Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 694
  • 782
  •   1
Отговори
# 600
  • в пералнята
Дани, пиши ми на лични за тези 2 броя. Аз пък в момента си търся студио, точно с цел отдаване.
Имам си обаче определена представа как трябва да изглежда.

# 601
Дани, пиши ми на лични за тези 2 броя. Аз пък в момента си търся студио, точно с цел отдаване.
ок, пращам.

# 602
Защото основна част от хората, които купуват сега - на тези цени, купуват за живеене. Ако може да е 2в1 (двустаен за сега и по-късно за инвестиция при поява на деца или обратното след заминаване на децата за собствено ползване) най-добре, затова двустаен. За мен друга причина няма. В последните години много млади хора около мен търсиха и купиха за собствено ползване, почти никой не съм чула от обкръжението ми да купува с инвестиционна цел имот в София. Естествено тук в темата има много, но аз говоря единствено за моите наблюдения.

# 603
Dany1, нормално е пазарът сега да е за лично ползване, хората не могат да си представят, че едностайни се отдават под наем за близо 1000 лв.
Това, което ми хрумва като стратегия е, че ако си пуснал няколко едновременно на пазара, сам си подбиваш цената. Хората, ако имат избор, почват да се колебаят. Затова и строителите често пускат на части имотите.

# 604
Не съм пуснал всичките.
Бях пред сделка за 2, едната ще се изповядва сега, понеделник.
Другата нещо се канаят и увъртат. Вече месец и половина адвокатите на купувача искат някакви безумни глупости, уж "документи" и по едно време се смени брокера и май завъртат в кръг и са искали неща, дето вече са пращани, примерно дог за наем.
Последната капка беше, след като обещаха, че всичко имат и ще назначават час за нотариус, а след още 2 дена след моето подканяне за нотариуса, изтърсиха ново 20, че понеже наемателката е от друга държава, искат документи за постоянно пребиваване и уверение от работодателя, че работи.
Реших, че вече е преляла чашата с гаврите и им казах, че не продаваме роби и хора, а апартамент и мога да предоставям само документи във връзка с апартамента, не и с хора. Дадох им ултиматум до другата седмица, но според мен нямат интерес. А според мен офертата е супер добра.
Чудя се, защо си играха да искат 100 документа, ако нямат окончателен интерес.
А брокерите основно имат голяма червена точка.
Предоставих им апартамента ексклузивно, да го предлагат само те, от 20 дена им казвам "търсете други хора, тези не са сериозни", не, та не, тези щели да бъдат. И явно не са го предлагали на други хора, което е голям проблем за мен.
Твърдяха, че имат капаро при тях, и пратиха скрийншот на банков превод. Но нито се съгласиха да изпратят на мен част или цялото, нито това капаро има някакъв краен срок.

Други няма пускани за предлагане.

# 605
  • Бургас
На затуй не продавам с брокери.
За наем - да, ползвам, но не и при продажба, крайно дразнещи и безполезни са, поне за мен лично.
Да отключваш и заключваш и ти можеш, като си в София, само ти най-добре знаеш плюсовете и минусите на имота и можеш да си го представиш пред потенциални купувачи, документи пак само ти им носиш, пусни си обявите лично и не се занимавай с тях.

# 606
ок, пращам.
Дани, прати и на мен, че се чудя дали студио сега или малък двустаен в бъдещ строеж.

# 607
Такъв ни е пазарът, че трудно става лично. Още в първите минути телефонът ти прегрява от брокери, влезе ли веднъж в системата - край. Да, вариант е предплатена карта само за целта, но отново ще трябва да сортираш обаждания нон-стоп, би попречило на всякакви ежедневни дейности, да работи човек - абсурд. Аз нямам против тях, но 80-90% са тотално некомпетентни, които абсолютно само отключват и заключват.

# 608
Дани, прати и на мен, че се чудя дали студио сега или малък двустаен в бъдещ строеж.
Пратих.
Смятали сме го и преди, но да напиша още веднъж.

На тия апартаменти нямам празен ден. Взимам по 10к лв на година наем. За 2 г това са 10к евро.
Отделно ремонт и довършване е 20-30к лв, и то с много хамалогия и участие, лично от собственика.
Магическите фирми, дето ремонтират от-до, а ти си работиш другата работа искат 2но и 3но.

T.e., спокойно може да се приравни на 90к евро в строеж, без рисковете и разправиите, ако няма да се построи.
Локацията е по-добра от масовите строежи и има бонус и тераса.
Simple Smile

След още 5г, наемът ще е с 50% отгоре.
След 10г със 100% отгоре.
Т.е. за 15г ще се изплати. И то без начална инвестиция от труд и обзавеждане.

# 609
  • Бургас
Такъв ни е пазарът, че трудно става лично. Още в първите минути телефонът ти прегрява от брокери, влезе ли веднъж в системата - край. Да, вариант е предплатена карта само за целта, но отново ще трябва да сортираш обаждания нон-стоп, би попречило на всякакви ежедневни дейности, да работи човек - абсурд. Аз нямам против тях, но 80-90% са тотално некомпетентни, които абсолютно само отключват и заключват.

Трудно е, да. Особено на човек на пълен работен ден някъде.
Но предпочитам да се напъна лично, ако и да се превърна в екскурзовод, отколкото да дам 3% на някой си, само щото пуснал обява.
Да, ако съм в друг град и нямам възможност - ок.
Но 3% от 200 000 евро са 6000 евро. За 12 000 лева ще се прежаля.
Да, има вариант за предплатена карта, има вариант за организация на огледи в няколко дни - например само в събота от 10 до 18, или в два дни от седмицата след 19. За работещи хора това е подходящо.
12 000 лева са това!

# 610
  • в пералнята
Аз също съм против брокерите, досега не съм срещнала един читав.
Наемателите си ги търся сама. И досега, честно казано, имам 100% успеваемост за свестни хора и дългосрочна заетост.
Всички живеят вече повече от 3 години, а едните ще направят скоро 9!

# 611
Точно ми звънна брокерката с проблемната продажба. Правели превода от чужбина към адвокатите и пишели новия договор за наем с моята наемателка.
И евентуално понеделник ще се доуговаряме. Може и да стане.

Принципно понеделник го предпочитам за нови оферти, че брокерите гледат най-много в понеделник сайтовете и щях да пускам обява, ама ще ги почакам още 1-2 дена, дано не ме подвеждат пак.
Така или иначе, ако стане директно минавам на продажбата на следващите. Че е много пипкав процес.

# 612
Това с брокерите го има основно в големите градове. Аз продавах и купувах в по-малки и ми свършиха работа, че и доста под 3 % беше комисионната.

# 613
Тия "твоите" брокери къде ги намери? Звучи ми сякаш са промотирали 100% заради доходността. А договор с тях имаш ли? Не е редно да не ти дадат капарото според мен.

# 614
Купувачът беше вманиачен на тема доходност.
По принцип това всички кандидати го гледат. Един вид ориентация им е, защото не са много запознати с пазара.
На теория можех да сменя септември всички наематели и щяха да се избиват да ми купуват апартаментите Simple Smile
Изкушавам се, все пак да го направя тази пролет.
За мен смяна на наемател е като "добър ден". За тях май е като "кацане на Луната".

Не че тръгвам да махам хора без нужда. Принципно старите наематели си ги държа. Имам и по на 5-6г.

Общи условия

Активация на акаунт