?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 464 559
  • 11 425
  •   1
Отговори
# 225
Казано ти беше, че това е ако учат в България и че ако са в чужбина и се осигуряват там, се декларира това за да не се трупат задължения.

Гражданството освен права носи и задължения и така е навсякъде по света. Ако толкова ви възмущават здравните осигуровки в България може да поискате да ви освободят от българското гражданство, при услови, че имате и друго.

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 15:48 от bboiko

# 226
  • София
Така почиствам сега среброто- със сода във вода и фолио отдолу. За очилата и паста за зъби също знам. Ама реших да си спестя хамалогията, затова попитах. Благодаря. Relaxed

# 227
  • Далечният изток
за здравните осигуровки, на 18 годишните, живеещи в чужбина...ако се сещате моя казус преди няколко седмици...
на някой, може да му е полезно...
Скрит текст:
казах на приятелка , да провери на дъщеря си ситуацията - детето тъкмо записа магистратура, не е спирало да учи- тук, естествено, и не е му стъпвал крака в България, над 10години
и, разбира се, е длъжник, веднага след навършване на пълнолетие

Това нали го коментирахме вече.
Това, че излизат автоматично някакви задължения, не те прави длъжник.
И автоматично няма как те да изчезнат, трябва да се подаде заявление, че лицето не живее в България. Подава се в НАП, не в НОИ.

# 228
По повод продажба, ако имаш задължения ще кажа, че и да нямаш пак може да те изкарат длъжник.
Преди години, когато бях в чужбина сезонно, ми бяха останали непогасени по няколко месеца на година, една част от които заплатих, други погасих по давност. Мисля октомври 23 г. Ми звънят от НОИ и ми казват, че са останали някакви 12.03 лв., които биха били проблем някога , та да отида да ги платя. И така може би на другия ден ги платих с карта. Септември 24 г. отиваме при нотариус да продавам колата и изненада висят ми 12.03 лв. Супер се ядосах, при положение, че знам, че съм платила, но нотариуса това изобщо не го интересуваше. Отидох в НАП и след 2 часа висене и естествено скандал нещата се оправиха. Казаха ми - да виждаме, но защо не са осчетоводени и седят не знаем. На всичкото отгоре някои служителки бяха супер нагли, та и оплакване си докараха. Едната ми вика ваше задължение е да знаете, че нещата не са отправени... Не стига, че НАП са виновни, че и нагли. Така че при нотариуса може да има изненади😡

# 229
Пролетта продавахме кола и на ММ при нотариуса излезе някакъв фиш или глоба беше в АДВ / мислех че са ги закрили но явно доработват паралелно с НАП за стари задължения/, та се наложи да тича до там за да стане ясно че той това задължение го е платил, но лелята в АДВ била опущила да го отрази.  Показал си документа / добре че го пазеше/ и служителката го отразила с неохота.
Та чакахме при нотариуса лелята да си свърши работата.

Моят съвет е преди продажбата да минете през нотариуса да пусне една справка..да няма изненади.

# 230
за здравните осигуровки, на 18 годишните, живеещи в чужбина...ако се сещате моя казус преди няколко седмици...
на някой, може да му е полезно...
Скрит текст:
казах на приятелка , да провери на дъщеря си ситуацията - детето тъкмо записа магистратура, не е спирало да учи- тук, естествено, и не е му стъпвал крака в България, над 10години
и, разбира се, е длъжник, веднага след навършване на пълнолетие

Това нали го коментирахме вече.
Това, че излизат автоматично някакви задължения, не те прави длъжник.
И автоматично няма как те да изчезнат, трябва да се подаде заявление, че лицето не живее в България. Подава се в НАП, не в НОИ.
ти ми помогна най- много, с търсената декларация за отказ, и тогава благодарих, и сега, пак благодаря!- препратих я на приятелката ми

повтарям- включих се отново, заради изказаното мнение, че нямало да имат задължения, докато са учащи- не е вярно!
и последно, че май не се разбира прав текст- исках да подам декларация за отказ, такава каквато аз имам подадена , и съм с прекъснати права, без да ми се трупат задължения
ама не можело, щото било безплатно сега, чак като станат длъжници , след пълнолетие можело
сега ясно ли е вече?

няма друга такава държава, която без да те пита искаш ли услуга, да ти я начислява като задължения
bboiko, мерси, как не се бях сетила, да се откажа от гражданството, заради недомислията на закона!- така ще ги борим

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 08:25 от Mamagemelar

# 231
  • Далечният изток
Това не е услуга. Задължително здравно осигуряване е.
Това момиче, за което си пуснала справка, ако отиде в НАП, съм сигурна 99,9%, че няма да ѝ излязат задължения. Такива ще има, ако е подадена декларация обр. 1, 6 или 7.
Тази справка показва само, че здравни осигуровки за това лице не са внасяни, а не, че е длъжник.

АДВ няма отдавна, ходил е при публичен изпълнител, Дирекция Събиране, сектор Обезпечаване и събиране на публични вземания.

# 232
  • Burgas, Bulgaria
Здравейте,  ако някой има бюро ,даже 2 бюра ,които се чуди какво да прави и би продал за символична сума ,може ли да помоля да ми пише на лични съобщения.

# 233
Здравейте,  ако някой има бюро ,даже 2 бюра ,които се чуди какво да прави и би продал за символична сума ,може ли да помоля да ми пише на лични съобщения.

Дори да ти ги подари, доставката до Бургас вероятно ще излезе доста.
Огледай във фейсбук групите в твоя град, често подаряват.
В икея също има бюджетен вариант на плот с 4 крака - ще стъпи на 60 лв едното бюро...
Виденов също - https://videnov.bg/byuro-miki-1

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 14:32 от teta75

# 234
Книги могат ли да се хвърлят в контейнерите за хартия? Предполагам, че не заради мастилото, но все пак да потвърдя.

# 235
  • Сф
Че какво му е на мастилото? Аз точно там бих ги хвърлила

# 236
Аз също.

# 237
Ами не знам, имам някакъв спомен, че така съм чела

# 238
  • София
Почти всички хартии, които изхвърляме са с мастило по тях - брошури, опаковки, кашони.
Не е проблем и подлежи на рециклиране.

# 239
Супер, благодаря ви, значи там ще ги хвърля Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт