СЪВЕТ ЗА ДОБРО ЧАСТНО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ

• 145 942
  • 645
  •   1
Отговори
# 555
Надя, разбрахме се  Hug
Лени, впрочем забравих да ти благодаря, че сподели   bouquet
Бях почнала да се чувствам като единственият и неповторим балък, как съм случила на такова място, където хем си плащам, хем ми тормозят детето, а отгоре на това и не съм го махнала още при първите признаци с някаква наивна вяра, че ще се оправят нещата и през това време по-добре да е в известното зло, сред приятелчетата си и т.н., отколкото в неизвестното (то понеже и един голяяяяям избор има насред учебната година...).

# 556
Maria.St ,   bouquet
ако не беше твоя пост може би нямаше да се осмеля и аз да споделя.
Същата беше и при нас картинката, в началото чаках да се аклиматизират. После след първия разговор с т.нар. "психоложка" взех нещата присърце, започнах да търся литература да чета, да правим с детето тестове и упражнения - нищо не покриваше казаното от нея. Но аз реших, че след като не съм специалист /макар че съм слушала един семестър лекции по психология/ трябва да потърся такъв. Потърсих и логопед и психолог и двамата ме убедиха, че имам напълно нормално дете.
В същото време нямах особена обратна връзка от детето, което от весело усмихнато човече - стана мрачно, затворено и изнервено с поглед на изплашено животинче. Но той винаги е бил с мъжки характер и не се е предавал.....
Аз натисках убедена, че това е най-доброто, което можем да му осигурим.
В един момент нещата поутихнаха и аз останах с впечатлението, че сме съмишленици и вървим в една посока.
До финала, който беше зашеметителен......
До репликата от преди няколко дни случайно казана от детето по друг повод ....
"- Аз съм добър и когато ми обяснят какво искат от мен, го правя добре. Но като ми крещят и ми дишат в лицето - не искам." - това по повод новото и старото му училище. След като за пореден път го попитах харесва ли му в новото училище и доволен ли е, без да го моля да прави сравнения - това след почти половин година .....
А какво ли е насъбрала душицата му, защото той е от децата, които никога не се оплакват  ooooh!
Вината естествено е изцяло наша, че не се сетихме по-рано да търсим причината променяща така детето, да се замислим кое я предизвиква ....

# 557
Lennyh, всъщност Миленка  Heart Eyes  беше катализатора, на нея трябва да благодарим. Така или иначе, хубаво стана, че 'се раздумахме', защото на фона на доволните ми приятели и познати, кой от ЧУ, кой от ДУ, и гледайки Ники толкова променен, нервен, отегчен, се чувствах наистина много зле... А и в крайна сметка, може би поне част от хората ще се замислят дали сълзичките/намръщената физиономия или болното коремче сутрин преди училище не означават нещо повече от 'глезене', 'лигавене' и др. подобни, с които често биват озаглавявани.
Ние пък проведохме следния диалог, когато казах на Ники, че повече няма да ходи там на градина:
"Мамо, а може ли един път да отидем на гости да видя ХХХХХ (негово приятелче от градината, с което не се виждаме по други поводи)?"
"Ники, честно казано, не мисля, че директорката ще разреши. Тя в момента е малко ядосана, че няма да ходите повече там."
"Да, мамо. А знаеш ли защо е ядосана? Защото вече няма да може да ме бие, затова!!"
А най-лошото е, че това е само началото... и при Ники отнема няколко месеца да сподели какво го е измъчвало в някакъв момент...

# 558
Мария - поне имат добри сърца човечетата ни. И Лъчи плака като му казахме, че ще учи в друго училище - разплака се за две от съученичетата си и за учителката си по немски  Sad. Точно тогава ми се скъса сърцето ....
Слава богу сега в новия клас има вече много нови приятелчета, слава богу госпожата му продължава упорито да се бори за него, както и ние.
Надявам се че рано или късно ще преодолеем миналите случки, но наистина си го казала хубаво - не подценявайте реакциите на децата си, не ги омаловажавайте и при най-малкия признак за някакви проблеми вземете мерки.
Съжалявам за насоката, която взе темата и мисля това да е последния ми отрицателен постинг, но и отрицателния опит също е опит - поне на едно майче, ако сме били полезни, поне едно дете, ако не страда като нашите, значи сме направили едно добро дело  Peace
Колкото до думите на Ники - оставам безмълвна ..... и за жалост им вярвам .....
Прегърни го .... Hug Hug Hug

