Гласуване за "Книга на 2024 година"

• 8 653
  • 187
  •   1
Отговори
# 120
  • в сърцето на един мъж...
Интересно звучи, да видим кога ще се появи при нас

# 121
Аз също бих искала да гласуваме за книги, издадени скоро, или поне за книги, които, ако не са нови, сме чели тази година. Но това няма как да се ограничи. За последното (гласуване за книги прочетени през изминалата година) ще трябва да разчитаме на съзнанието и добрата воля на гласуващите.

В Goodreads се гласува само за книги издадени последната година, но там аудиторията е огромна и няма място за сравнение.

# 122
Хосейни няма как да отиде на гласуване, защото "Хиляди сияйни слънца" е печелила три пъти, а "Ловецът на хвърчила" веднъж. "А планините ехтяха" е доста противоречива книга и масово мненията за нея са, че е доста далеч от заряда на първите две.

# 123
Изненадана съм от малкото гласове за Благодатна земя и Ноември (в сравнение с някои от другите заглавия).
Още ги няма пиратски, затова, но като се появят в мейлбукс, ще наберат популярност, дотогава бъди търпелива.

# 124
  • Карлово
Мен повече ме занимава въпросът как да се направи така, че само постоянно пишещите в литературните теми да могат да гласуват?
Ами цитирайте по имена, който не е в списъка да не гласува. Аз няма да се засегна, като ме няма в списъка. Мислех си, че повече хора, ако гласуват е статистически по-представителна извадката и затова, гласувам ли гласувам, от няколко години насам. Промяната на правилата, ще промени и поведението ми.

# 125
  • Телиш/Плевен
Има начин да се направи, просто не трябва да има анкета. Пуска се темата, в първия пост изброявате книгите, за които може да се гласува. И след това гласуването е с коментари. И броите гласовете само на тези, които искате.

# 126
Няма нужда от изблици. Това, което имам предвид лично аз е, че е странно от 43 човека, гласували за книга, само 5 да са обявили вота си.
Не виждам причина някой да не сподели за кои заглавия е гласувал.
Коментирам поведението на участващите, а не колко трудности/задължения и/или упреци да се вменят на организатора на инициативата…

Да не сме в Ретрограден Меркурий, че такива пречки има в комуникацията?

И да добавя - супер си е и темата за номинации, и тази за гласуване. Максимално е съобразено всичко с различните възможности/претенции на потребителите/читателите. Дори и с тези, които наистина не си купуват и 1 книга годишно.

# 127
Ама променяйте си поведението, няма проблем Simple Smile Единственото сигурно нещо е промяната .
Аз не съм някакво литературно КГБ, че да следя и да споменавам поименно (пардон, пониково) кой пише, кой не..
И не , не е статистически по-достоверно гласуването, ако гласуват повече хора.
Защото :
Хипотеза 1: Някой гласува за книгата, защото бил чул, че е хубава или му е в списъка за четене.
Хипотеза 2: Друг гласува за книга, която е чел преди 10+ години, ама от другите нищо не е чел и гласува за нея . Все пак я е чел и му е харесала.
Хипотеза 3: Трети гласува просто така. Минава, харесва му заглавие и гласува.
Хипотези много и най -различни.

Идеята на Аня да се броят гласове само на потребители, които са писали вота си в темата е доста добра, но аз няма да се заема и с това броене. Ако някой друг иска, можем да опитаме следващата година Simple Smile
Така поне ще се предотврати случайното гласуване.

# 128
Всъщност в класацията влизат доста новоиздадени книги, което означава, че все пак селекцията е сравнително актуална, но после при гласуването логично изпреварва книгата, която е стигнала до най-много читатели. Затова и с времето се добави правило за отпадане на заглавия при определени условия, защото в противен случай "Хиляда сияйни слънца" ще печели до второ пришествие.

# 129
  • София
Ако се спрете на този вариант, аз ще се ангажирам да броя гласовете.

# 130
Няма нужда от изблици. Това, което имам предвид лично аз е, че е странно от 43 човека, гласували за книга, само 5 да са обявили вота си.
Не виждам причина някой да не сподели за кои заглавия е гласувал.
Коментирам поведението на участващите, а не колко трудности/задължения и/или упреци да се вменят на организатора на инициативата…

Аз гласувах и доста от книгите съм чела, но не знаех, че е задължително да обявя вота си. Мислех, че анкетата е достатъчна. А и съм коментирала в други теми всички книги, за които гласувах.

Първо гласувах за "Да срежеш камъка",  "Женският кръг" и "Мамник". Това са все книги, които четох последната година. След това замених гласа за "Мамник" с този за "Симон", която четох предишната година.

# 131
Към момента не е задължително да се обявяват заглавията, за които се гласува. Не предлагам и да е задължително. Това, което мисля аз, че от уважение към участващите и самата инициатива, е редно да се посочат поне, а защо не и аргументират.

Пише ясно: Моля, гласувайте, споделяйте и коментирайте, но както знаем… Всеки сам си преце… 😀

# 132
  • Mediterraneo
Не смятам да участвам в класация само за нови книги. Нямам възможност да чета такива, често чета книгите с години закъснение.

# 133
Към момента първото нещо, което ще променя в анкетата (ако ми се гласува доверие аз да я правя) е да няма опцията "промяна на глас". Това също е нещо, което може да наклони везните в една или в друга посока както сега при разлика между първия и втория от 1 глас.
Веднъж дал гласа си за някоя книга/книги край. Това е .

# 134
За мен няма значение колко е стара или нова една книга.
Щом е впечатлила най-много хора през годината, значи е книга на годината.

Общи условия

Активация на акаунт