещо скъпо по евтин начин. Такива крайградски затворени комплекси имат смисъл ,ако са висок клас. В Костинброд апартамент в нещо такова ще купи някой, който не може в София, а не някой който изпада във възторг от това да живее, между Билла и няколко цеха. Явно са преценили, че може да има пазарна ниша.

# 768
Хора и в провинцията живеят, чак да не повярва човек 😂. Близостта до София е плюс. Аз не съм минавала от там, но предполагам има постоянно население и различно от ромско, както във всяко едно място. Та такива хора може би купуват. Отделно по-горе се обсъждаше, че темата не е за периферия - напротив, темата е за имоти в страната, а не в София. Така че съвсем логично е да се обсъжда и това.

# 769
може пък строителите да знаят нещо тайно, че предстои, което ние не знаем Simple Smile

# 770
  • София
аз не мисля, че всички ще се втурнат да си ремонтират имотите за под наем. Често ще ги дават и така, както са ги наследили/купили за по-нисък наем.
Какво значение има за колко си го купил? Има значение колко струва сега.
Ако аз съм наследил нещо, дето през годините е поскъпнало и е станало 520к, а пък мога да му взема само 500е наем, понеже хората не можели да си позволят повече, да не съм луд да го държа за 1% годишна доходност, вместо да продам и да вложа капитала в нещо по-атрактивно?
И за каква екслузивност говориш, като 200к е в момента нормален апартамент в София, не екслузивен. И ако поскъпва с 10% още 10 години поред, става 520к - сметни с елката ако не вярваш. И кой ще си позволи да живее там, ако не му се вдигне доходът и на него с толкова, както и на всички останали, а не само на тези с екслузивните професии? Човек с доход 3000 лева не е беден в София, а е средностастически човек.
Извини ме, но аз не разбрах какво ми казваш.
Каква ексклузивност точно визираш, пак не разбрах, ако ме цитираш, ще мога да ти отговоря.
Тези 10% касаят конкретен имот, с конкретни параметри, на конкретна локация, а не по принцип.

По-принцип и сега в Долно Нанагорнище ще падат, защото няма кой да отиде да живее там, а на Съборна и Московска, примерно, ще се вдигат, по същите причини, поради които С@П500 се вдига във времето устойчиво, независимо от кризите, които изпускат въздуха от време на време. Или златото.
С тези имоти е същото, принципът е абсолютно един и същ. Купуваш доказана локация, с минимален риск, относително скъпо, с малка, но абсолютно сигурна капитализация
Следи се дългосрочната капитализация, а не моментната или дори средносрочната или краткосрочната, там е друго.
Наемите са само някаква форма на дивидент, според мен подобни вложения трябва да се разглеждат дългосрочно.

Обяснява се сложна лихва все едно сме в първи клас, за да се докаже колко е невъзможен ръст от 10% на НИ. В същото време цените на определени акции са нарасвали с хиляди проценти и това е ОК за вас. Обаче имотите, които имат И реално приложение (за живеене), не могат повече да растат?
Аз не съм казвал, че не могат повече да растат, а че не могат устойчиво дългосрочно да растат с по 10% реално на година. И това си е така.
Някои акции са се качили с хиляди проценти, други са паднали, като цяло пазарът също не може дългосрочно да расте с 10% реално на година. Исторически е мисля към 6-7%, дългосрочно усреднено.
Като това също не може да продължава безкрайно, ако икономиката (БВП) и тя не расте с толкова, а с 2-3%. Може да продължи 100 години - както последните 100 - но в един момент балонът се поспихва.
Това съм сигурен, че го разбирате, щом разбирате сложната лихва.
Например СП500 има има негативна обща доходност през периодите 1970-1985 и 2000-2010 г. Това са само последните 50 години, преди това е имало и други. Отделно са кратките периоди по 1-2-3 години на загуба. Тези периоди служат като клапан да изпуснат малко въздух от балона, та да може да се надуе пак после. Иначе ако само се надува в един момент ще се пръсне.

# 771
Цените според мен са високи предвид мястото - гледах студио и най-малките 2 стайни от 1320 евро/м.
Абсурдна цена.
Както вече казах, преди 6-7г цените бяха 1/3 или 1/4 на софийските.
Разбирам сега да е 1/2, че поне да знаеш за какво ще се трепеш в пътя. А с тия 1320Еквм е "с трици-маймуни".

Видях чертежите на Тобо в Лозенец. 437 000 за 133кв, обаче светлата площ е 76кв, като само коридорът с баните са 22кв. Та затова цената е такава.
Не знам дали го писах, или само си го мислех, но за последния етаж, ако се разменят хола и южната спалня, хола отива в средата, 2те спални се правят преходни, а коридорът влиза в новия хол. Така ще се получи голям и приличен хол, и коридорът ще се оползотвори. Но 2те спални стават преходни, което е по-приемливото за мен, предвид супер куция хол в това състояние.

Много често ми хрумват 100 пъти по-добри идеи, отколкото на разни архитекти, които или нямат въображение, или изобщо не им се занимава.

# 772
На третия етаж има един двуспален за над 760 000, 220 кв.м. и с три бани. Няма размери, ама изглежда като да имаш много, а всъщност нищо.

# 773
Извини ме, но аз не разбрах какво ми казваш.
Каква ексклузивност точно визираш, пак не разбрах, ако ме цитираш, ще мога да ти отговоря.