# 559
Мими, Лени, аз донякъде съжалявам, че започнах темата, защото това отвори дълбоки рани в сърцето на двете ви, което трябваше да се очаква, че ще стане. И затова ви се извинявам искрено  Hug От друга страна при положение, че леко по-рано в темата леко се загатна тази особеност на образованието, било то и частно, мисля си, че беше редно да се сподели и тази страна на медала! Не че става по-лесно за родителите, които в момента търсят, но колкото по-критично се гледа зад големите думи на директорите при срещите с родителите, толкова по-добре.

Мими, това последното, което Ники е казал направо ми разби сърцето Sad Сигурно с месеци още ще изскачат такива реплики  ooooh!
Лени, Лъчи просто е много умен и много добре е преценил обстановката и това, което е казал е кристално ясно и прецизно.

# 560
Е, аз не мога да помогна за добро частно училище в София, но мога да разкажа за моя син. Той беше в държавна градина до трета група. Той е най- обикновено, добро дете, може би по- чувствителен, но нищо притеснително. През трите години в градината той ходеше с апатия и не особено удоволствие. Не можа да си намери приятели и играеше все с едно- две момиченца. Аз се притеснявах да не би проблема да е в него, макар че извън градината има много приятели и общува нормално с тях.
 Реших че в първи клас ще учи в частно училище и ми препоръчаха да го преместя още от предучилищната група, за да навакса с английския. Е, там още от първия ден детето сякаш разцъфна. Намери си добри приятели, радва се на всеки ден в училището. Въпреки че учат доста, на него му харесва, харесва му да имат английски, рисуване, танци. Харесва му да се подготвят за тържествата си, все едно че са в истински театър. Нито веднъж не чух да е недоволен от нещо. От тях се изисква доста, но не му тежи. Обича и двете си учителки и ги уважава. Какво да искам повече.
 На мен ми харесва това че всяко нещо се мисли, за да е добре на децата, а не на системата или на учителката.Децата се подготвят старателно за отиването си в първи клас. Участват в живота на училището и се чувстват важни. Харесвам съучениците му и родителите им много повече отколкото в държавната градина.
Това е моето мнение. Стана малко дълго, но се надявам да е полезно.

# 561
Мили майки, трябва да ви кажа, че и при нас историята е точно като с ellica.
Дъщеря ми ходеше на градина в увещания всеки ден, въпреки че имаше 2-3 приятелки там, без които почти не можеше да живее.
Септември миналата година я преместихме в предучилищната група на Руския лицей (общо взето съвсем случайно научихме за него, но ни хареса какво предлагат). Сега това дете ходи всеки ден с огромно желание, въпреки доста по-ранното ставане, защото ни е по-далече от къщи, въпреки по-натоварената програма там.
Изобщо тя стана съвсем различно дете и бързо забрави за любимите си приятелки в детската градина.

Ето сайта на лицея: http://www.russkiylicey.com/index.html
Една майка вече е започнала тема са него и аз писах там, така че ако някой се интересува нека погледна там: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=309243.0

Дано съм ви полезна с това Wink

# 562
impish4u би ли могла да споделиш повече за лицея. Определено веднага отбелязах информацията за него, дори и сайта им съм си го аднала във фейвъритс.
Дай малко подборности по коя програма учат?
Колко часа имат руски седмично и колко часа имат друг език, както и какъв е избора?
По другите предмети как протича подготовката?
Въобще напиши повече интерестни неща, които не можем да прочетем в официалния сайт.

# 563
Дъщеря ми е в предучилищната група на това училище.
Много сме доволни - от отношението на учителките, от стандартните им занимания, от допълнителните им занимания (тенис, плуване, танци, театрално изкуство) и най-вече от това, че дъщеря ми отива там всяка сутрин с огромно желание.
Учебните им занимания са по тетрадките Моливко, музика (предимно руски песнички учат), рисуване, танци и театрално изкуство, английски език (май 2 пъти седмично).
По отношение на учителките - те са българки и рускини. Аз имам впечатления само от двете, които са с децата целодневно (те ги приемат/предават, водят им четене, писане, математика, водят ги на спортовете и в парка, следят ги с храненето, изобщо те се грижат за децата през деня). Много съм доволна от тях, приятни жени, които са предразположили Инна да й харесва в това училище.
Другите учителки (предимно рускини) идват са конкретни занимания - музика, рисуване, танци и театрално изкуство, английски език. Ученето на руски към момента е под формата на песнички и стихотворения, научават съответните думички и после им ги превеждат какво значат на български.
Знам, че в училището имат и класове, виждам децата там, но нямам лични впечатления как е при тях.
За момента това е програмата. В класовете програмата май е по-друга, поне така ни обясни директорката още като записвахме дъщеря ми. Мисля, че всеки ден ще имат руски, отделно ще учат и английски. От 5-ти клас (доколкото си спомням) започват задължително и френски език.

Това се сещам за сега, ако има друго, което ви интересува, кажете Wink

# 564
  • София
impish4u   Много е хубаво това което споделяш. Но защо така и в другата тема няма никакви отзиви за лицея.

# 565
Дъщеря ми е в предучилищната група на това училище.
Много сме доволни - от отношението на учителките, от стандартните им занимания, от допълнителните им занимания (тенис, плуване, танци, театрално изкуство) и най-вече от това, че дъщеря ми отива там всяка сутрин с огромно желание.
Учебните им занимания са по тетрадките Моливко, музика (предимно руски песнички учат), рисуване, танци и театрално изкуство, английски език (май 2 пъти седмично).
По отношение на учителките - те са българки и рускини. Аз имам впечатления само от двете, които са с децата целодневно (те ги приемат/предават, водят им четене, писане, математика, водят ги на спортовете и в парка, следят ги с храненето, изобщо те се грижат за децата през деня). Много съм доволна от тях, приятни жени, които са предразположили Инна да й харесва в това училище.
Другите учителки (предимно рускини) идват са конкретни занимания - музика, рисуване, танци и театрално изкуство, английски език. Ученето на руски към момента е под формата на песнички и стихотворения, научават съответните думички и после им ги превеждат какво значат на български.
Знам, че в училището имат и класове, виждам децата там, но нямам лични впечатления как е при тях.
За момента това е програмата. В класовете програмата май е по-друга, поне така ни обясни директорката още като записвахме дъщеря ми. Мисля, че всеки ден ще имат руски, отделно ще учат и английски. От 5-ти клас (доколкото си спомням) започват задължително и френски език.

Това се сещам за сега, ако има друго, което ви интересува, кажете Wink

molja spodelete za koe uchilishte stava vapros

# 566
frangepani - Малко по-нагоре уточнихме, че говорим за Руския лицей в София.

kimba77 - Нямам представа защо няма други коментари за лицея! Може би другите майки не са в този форум. Аз лично случайно разбрах за другата тема за лицея през Google търсачката Wink

# 567
frangepani - Малко по-нагоре уточнихме, че говорим за Руския лицей в София.

Момичета нека четем поне последните 4-5 странички, а не само последното мнение!
Когато дадено мнение ви заинтригува потърсете внимателно назад или пуснете ЛС на автора, нека не разводняваме темата.
Благодаря   bouquet

# 568
 и аз имам впечатление от "Иван Вазов" в Княжево. За кратко време работих там. Ако искате децата ви да страдат от недояждане и от викове по тях, не се колебайте, доверете се на фюрерките там.  

# 569
Добре бе хора, щом сте толкова категорични в позициите си защо не пишете регистрирани?!
Не познавам въпросното училище и порядките там, познавам обаче майка чиито деца учиха там и не бих казала че жената беше недоволна - да имаха си кусури /според нея/, но имаха и доста плюсове /пак според нея/.
Много е лесно така да влезеш анонимен и да ръсиш наляво - надясно отрицателни мнения.
Самата аз съм върл противник на едно училищно недоразумение - недовършен хибрид между държавно и частно училище. Но всички мои постинги за въпросното място са с моя личен акаунт и стоя зад всяка своя дума.
Щом сте такива радетели на истината и смелчаци - бъдете докрай!!!

Общи условия

Активация на акаунт