Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 20 200
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
А как сте с българския момичета?

Ами все по-зле, с всичките езици. Дори се изнервям като се чувам понякога.

Българският ми е идеален, особено ако трябва да кажа някоя глупост.... SmirkRelaxedOpen Mouth .
Да, търсят се думи, особено в професионалната сфера, все повече и повече! Нивото е занижено.

Демонстрацията днес, съобщиха че са били 320К, не знам дали е вярно. 5 часа навън, времето беше 7°C.
Скрит текст:

# 436
Каква демонстрация, Biskara?

# 437
  • Немция
Пипи, в Мюнхен днес е имало огромна демонстрация срещу десните. Говориха за 250 000 души, ама може и повече да са били.

Белла, да, струпване на толкова големи фирми ще доведе до още повече поскъпване на имотите в и около Мюнхен, както и до недостиг на такива.

# 438
Въх, то у наше село било. Пропуснала съм.

# 439
Pippi, на Theresienwiese беше, хора от всякаква възраст, доста чужденци, семейства с деца, и много млади хора!

https://www.sueddeutsche.de/muenchen/muenchen-demo-fuer-demokrat … nwiese-li.3196428

Добро утро, пийнахте ли кафето?

# 440
Biskara, пропуснала съм го.
Добро утро и от мен. Кафето изпихме, обаче хич не ме кефи времето навън. Мислехме да караме колелета днес, надявах се да е слънчево като вчера, но уви!

# 441
  • Немция
Добре, че все пак има ентусиазъм за колелета в този студ.

Моите ученици днес учат от вкъщи, че учителите им са на обучение и сме пълна къща. Grin
Големият ученик са го затрупали да чете по политика за 5 партии и техните миграционни програми, включително и на AfD. Wink Ще ми е интересно да ги обсъдим с младежа.

# 442
Ние си получихме бюлетините по пощата и уикенда ни беше доста политически ориентиран. Вече имаме четирима пълнолетни вкъщи, ентусиазирани да гласуват. Интересно ми е да обсъждаме и спорим, да наблюдавам как децата се аргументират и накъде клонят. И онлайн се тествахме, някои се изненадаха от резултатите. В училище също доста дебатират в часовете по Gemeinschaftskunde.

# 443
  • Немция
Голямото дете е още е на 15 и чака с нетърпение да стане на 16, че да можел да участва в регионалните избори. Политиката взе да му става интересна, ама и ние вкъщи доста обсъждаме политически теми по света и у нас, така че нормално и децата да ги интересува.

Моите имат политика от 5 клас в училище(явно коват политическо мислене при тях), на интересни и достъпни теми. Зависи и от учителя как се обсъжда в час, един им е доста скучен.

# 444
Моите май никой не ги занимава с политика или поне не успява да им занимае съзнанието, защото от други неща се интересуват.
Обаче такава страхотна тъпотия са им дали да четат по немски и да анализират за следващата класна работа, че аз само видя корицата на книжката и ми се отщява да я пипам , камо ли да я чета. Аз се чудя сега - целта е децата да имат интерес да четат или целта е да ги отвратим от четенето на книги ? ей тук за ужасната книжка., https://de.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6tz_von_Berlichingen_(Goethe)

# 445
  • Немция
И моят големият имаше наскоро по немски една трудноразбираема книга от Средновековието, поне рядко ги занимават с такива древни заглавия.

# 446
То е ясно че ще се постараят, но защо да не им е приятно и интересно? А на кой му е интересно пособно нещо. Сигурна съм , че същите проблеми и идеи като в тази книга може да са застъпени в някоя по-съвременна книга.

# 447
И аз си получих бюлетината. Но или ще остане неизползвана, или гласът ми ще отиде за някоя партия, която няма шанс за 5%. В моите очи положението е безнадеждно.

Тествах се и с валомата – на първо място 4 партии с абсолютно равен процент, последвани от 4 други също с равен (1-2 пункта по малко), последвани от 6 също с равен (пак 1-2 пункта по-малко). По-нататък не помня, но пак само с 1-2 пункта намаляваше процентът.

Моето дете също има проблем с текстовете по немски. Ужасно са му далечни темите, а трябва да ги анализира. Че той още от “бебешки” книжки се вълнува. Не знам как да му помогна, не мога да го насиля да порасне емоционално с 2-3-4 години. Пък и литераторски разтегни-лукуми ген няма откъде да вземе. Sad

# 448
Политика вкъщи рядко се обсъжда или е по конкретен повод. В училище също. Дебатирането обаче е застъпено широко и го намирам за много добре. Учат се от малки да се аргументират и да защитават тези. Това е много полезно умение за децата, защото обикновено от тях се иска докато са малки да са “послушни”, да изпълняват това или онова, да не противоречат и подобни  и в един момент на възраст около 16-17 се очаква  да си заявяват позицията и да я отстояват. Противоречие голямо.

# 449
  • Немция
Di Soleil, политиката в долните класове при моите ученици е политика на ниско ниво- училище, семейство, общество.
За различните мнения по различни теми и как да бъде намерено общо решение.
Намирам го за много полезно, ето някои теми в 7/8 клас: как да се справим с дългове, кибер криминалност, Fake News, социалната държава, какво е правова държава, медии в демокрацията, парите в дигиталния свят, Likes und Followers в дигиталния свят и още, още...

Синьо, няма как, децата трябва да се напасват. Моите на тази възраст изучаваха съвременни книги в училището.
Големият тази година май за първи път получи такава архаична книга, която не разбираше много.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 15:31 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт