Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 619
  • 782
  •   2
Отговори
# 720
Не казвам какво ще стане, оборвам случайните графики, които всеки поства. Графики правени на база един два параметри. Най-малкото двете държави имат съвсем различно държавно устройство, бруто/нето се изчислява по съвсем различен начин и т.н. Глобално има покачване на всички цени, независимо дали това се харесва или не.

# 721
Напротив, това случайното с 1-2 примера го почна ти - имало някакъв апартамент до вас, който миналата година бил 40к, а сега бил 80. Но къде е, какъв е, пригоден ли е за живеене или не, дали е бил неремонтиран 40к, а сега са го ремонтирали и е 80 - не се казва.

Избягвам да говоря с единични примери. Общо средно в една държава няма как само жилищата дългосрочно да се качват с 10% всяка година, без всичко друго да се качва и то с 10% (вкл. заплатите) иначе твърде скоро става невъзможно за живот.

# 722
Ми не е един пример. Ако преди 2 години излизаха периодично в диапазона 40-45 хиляди, сега същите със същата квадратура и в същото състояние са 75-80. И говоря за малък град.

# 723
  • София
В малкия град няма пазар. Година и половина продавах в малък град и го продадох преди малко повече от година. Интерес почти никакъв. Сега обявите там са същите като тогава, само цените са нагоре... ликвидност нулева...

# 724
Аз за Испания писах, че се твърдеше, че там няма почти повишаване.

# 725
  • София
Аха, в испанската тема ли съм писал, извинявам се.
Моля модито пак да ме забърше...

# 726
И в малки градове в БГ до преди година, година и нещо поне си вървяха като топъл хляб, не знам сега,  може истерията да е попреминала. Но 2021- 2023 и курник да се пуснеше, заминаваше.

# 727
Бихте ли инвестирали в апартамент, затворен комплекс, ново строителство в Костинброд и ако да защо? С изненада открих, че има хора които купуват там, предполагам по-скоро за лично ползване. На мен ми звучи малко като...out of space, но да питам корифеите в областта, благодаря. Какво толкова има в Костинброд, минерална вода няма, планини, ски писти или подобно също т.е. не е заради природните дадености. Единственото, което ми хрумва е промишлености и производства, респективно голям брой работещи там.

# 728
Апартамент не.
Бих взела къща в такъв комплекс.

# 729
Взимат хора, чиито бюджет не стига за София или не искат да робуват 30 години напред. Имаше точно един корифей, който обясняваше, че цените на имоти в София били прекалено високи и той затова отишъл да живее в Перник. Даже май и в книга го беше написал, наръчник на инвестирането. Това да е било преди 10-12 години.
Дано много хора не са последвали съвета му.

# 730
Аз преди 6-7г като гледах цените на къщите, пак имаше май дискусии и сравнение със САЩ. Та там като се пътува 1-2 часа, потърсих в радиус 1 час около София какво се предлага, имаше къщи май точно в Костинброд за 50 евра. Частни къщи, с двор и тн.
Тогава в Симеоново вървяха около 200-300Е май.

А дискусията Апартамент в Бояна, Драгалевци, Симеоново сме я водили и преди.
Моето мнение е, всичките минуси от апартамент и всичките минуси от локацията на квартал с къщи. И на всичкото отгоре и цената е минус.
Не знам кой акъл си купува такива апартаменти, ама явно има пазар и за това.

# 731
  • There I was on a July morning
Има доста предприятия в Костинброд, затова и се купуват имоти там. И разбира се, по-ниската цена, сравнено със София.
Дали бих купила там - не.

# 732
  • Бургас
Е как какво има в Костинброд  - костинбродският славей Азис е родом оттам Simple Smile Знайш кви ци... пардон, ромски къщи с лъвове отпред има в този "град". И като си запалят печките с кюмюр... Мерси съм Simple Smile

# 733
  • София
Взимат хора, чиито бюджет не стига за София или не искат да робуват 30 години напред. Имаше точно един корифей, който обясняваше, че цените на имоти в София били прекалено високи и той затова отишъл да живее в Перник. Даже май и в книга го беше написал, наръчник на инвестирането. Това да е било преди 10-12 години.
Дано много хора не са последвали съвета му.
Да, Стойне Василев.

Бихте ли инвестирали в апартамент, затворен комплекс, ново строителство в Костинброд и ако да защо? С изненада открих, че има хора които купуват там, предполагам по-скоро за лично ползване. На мен ми звучи малко като...out of space, но да питам корифеите в областта, благодаря. Какво толкова има в Костинброд, минерална вода няма, планини, ски писти или подобно също т.е. не е заради природните дадености. Единственото, което ми хрумва е промишлености и производства, респективно голям брой работещи там.
Не, тенденцията е от по-отдавна и засяга северните и не само селца, които постепенно се трансформират в предградия. Нови Искър, Мировяне, Световрачане, Войнеговци, Нови хан, Елин Пелин, Долни Богоров, Столник, даже и по-далеч- Желява, горна Малина и прочее.
Това, в което има смисъл да се инвестира е земя във въпросните. Парцел на хубаво място, УПИ с инфраструктура и без денивелация.
Имам приятели, които купиха парцел в Столник и си построиха еднофамилна къща. После и техни роднини направиха същото. Понеже ходим понякога на гардън партита, около 15 минути с колата е до централни градски части.

# 734
Мислел съм си на теория, вече улегнали семейства приятели могат да си купят парцели в близък район, включително и ваканционни имоти.
Аз споменавах за Созопол на различни приятели, но все още не съм вербовал никой.
Иначе имам няколко близки приятели от 1то студентство от там, които зимата са в София, а лятото се прибират.
Поне, като ще се забиваш на К.Г., или айде, на Г.Г, поне да имаш и компанийка.

Общи условия

Активация на акаунт