Гласуване за "Книга на 2024 година"

• 8 644
  • 187
  •   1
Отговори
# 150
Аз също не съм от редовно пишещите, но от няколко месеца чета темите и преди няколко седмици се престраших и да пиша във “В момента чета”.
Не номинирах книга на годината, защото моите основно бяха нехудожествени на тема как се гледа бебе и как се готви. От художествените заглавия пък две вече бяха номинирани много пъти и реших да не добавям нови само за спорта. Та така, гласувах за “Симон” и “Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката”, защото само тях съм чела. Да си кажа честно, не знаех, че може само за едно заглавие да се гласува, а и че може да се променя глас, мой пропуск. Щях да си остана само с гласа за втората книга, но вече ще знам.
За в бъдеще подкрепям да няма промяна на вота и да се гласува за една книга. Нямам против да напиша за коя съм гласувала и в темата, не ме е срам.

# 151
  • София
Тази година гласувах за първи път (3-та година във Форума). Идеята ми харесва и я приех такава, каквато е. Мисля че и за Малинките и за Най-Книгата писах по няколко изречения защо/кои са моите - но за мен коментарите в самия избор не са най-важни.
Хората (и като читатели) сме доста различни. А си имаме и "периоди". Не ме притеснява да си призная, че точно покрай номинациите поне 2/3 от заглавията не бяха "моите", като от тях познавах авторите (или съм чел нещо тяхно) - да речем - ок. половината от двете трети. Освен това - също чета доста по-стари като издаване книги, понеже сега им е дошъл редът.
Скрит текст:
Само като пример: преди доста години беше, но - аз имам не затихнал интерес към такива книги - си реших, че ще повторя философските, които белязаха младежките ми години; и някои от тях не бях хващал втори път. Ман, Хесе, Малкълм Лоури, Фриш, Джойс, Видал, Емерсън, Борхес, Роа Бастос, Достоевски и т.н. Отне ми май 2 и половина години. Бавно, полека, с удоволствие и тефтер с химикалка край мен (не е първият ми "читателски дневник"), кога с чаша, кога без... През това време вероятно различните от тях автори/книги бяха по 2-3 на година. Ако в този ми период бях гласувал в тукашна анкета, нито Кастанеда, ни Хосейни щяха да ми говорят повече от имена от културната хроника в новините. (Имената са произволни; дано съм успял да се изразя разбираемо.)
Маркетингът на издателите, появата на заглавия в Е-формати или пиратски, създаден филм/сериал по произведение - също играят роля в нагласите на читателите за даден период. Тъй че, такъв - какъвто "заварих" процеса мин. и тази година - такъв го и приех. Съгласен съм, че не трябва да се променят номинации/мнения в хода на процеса. И, може би - при набирането на номинациите 1-2 кратки и лични изречения "Защо тази?" - не биха били излишни. Независимо от писаното цяло година в темите. Кратко, конкретно и лично. Нещо като: "Даде ми познания, които са ценни за мен." / "Беше просто удоволствие да потъна в сюжета и да следвам героите." / "Разтърси ме. Изпитах тъга/жизнерадост, каквито скоро не бях усещал/а." и т.н.
И още нещо (съвсем добронамерено). За да ми е по-лесно, аз си "правя" доста "Фаворити" в папки в браузъра. Временни са - теми/сайтове/линкове се добавят, други отпадат. Защо направих скрийншота?
Скрит текст:
Богатството на форума може да е нож с две остриета. Чета отдавна, но се включих едва преди 2-3 г. В шот от момента, в който пиша, това са някои от темите, които чета/интересуват ме/участвам.
И все още не съм напълно сигурен - когато пиша за филми (общо) - в коя от двете запазени при мен теми да го правя. Ако не са български, или скандинавски - според интересите ми в момента.
С книгите не е по-различно: В момента чета? или обсъждането на номинациите? или Е-Книги, а Промоции, и пък Аудиокниги? а може би Последните 5, които прочетох? или Новите и онези, които Промениха живота ми?
Дори да следя повече от 3-4 теми и да наминавам регулярно през още толкова - ясно е, че няма да пиша във всички тях. Чудя се как да се изразя: както има "Важни теми" по форумите, трябва да има "Основни теми" в Литературния клуб. И когато - освен да споделяме, питаме, търсим - номинираме и класираме, трябва да имаме "Централната "Оскарова/Букърова" тема (имаме я) и да номинираме с доводи. Не като "споделяне на поредна прочетена", а като за номинация - нашата/защо. Ала и сред другите в Клуба трябва да има 5 основни.

