?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 408 241
  • 10 196
  •   1
Отговори
# 3 810
  • до най-прекрасния мъж
Няма толкова парко места, естествено, а се продават отделно от апартаментите и не всеки си купува.
Не забраниха ли със закон да се продават апартаменти без паркоместа?
За жалост не. Строителят е длъжен да ги осигури, но не може да задължи купувача на апартамент да си закупи и паркомясто/гараж.

# 3 811
Няма толкова парко места, естествено, а се продават отделно от апартаментите и не всеки си купува.

Забраниха да проектират и разрешават строителство на ЖС без осигурени паркоместа. Там е забраната...в ЗУТ.
За продажба няма забрана.

Последна редакция: пн, 21 апр 2025, 16:26 от teta75

# 3 812
При това строителство не виждам как ще причислят паркомясто на всеки апартамент и въпросът ми се струва абсурден, та и закон да има.

# 3 813

Не. И не може да стане това. Иначе има изискване (не знам дали е закон или някакъв правилник) за всеки апартамент да има поне едно паркомясто или гараж, че и отгоре.

# 3 814
  • София
ЧС, някакъв процент е, не за всяко, доколкото помня, но и за всяко да е, пак е неработещо, защото има по две-три коли на жилище. На 8 етажен блок, с по 4 апартамента на етаж, просто няма как да има по гараж за всеки. Това са няколко подземни етажа. Цените и сега са УАУ, а с подобно нещо ще е по-изгодно в Париж да купуваме.

# 3 815
Задължително е за всяко жилище да има гараж или ПМ, но не се спазва. В сградата в която си купих жилище има 29апартамента и общо 24 гаража и ПМ. Останалите 5 бяха нарисувани в проекта, като второ ниво на някои ПМ с асансьор/подемник или както там се казва. Нито строителят ги направи, нито пък някой ще си купи такава тъпотия. Не знам, дали при акт 16 е трябвало да са там, може и да са били за малко, но сега няма такива съоръжения в подземния гараж.
Може строителите да въртят няколко бройки помежду си, колкото да минат акт16😆

# 3 816
Задължително, ама по български. Приятелка адвокат ми е казала, че си има вратички в закона Wink

Този препарат против пързаляне може ли да го покажете?

# 3 817
  • Бургас
Заповядай!

# 3 818
На Бигла има една сграда с такъв асансьор, когато возех сина ми редовно спирах да изчаквам и ги гледах как влизат в асансьорчето, предполагам, че е скъпо подобно съоръжение.

# 3 819
Не знам колко е скъпо, може би говорим за различни съоръжения, аз имам предвид такова:

# 3 820
Аз говоря за електрифицирана платформа като асансьор.

# 3 821
Явно не следите "разговора", ставаше въпрос за увеличаване на броя на ПМ.

# 3 822
Не за увеличаване, а за забрана продажбата на апартаменти без прилежащо парко мястото. От много години има изисквания за 1.4 паркоместа на апартамент при проектирането на жилищни сгради.
Преди няколко години приеха, че в ателие не може да си вадиш адресна регистрация и че ателие без паркомясто не може да се пререгистрира в апартамент. Тогава се говореше и за такава забрана за продажба отделно на апартамента и отделно на паркомястото. Защото тя е в основата на тия номера с двойните паркоместа с платформи.
Иначе тия платформи всичките са електрифицирани. Това е стара схема за взимане на акт 16. Има фирми дето ги отдават под наем само за идването на комисията.

# 3 823
Ателие, ако има изложение различно от северно също може фа смени статута, паркомястото е единия вариант, но никога не в било задължително.

# 3 824
  • Далечният изток
Какво значи, че никога не е било задължително?
ЗУТ чели ли сте по този повод?

Общи условия

Активация на акаунт