Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 20 207
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
Нищо страшно нямаше на теста (също Байерн). Дават на детето елементарни картинки и го молят да изпълни някакви неща. Проверяват разбира ли, как се справя, такива неща. Моето дойде на почти 3 в Германия и си тръгна нормално на училище. Вкъщи се говори само български.

# 421
  • в сърцето на един мъж...
Едно време беше така с теста - нямаше нищо страшно и всичко е наред Simple Smile Съвсем прясно инфо от приятелка с дете в градина - нов тест, с доста интересни въпроси, задължително до трето коляно с миграционен произход на курс по немски. Без значение дали е родено тук детето или е придошло. Причината за да пратят детето на тест е, че не казало на немски как са кобила и жребец като му показвали картинките в градината. Аз още имам спомен за тестовете, на които сина ми се провали, защото на обикновена къща с кръст отгоре не каза църква, ами къща. Та променят си се нещата и то сериозно и не в приятна посока.

# 422
А как сте с българския момичета? Аз все по-често се улавям, че ми се губят думи на български, особено когато искам да обясня нещо свързано с работата ми. Откакто родителите ми починаха вече не говоря активно на български извън семейството, а у нас сме свикнали да вмъкваме немски думи в разговора, макар че той всъщност е на български. Словоредът ми на български също вече не е правилен.

# 423
...Чета, че в Мюнхен ще отвори централа и на OpenAI. Покрай централите на Гугъл, Apple, Intel  Мюнхен и околности заприличва на Силиконовата долина. Grinning
Четох го това. Намерили къде да правят силиконова долина. На място с толкова оскъдно предлагане на жилища . Ще стане като в Дъблин. Гледах един филм със ситуация с жилища и цени,

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 07:45 от bella-ciao

# 424
И на мен всички езици ми се омотаха. Словореда и на български, но особено на английски ми се обърка. Говоря английски като немец, даже на моменти съм се хващала да казвам неща от рода на Зъ кВийн Grinning

# 425
  • гр.София
Здравейте!
Да споделя при нас как беше 🙂
Две години и половина сме в Германия, дъщеря ми завърши 5 кл в България. Първата година беше в клас за изучаване на немски само, това беше като нулева година, следващата година я прехвърлиха в нормален шести клас, много бързо научи езика, от септември сменихме училището с по хубаво, беше до петък в пробен период, вече е официално в Реал шуле, сега ме е яд, че не я записах директно в гимназия, но прецених, че не е готова за там, винаги е била отличничка и за математиката сте прави, тук тя знаеше задачите още от България, явно по бавно взимат материала, паралелно с немското училище ходи и на българско, не знам какво ще ни щукне.
Аз в момента ходя на интеграционен курс по немски, трудно ми е, но доста и научих. Забравих и малкото английски който знаех, сега само на немски ми идват думите 😁  като се прибираме в България ми казват за щерката, че говори странно, точно словореда и някои думи ги казва странно, мекото Л например.
Беше ми интересно да прочета за училищата в другите провинции, ни сме в Бавария.
Хубав ден от мен!

# 426
Едно време беше така с теста - нямаше нищо страшно и всичко е наред Simple Smile Съвсем прясно инфо от приятелка с дете в градина - нов тест, с доста интересни въпроси, задължително до трето коляно с миграционен произход на курс по немски. Без значение дали е родено тук детето или е придошло. Причината за да пратят детето на тест е, че не казало на немски как са кобила и жребец като му показвали картинките в градината. Аз още имам спомен за тестовете, на които сина ми се провали, защото на обикновена къща с кръст отгоре не каза църква, ами къща. Та променят си се нещата и то сериозно и не в приятна посока.
Не мога да повярвам, че така са го “измислили”. Още си спомням на един u-преглед педиатъра ме пита до колко може да брои и аз много смутена “До 21” още го помня, защото на 3 можеше точно до 21 да брои на немски. И той ми задава уточняващ въпрос нали за майчиния говорим. Отговарям му “не, на немски може до 21. На майчиния почти до 100”. Човека ме погледна и вика “госпожо, има германчета, които на родния си немски не могат да броят до 20, няма от какво да се тревожите”.
Явно искат много силно да пресяват. В нашата градина имаше много малко деца с чужд произход и после в училището също (на село), от 25 деца 3-4, като повечето с един родител германец, и никой не се е провалял на такъв тест. От друга страна дойде по средата на първи клас румънче и изобщо не говореше немски. Беше трудно за учителката и за всички деца. Не можа да завърши. В това семейство обаче никой не говореше немски, нито родителите, нито бабата и дядото.

# 427
Моят син ходи на т.нар. Vorlaufkurs преди училище. Добре му дойде. Научи се да слуша учителката, да работи, по-добре да говори езика, че от тукашната ДГ аз не бях доволна, никаква дисциплина. Проблем беше взимането и воденето на този курс, бяха го сложили, когато учителката има свободни часове: понеделник 10-11.30 ч., вторник 9-10.00 ч. и така всеки работен ден. През другото време беше в ДГ.

