Гласуване за "Книга на 2024 година"

• 8 661
  • 187
  •   1
Отговори
# 90

Трето място с 36 гласа:

Второ място с 42 гласа:

Първо място и "Книга на 2024 година" с 43 гласа (една стара, но златна книга ) Simple Smile

Честито на победителите и до нови срещи догодина, когато пак ще избираме Книгата на годината! JoyHug

Коментарите могат да продължат Simple Smile
Аз съм също за право на 3 вота. Може би трябва да помислим за номинирането само на книги, издавани в рамките на 2-3 години от годината, в която гласуваме?

# 91
  • Карлово
И ако никоя от тези последни години не ни е ТОП? А сме попаднала на пропусната, издавана по-предни години книга, ще сме аут от гласуването.Yum
Аз тази "Оризова майка"я търсех преди някоя и друга година, но безуспешно. Филмът съзнателно избягвах и още не съм гледала. Сега ми попадна, то имало и причина де.

# 92
Много са хубави първите две книги. Трето място не съм я чела, но ще я потърся
П.С.
Прочетох анотацията и....не е моето

# 93
Може би трябва да помислим за номинирането само на книги, издавани в рамките на 2-3 години от годината, в която гласуваме?
Определено да! Нека има по-актуално звучене класацията, защото от години лъха на нафталин, за което има обективни причини, разбира се, но е странно книга отпреди десетилетия да печели ежегодна класация, колкото и хубава да е.

# 94
Нека всеки си чете, каквото му е на сърце. Аз имам набелязани класики до които не съм стигнала по една или друга причина и ако случайно се окаже че някоя ми харесва, то аз в такъв случай не би трябвало да гласувам, което мисля за малка странно. А относно "Оризовата майка" мисля че има такъв висок глас защото миналата година( или 2023) я преиздадоха и доста хора успяха да се доберат до нея и да я прочетат.

# 95
  • София
Аз съм доволна от победителя. Grinning Та даже и точно миналата година я четох.
За мен е без значение дали ще са един или три гласа, но съм твърдо против да  участват само книги, които са излезли скоро. Да не говорим, че донякъде е дискриминация към хората, които не могат да си вземат най-новите книги.
Също така предлагам за тези спорни въпроси, както и ако изскочат други - да се направи анкета и ще се водим от мнозинството.

# 96
  • софия
Вероятно ми е малко странен , да не кажа глупав въпроса, предвид това че не съм чела книгата, но това заглавие ме смущава. "Отприщва " се..
вода, емоция, сълзи,.. нещо, което е било спряно и тръгва. С гроба как стоят нещата? Blush
Ясно, че за "Отприщен гроб" питам.
А иначе съжалявам, че"Мамник" не влезе.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 14:34 от swetulka

# 97
Светулка, изобщо не ти е глупав въпросът. Аз също се чудех на това словосъчетание..
Оригиналното заглавие е The Running Grave.
Пак ми е смущаващо...
Ще очакваме някой от прочелите романа да пояснят Simple Smile

# 98
Подкрепям филтър за актуалност на заглавията.
Както и друго, което ми се вижда важно - нека гласувалите да обявяват (още по-добре аргументират вота си) в темата.
Чудесно е, че има 43 четящи в литературния форум. Жалко, че за книги пишат може би 50% от тях в дежурните теми.

Не съм чела Оризовата майка.
Изненадана съм от малкото гласове за Благодатна земя и Ноември (в сравнение с някои от другите заглавия).

# 99
Аз съм твърдо против това да се гласува само за книгите излезли преди 2 - 3 години . Защо ? Защото едно време е нямало класации и сега е времето да ги оценяваме за да знае аудиторията ,че дадена книга  ( класика независимо каква ) е харесвана и така да бъде четена от доста хора . Тези класации са си за нас така или иначе . А и ми харесват заглавията от анкетаата тази година .

# 100
  • София
"Ноември" може би, защото е по-нова и още не са я прочели всички.

Иначе в гласуването за книгите със сигурност влизат и гласуват хора, които не са дали предложения дори. По този въпрос не виждам какво можем да направим.

# 101
Не съм чела книгата, заела почетното трето място, но имам спомен че преди време някъде някой (май преводачът) обясняваше защо е “отприщен”, имаше сякаш някаква аналогия с повличащи събития, подобно на това да се отприщят водите от бент и разрушителните последици след тях - сюжетно това е свързано с историята, затова е такова странно словосъчетание, доколкото ми е известно. Може да дам втори шанс на поредицата за Корморан и Робин, че с първата книга не успях да я харесам достатъчно.

# 102
  • София
Аз никак не я харесах даже и реших да не се мъча повече с другите. Grinning

# 103
Коя, sea.sea, Зовът на кукувицата ли или Отприщен гроб? Че те май могат и самостоятелно да се четат (ако не държим да следим развитието в отношенията между Корморан и Робин).

# 104
  • на последния етаж
Не ми допада идеята да се гласува за книги издадени в последните години. Не чета само нови книги.

Общи условия

Активация на акаунт