СЪВЕТ ЗА ДОБРО ЧАСТНО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ

• 145 953
  • 645
  •   1
Отговори
# 540
Надя, много неща, които аз се надявах да избегнем в частното и имахме късмет наистина да е така - стрес, вкарване в рамка, да е като всички останали, неразбиране на личните особености, темперамент и нужди, притеснения да се захване да прави нещо, защото няма да бъде удобрено (да не иска да пише, защото учителката пише по-хубаво и т.н.), проблеми с други деца, на което никой не обръща внимание и се стига до комплекси. Ей такива "дреболийки"  ooooh! Tired

# 541
Миленка, благодаря ти  Hug  Не ми се подхващаше много темата и мислех да пиша на Надя на лични.
Ники го спрях от градина преди месец.
От едно живо любознателно дете за няколко месеца буквално се превърна в дете, което на всяка втора дума ми казва "Това не ми го казвай.", "Омръзнало ми е все някой нещо да ми обяснява", "Знаааааааааам" (силно ядосано и отегчено).
От дете, което проявяваше искрен интерес към книжките, буквите, четене, писане, сега не иска да погледне нищо, което има и най-малкият намек за учене, защото е комплексиран и отегчен (дори не иска да рисува, защото това е "урок по рисуване"), но в същото време непрекъснато се притеснява как сега, като правел така, няма да си вземе дипломата за предучилищна (той е на 5.5 год.) и няма да може да е ученик.
От дете, което имаше сравнително нормално самочувствие за себе си, сега живее с мисълта, че е лош, невъзпитан, лигав, че се държи като момиче (все неща, които сам казва за себе си).
Отделно е едно кълбо от нерви и нервни тикове. Тиковете му започнаха като тръгна на ДГ (не искам да си спомням каква война водих с директорката по въпроса що е то тик и трябва ли да се наказва детето за него), а в последните месеци станаха поне няколко.
Дори речникът му стана такъв, какъвто е на всяко (второ) детско-градинско дете, едно от нещата, които си мислех, че няма как да се случат в ЧДГ.
Това е в кратце... Сега си имам вкъщи един хипер изнервен, тикосан и отегчен от всичко младеж, с когото не знам дали ще успея да се оправя до септември месец, когато трябва да е в предучилищна.
Затова казвам на всеки - дори и при най-малък на проблем с детската градина/училището, да обърне внимание и да проучи какво се случва, защото може да отмине, но може и да се задълбочи.
Също така затова писах по-горе, че повече експерименти с разни измислени ЧУ на 'разумна' цена не правя. Хем си плащаш, хем ти окепазяват детето, хем са със самочувствието, че са от голямото добрутро и няма на кого да се оплачеш от тях. На мене ми беше достатъчно....

# 542
Мими, аз пък ти благодаря, че го написа тук, за да го видят достатъчно много хора и когато говорим за реални проблеми, които неподходящата среда в учебното заведение може да причини, хората да имат предвид, че това не са само думи. За мое най-голямо съжаление.
Ти ще се справиш с Ники, убедена съм  Hug  bouquet Heart Eyes Просто ви трябва време да се отпуснете заедно и той да си повярва отново какво невероятно човече е  Hug Има много време до семпември и дано тогава попадне на Педагог, който да изтрие всичко това и той да разцъфти отново! Вярвай, че ще го намериш! А аз стискам палци много силно!

Надя, това, което Мими разказа не е единичен случай. Няколко мои приятели споделят сходни проблеми и резултати, а предвид сина ми и темперамента му винаги съм се притеснявала от това, затова и най-вече търсех частна градина за него. Имах късмет да попаднем на място, където с него работеше един прекрасен учител, на когото дължим много, човек, който успя да види в него нещо извън буйния му темперамент и да работи така, че да има резултати, но и дисциплина, интерес и любознателност.

# 543
Всичко това, което разказвате е много обезпокоително.

Насочила съм се към частното образование, за да избегнем ужаса който се случва в държавните - побоищата в междучасията, незаинтересоваността на възпитатели, родители, директори, сблъсъка с масовата простотия, и най-вече за да може детето ми наистина да научава нещо, защото нивото в момента навсякъде е плачевно.
Сега какво се оказва - даваш сума ти пари за уж по-добро частно училище, а ситуацията е почти същата....
Не искам детето ми е да в ЧУ, в което разни новобогаташи си плащат за оценки, искам просто нормално образование.
Наистина вече не знам накъде да се насоча.

В момента имаме страхотен късмет с детската градина, която е държавна, но въпреки това съм страшно доволна, а детето ми се чуства добре. Моя син е доста чуствителен (с Милена сме се засичали и в една друга тема) и съм сигурна, че ако нещо не е наред веднага ще го усетя по поведението му. А той сега е едно будно дете, което обича да тича, да рисува, без усилие се научи да чете и е явно, че не му спират развитието.

Ще следя темата и се надявам тук да намеря съвети за подходящо училище, имаме още малко време и се надявам да успеем в търсенето!

# 544
Сега какво се оказва - даваш сума ти пари за уж по-добро частно училище, а ситуацията е почти същата....

Всъщност точно от там тръгна темата - че е въпрос да случиш на Мястото (Учителя), а пък дали ще е ЧУ или ДУ... Както си го видяла с ДГ, така е и с училище - ето на Лени синът и е в ДУ и е много доволна. Имам и друга приятели и познати, които са случили с Учител в ДУ. Важно е да не се подвежда човек по обещанията за по-малък брой деца, повече учене, дисциплина и т.н., а реално да предцени какво ще получи срещу парите си.

Хубаво е, че познаваш детенце, проблемът е, че веднъж тръгнало някъде, не е лесно да се организира местене (какъвто беше при нас случаят - аз доста отрано знаех, че се очертава проблем, но просто претеглях плюсове и минуси на преместване по никое време и т.н.).

Впрочем Lennyh, както и аз, също пишем в онази другата тема  Simple Smile

# 545
Надя, именно заради другата тема и факта, че Лени, Мими и Габи също са част от нея си позволих да ти пиша в тази тема
И се радвам, че и Мими го направи, защото това са неща, за които трябва да се говори, ако искаме да започнат да се променят.
Страшно е наистина да даваш пари, за да опазиш детето си от калъпиране и смачкване, а да получаваш именно това отново  ooooh!

П.П. Сега видях, че и Мими ти е казала за другата тема  Wink Всички сме в кюпа. Затова и ни е толкова голям проблем. Предполагам, че не толкова темпераментните деца по-леко се вписват в системата и могат сравнително по-леко да оцелеят в по-неподходяща среда. При нашите обаче е пагубно!

# 546
И аз видях въпроса на Надя и дълго се колебах, какво и кака да напиша и да пиша ли изобщо  ooooh!
В голяма степен поста на Мария се покрива, с това което бих написала и аз.
Допълвам още прибра се в последния си ден от плуване със сцепена вежда от пръта на учителя, който искал да му хване шапката  Twisted Evil
Прибирал ми се е от училище с отпечатана ръка на бузата си!!!!
Не искам да пиша повече, защото ме боли и защото ще са ми нужни може би години, за да върна това дете, което имах преди да го запиша в предучилищната!
Работя със специалист психолог и далеч не сме единственият случай при него от това учебно недоразумение!

# 547
Уф, Лени, и при вас ли..... Мислех си, че ние сме уникални в това отношение...... Формално ми изкрастализираха нещата, когато директорката лично беше зашлевила на Ники шамар през бузата и той се прибра разплакан. 'Дреболиите' от рода на дръпнато ухо, леко шамарче и подобни, въобще не ги броя.........  Sad

# 548
Не мога да повярвам, че се случват такива неща в прехваленото частно образование!!!

Maria.St,
ти се оплакваше от една ДЧГ в Банкя, там ли се е случило?

# 549
  • София
Не мога да повярвам, че се случват такива неща в прехваленото частно образование!!!

Не можеш да сложиш цялото частно образование под един знаменател.  Naughty Както и държавното де...

Но моите наблюдения в/у частното са, че в последните години, в желанието си да избягат от клишето: "В частното не се учи" малко, а на места и много, прекалиха с завишените си образователни изисквания...
Дъщеря ми седна на масичка и започна да учи на 3,5 г. в частната градина.  ooooh!  Сега е на 4,5 и пише букви, може да прави 'звуков и сричков анализ на думите' до края на учебната година трябва да започне да чете на български... Както казах на учителката й - А когато другите отидат в първи клас - нашите в Университета ли ще ги пращаме?"  ooooh!

# 550

Nadia79 не бих искала да се обобщава така общо за частното образование.
Ето големият ми син учи в частно училище и съм изключително доволна от условията, от отношението към децата, от подхода на преподавателите там.
Също така има доста мами, доволни от училищата, които посещават децата им.
Може би разковничето се крие именно там да намериш вярното училище, пиша само за да предпазя хората от псевдо частни учебни сдружения, и  такива с неясни статути, взимаще такси по-малки / но незначително / от останалите и опитващи се да привличат тези, които не могат да намерят мястото си в утвърдените училища.
Моят съвет е да се довериш на училище/детска градина след лична преценка, след наблюдение и след като си проучила детайлно въпроса - какъв процент от личните ти критерии покрива дадено учебно заведение.

# 551
Напълно подкрепям казаното от Лени! Peace

А колкото до прехваленото частно образование - то е толкова прехвалено, колкото е и оплювано през годините. Клишетата всички ги знаем - разглезени деца, богати родители, безсилни учители, завишени/занижени изисквания (и двете неща се твърдят много убедено), лакоми за пари директори... И съответно - малки паралелки, лично отношение, отлична подготовка... Да не продължавам...

Рецепта няма - и сред частните, и сред държавните училища има и добри, и лоши. Всеки сам проучва, взима решение и се моли да е направил най-доброто за детето си. Hug

# 552
А колкото до прехваленото частно образование - то е толкова прехвалено, колкото е и оплювано през годините. Клишетата всички ги знаем - разглезени деца, богати родители, безсилни учители, завишени/занижени изисквания (и двете неща се твърдят много убедено), лакоми за пари директори... И съответно - малки паралелки, лично отношение, отлична подготовка... Да не продължавам...

Именно за клишетата ми беше мисълта. Внимавайте на кого се доверявате, само вие знаете какво търсите за вашето дете и трябва да търсите за него училище, чиито условия са най-близки до вашите критерии.
Във връзка именно с горните клишета се присетих, че може би затова ми допада училището на големия защото нито виждам разглезени деца /или ако ги има са единици и срещат решителен отпор от преподавателите и цялостната политика на училището/, нито бих обобщила родителите като богати снобари, съвсем прилични и нормални хора ми се сториха, учителите не само не са безсилни, но и носят нещо от старите учителски традиции, които днешните деца за жалост не познават и в началото им е трудно да оценят. Критериите в никой случай не са занижени и т.н..... да не продължавам и аз  Simple Smile

# 553
Nadia79, да, "Фоти" е градината. Наскоро в една тема писах надълго и нашироко, след което любезно бяхме поканени да напуснем. Не че аз не очаквах подобна развръзка и не си бях взела решението, де. В момента ближем рани вкъщи.

Но, да, и аз съм далеч от мисълта да слагам всички под ножа. Има хубави и утвърдени ЧУ, където, ако човек предцени добре дали детето му ще се впише в системата и доколко системата би била склонна да прояви гъвкавост, за да го приобщи, ще получи това, което се очаква да получи, заплащайки немалка сума за образованието на детето си. С малко повече усилия от страна на родителя това може да се случи и в държавно училище.

Отново ще цитирам Лени, просто успява много добре да обобщи нещата, на мене още ми е твърде емоционално явно...

Може би разковничето се крие именно там да намериш вярното училище, пиша само за да предпазя хората от псевдо частни учебни сдружения, и  такива с неясни статути, взимаще такси по-малки / но незначително / от останалите и опитващи се да привличат тези, които не могат да намерят мястото си в утвърдените училища.
Моят съвет е да се довериш на училище/детска градина след лична преценка, след наблюдение и след като си проучила детайлно въпроса - какъв процент от личните ти критерии покрива дадено учебно заведение.

# 554
Далеч съм от идеята да оплювам всички училища и градини, съжалявам че така е прозвучало... знам, че има и качествени, включително и от държавните.

Нали затова сме тук, за да отсяваме плявата Hug

Общи условия

Активация на акаунт