?Въпроси всякакви? (2025 г.)

  • 351 585
  • 8 911
  •   1
Отговори
# 8 325
  • Мнения: 51 109
Общ преглед, създаден от AI

Консомето е избистрен, богат и ароматен бульон, приготвен от птиче, говеждо, рибено или дивечово месо, който се използва като супа или основа за други ястия. Избистрянето се постига с помощта на смес от кайма, белтъци, зеленчуци и билки, която се добавя към горещия бульон, след което се нагрява и прецежда през марля, за да се отстранят всички примеси. Консомето трябва да е напълно бистро, обезмаслено и с интензивен вкус и аромат.
Основни характеристики:

    Избистрен бульон:
    Основната цел е да се получи напълно прозрачна течност, което се постига чрез утаяване на частиците с помощта на белтъците и каймата.
Богат вкус и аромат:
Поради дългото варене на костите и месото, както и добавянето на екстракти, консумето има силно изразен вкус.
Универсалност:
Може да се сервира топло или студено, самостоятелно, като придружава ястия или се желира за по-различно представяне.

Техника на приготвяне:

    Приготвяне на основата:
    Варят се кости и месо, за да се получи наситен, но все още мътен бульон.

Подготовка на "избистрителя":
Смесват се смляно месо (кайма), белтъци, нарязани зеленчуци (лук, моркови, целина) и билки в студена вода.
Обединяване:
Сместа за избистряне се добавя към горещия, обезмаслен бульон и се нагрява бавно, като се бърка непрекъснато.
Отделяне на "протеиновата гъба":
По време на нагряването белтъците и месото се коагулират и образуват гъба, която утаява всички нечистотии, като се изважда от тенджерата.
Прецеждане:
Бульонът се прецежда през няколко слоя марля или филтърна хартия, за да се постигне пълна бистрота.

Видове консоме:

    Консоме Селестин:
    Сервира се с нарязани на тънко палачинки, приготвени със същата смес като палачинките.

Класическо Консоме:
Поднася се с гарнитура от оформени моркови или други зеленчуци.
Консоме с пирожки/тортелини:
Гарнира се с малки печива, тортелини или други съставки по избор.

# 8 326
  • Другата България
  • Мнения: 42 373
Благодаря ви, момичета, Heart, ще пробвам значи описаните начини.

# 8 327
  • Мнения: 7 447
Аз не съм избистряла бульона по указания по-горе начин,  но от опит - отпенване (неколкократно), бавно и продължително варене на ниска температура след отпенването, двукратно прецеждане, това са ключовите моменти. Според мен най-добър телешки бульон се получава от джолан. 

# 8 328
  • Мнения: 51 109
От език е още по-добър.

# 8 329
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 910
прецеждане, ама през много тънка цедка.
след като се отпени аз изваждам кокалите и пресипвам с прецеждане в чиста тенджера защото по дъното на използваната се полепва белтъка. накрая вадя кокали/месо и оставям хубаво да се утаи бульона. после топъл го прецеждам още веднъж.

# 8 330
  • Мнения: 7 447
Да, и от език харесвам, но мисля, че за плътността е добре да има и кост, и хрущял, затова предпочитам джолан. Хубав бульон става и от печени кости, ама в днешно време коя работеща домакиня ще се занимава с детайли...Simple Smile

# 8 331
  • Мнения: 4 947
Повреди ни се домашната машината за кафе. Saeco Gran Baristo Avanti. Хубаво кафе прави, но иска постоянна поддръжка, чистене, грижа. Убеждавам мъжа ми да вземем машина с капсули. Препоръчайте, моля, най-добрата. Почти съм го навила за капсулите Simple Smile. Много по-лесно ще е. Имало такива, които могат да работят с капсули от различни марки, с различен размер. Не сме имали. Всякакви съвети са добре дошли. Нямам против и машини, които мелят кафе на зърна, но само ако се поддържат лесно. Другото изискване е, да не е обемна машината, кухнята е малка и пространството е ценно. Бюджетът е разтегателен. Колкото трябва, толкова.

# 8 332
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 910
Повреди ни се домашната машината за кафе. Saeco Gran Baristo Avanti. Хубаво кафе прави, но иска постоянна поддръжка, чистене, грижа. Убеждавам мъжа ми да вземем машина с капсули. Препоръчайте, моля, най-добрата. Почти съм го навила за капсулите Simple Smile. Много по-лесно ще е. Имало такива, които могат да работят с капсули от различни марки, с различен размер. Не сме имали. Всякакви съвети са добре дошли. Нямам против и машини, които мелят кафе на зърна, но само ако се поддържат лесно. Другото изискване е, да не е обемна машината, кухнята е малка и пространството е ценно. Бюджетът е разтегателен. Колкото трябва, толкова.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1622434.585

# 8 333
  • София
  • Мнения: 8 305
Аз не мога да ти отговоря конкретно.
Но ако ти е в някаква помощ : никога и никоя капсула не ми е дала качеството, вкуса и аромата на цедката.
И да ми подаряват такава машина, не бих я задържал. Само е по-лесно и бързо. Но колкото и да се замислям, друг плюс не мога да намеря.

# 8 334
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 7 235
Кло, за мен най-добре е да се вземе машина с цедка/ръчка. Ние имаме автомат, но не съм супер доволна. В България ползваме с капсули, единственото предимство е, че е мързеливо. Най-доволна съм от машината с ръчка, на работа съм с такава. Не заема и повече място от тази с капсули, а кафето е по-хубаво.
Купувам една и съща марка кафе за вкъщи (на зърна за автомата) и мляно (за офиса). Машината в офиса не е маркова, купувана е преди повече от 10г. Сега чета хубави отзиви за Делонги Дедика.

# 8 335
  • София
  • Мнения: 16 815
Има мултифункционални кафе машини - за мляно кафе и за няколко вида капсули. https://www.emag.bg/multifunkcionalna-5-v-1-espreso-kafemashina- … 9&scenario_ID=109

# 8 336
  • Мнения: 2 890
Бульона: Преди да сложа месото срязвам лук на две и запичам на дъното на тенджерата срязаните половини. Става кафяво карамелизирано, оставям ги да се варят с месото и бульона се оцветява с такъв светло кафяв цвят.

Кафемашината: Не ми харесва вкуса на кафето от капсулите, изкуствен ми е. Заради мързеливото, лесното и цената сме с мишина на Senseo за дози кафе. Мляно Кафе, пресовано и оформено на кръгчета в нещо като торбичките за чай  Прави прилично кафе, купуваме лаваца и сенсео, няма излишен пластмасов боклук.

# 8 337
  • Мнения: 7 740
За бульонът- по средата на варенето превеждам, измиват тенджерата( някой вече го каза по- горе)
Накрая, спирам котлона и във врящия бульон наливам чаша ледена вода, чакам да се успокои- падат на дъното още белтъчни отпадъци.

# 8 338
  • Мнения: 2 664
От къде мога да взема нещо от рода на тензух или много много ситна цедка?
Трябва ми да прецеждам отвара от билки. Но с марли и със ситната цедка (тези оранжевите), не става, изпадат миниатурни частички от билките.
По възможност ако знаете физически магазин (хранителна верига, мол и тн)
Нямаме наблизо домашни потреби, пък не ми се иска да правя поръчка само за тензух/цедка :/.

# 8 339
  • София
  • Мнения: 6 760
Вземи си еднократни хартиени филтри за кафе. Няма да пропускат частички от билките и няма да има нужда от пране.

Общи условия

Активация на акаунт