Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 899
  • 782
  •   1
Отговори
# 180
  • София
В скъпите квартали - Части на центъра, Докторска /там е друга държава изобщо/, Яворов, Изток, Изгрев, Лозенец, Медицинска академия, Хиподрума частично, Гео Милев частично, Стрелбище, Иван Вазов, Бели брези са скъпи квартали в диапазон от около 3000 Е/м2 и нагоре.
Тоест, апартамент СС за ремонт тристаен е около 300 000 Евро, ако е стотина квадрата и има съответните параметри на ликвидност- етажност, асансьор, изложение, инфраструктура и лесен достъп до градски транспорт, паркиране, магазини, озеленяване, междублоково пространство и все в този дух.
За ремонт и довършителни ще взема цена на наша съфорумка, 650Е/ м2 без обзавеждането, значи 65000 за ремонт, после мебелиране и става готов продукт за около 400 000 Е.
НС е по-скъпо и рядко в тези райони се строят посредствени сгради и обичайно е около 3500 Е/м2 и нагоре на ш/з.на фаза преди А16.

3100 е средната брутна в София = 2400 нето. Няма смисъл да коментираме цени на квадратен метър, в България дори и старото строителество се броят стените в ЧЖП, само панелките са светла квадратура. Не съм брокер, не съм запознат по-нежеланите квартали и панел/ЕПК как вървят, но имам преки наблюдения от хубавите квартали, и както казах вече, там цените светла площ на квадрат започва от някъде 6000.
Не са само панелките светла квадратура, а сградите строени от 30-тте до 90-тте.
Въпрос на нормативна уредба, в която се дефинира как се площообразува.
И може брокерите да си включват тавани, мазета и каквото там се сетят, в крайна сметка в НА на въпросните имоти, строени в онзи период е описана светла площ, дори без терасите.

# 181
В скъпите квартали - Части на центъра, Докторска /там е друга държава изобщо/, Яворов, Изток, Изгрев, Лозенец, Медицинска академия, Хиподрума частично, Гео Милев частично, Стрелбище, Иван Вазов, Бели брези са скъпи квартали в диапазон от около 3000 Е/м2 и нагоре.
Тоест, апартамент СС за ремонт тристаен е около 300 000 Евро, ако е стотина квадрата и има съответните параметри на ликвидност- етажност, асансьор, изложение, инфраструктура и лесен достъп до градски транспорт, паркиране, магазини, озеленяване, междублоково пространство и все в този дух.
За ремонт и довършителни ще взема цена на наша съфорумка, 650Е/ м2 без обзавеждането, значи 65000 за ремонт, после мебелиране и става готов продукт за около 400 000 Е.
НС е по-скъпо и рядко в тези райони се строят посредствени сгради и обичайно е около 3500 Е/м2 и нагоре на ш/з.
На мен ми става лошо само като чета, а изобщо нямам амбиции в тия квартали, и си представям, тия, дето по принцип им изглежда много скъпо какво им е. Wink

650Ем2 без обзавеждането. Speechless.

# 182
Тук има малко интересна статистика - не сме на дъното, каквото и да значи това в различния контекст (да не повярваш) https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/housing/bloc-2b.html

Ще пробвам да изровя и копирам тук една статия, в която някаква брокерска компания е направила подобна статистика и сравнение за Европейските страни. По спомен бяхме някъде по средата що се отнася до достъпност на жилищата. Лично мен ме учуди, честно казано. Може би милионите, които се наливат в този сектор доста изкривяват статистиката.
Едит: не е оригиналът, но текстът е почти 1:1: https://www.euronews.com/business/2024/10/02/is-this-the-most-af … ope-to-buy-a-home

# 183

Хаха "там е друга държава изобщо" било, отвряш сайта за имоти и избираш широк център Варна и ще видиш колко много обяви има над 3000 на квадрат в Варна Grinning GrinningGrinning

# 184
  • София
Ако на теб ти става лошо, аз не знам на останалите какво им е.
Значи и аз ако се сравня с Виктория Бекъм, Даря Жукова или Гога Ашкенази и започна да искам по едно имение в Лондон, апартамент в 6-та или 7-ма зона в Париж, вила в Кан и една в Марбея на Златната миля, да не забравя и един в Ню Йорк, за да не изпускам седмицата на модата, трябва да се застрелям ритуално.
Не е задължително всички да живеят там, както отбеляза, има място за всички и стига да се започне навреме и има финансова култура, накрая едно младо семейство, на средна възраст ще е там, където пожелае.

Хаха "там е друга държава изобщо" било, отвряш сайта за имоти и избираш широк център Варна и ще видиш колко много обяви има над 3000 на квадрат в Варна Grinning GrinningGrinning
За района на Докторска градина, определено е друга държава и пазара е различен от всички останали.
Иначе там няма цена такава, стартират от 4000 и нагоре няма лимит за трофейните имоти, има сделки за космически суми.
Иначе и Варна съм гледала, защото имам инвестиционен интерес в районите близо до Морската градина, но там не познавам толкова добре пазара, както тук.

