?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 400 004
  • 9 993
  •   4
Отговори
# 9 900
Мисля, че не са само германските, а всички европейски банки, задължени да имат SEPA instant.
Даже, трябва да е безплатно, но това не всички го спазват( местна банка, свекърва ми има сметка там, взима 1€,за  незабавен превод)

# 9 901
О, не съм се сетила там да погледна, при все че постоянно поръчвам неща от там.
Последно им гледах бурканите - че реших варивата, захар и подобни да ги прехвърля в кутии/буркани, да ми е по-подреден шкафа, че или се разсипва нещо или блъскам едно в друго и накрая изтича на нещо срока и отива в коша
Поръчвай, че след нова година - мито.
Новата ми кухня е с гранитна мивка и направо се чудя как ще си мия чугунената тенджера в нея, като не е за слагане в съдомиялна... Страх ме е от срещата на едри стъклени съдове с тази мивка.
Има силиконови или пластмасови меки подложки за мивка - слагаш си съда и миеш, не се плаши.

# 9 902
Благодаря, ще си купя такава, не съм се сетила.

# 9 903
Благодаря, ще си купя такава, не съм се сетила.
То сещането нали знаеш как става понякога? Някой увреден съд те подсеща Simple Smile

# 9 904
  • София
Не ми е известно да има изискване / задължение преводите през SEPA Instant в ЕС да са безплатни. Откъде е тази информация?
Мисля, че не са само германските, а всички европейски банки, задължени да имат SEPA instant.
Даже, трябва да е безплатно, но това не всички го спазват( местна банка, свекърва ми има сметка там, взима 1€,за  незабавен превод)

# 9 905
  • Deutschland/HE
Ребел, в моето писмо пишеше, че от тази дата всички преводи ще са такива. Аз не плащам нищо за преводи в ЕС от много години.
Въведоха покрай това някаква проверка за идентичност на имената, всеки път потвърждавам, че поемам риска като превеждам пари.
Кога ще въведат българските банки съгласието за инкасо през SEPA (SEPA Lastschriftmandat)?

# 9 906
  • София
Много банки имат безплатни преводи в ЕС/ЕЗ от години. Аз питах имат ли задължение да са безплатни.

# 9 907
  • Deutschland/HE
Това, което намерих в ZDF е, че SEPA Instant трябва да струва, колкото обичайният превод.

# 9 908
SEPA Instant преводите не са задължително напълно безплатни, но таксата за тях не може да надвишава таксата за стандартен SEPA превод от същия тип (напр. онлайн, през клон и т.н.). Ако стандартният превод е без такса, то и незабавният трябва да е без такса.
Т.е., повечето европейски банки, които отдавна имат безплатни преводи, въведоха SEPA instant също без заплащане.
Законът, който въвежда това изискване, е Регламент (ЕС) 2024/886 на Европейския парламент и на Съвета от 13 март 2024 г.
Краен срок за въвеждането му, беше 9 октомври 2025.

​Той е известен като Регламент за незабавните плащания (Instant Payments Regulation - IPR).
​Този регламент изменя съществуващия Регламент за Единната зона за плащания в евро (SEPA Regulation) и добавя конкретни разпоредби за незабавните преводи в евро.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/ALL/?uri=CELEX:32024R0886

# 9 909
  • Пловдив
Това мито, което споменавате, след нова година в тему като в алиекспрес ли ще е? /таксата се взима при плащане/.

# 9 910
Това мито, което споменавате, след нова година в тему като в алиекспрес ли ще е? /таксата се взима при плащане/.
Казаха, че е било предвидено да се въведе 2028, но го изтеглят с 2 години и влиза в сила в началото на 2026. Касае всички тези сайтове от Китай - Тему, Шейн, Алиекспрес...

# 9 911
  • София
Още не е сигурно.
Първоначалната идея беше от 2028 година всички малки пратки от трети страни да се облагат. Появяват се възражения, че е прекалено закъсняло и призиви да стане по-рано. Италия въвежда от 2026 година, но на ниво ЕС или България няма такова решение засега.

# 9 912
  • Пловдив
Е алиекспрес от бая време има допълнителна такса. Иначе само гел лаковете от там до момента са ми отивали на митница и после в пощата доплащам.

# 9 913
Като сте заговорили за китайски сайтове -  има ли някакви забавяния от Тему? Имам една пратка, която стои ‘изпратена’ повече от седмица. Обикновено за това време една пратка е чакала на летище, натоварена, прехвърчала и вече е из митниците. Тази седи, все едно току-що са я събрали. Пък ми трябва за 20ти…

# 9 914
  • Телиш/Плевен
Като сте заговорили за китайски сайтове -  има ли някакви забавяния от Тему? Имам една пратка, която стои ‘изпратена’ повече от седмица. Обикновено за това време една пратка е чакала на летище, натоварена, прехвърчала и вече е из митниците. Тази седи, все едно току-що са я събрали. Пък ми трябва за 20ти…
С последната ми поръчка нещата бяха по същия начин, но все пак пристигна ден преди крайния срок.

Общи условия

Активация на акаунт