По-принцип и сега в Долно Нанагорнище ще падат, защото няма кой да отиде да живее там, а на Съборна и Московска, примерно, ще се вдигат, по същите причини, поради които С@П500 се вдига във времето устойчиво, независимо от кризите, които изпускат въздуха от време на време. Или златото.
И Съборна, и Московска си бяха в центъра и преди 10, и преди 20, и преди 30 години, и бяха по-скъпи от Младост. Ако апартамент там поскъпваше дългосрочно с по-бърз темп от апартамент в Младост, то за 30 години ако почне от 2х досега да е станал 10х от този в Младост. Пък той не е.
А златото също не расте безкрайно, то просто запазва стойността на парите. И СП500 също - дългосрочно няма как да расте с повече от ръста на икономиката, математически не може да набъбва безкрайно. Може за 10, за 20 или дори повече години, но в един момент изпихва.

Защо си мислите, че търсенето ще е по-голямо от предлагането за живеене питам? Как в Костинброд няма търсене, но в София винаги ще има? От кой минерален извор извират тези хора?
Е не знаеш ли - от Силистра! Така казаха няколко страници по-назад Simple Smile
Всъщност, след няколко години ще са от Враца, понеже в Силистра вече намалели - така четох във вестника:

# 774
Съжалявам, че ще разочаровам някои потребители, но пазарът е това - купуване и предлагане. Реално. Затова "имотните драми" са много по-релевантни за темата от разни извадени от контекста графики.
Обяснява се сложна лихва все едно сме в първи клас, за да се докаже колко е невъзможен ръст от 10% на НИ. В същото време цените на определени акции са нарасвали с хиляди проценти и това е ОК за вас. Обаче имотите, които имат И реално приложение (за живеене), не могат повече да растат?
И после, за да омаловажите чуждия опит с НИ, вадите като журналистически цитат гръмко заглавие и го екстраполирате както е угодно.
Факт е, за някои имоти цените са над психологическото ниво. Ама както Румка833 писа, винаги ми се е струвало скъпо като купувам. Който мисли, че ще падат за неговите имоти, да продава. Да сподели после на колко е реализирал сделка за тези от нас, които наистина ни интересува.

Основния аргумент е че цените няма как да скачат с 10% на година за следващите 10 години след период на голям ръст който се случи в последните 3-4 години. При акциите е съвсем друго защото тези компании на които им скачат много акциите имат печалби които скачат с големи проценти на година. Всичко което Крис се опитва да ви обяснй е правилно. Няма как да се вдигат толкова цените без да се вдигат пропорционално наемите и заплатите, а за да севдигнат заплатите трябва да се вдигнат и цените на стоките. Българската икономика няма как да е конкурентна  защото всичко ще се внесе отвън от страни които са си овладяли инфлацията. Отделно заради постоянната нужда да се вдигат заплатите много от западните компании които са в Бг заради ниската цена на труда ще напуснат.

# 775
При акциите също има огромен % прогнози, спекула, блъф, лакомия, психология, хазарт.
Аз вчера за 1 ден изгубих 50к лв, щото броудком, производител на процесори падна със 17.5% за един ден.
Ако се формира само на вече осъществени продажби, просто няма как да стане. Но има огромен балон в акциите, очаквания, надежди, мечти.
Ама според финансовите корифеи тука балон може да има само при имотите. И то точно софийските.

Финансовите корифеи, или имате железни нерви, или нямате много капитал в акции. Ако целият ми капитал беше в акции, и отидат 20 % за един ден, направо си е за рязане на вени.

# 776
Всичко зависи от това, когаси купил.
Във варненсаката тема има хора, които очакват след приемане на еврото цените да станат 2х от днес за утре, но заплатите ще станат на половина в евро. Логика!? Друг еьвъпроса, че в такъв случай ще купувам от Гърция и ще продавам на 2х в България. Амадруг път.

# 777
При акциите също има огромен % прогнози, спекула, блъф, лакомия, психология, хазарт.
Аз вчера за 1 ден изгубих 50к лв, щото броудком, производител на процесори падна със 17.5% за един ден.
Ако се формира само на вече осъществени продажби, просто няма как да стане. Но има огромен балон в акциите, очаквания, надежди, мечти.
Ама според финансовите корифеи тука балон може да има само при имотите. И то точно софийските.

Финансовите корифеи, или имате железни нерви, или нямате много капитал в акции. Ако целият ми капитал беше в акции, и отидат 20 % за един ден, направо си е за рязане на вени.

Аз бях споменал няколко страници назад че цените на акциите са завишени и затова аз държа по-голямата част от моето портфолио в облигации. Ти си чудесен пример аз защо постоянно повтарям че повечето хора трябва да купуват индекси с по- голяма част от портфолиото си и защо не споменавам индивидуални компании тука въпреки че търгувам доста активно. Аз преди две седмици настъпах газта малко и понакупих някои неща и направих за две седмици колкото за 60 наема ако бях купил един тристаен във Варна.

# 778
  • софия
"Скъпият" ни кмет щял лично да разрешава строежите, защото били на парче 😁 сетиха се да мислят за някакво градоустройство...

# 779
Дани, ти трябва да си Танграта, защото той нали работеше във VMWare и беше получил акции от емплои плана, а после Броудком като ги купи са се конвертирали в броудкомски. И той имаше десетина апартамента, които даваше под наем. Не знам защо си си сменил ника.

Балон може да се получи при всички активи, естествено. И при имоти, и при технологични акции, и при лалетата в Холандия 17-ти век.
Нютон, който е признат за един от най-големите гении на света (според някои по-велик и от Айнщайн) е изгубил голяма част от парите си от акции на South Sea Company през 18-ти век. Тогава Англия е придобивала нови колонии, печелела е от търговията с тях и тази компания е правела големи печалби, акциите са скачали много и хората са викали "няма начин да падне" и "виж колко се качи последните 10 години!". Купил ги е по 700 лири и ги е продал когато само за няколко месеца паднали на 124. Всичко това е добре документирано.

Общи условия

Активация на акаунт