Гласуване за "Книга на 2024 година"

• 8 651
  • 187
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Към момента първото нещо, което ще променя в анкетата (ако ми се гласува доверие аз да я правя) е да няма опцията "промяна на глас". Това също е нещо, което може да наклони везните в една или в друга посока както сега при разлика между първия и втория от 1 глас.
Веднъж дал гласа си за някоя книга/книги край. Това е .
Абсолютно. В последните дни временното класиране накара някои хора да си променят вота. 😃

# 136
Да. Това ще бъде категорично променено.

# 137
  • Бургас
А и има хора, които четат темата, но не пишат.
Това е така. Преди бях от често пишещите в темите, но от известно време само чета, без да пиша. Нямам онова време което имах преди да чета по-редовно. Затова само чета и записвам заглавия.

Относно дали да са само нови книги, не мисля,че е редно. Една книга никога не отшумява.
Винаги може да стане отново актуална или да бъде позабравена!

# 138
Лично за мен важното е всеки, който иска да сподели мнение за книгите, които са го впечатлили най -много през конкретната година.  А ако през същата година в други теми е споделил мнения и оценки за прочетеното и на някой друг му хареса още по-добре.
Книгите за мен са част от душата ми. Няма  значение кога са издадени, стига прочитайки ги да ми донесат положителни емоции.
Да, аз съм за това книги, които са печелили тази класация да не бъде гласувано отново за тях, за да не се повтарят победителите.  Но не пречи в темата за номинации да се спомене, ако някого е впечатлила победителка от минала година, просто като мнение. Не виждам нищо лошо в това. Аз лично си харесвам и да номинирам пет заглавия,  но в скрит текст може просто информативно да се обобщи кои остават под чертата така да се каже.
Лично аз винаги имам поне една книга, която се откроява сред останалите номинирани, дори и с малко. Тази година беше " Градинарят и смъртта".
За съм и да има три книги като окончателни победители.
Лично аз винаги гласувам за книга, която ми е харесвала съответната година и не променям вота си, но това си е моя особеност
Не гласувам за книга, защото е популярна, а и заради мнението на околните, дори и да са хора, с които имаме сходни вкусове и уважавам мнението им . Мнението и вижданията са си мои, ако някой си е харесал нещо, което съм чела и споделила мнение ще се радвам, но всеки си знае. 
Миналата година прочетох някои от заглавията, които масово се харесваха и макар и да намерих по нещо в тях не бяха моето, с изключение на Градинарят...
В заключение... всички сме различни и слава богу. Това ни обогатява.
Щастлива книжна година!

# 139
Здравейте!
Попаднах на темата за номинация на книга на годината преди три години. Много ми хареса идеята да има такова гласуване, защото всеки може да предложи книга. В момента в Озон тече такава кампания, но те са подбрали книгите за гласуване. Някои не съм ги чувала.
Последните няколко години чета теми в литературния клуб. Действат ми изключително разтоварващо и влизам,  когато имам нужда от това.
От темите научавам за заглавия, които не бих прочела сама. Обсъждат се  книги, които често влизат в гласуването. Става като един микро свят за четящите.
Гласувам в анкетата последните години без да пиша. Записвам си книги за прочит, които имат повече гласове.
Мисля, че ако се направи гласуването да включва и коментар за избора ще е по-пълно.
Също мисля, че често печелят книги, които може да не са по-хубави от други номинирани, но ги има качени през същата година за свободно четене и затова печелят.
Тази година свалих оризовата майка от интернет.Ще я прочета да видя, колко е добра. Предишната на автора, която четох беше увлекателна, но не и книга, за която да гласувам. Тази година нямах фаворит, а и съм чела по-малко през годината. Гласувах за една книга.

# 140

Изненадана съм от малкото гласове за Благодатна земя и Ноември (в сравнение с някои от другите заглавия).

Ако говорим за промяна в регламент, за мен би било важно кои са гласували за дадена книга. Тук съм, за да почерпя информация за интересни заглавия. И като така важно ми е  кои хора  са ми критерии.

"Благодатна земя" е прекрасна. В списъка са ми и останалите две книги от трилогията.

# 141
  • Карлово
Не разбирам какво лошо има да гласуваш, вече при избрани 3 заглавия от анкетата, в които не влизат твоите номинирани книги през текущата година, но си чел предишни години и ти е харесала някоя. Ако не е ОК - нека го има в регламента за гласуване.
Например аз сега чета печелилата 3 пъти книга на Кинг, ако ми е топ ще я номинирам за 2025., което обаче няма да я включи в заглавията за "Книга на годината".
Аз лично избягвам да пиша коментари, защото пиша банално. Кому е нужно да разводнявам една хубава тема?

# 142
Аз лично избягвам да пиша коментари, защото пиша банално. Кому е нужно да разводнявам една хубава тема?
Не мисля така. Първо защото тук стилът е по-скоро неформален и споделяме лично мнение за книги, не пишем рецензии, нито пък се намираме на конкурс по творческо писане. Когато чета ревюта из нета, често опитите написано да звучи поетично, създава досада. Харесват ми ясно формулираните мнения и най-вече да са честни. Второ - темата се обогатява, когато повече хора споделят какво са прочели, научаваме нови автори или попълваме пропуски.

# 143
  • Mediterraneo

Ако говорим за промяна в регламент, за мен би било важно кои са гласували за дадена книга. Тук съм, за да почерпя информация за интересни заглавия. И като така важно ми е  кои хора  са ми критерии.

Това пък ми е изключително странно. Да, има хора от пишещите в литературния подфорум, с които имаме сходни интереси, четем почти еднакви книги, че и мненията ни след прочита съвпадат. Но последното, което ме интересува, е кой точно е гласувал за дадена книга. Имам куп нови за мен интересни заглавия( отбелязвам си всички книги, стигнали до гласуване), какво ще промени, ако Гинчето не е гласувала за същата Книга на годината като мен?

# 144
  • София
Единствената промяна в регламента, с която съм съгласна, е това да не се трие/променя глас.
Всичко друго да си остане както е сега - това кой писал и отдолу, освен в анкетата за кой е гласувал, пише ли в отчетната за четене, следене на кой точно е гласувал за дадена книга и др. е малко в повече. Все пак всичко това е за развлечение и слагането на прекалено много изисквания може да отблъсне някои членове на форума. По-скоро трябва да се помисли как темата да стига до по-широк кръг хора, а не да се гласува само от следящите изкъсо литературния клуб.

# 145
За това не трябва да мислим ние, а създателите на алгоритми 😀 Освен това не е толкова интересно коя книга с колко гласа е, а дискусията, която се заформя около гласуването.

# 146
  • в сърцето на един мъж...
На мен лично, принципно ми харесва така, както е. Аз не съм обяснявала как съм гласувала, не мислех, че е нужно. Съгласна съм да не може да се променя гласа. И харесвам дискусиите, интересни са ми.

# 147
Темата да стига до по-широк кръг хора… Как да се изразя по-деликатно. Наблюденията ми са, че масово потребителите имат проблеми с писането, а какво остава за четенето.

Който се вълнува от четене и книги - просто го прави. Не е нужно да бъде агитиран.

Мен лично не ме интересува, че около 30/40 човека са прочели една книга за 1 година (или 10) в читанка и са гласували за нея със самочувствието на четящи. Още повече, че половината вероятно са минали през анкетата за едното тикче.

Интересни са тези мнения на хора, за които четенето е удоволствие и имат отношение към него. А не нещо за убиване на време или защото им е паднало на аванта.

# 148
Така като гледам, всичко ще си остане по старому, че иначе прекалено много разнобой има в мненията Simple Smile
Предложението ми за една книга фаворит беше и защото сега спечелилата е спечелила с 11 %, което не е нищо. Както и миналите години - с 11 до 15 %. Но така или иначе, не сме ние писателите на книгата, че да ни зависи живота или реномето от класацията Simple Smile За повечето от книгите си съставям мнение още в Какво четеш и преценявам дали на мен ще ми хареса по отзивите за нея от различни потребители и от това дали имаме що годе сходен вкус с тях. Понякога на мен не ми харесва, понякога пък, книги, които съм мислела, че няма да ми харесат, ме изненадват.

# 149
Така като гледам, всичко ще си остане по старому...

Не. Догодина ще премахна опцията "промяна на глас" и мисля да въведем гласуване за 2 заглавия.
Защо да не пробваме?

Общи условия

Активация на акаунт