# 185
Както се вижда от първия линк сме в топ 4-5 по housing cost и unaffordability. Ако включим, че се плащат често пари под масата, вероятно ще сме и по-нагоре, което е по-лошо.

# 186
Гого, мерси за плюсчето, ама пак ще те критикувам.
Парите под масата правят имотите по-достъпни, а не по-достъпни.
Просто повече хора ще имат повече пари.
Примерно плочкаджията 12х12 (12к на месец х 12 месеца) завършва годината с едни 150к кеш.
И Х цена за имоти му идва достъпна.
Един 3стаен ще му струва 36 надника, а не 200.

# 187
Къде е тук и къде е там? Страници се изписаха в обяснения как местата и градовете и условията са несравними. Накрая пак да опрем до квадратурата на стените и общите части.
В крайна сметка евтино или скъпо зависи от нуждите и приоритетите на купувача.
Който смята, че в Париж е по-евтино - напълно свободен е да се възползва от изгодна покупка. Пък после да се похвали и да почерпи виртуално 😏

Не ти разбирам мисълта? Какво точно искаш да сравняваме? Включването на общи части, балкони и т.н. е една схема да ти напомнят цената и уж да изглежда по евтино, която в нормалните страни я няма. Не знам защо трябва да се примиряваме с това и да си затваряме очите..., ако не сме брокери.

# 188
Радвам се че дискусията се измести към сравнения с Прага  и Будапеща защото сравненията с Лондон и Париж са неуместни. За съжеление даже и с Прага не може да се сравняваме. Без да целя да обидя някой, констатирам факт че Бг е третокласна държава и съответно София е третокласна столица. По- уместно е да сравнявате с Румъния и някои Югославски републики. Според мене като абсолютна сума цените в Бг изглеждат по- ниски защото се строят недоразумения с 18 квадрата кухня+хол, две спални по 8-9 квадрата и 3-4 квадрата баня и това го наричат тристаен апартамент.

# 189
Тъй като започнахте често да споменавате Прага, ще ви кажа как са цените на имотите там. Лично съм се интересувала и поглеждам от време на време обявите. Цени на квадратен метър в център и широк център около 7000 евро на квадрат средно и нагоре. Цени по квартали между 3500-4500 евро на квадратен метър. Всичко може да варира, разбира се. Това са цени на готови жилища, предимно ремонтирани. Но Прага за мен лично е за предпочитане пред София. Обожавам Прага, чистотата, уреденият транспорт, въобще атмосферата на града. За София не мога да кажа същото.

# 190
Само началото на скрития текст да зачете човек и става ясно, че Варшава не е унифициран пример за сравнение.
Но е интересна информация, за което благодаря.

# 191

В изброените от теб квартали за жалост тристайни 300 000 евро СС за ремонт са само доста компрометирани: 4-5 етаж без асансьор, 1ви етаж/партер, едната стая е тъмен вестибюл, много малки по 60-70 кв и т.н. Границата ни е до 400 000 за готов продукт, нямаме някакви невероятни претенции: поне 85 светла площ, среден етаж, приятно разпределение, сравнително запазена сграда и гледаме точно по тези райони и дотук нямаме успех. В бюджета влизат само Хиподрума и Гео Милев.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 10:25 от aljosha

# 192
  • София

В изброените от теб квартали за жалост тристайни 300 000 евро СС за ремонт са само доста компрометирани: 4-5 етаж без асансьор, 1ви етаж/партер, едната стая е тъмен вестибюл, много малки по 60-70 кв и т.н. Границата ни е до 400 000 за готов продукт, нямаме някакви невероятни претенции: поне 85 светла площ, среден етаж, приятно разпределение, сравнително запазена сграда и гледаме точно по тези райони и дотук нямаме успех. В бюджета влизат само Хиподрума и Гео Милев.
Уви, знам. Следя ги ежедневно от години.
Мислили ли сте за смяна на стратегията?
Сумата е огромна и е хубаво в дългосрочен план да се мисли и да се направят някакви компромиси.

# 193

Уви, знам. Следя ги ежедневно от години.
Мислили ли сте за смяна на стратегията?
Сумата е огромна и е хубаво в дългосрочен план да се мисли и да се направят някакви компромиси.

Обмисляме няколко варианта:
1. Вдигане на бюджета до 500 000, но вече става доста болезнено и наистина трябва да се влюбим в жилището.
2. Нещо в "компромисните" квартали - Гео Милев, Хиподрума, Дианабад, Гоце Делчев, Оборище, Стрелбище - но и там трябва да е нещо, което адски много да ни хареса.
3. Тъй като още не сме вързани за София, гледаме и къщи в и около Пловдив, откъде съм аз.

# 194
Така е, но на практика няма майстори, които бачкат на пълни и високи обороти нонстоп.

Гого, мерси за плюсчето, ама пак ще те критикувам.
Парите под масата правят имотите по-достъпни, а не по-достъпни.
Просто повече хора ще имат повече пари.
Примерно плочкаджията 12х12 (12к на месец х 12 месеца) завършва годината с едни 150к кеш.
И Х цена за имоти му идва достъпна.
Един 3стаен ще му струва 36 надника, а не 200.

Общи условия

Активация на акаунт