?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 463 707
  • 11 425
  •   2
Отговори
# 11 325
Е колко са...спестявания се викат. Да имаш 8 000 за една тазобедрена става да смениш, или 2-3-4 за зъбни протези.
Трябва да играем на фондовата борса всички ли?
Финансова култура му се казва, да имаш бекъп....

# 11 326
Най- неизгоден в момента е курсът на Тавекс, но стадното мислене води там овцете.
Всеки сам си преценя

Има ли химическо чистене, което предлага само сушилня като услуга? Или обществена пералня?

# 11 327
  • Пловдив
Знам, че е спам, и предварително се извинявам! Но...четейки тук, и фб, и пресата...наистина е трудно за възприемане, колко свободни парични средства има българина- били те сиви или не, такова нещо няма много отдавна на "запад".
Е някакви пари имаме. И децата имат, някои взимат стипендии, и бабите дават по рождени, именни дни, по Коледа, събират си ги.

# 11 328
Къде в сайта на НОИ мога да проверя дали ми е регистриран болничния и кога ще го изплатят?

Досега проверявах на този линк, но от днес не ми излиза такава опция. Дали е преместено някъде или е изчезнало?

https://www.nssi.bg/administrativno-obslujvane/epeu/e-uslugi-i-s … vki/po-egn-i-pik/

# 11 329
  • Somewhere far away
При малко хора са реално спестявания. при повечето са мутренски схеми- говорим за тези с многото кеш.

# 11 330
Най- неизгоден в момента е курсът на Тавекс, но стадното мислене води там овцете.
Всеки сам си преценя

Има ли химическо чистене, което предлага само сушилня като услуга? Или обществена пералня?

Има обществени перални със сушилня, в Студентски град и някои от моловете съм виждала.

# 11 331
"Не разбирам защо хората бързат да обменят или внасят левове. Курсът в момента е по-неизгоден от фиксирания, който ще бъде задължителен“, коментира Караиванов.
https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/705243-opashki-pred-bankite-hor … prevalutirat-pari
😁Ами като не разбират, да не коментират - аз чаках да обменя в банката, тъй като ще пътувам на  първи януари, но не съм сигурна, че ще успея да изтегля кеш, който ми трябва за пътуването.

# 11 332
  • Пловдив
За опашките пред Тавекса - примерно йени е проблем да си купиш от другаде. И тазни други по-екзотични, но не крайно екзотични валути.

# 11 333
   Защо предполагате, че който има кеш, то винаги е нещо на черно, нещо незаконно? Аз съм търговец, много кеш се събира напоследък при нас, клиентите предимно така плащат, да го разчистят. По принцип ми е по изгодно така, отколкото на POS терминал, защото там има такси, да кажем средно по 2%. Не, че и при внасяне в банка няма... Но, в момента, предпочитам картовите плащания, другото е ангажимент. Ще продължи и през януари, пак през търговците ще минат голяма част от книжните левове. Нищо не ме притеснява особено, не са "черни" тези пари, но се събират, занимавка е. И аз също гледам да харча основно в брой. Ще мине и това, досадно е, но не и драматично. Пък който има пари на черно, предполагам, отдавна е измислил какво да ги прави и не е чакал края на декември.

# 11 334
  • Далечният изток
Няма такси от 5 месеца. Поне в ДСК.

Редактирам се - няма за сметки на физически лица. Ако ви е фирмена сметка, има такси, да.

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 19:30 от AIDA_N

# 11 335
Няма такси от 5 месеца. Поне в ДСК.

Редактирам се - няма за сметки на физически лица. Ако ви е фирмена сметка, има такси, да.

Има, има. Даже ги увеличиха през 2025. Не сме в ДСК, но това едва ли има значение. Фирмените пари - във фирмената сметка. Няма къде другаде.

# 11 336
Кеш,за кеш говоря!
И, споменах изрично- " дали е сив произход или не..."
Кешът е доста по- малко в Европа,  вече.
Спестяванията не са равни на кеш, също Wink
А, това, че търговците получават повече кеш сега, още повече накланя везните на съмнението, даже.

# 11 337
Вероятно хората получават все още една част от заплатата на ръка. Аз също чета и виждам, че много хора все още плащат в брой и теглят пари в брой. Ето, търговците не приемат/не им е изгодно да приемат плащания с карта, друг пък не искат да им се взема такса за плащане с карта, някои теглят големи суми за да си спестят таксата от банкомат. Иначе от къде идват парите в брой на възрастните? Пенсинерите по малките села са ясни. И на детето му дават, но ги внасяме в картата. Почти не нося пари в брой.
За мен заплати се плащат много на черно в брой.

# 11 338
  • Пловдив
Да, търговците не искат да приемат плащания с карта, защото когато работиш с малка надценка, а банката взима 3% не ти е изгодно. Не защото са мошеници.

# 11 339
  • Буркина Фасо
като им вдигат тока, бензина, цената на продуктите от борсата, данъците търговците ги калкулират в цената.
защо да не го правят и с 3-те % от банката ? не вярвам да не са го добавили като разход и това. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт