Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 827
  • 782
  •   1
Отговори
# 300
Тази вечер в групата на "Стрелбище" случайно ми попадна тази обява за тристаен, ЕПК, 96 кв.м. - 229 980 евро.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c173312655509919&sl … OkqVHI9av7SYTyxoQ

Струва ми се много. Че се нуждае от ремонт, нуждае се, но преди 2 г. в нашия блок се продаде двустаен, НС, 87 кв.м. за 195 000. Добре направен апартамент и не мисля че собственикът е правил някаква особени изменения и подмяна. Банката го беше оценил на 210 000 за евентуален кредит, но мисля че жената бързаше да си заминава и се е съгласила на 195 000.

# 301
Ето ви един реален пример от Варна как "скачат" цените там. Този апартамент поне 1 година се опитваха и не успяха да го продадат за 330 хил евро. Сега забелязах че са му вдигнали цената на 499 хил евро. Това не е здравословно покачване на цената породено от силно търсене

https://balinovinvest.com/details/8031/%D0%90%D0%BF%D0%B0%D1%80% … 1%81%D0%B5%D0%BD-

# 302
  • Варна
Тази обява с това съотношение обзавеждане - цена е пълна подигравка и не е отражение на реалнияпазар, колкото и желана да е локацията.
Че се качват цените, качват се. Но такива изсмукани от пръстите примери нищо не показват.

# 303
На тебе логиката явно не ти е силна страна

# 304
Проблем са тези, които стоят, без да се поддържат, а те са много. Питала съм за няколко, когато все още имах намерение да оставам в  София, ами не се продават и това е, а се рушат, падат прозорци...

Говорил съм и аз за това. Подминава се. Търсех къща в село с ВиК. Намерих една и при огледа видях ще още три къщи една до друга в съседство на тази занемарени и се поинтересувах. Къщите се бяха срутили, едната дори не знаех че е съществувала, мислех че е само двор. Само тази дето се продаваше си беше къща която смятах да бутам. Първоначално собствениците на занемарените се заинтересуваха живо. Казах им - кажете ми цената. Няколко месеца не можаха да измислят цена, а едната баба започна да се крие щото адски е трудно да кажеш "не продавам". Отказах се.

Имам една градска къща съседния имот до която се разпада. Намерих собствениците и им предложих да я купя. В първия момент имаше голям ентусиазъм, но след няколко разговора  спряха да ми вдигат телефона. Цена не казаха, а бях готов доста надпазарно да платя и им го натвърдих. Нищо, така си се разпада и ме дразни, падат мазилки и керемиди върху гаража ми.

Неотдавна една дама пусна линк към съдебно дело в което един си направил ограда и осъдил съседа си да му плати половината щото вдигнал цената на съседния имот. За малко да се амбицирам и аз да направя същото с тези ми съседи.

И после управниците ни били виновни. Ами тези управници са същите като нас, като германци ли да са. Дето всеки народ си заслужавал управниците, ми заслужаваме си ги.

# 305
  • София, Bulgaria
Цитат
B ĸpaя нa мaтepиaлa ce нaдявaмe, чe вeчe e яcнo зa вcичĸи, чe мнoгo тpyднo мoжe дa ce aнaлизиpa пaзapът нa имoти в Бългapия, ĸaĸвo ocтaвa дa ce пpoгнoзиpa... oт цeли eдинaдeceт мeтpиĸи, ĸoитo ca aĸтyaлни в цял cвят, и ĸoитo изпoлзвaxмe зa пpимep, caмo пeт oт тяx и тo c oпpeдeлeни ycлoвнocти ca пpилoжими зa бългapcĸaтa ни дeйcтвитeлнocт. Hямa ĸaĸ тoвa дa нe влияe въpxy ĸaчecтвoтo нa aнaлизитe и oтнoвo дaвa oтгoвop нa въпpoca - "Зaщo ce пpoвaлямe в имoтнитe пpoгнoзи?".

https://money.bg/property/11-konkretni-prichini-zashto-prognozit … MBa7IjQYLlo4dp8JA

# 306
Абсолютно съм съгласен със статията. По тези 11 метрики, имаме 5, от които 2 мерим с едно на ум или както дойде. Т.е. реално разполагаме с 3 адекватни метрики от 11 в случая. И ти го намираш за нормално един бизнес или сектор да работи на сляпо? За мен е абсурдно, така беше по време на комунизма. Цените се определяха без да се пипа пулса на икономиката на сляпо. При капитализма няма бизнес, който да работи така и да оцелее. Но явно при нас не е така.

Пако, извода какъв е? Все гледат да не се минат с цената, но накрая като им падне съборетината се минават доста повече.  Аз не смятам, че повечето хора са алчни до такава степен, че си губят разсъдъка и решават да стискат. По-скоро голяма част ги е страх, бащиния им е, нямат опит, нямат идея за парите, но и доста са алчни. Нормални продавачи почти липсват, но с течение на годините мога да изтъкна положителна метрика, че броя на нормалните продавачи се увеличава.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 09:07 от Gogo1979

# 307
  • Варна
На тебе логиката явно не ти е силна страна
А твоята логика да напишеш този коментар каква е? Обясни, ако обичаш, без да обиждаш.