# 428
  • Germany
Според мен трябва да има предучлищна или в училището или в дет.градина и така ще се даде възможност на мигранчетата да задобреят с немският и на всички деца да се научат да стоят на чин и да се концентрират по дълго време. В тукашните детски градини не правят нищо, а могат поне да рисуват повече и да понапреднат с музиката, на която толкова държат тук. Преди няколко години се запознахме на морето с едно семейство от Берлин. Майката беше начална учителка и каза, че там преди години е имало предучлищна и е било много по лесно и за децата и за учителите. Аз се надявам на по активни промени в сферата на образованието, защото в сегашният му вид не става. Но, това ще е евентуално за внуците ни. Големият е студент, а малкият 10 клас. Обещала съм да направя купон, като приключи и той Simple Smile

# 429
Бавария си е отделна, там винаги е било много контролиращо положението. Ние си живеехме свободно, разказвали са ми как са им щурмували студентските квартири там.
За този изпит нямам спомен, имаше един в гезундхайтсамт, само помня, че ме попитаха дали искам да го оставя още една година, не можеше нещо да скача на един крак. Аз отказах, оказаха се прави, точно с тази година върви назад от връстниците си емоционално. Трудно беше като сменихме училището след 4 кл. Имаше и един изпит в училище, там не знам какво го питаха, отидоха в отделна стая с него и после казаха, че може да започва.
Ако беше сега в 6 кл щеше да му е перфектно обаче.

# 430
Di Soleil какво да ти кажа и от практиката, и от личен опит съм се нагледала на безумни парадокси. Аз съм имала спор с доктора на u-прегледите точно за това - защо не съм го учила на немски, защо това знаел, пък онова не и т.н. Аз нямам нищо против да пресяват, обаче да си избират кой и как пресяват. Има деца, които са на ясла от 8-месечни и говорят по-добре от родителите си, та няма нужда да ги тормозят и да ходят да се учат как се реже с ножица и как се стои на едно място. Това е работа на детската градина. Изобщо тукашното образование има толкова много трески за дялане, от детската ясла, че чак до 7 клас... По-нагоре бива, поне малко.

# 431
А как сте с българския момичета?

Добре съм с българския, но много често се случва в компания на немскоговорящи българи, говорейки на роден език, да пускаме някоя и друга немска дума, или да продължим изречението на немски. Понякога го правя и у дома, с мъжа ми, с който говорим само на български. А пък това doch ми е като паразит в речника. Децата ми много ми се смеят.
Неизбежно е, в тая среда, съвсем нормално е. Имам приятелка, от доста години живее в Щатите и има много изразен акцент, когато говори български. Аз не съм го докарала до там. Та, спокойна съм. Laughing

# 432
  • Am Dorf (BB)
Лейдис, силициева долина му се вика, не силиконова 😬

С българския съм ок в компания на българи, които знаят немски. Тогава не чувствам натиск да казвам всичко на бг и като изключим някоя и друга немска дума в разговора, всичко протича леко. Ако се опитвам да говоря чист бг без немски думи звуча леко архаично или високопарно, не зная кое определение е по-подходящо. Търся правилните думи за понятия, които на бг никога съм използвала и това води до този неповторим стил 🤣

Това за курса по немски или интеграционен клас, не разбрах точно, ако детето е с Migrationshintergrund не мога да го потвърдя. Моето дете тази година ще е 1ви клас и след теста нямаше забележки за езиковото му развитие, въпреки че има 50% чужбински корени.

# 433
Лейдис, силициева долина му се вика, не силиконова 😬
Където силиций, там и силикон. Joy Може пък някой наистина да си мисли, че чиповете са от силикон. Stuck Out Tongue Closed Eyes

Че то почти няма деца без Migrationshintergrund, къде ще му излезе краят да пращат почти всички на курс?! Моето съм ви казвала нееднократно, че го отложихме супер лесно и безпроблемно с помощта на детската градина (да е жива и здрава тогавашната директорка). Беше правилно решение, 100%, детето не беше готово емоционално. Сега вече Stichtag-ът е 30.06, но тогава беше 30.09 и той за малко влизаше.

Каквото и да ви разправям за българския ми, като ми видите омотания словоред тук... Blush Все по-често се замислям за разни думи. Sad Решила съм да чета всеки ден по малко на БГ, по един разказ поне. Но все пак българският ми е по-добър от българския на много българи в България. Като гледам какви грешки се правят масово... Flushed

# 434
Синьо, да ти кажа честно, четенето не винаги решава проблемите. Като гледам какво се издава и пуска на пазара, с все повече неграмотни копия... Безумно е.

Общи условия

Активация на акаунт