Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 588
  • 782
  •   1
Отговори
# 750
Ако човек е с кола, то Костинброд и Божурище са ок. Имам колеги, които идват от Костинброд до Лозенец, където ни е офиса. 30-40 мин. с автомобил по техни думи. С обществен транспорт вече е различно.

# 751
Крис, не знам защо още си въртиш плочата. Ще може ли някой работещ в офис да си позволи жилище - не, няма да може. Тенденцията далеч не е само при нас.
Ще стане това, което става навсякъде. Все повече хора ще живеят под наем. Ще има строителство, големи корпорации и / или частници ще изкупуват апартаментите и ще ги дават под наем. Това ще стане.
И така не може да стане, ако жилищата скочат 2.6 пъти, а доходите на работещите в офис - не.
Ето сега един двустаен струва да речем 200к (завършен за отдаване под наем) и се дава за 500е, което хората със среден доход 3000 лв. в София могат да си позволят.
Ако поскъпне 2.6 пъти, както казвате, ще струва 520к евро и наемът трябва да стане и той 2.6 пъти по-висок, или 1300 евро, за да имат възвръщаемост тези частници или корпорации, които ще влагат капитал да ги купуват. И как човекът с 3000 лв. заплата ще си позволи 1300 евро наем?
Те нещата са навързани.

с НУЛА опит вероятността да стаеш строител е горе-долу същата. Simple Smile
Въобще не съм казал, че аз ще ставам строител. А че ако оборотът в сектор строителство и имоти се вдигне 2.6 пъти, а в сектор кока-кола не се вдигне, всички работещи в последния ще трябва да се си търсят работа в сектора на имотите, за да могат да имат нормален доход.

# 752
По принцип постепенно се въвежда таван на наемите на някои места, понеже, когато полицаи, лекари и т.н. не могат да плащат, то има отлив на такива специалисти и градът спира да функционира нормално. Пазарът си се регулира, просто за всеки град е различен процесът.

# 753
Има някаква логика, ако цените са добри. Все пак разстоянието е минимално.
На тази карта е 17км, но по въздушна линия. Транспортът обаче не върви така. Поне 1 час е пътя. Сутрин и вечер обратно, а ако излезеш и отделно след работа до града...

Нямам представа за задръстванията, но БГМАПС винаги дава реално разстояние по пътищата, не по въздух. Пътят е все по "Ломско шосе".
Иначе си спомням, че 45 минути от Бизнеспарка до парка Заимов бяха нещо нормално.

# 754
Chris78, не знам какво толкова се учудваш за това повишение 2.6 пъти за 10 години. Че пазарната цена на моите се е повишила толкова само за последните 5. А далеч не съм в ексклузивен сегмент, напротив. Сега в Овча купел не вярвам да расте, камо ли в Костинброд, но това си е мое мнение.

# 755
  • София
Крис, не знам защо още си въртиш плочата. Ще може ли някой работещ в офис да си позволи жилище - не, няма да може. Тенденцията далеч не е само при нас.
Ще стане това, което става навсякъде. Все повече хора ще живеят под наем. Ще има строителство, големи корпорации и / или частници ще изкупуват апартаментите и ще ги дават под наем. Това ще стане.
И така не може да стане, ако жилищата скочат 2.6 пъти, а доходите на работещите в офис - не.
Ето сега един двустаен струва да речем 200к (завършен за отдаване под наем) и се дава за 500е, което хората със среден доход 3000 лв. в София могат да си позволят.
Ако поскъпне 2.6 пъти, както казвате, ще струва 520к евро и наемът трябва да стане и той 2.6 пъти по-висок, или 1300 евро, за да имат възвръщаемост тези частници или корпорации, които ще влагат капитал да ги купуват. И как човекът с 3000 лв. заплата ще си позволи 1300 евро наем?
Те нещата са навързани.
Хубава работа.
Крис, какви ги говориш, понякога ме учудваш.
Не сме в хепи соц и хората не са равни, има вече ясно дефинирани класи.
Не може бедните хора да търсим начин да живеят със стандарта на богатите.
Човекът с 3000 заплата няма да може да си позволи да плаща този наем. Ще плаща по-малко, ще си дели апартамента с още някой, ако иска да е в по-хубав район или ще живее в краен, беден квартал, където наемите са по-ниски, ако иска да е самостоятелен.
Също така, уверявам те, от моите наблюдения от по света и у нас, аз не мисля, че всички ще се втурнат да си ремонтират имотите за под наем. Често ще ги дават и така, както са ги наследили/купили за по-нисък наем.

# 756
аз не мисля, че всички ще се втурнат да си ремонтират имотите за под наем. Често ще ги дават и така, както са ги наследили/купили за по-нисък наем.
Какво значение има за колко си го купил? Има значение колко струва сега.
Ако аз съм наследил нещо, дето през годините е поскъпнало и е станало 520к, а пък мога да му взема само 500е наем, понеже хората не можели да си позволят повече, да не съм луд да го държа за 1% годишна доходност, вместо да продам и да вложа капитала в нещо по-атрактивно?
И за каква екслузивност говориш, като 200к е в момента нормален апартамент в София, не екслузивен. И ако поскъпва с 10% още 10 години поред, става 520к - сметни с елката ако не вярваш. И кой ще си позволи да живее там, ако не му се вдигне доходът и на него с толкова, както и на всички останали, а не само на тези с екслузивните професии? Човек с доход 3000 лева не е беден в София, а е средностастически човек.
По принцип постепенно се въвежда таван на наемите на някои места, понеже, когато полицаи, лекари и т.н. не могат да плащат, то има отлив на такива специалисти и градът спира да функционира нормално. Пазарът си се регулира, просто за всеки град е различен процесът.
Ми накрая така става - в момента в 14 от 36 държави  в OECD (най-развитите икономики в света) има рент контрол. Ти ще инвестираш ли 500к евро капитал за имот, който държавата ще те ограничава колко наем можеш да му искаш?
Демокрация+капитализъм обикновено завършва така, защото един човек = един глас, а повечето гласоподаватели са бедни или средна класа, а не богати. Чист капитализъм е възможен само при дикататура, иначе хората накрая си избират популисти, които вдигат данъци, пенсии, въвеждат социални помощи, купони за храна и за наем, рент контрол, и почват да контролират живота по всякакъв начин - справка Брюксел.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 13:27 от chris78

