?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 463 647
  • 11 425
  •   2
Отговори
# 11 355
  • Далечният изток
Редовно имам малко кеш. Добре, че днес касиерката на входа ми се обади предварително, че ще дойде да ѝ платя за 3 месеца.

# 11 356
   Аз гледам да печеля достатъчно. Все по-трудно става... В банка ли ще са, с карта ли ще плащам, в брой ли, в лева ли, в евро ли, в румънски леи, турски лири, китайски йоани, все ще ги конвертирам някак. Важното е да стигат. Другото е лесно.
   Пожелавам на всички в тази тема весели празници и щастлива Нова година! Нека бъде по-добра от настоящата. Нека всеки печели достойно за труда си. Това да са ни проблемите. Незначителни са.

# 11 357
За старите е ясно, оставете ги тях.
Мен ме изумява как и младите не искат да ползват карти. Днес имах едно бързо минаване през ЛИДЛ- ами  безкрайни и ужасни опашки на касите, а на тези за самообслужване един двама човека. Смешно е - в 21 век живеем и в повечето държави само с карта се плаща, тук все едно сме застинали в  90те и няма мърдане, няма никакъв прогрес. И пак казвам, става дума за МЛАДИ хора.
Имам колеги, които като им преведат заплатата, отиват в банката и си я теглят цялата. Нищо не плащат с карта, защото им взимали такси. Ходят по изипей да плащат сметки, в никакъв случай да не се плащало през онлайн банкиране, защото си искат бележките на хартия, да си ги събират. Не поръчват нищо през интернет, ако не може да се плати с наложен платеж. Съседката ми паркира пред вкъщи и отива пеша до банката на 200 метра от нас, а не продължава 100 метра повече с колата като се прибира от работа, толкова пести от всичко. Не ги интересува удобство и спестено време, а се интересуват да не платят стотинки допълнителни такси за това удобство.

# 11 358
  • Glasgow
Какви такси взимат за плащане с карта🙄🤔не е ли по скоро такса като теглиш кеш от банкомат.
Моята майка е от любителите на кеш по необясними причини. Пенсионер.

# 11 359
  • Fairbanks, Alaska
По-рано, като плащах сметките с онлайн банкирането, ми взимаха такса от 0.25 лева на плащане. Сега вече не плащам такава такса, но тя си е включена в месечната такса към банката. Като теглех от банкомат, особено от различни от тези на моята банка, плащам 1.20 лева такса. От моята банка също ми взимаха такса. Но от доста време няма такса ако тегля от неин банкомат.
А при плащане в магазин, никога не са ми начислявали такса.

# 11 360
След като ми спряха двойна сума от теглене на банкомат на ДСК цял месец плащах кеш. Надвзетата сума я върнаха след няколко дни, но не смеех. Престраших се и след няколко плащания
с карта ме "уредиха" още веднъж.
Голяма късметлийка съм. Сега пак с карта плащам и каквото дойде. Сетих се, че тия фалове се случиха след подмяната на картите с visa. Дали пък нещо с картата да не е наред?

# 11 361
Не нещо, а всичко в бг банковата система е не наред!
Не е наред , да има толкова такси.
Още повече за онлайн плащания!

# 11 362
  • Бургас
В наш'та държава нищо не е наред!...
За съжаление!

# 11 363
  • Somewhere far away
Далече е само за България. В останалите европейски държави е факт. Това, че е разпространен кеша не го прави по- малко глупаво, непрактично и архаично като метод на плащане.

# 11 364
  • BG-DE
Съвсем наред си е банковата система в България, особено на фона на Германия където живея 🙂 Ползвам бг карта за онлайн пазаруване и плащане на битови сметки в България и не ми взимат никакви такси. Когато се прибираме в София навсякъде плащам с карта и досега такси не са ми взимали

# 11 365
  • Пловдив
delpel, не е от подмяната на картата. Моята не е подменена на почти 3 години е.

# 11 366
  • Deutschland/HE

Българските банки печелят основно от такси, непрекъснато се увеличават таксите и се въвеждат нови. Сбъркана им е философията. Няма връзка с еврото, така е последните 20години. Преди ако теглиш от банкомат на твоята банка беше безплатно, сега в повечето банки се плаща, не е висока таксата, но я има. И за много други неща е така, а обслужването става все по-зле.

В Германия имам еднократна годишна такса от 10евро и от там нататък нямам никакви такси за теглене, за платежни нареждания в целия ЕС. Българската ми карта има месечна такса, отделно за платежно нареждане ми вземат 1-2лв, за теглене от банкомат ми вземат... В Германия си тегля пари и като пазарувам, от ДМ, Алди, Лидл и ми е безплатно и не се налага да търся банкомати. Това е голямо удобство. Трябва да направя сметка от 5евро  и мога да изтегля до 200евро.

# 11 367
  • BG-DE
Това с таксата при теглене мисля, че се прави с цел ограничаване на кешовите плащания. Тук където живея на много места дори на паркингите махната автоматите за плащане с кеш и може да се плаща само с карта.

# 11 368
В нашия клон има една женица, която е там от години. Сигурно ще се пенсионира след 6-7 години. Нищичко не разбира от банкиране в най-общ смисъл. Каквото и да я пита човек, не може да му помогне. И това не е от сега, когато има все повече врътки в банките. От години попадна ли на нея, знам, че нищо няма да свърша. Нейната функция е буквално само и единствено касиерка. Не знам защо са я оставили на гише, като тя е безполезна, ами не я вкарат някъде вътре да пише нещо.

# 11 369
  • Deutschland/HE
Колко ти е годишната такса за сметка в Германия?
Моята е 10евро годишно и е включено всичко, а на българската сметка 2.5лв на месец (~15евро) и отделно за всяко платежно ми вземат такси, за всяко теглене и внасяне също.

Общи условия

Активация на акаунт