?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 463 677
  • 11 425
  •   1
Отговори
# 11 340
Знам, че цените са различни като плащам с карта- винаги като съм в Бг ме питат дали ще платя кеш, или има допълнителни 2-3-5 лева към сметката. Даже, съм срещала в менюто упомената тази практика.

# 11 341
Знам, че цените са различни като плащам с карта- винаги като съм в Бг ме питат дали ще платя кеш, или има допълнителни 2-3-5 лева към сметката. Даже, съм срещала в менюто упомената тази практика.

Не, не са различни цените. Питането как ще платиш е задължително, защото се маркира по различен начин на касовия апарат. Но не може да има надценка за картово плащане. Не е законно. Без да навлизам в подробности, за различните карти е от 1 до 3 процента. В нашата работа установихме, че средноаритметично е около 2%. Що се отнася до таксите за внасяне по фирмена банкова сметка, честно, не ми се търси сега в какъв размер са. Не се занимавам аз, лично и не помня. Те се и различават, в различните банки. Но, има такива. Все пак, по-изгодно е за търговците да получават кеш. Това по принцип. В сегашната ситуация, която е временна, аз лично предпочитам картовите плащания. Въпреки по-високите паразитни разходи. По-лесно и удобно е да не акумулирам кеш. На клиентите не съм казвала нищо. На когото, както му е по-удобно - така.

# 11 342
Винаги плащам с карта (където е възможно).
Но познавам хора, които плащат само кеш, въпреки че имат карти. Било ги страх, че ако изгубят картата или ако я откраднат - щели да им използват картата и да направят покупки с нея.

# 11 343
Винаги плащам с карта (където е възможно).
Но познавам хора, които плащат само кеш, въпреки че имат карти. Било ги страх, че ако изгубят картата или ако я откраднат - щели да им използват картата и да направят покупки с нея.

Е, всички познаваме такива. Трима от четиримата ни родители ( на мен и мъжа ми), са над 80 г. Последната и тя ги наближи вече. Много сме обяснявали, как няма нужда да си теглят пенсиите от банкомата, могат направо с картите си да плащат. Показвали сме, демонстрирали сме как става, много критично и резервирано се отнасят към тази идея. Засега само единия, на 82, се е пречупил Simple Smile. Ами, да ги оставим хората да си изживеят живота, по начина, който им е удобен, казвам аз. След 10-15 години почти няма да се употребяват банкноти, вероятно. Но да стане по естествен път. Банкнотите никъде не са забранени, все още.

# 11 344
  • Deutschland/HE
Майка ми си теглеше пенсията и си плащаше в брой, но от лятото сама реши и започна да плаща основно с карта. Сметките за ток, телефон и вода се плащаха директно от сметката и от 25г.  Вчера ми каза, че вече няма левове и дори вестник си е купила с карта. Да ми е жива и здрава, на 85г.

# 11 345
  • София
   Защо предполагате, че който има кеш, то винаги е нещо на черно, нещо незаконно? Аз съм търговец, много кеш се събира напоследък при нас, клиентите предимно така плащат, да го разчистят. По принцип ми е по изгодно така, отколкото на POS терминал, защото там има такси, да кажем средно по 2%.....
Не сме предположили това.
Въпросите и отговорите тръгнаха от обмяната в чейндж бюрата и защо е лудница там.
Убеден съм ( доколкото разчитам че бизнесът ти е на светло ), че след 01.01 няма да обменяш левовия си оборот в чейндж бюра и този разговор не е насочен към твоята ситуация.

Да, търговците не искат да приемат плащания с карта, защото когато работиш с малка надценка, а банката взима 3% не ти е изгодно. Не защото са мошеници.

Всеки разход се калкулира. Житейският ми опит и годините в търговията казват точно обратното - именно мошениците най-много бягат от картовите плащания. И съвсем не тези с малките надценки. Банковата такса е повод, не причина.

# 11 346
Майка ми си теглеше пенсията и си плащаше в брой, но от лятото сама реши и започна да плаща основно с карта. Сметките за ток, телефон и вода се плащаха директно от сметката и от 25г.  Вчера ми каза, че вече няма левове и дори вестник си е купила с карта. Да ми е жива и здрава, на 85г.

Браво! И ние трябва пак да си поговорим с нашите. Корави глави, ей! Между 1940 и 1950 родени. Майка ми е най-младата. Тя единствена ползва интернет, по време на пандемията се беше научила да си поръчва продукти онлайн. Но продължава да си тегли пенсията в брой.
   Извинявайте, разводних темата, знам, че не е за това.
   Но, празници са, моля, бъдете снизходителни. И на възрастните родители трябва да говорим, да говорим, да обясняваме...

# 11 347
Да, но защо е нужно да ги променяме. Нека както им е удобно на тях...
Може би така по-лесно виждат колко им остава до края на месеца, лесно си ги разпределят..имат си вероятно своите причини.
Ако попитат, поискат..да.
Но насила...защо.

# 11 348
  • Deutschland/HE
Кло, аз и обясних, че за да не стават грешки с рестото, през януари да плаща с карта, тя основно от Лидл пазарува, малко неща купува от места без ПОС, за там и оставих 50евро на дребни лятото. Тя за това реши постепенно да премине на такъв режим, а махнаха най-удобния банкомат до тях.

# 11 349
  • Somewhere far away
За старите е ясно, оставете ги тях.
Мен ме изумява как и младите не искат да ползват карти. Днес имах едно бързо минаване през ЛИДЛ- ами  безкрайни и ужасни опашки на касите, а на тези за самообслужване един двама човека. Смешно е - в 21 век живеем и в повечето държави само с карта се плаща, тук все едно сме застинали в  90те и няма мърдане, няма никакъв прогрес. И пак казвам, става дума за МЛАДИ хора.

# 11 350
   Тета, не да ги променяме! Гледаме да ги улесним. Те, доколкото искат да възприемат, толкова. Насила не.

# 11 351
Човек трябва да върви винаги в крак с времето, в което живее и непрекъснато да се напасва към него. Не винаги е удобно. В момента всичко е дигитално (или почти всичко): плащане с карти, онлайн банкиране, банкоматите, които издават извлечение намаляват, банковите клонове също, отчитането на водо- и електромери става дигитално, фактурата се получава все по-често дигитално … ако не вървиш с времето в един момент ти става невъзможно да се справяш с ежедневни неща.

# 11 352
  • Пловдив
Аз предпочитам кеш.
Картата я ползвам обикновено за плащане на телефонна сметка, тему и сайтове, където има допълнителни такси при наложен платеж. Или оставам в нея някаква сума всеки месец като спестяване.
Плащайки с карта лично аз се улавям, че харча повече и не винаги си знам наличността.

# 11 353
И аз плащам кеш. Най-вече събота и неделя когато си пия кафето

# 11 354
Кешът си е много разпространен.
Изи пей офиси никнат като гъби. Именно за това...защото хората си ползват кеша.

Не виждам лично аз да ме спъва с нещо кеша.

Дигиталното бъдеще каквото го описвате е мтого далече.

Общи условия

Активация на акаунт