# 757
Бяхме спрели да пишем за известно време и какво да видим. Темите, които се подхващат са
1. Обсъждане на лични драми и имотни обяви. Мисля, че има отделна тема за това и тази не е правилната.
2. Живота в периферията на София. Отново няма общо с темата.
3. Ремонти. Отново няма общо с темата.
Когато някой заговори по темата бива трит и критикуван. Крис е в опастност. Това е дами и господа.

# 758
  • Бургас
Хубаво в тоз Костинброд, евтино, ама ще си пуснете ли децата в местната ДГ и училище с билингвите? Че тука в темата някои  бърчат нос на общинските училища в София, какво остава за тези на село.
Или вторият родител ще си жертва кариерата, за да стане шофьор на децата до София.
И като сметнеш загубеното време в задръствания, разходите за гориво (не виждам как ще зареждаш електричка на домашен ток в тоз комплекс), пропуснатите ползи от втория доход, накрая евтиният Костинброд ти излязъл по-скъп от центъра на София.
Същият успех и за под наем. Трябва да ти е двойно по-нисък наема от софийския, че да имаш наематели. А цената на довършителните работи е като софийската. Де ще излезе сметката?

# 759
Винаги ще се намерят хора за наемане. Не е ли това девиза за София? Що пък в КБ да не се намерят? По-горе се говори, че ако имотите за 10г станат 2.6 пъти по-скъпи, хората ще трябва да наемат, защото няма да могат да си позволят да купят. И ето моите въпроси:
1. Защо някой ще инвестира и отдава под наем, ако имотите не са рентабилни от наеми?
2. Защо си мислите, че търсенето ще е по-голямо от предлагането за живеене питам? Как в Костинброд няма търсене, но в София винаги ще има? От кой минерален извор извират тези хора?
3. Защо не се допуска, че човек може да не може да купи, но може да наследи? Това е най-вероятния сценарий всъщност при все че имаме 87% собственост.

# 760
А какво стана с комплекса до гробищата, живее ли там някой? Помня преди няколко години като го пуснаха на около 650 евро на зелено.

# 761
Едната сграда май има акт 16, но се строят още там, пак от същия инвеститор. Комплекса в Костинброд дори е по-скъп от това до гробищата. Много ми е странно да строиш такъв комплекс в място като Костинброд.

# 762
Съжалявам, че ще разочаровам някои потребители, но пазарът е това - купуване и предлагане. Реално. Затова "имотните драми" са много по-релевантни за темата от разни извадени от контекста графики.
Обяснява се сложна лихва все едно сме в първи клас, за да се докаже колко е невъзможен ръст от 10% на НИ. В същото време цените на определени акции са нарасвали с хиляди проценти и това е ОК за вас. Обаче имотите, които имат И реално приложение (за живеене), не могат повече да растат?
И после, за да омаловажите чуждия опит с НИ, вадите като журналистически цитат гръмко заглавие и го екстраполирате както е угодно.
Факт е, за някои имоти цените са над психологическото ниво. Ама както Румка833 писа, винаги ми се е струвало скъпо като купувам. Който мисли, че ще падат за неговите имоти, да продава. Да сподели после на колко е реализирал сделка за тези от нас, които наистина ни интересува.

# 763
  • София
То драми няма засега, ще има ако една графика, която се е забила устремно надолу, продължи със същия темп... но няма да отварям темата. Нека драмите продължат  Blush

# 764
Обяснява се сложна лихва все едно сме в първи клас, за да се докаже колко е невъзможен ръст от 10% на НИ. В същото време цените на определени акции са нарасвали с хиляди проценти и това е ОК за вас. Обаче имотите, които имат И реално приложение (за живеене), не могат повече да растат?
Аз не съм казвал, че не могат повече да растат, а че не могат устойчиво дългосрочно да растат с по 10% реално на година. И това си е така.
Някои акции са се качили с хиляди проценти, други са паднали, като цяло пазарът също не може дългосрочно да расте с 10% реално на година. Исторически е мисля към 6-7%, дългосрочно усреднено.
Като това също не може да продължава безкрайно, ако икономиката (БВП) и тя не расте с толкова, а с 2-3%. Може да продължи 100 години - както последните 100 - но в един момент балонът се поспихва.
Това съм сигурен, че го разбирате, щом разбирате сложната лихва.
Например СП500 има има негативна обща доходност през периодите 1970-1985 и 2000-2010 г. Това са само последните 50 години, преди това е имало и други. Отделно са кратките периоди по 1-2-3 години на загуба. Тези периоди служат като клапан да изпуснат малко въздух от балона, та да може да се надуе пак после. Иначе ако само се надува в един момент ще се пръсне.

Общи условия

Активация на акаунт