Гласуване за "Книга на 2024 година"

• 8 660
  • 187
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Коя, sea.sea, Зовът на кукувицата ли или Отприщен гроб? Че те май могат и самостоятелно да се четат (ако не държим да следим развитието в отношенията между Корморан и Робин).

"Зовът на Кукувицата", първата книга. Grinning

# 106
Да, и аз с нея се спрях, но пък ако са интересни следващите не ми се иска да пропусна добра криминална история. Може някой ден пак да погледна поредицата.
Колкото за анкетата за книга на годината - нали в Гуудрийдс е точно така, само за новоизлезли книги. Това намирам за ограничаващо, не всички читатели четат през годината само и предимно новоиздадени книги. Пък и нали искаме да споделим впечатление от добра книга, която ни е останала в сърцето, а не само защото е нова книга, която се популяризира така или иначе.

# 107
Мен повече ме занимава въпросът как да се направи така, че само постоянно пишещите в литературните теми да могат да гласуват?
Мисля, че във този форум няма как да стане.
Затова за мен лично по-голяма тежест има номинационната тема и заглавията, които потребители, които "познавам", номинират.

# 108
  • София
Поредицата за Корморан Страйк я спрях след 2та или 3та книга. Прекалено, излишно дълги са. Обичам дългите книги с добро разгръщане на историята, но тя доста прекали. Simple Smile Но пък знае ли човек, някой ден може да се върна към нея.

# 109
  • в сърцето на един мъж...
Миж, това няма как да го ограничиш. А и има хора, които четат темата, но не пишат. Няма как да ограничим и само за нови книги. Има разни, които сега преиздават и тепърва ги откриват хората. Изобщо сложна е тая с книгите за селекция Simple Smile

# 110
Мен повече ме занимава въпросът как да се направи така, че само постоянно пишещите в литературните теми да могат да гласуват?
Мисля, че във този форум няма как да стане.
Затова за мен лично по-голяма тежест има номинационната тема и заглавията, които потребители, които "познавам", номинират.
Мисля, че това не е нещо което автори на анкета да имат възможност да филтрират. Това трябва да се направи като функционалност от някой от администраторите на форума, а едва ли ще имат такова намерение.
Дори и в ГР нямат такава филтрация, там всеки регистриран мисля, че може да гласува.

# 111
Аз също съм против да се гласува само за нови книги. Аз, например, не чета само новоиздадени, ами и книги, макар и по-стари, които тепърва откривам и които определено си заслужават четенето.

# 112
Вариант е да не се гласува с анкета,  а с коментар в темата, както при номинациите. Но ангажиментът ще е по-голям.

# 113
Чела съм “Оризовата майка” и съм започвала и оставяла другите двама призьора. “Симон” ще си го дочета, за “Отприщен гроб” не съм убедена, докъдето слушах нищо съществено не се случи и много ме беше отегчила.

И аз съм против да се гласува само за нови книги. Така ще гласуват десетина човека, които четат само актуални заглавия, което ще обезмисли гласуването като цяло.

# 114
И аз предпочитам да си остане номинирането на всички прочетени книги, защото обикновено чета новите заглавия след 3-4 години и никога няма да съм в час Simple Smile
Тази година ми направи, че Бакман го нямаше в номинираните с повече от 3 гласа, както и Хосеини. Явно им попремина модата Simple Smile
Но пък за първи път са победили цели две книги, които съм чела Simple Smile Всъщност, единствените две, които съм чела от всички Simple Smile
Мен ще ми е любопитно ако можеше сега за същите книги да гласуват същите потребители, дали щеше да се запази това подреждане.
Може би ако се включи в гласуването накрая за всяка от трите книги и по 1,2 и 3 т. и се сборуват точките, ще е малко по-обективно. Така правехме в темата с аватарите (в която не съм влизала от години Relaxed).
Знам, че не е чак такава драма кой е победител, не го приемайте като някакъв голям въпрос, просто  си разсъждавам Simple Smile

# 115
Понеже аз го изръсих това с обяснението на вота - не е предложение нещо да се прави, въпросът не е да се ограничи участието. Просто ми се струва съвсем нормално, гласувайки в такава анкета - да драснеш два реда… подкрепям тези заглавия. Даже без защото…, ако е толкова трудно.
Помня случаи, когато се е коментирало, че е гласувано за книга, защото седи в любими/е популярна/е харесвана много от други и т.н.

# 116
Бакман го няма, вероятно защото скоро не е изкарвал нищо ново на пазара Simple Smile

# 117
Тъкмо излиза и новият роман на Бакман - My friends, така че догодина вероятно ще се отсрами в класацията.

# 118
Да, и аз мернах в някой от издателските планове, че до месеци ще се появи на пазара.

# 119
Ето какво казва Бакман:
Скрит текст:
My new novel, "My Friends", is coming out in US and Canada on May 20. (If you live in Canada, the nice people at Indigo named it one of their "Most anticipated of 2025", so if you pre-order it there before January 5 it's 30% off: https://www.indigo.ca/en-ca/my-friends/9781982121655.html) The book is out in the United Kingdom on June 19. For all other languages (including my own, Swedish), I don't have any dates yet, but hopefully it'll be out in most places later in 2025. Publishing in English first is not the way I normally publish, but as my children like to point out: I don't do normal well. This story took me a long time to finish writing, because it took me 30 years or so to finish thinking. It's about being young, and I've been growing old. It's about the kind of friends you can only have at 14, and it's about desperately wanting to be something, anything. Ideas are funny things, running around your brain, knocking things over, looking for a way out. Now and again for these last two years I considered retiring from book publishing, because I wasn't sure if I had it in me anymore. I haven't found a way to be comfortable around people yet, I'm not great at meetings and traveling and touring. I like arguing with my dog in the forest, listening to music in the car with my kids, going to the movies with my wife. There are maybe 7 humans I feel okay with. I'm working on it, I really am. These little stories were always my way of dealing with myself, figuring life out. It's just that international publishing, the industry of it, requires a lot of things I'm not really built for. So in the end, I decided to try to edit the book in English, because my American publisher Atria is where I feel most at home. My editor Peter Borland has been insanely patient with me getting lost. I hope whoever is reading this will be patient too. I'm sorry I don't answer DM:s and emails, but sometimes it takes me 3 days to make a phone call. My wife is in all the meetings now, trying to figure out publishing for 30-40 countries. And I had this new idea, the other day, so I'm writing again now. When "My Friends" comes out, the dedication page will read: "To anyone who is young and wants to create something. Do it."

That's who I wrote it for.

Общи условия

Активация на акаунт