?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 400 004
  • 9 993
  •   5
Отговори
# 9 855
А защо просто не сравни вместимостта? Наливаш вода в старата форма, преливаш я в новата и готово.

Тя новата още не я купила, иска да знае предварително.

# 9 856
Имам форма за кекс с дупка по средата и диаметър 22 см. Дозата ми е абсолютно същата, като за другата форма 30/12 см. Характерно е, че тази с дупката е много по-дълбока и количеството тесто е същото и за двете. Кръглата я бях взела за да пека в 8 литров Инстант Пот Дуо крисп. Но не ми допада толкова резултата от фраера, при равни други условия, от изпечения във фурната кекс.
Има огромна разлика между глинен съд и съд с керамично покритие от вътрешната страна. Споделям мнението, че глината не е подходяща за кекс точно.

# 9 857
Дали няма предвид керамична
Бърз поглед в нета показва че понятията се припокриват.
Тук напр.....от глина, но се води керамична.
И да, подходащи ги дават за печива на сладкиши.
https://pochehli.com/keramichna-forma-za-keks-i-kozunak-chervena … e-henry-frantsiya

# 9 858
  • София
Погледнах и само от интерес се зачетох, че има разлика между глина и керамика -
"Характеристика    Глина   Керамика
Състояние   Суров материал (естествена земна маса)   Краен продукт (изпечен материал)
Пластичност   Висока (когато е влажна)   Липсва (твърдо каменоподобно тяло)
Процес   Сушене и моделиране   Изпичане при висока температура
Издръжливост   Ниска (крехка преди изпичане)   Висока (здрава и устойчива)
Водопропускливост   Пропусклива (абсорбира влага)   Може да бъде непропусклива (ако е глазирана или порцелан)

Всички глинени изделия могат да се разглеждат като керамика след изпичане, но не цялата керамика произлиза само от традиционна глина, тъй като съществуват и усъвършенствани (технически) керамични материали със специфичен състав.
..... и това което го виждам у дома и ползвам има разлика, не мога да бъда сигурна все пак, може и да се лъжа

# 9 859
Да, в България си имаме едни традиционни дебели глинени гювечи, които иначе като форма и вместимост стават за кекс, но са порьозни и даже преди първо ползване нещо им се правеше, във вода ли стояха, не помня, ама не можеше така директно да го ползваш

Кексовете май наистина стават най-добре в тънки, бързо нагряващи се форми.

# 9 860
  • София
Има ли в София магазин, в който се продават разни парти аксесоари/украси, в частност по повод раждане на бебе? За поръчка по интернет е късно вече.

# 9 861
Има ли в София магазин, в който се продават разни парти аксесоари/украси, в частност по повод раждане на бебе? За поръчка по интернет е късно вече.

# 9 862
Може би в Jumbo или в някой по-голям китайски магазин.

# 9 863
  • софия
Рая на Симеон.

# 9 864
  • София
Виж в магазин Рая на Цар Симеон при Женския пазар. Точно за раждане не съм на 100% сигурна, но би трябвало, взимала съм за моминско, сватба, имат всякакви балони, пълнят ги с хелий.

# 9 865
  • Sofia
Еврото наближава и се чудя какво да правя с касичките вкъщи.
Има ли къде да се обменят левови монети в ЛЕВОВЕ, без да плащам големи такси? (за момента не искам да са в евро).
Става дума за монети за около 800лв Simple Smile

# 9 866
Монетния център на БНБ, намира се на уличката зад мола на Цариградско шосе. Ако са сортирани е по-евтино.

# 9 867
  • София
Парното в панелните блокове нали е на щрангове. Т.е. ако искам да махна лирата в банята, трябва да се източи само този щранг? А има ли начин без да източва системата, да се срежат тръбите - режеш, затапваш, подсушаваш водата, която се е изляла и си готов? Няма да го правя лично аз, естествено.

# 9 868
Ами най-добре се обърни към този, който ще го прави - първо да направи оглед на място и тогава да ти каже кое как. Някои системи си имат особености, които тук няма как да знаем и може да те подведем неволно. Поне в нашия блок никакви интервенции върху тръби не са правени без да се спира парното.

# 9 869
  • Пловдив
Еврото наближава и се чудя какво да правя с касичките вкъщи.
Има ли къде да се обменят левови монети в ЛЕВОВЕ, без да плащам големи такси? (за момента не искам да са в евро).
Става дума за монети за около 800лв Simple Smile
В някои Метро има машина за монети - насипваш и ти дава ваучер за пазаруване. Е, трябва да пазаруваш в Метро.

Парното в панелните блокове нали е на щрангове. Т.е. ако искам да махна лирата в банята, трябва да се източи само този щранг? А има ли начин без да източва системата, да се срежат тръбите - режеш, затапваш, подсушаваш водата, която се е изляла и си готов? Няма да го правя лично аз, естествено.
В момента парното работи. И понеже ЛИЧНО съм присъствала при спукана тръба - не се опитвай!!!!!! Помпите продължават да блъскат в абонатната за да компенсират падането на налягането и водата се излива струйно.

Общи условия

Активация на акаунт