# 308
  • София, Bulgaria
Гого, ти си по прогнозите и се чудех, как ги правиш?

Цитат
"И ти го намираш за нормално един бизнес или сектор да работи на сляпо?"
А пък до този извод, как стигна ... загадка ми е, но ти си знаеш.

# 309
Здравейте,
какво ви е мнението за сградите Алера и Алера 2 на метростанция Мизия в Овча купел. Инвеститор са "Емблема", които разбрах, че по някаква причина са хора, отцепили се от Билд Инвест (инвеститори на Амая 1, 2, 3). Строители са "Диана Комерс", които са строили и Амая 2. В тази връзка от към качество би трябвало да е задоволително. Цената също е що-годе приемлива, въпреки че е осезаемо по-висока от средната 2.2-2.3 евро на квадрат. Фактът, че е точно на метростанцията също не е за подценяване въпреки коментарите относно квартала.

Притесняват обаче ме следните неща. Алера вече има акт 16, но въпреки това в сградата все още няма ток. Алера 2 вече е в доста напреднал стадий на строеж - почти всички дограми са поставени и апартаментите по ниските етажи са измазани. Срок за акт 16 обаче дават средата на 2026, което ми се вижда доста време на този етап. Алера се е разпродала почти веднага (статия от 2023), докато в Алера 2 все още има свободни апартаменти въпреки че е на Акт 14 и се продава от 2023.

Мисля си дали няма друг проблем в района, дали с недостатъчно електрозахранване за новите сгради, дали с нещо друго, което да забави още строежа и инвеститорите съответно премълчават. Shepa на Idea също стои от известно време само на изкоп.

# 310
Чак пък да са се отцепили:-) само са се нароили. Сравнете им адресите и помислете дали ако се бяха отцепили, щяха да се помещават там.

# 311
Аз не смятам, че повечето хора са алчни до такава степен, че си губят разсъдъка и решават да стискат.
Напротив, дори по-алчни са, отколкото предполагаш Simple Smile Когато преди много години купувах апартамент, половин година се разправях с ганьовци и най-алчни бяха бабичките. Може и лелки да са били, но тогава бях млад и така си ги спомням Simple Smile Ако й дадеш колкото иска, със сигурност ще се откаже. Дори една месеци ме въртя, че влизала в болница, роднините й били зле и не можела сега да изповяда, и да изчакам, а се оказа, че паралелно пробвала на по-висока цена да продава.

# 312
  • София
Абсолютно съм съгласен със статията. По тези 11 метрики, имаме 5, от които 2 мерим с едно на ум или както дойде. Т.е. реално разполагаме с 3 адекватни метрики от 11 в случая. И ти го намираш за нормално един бизнес или сектор да работи на сляпо? За мен е абсурдно, така беше по време на комунизма. Цените се определяха без да се пипа пулса на икономиката на сляпо. При капитализма няма бизнес, който да работи така и да оцелее. Но явно при нас не е така.
Гого, няма такова нещо.
По време на хепи соца е времето на възможно най-прогнозируемото време, с ясни параметри, по които виждам и до ден днешен да се опитват да прогнозират.
Демек- има остри рестрикции по въпроса кой къде да живее, в какво да живее, какво да учи, какво да работи, колко деца да има и прочее.
Да не влизам в подробности, но включително и до ден днешен в различните квартали и блокове се знае- този е кремиковски блок, този- журналистически, онзи - работнически и т.н. И по квартали.
Къде му е слапото, не мога да видя, моля да ми го посочиш, че направо се шокирах, като прочетох.

Смешното е, че с днешна дата се прилагат същите механизми на планова икономика и то в тази тема, 2025 година и виждам разни измислени статии със същите автори и това, което са им преподавали в "Карл Маркс" за планирането на икономиката, ама в СИВ. Както и да е.
И планирането се свежда до брой жители, с по две деца, раждаемост, смъртност и малък процент провинциалисти студенти, дошли в София да следват със заръката да се оженят за софийски жител с апартамент.

# 313
  • Варна
Имам две покупки от много възрастни продавачи. До последно се притеснявах дали ще се явят при нотариуса. Повечето старци не са съвсем с всичкия си.
А преди много години за една квартира имах уговорка с бабата на следващия ден да занеса парите и да наема. Паркирам пред блока и звъня да ми отвори, и тя ми вика “Ауу, ами какво ще правим сега, те го наеха… нанасят се с куфарите в момента” Joy

# 314
Томева, не е така. От 2-3г не съм правил прогнози, точно защото осъзнах, че бг пазара е ирационален и няма конкретни параметри, които са ясни. Плюс това видях, че нашите управляващи поемат мерки, които няма да бутнат пазара. Но това не пречи да го сравнявам с други пазари, да меря цена/качество и да искам по-добра среда за себе си. Дори участвах all in в голям имотен проект.
До извода стигнах, понеже ти цитираш статия и се изказваш един вид оправдателно, че пазара е такъв какъвто е и просто ние не го мерим правилно, защото липсват метрики. Аз ако бях професионален брокер, щях да съм възмутен от липсата на такива метрики и щях да се боря, да ги осигуря. Но гилдията явно има по-голяма изгода да оперира на сляпо, защото каквото и да се случи “цените винаги ще растат нагоре”. Аз един брокер не съм чул да каже нещо различно, пък и те нямат метрики. Как го прогнозираха това дежурно твърдение?

Общи условия

Активация на акаунт