Консомето е избистрен, богат и ароматен бульон, приготвен от птиче, говеждо, рибено или дивечово месо, който се използва като супа или основа за други ястия. Избистрянето се постига с помощта на смес от кайма, белтъци, зеленчуци и билки, която се добавя към горещия бульон, след което се нагрява и прецежда през марля, за да се отстранят всички примеси. Консомето трябва да е напълно бистро, обезмаслено и с интензивен вкус и аромат.
Основни характеристики:
Избистрен бульон:
Основната цел е да се получи напълно прозрачна течност, което се постига чрез утаяване на частиците с помощта на белтъците и каймата.
Богат вкус и аромат:
Поради дългото варене на костите и месото, както и добавянето на екстракти, консумето има силно изразен вкус.
Универсалност:
Може да се сервира топло или студено, самостоятелно, като придружава ястия или се желира за по-различно представяне.
Техника на приготвяне:
Приготвяне на основата:
Варят се кости и месо, за да се получи наситен, но все още мътен бульон.
Подготовка на "избистрителя":
Смесват се смляно месо (кайма), белтъци, нарязани зеленчуци (лук, моркови, целина) и билки в студена вода.
Обединяване:
Сместа за избистряне се добавя към горещия, обезмаслен бульон и се нагрява бавно, като се бърка непрекъснато.
Отделяне на "протеиновата гъба":
По време на нагряването белтъците и месото се коагулират и образуват гъба, която утаява всички нечистотии, като се изважда от тенджерата.
Прецеждане:
Бульонът се прецежда през няколко слоя марля или филтърна хартия, за да се постигне пълна бистрота.
Видове консоме:
Консоме Селестин:
Сервира се с нарязани на тънко палачинки, приготвени със същата смес като палачинките.
Класическо Консоме:
Поднася се с гарнитура от оформени моркови или други зеленчуци.
Консоме с пирожки/тортелини:
Гарнира се с малки печива, тортелини или други съставки по избор.