Миж, благодаря за възможността, която ни даваш, респект. А ние-читателите трябва да поемем своите 5 мин. пред клавиатурата.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 11:34 от EmBrother

# 152
  • София
Както писах и доста по-назад в темата - според мен е добре да направим гласуването на 2 етапа - първоначален (където си гласуваме за 3-те книги, които най-много са ни харесали и може да въведем без право на промяна на гласа) и финален - в който гласуваме за една от 2-те книги събрали най-много гласове.
Така ми се струва по-справедливо, тъй като всички ще имат възможност да си дадат мнението коя е по-добрата от 2-те финални книги. Вие какво мислите?

# 153
  • в сърцето на един мъж...
Звучи добре, обаче е доста работа за Миж, ми се струва.

# 154
  • София
Защо да е повече работата даже по-малко ми се струва, освен, ако нещо не съм разбрала идеята. На мен като цяло ми харесва този вариант, но пък накрая може би ще има доста хора, които няма да са чели и двете книги.

# 155
  • София
И Да - и Не. Вариантът ми се струва не толкова сложен (на гърба на Миж - и който помогне сто книги все ще са малко).
Но наистина - ако накрая останат само 2 заглавия - не е обезателно четящи и гласуващи тук въобще да са ги чели. Ще е валидна "комбинацията": тия двете съм ги чел/а и пиша в темата.
Може да бъде такъв вариант, само ако номинациите са някак дълги и мащабни: стотина пишещи да предложат по 3/5 книги, не да речем 45 души.
А иначе, ентусиазмът ми в гласуването бе определен от условието да си ги чел - а не да са издадени през дадената година. (Друг вариант е - след номинациите, както при класацията на Дяволо с филмите, да има поне 2-3-4 жанра, които да формират 5-ци (или 6-ци) за финално гласуване. Накрая може да се избира само измежду стигналите до "финал"; или дори онова заглавие, което има в жанра си 50 гласа да е по-напред от друго с 35.)

# 156
  • София
Не ми се струва удачен вариант второ гласуване с две заглавия. Аз примерно често в номинираните книги срещам заглавия, които съм пратила в малинките. Така бих гласувала за другото заглавие дори и да ми се струва посредствено. Малко като изборите в политиката, гласувам за по-малкото зло.

# 157
Моето предложение е следното:
1. Да номинираме до 3 заглавия, а не 5 както беше до сега . Това ще улесни събирането на огромно количество заглавия с една ли две номинации.
2. В темата за гласуването да се гласува за до 2 заглавия максимум, без опцията "промяна на глас".
3. Във финалната тема за гласуване , ако има такава, да се гласува само за 1 заглавие между 2 или 3, събрали най-много гласа и пак без опцията "промяна на глас".

С разделяне по жанрове и категории аз не мога да се наема. Ако някой друг желае, можем да пробваме.

П.П. Мисля, че това е разумен начин да се отсее зърното от плявата .

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 16:20 от Happy Mijjj

# 158
  • в сърцето на един мъж...
На мен лично ми звучи добре Simple Smile

# 159
  • Mediterraneo
Т.е. създаваш си работа да отваряш още една тема, където да гласуваме само за 1 книга?
Аз съм ЗА да номинираме по 3, вместо по 5 заглавия. И да няма опцията промяна на глас. Други промени няма нужда да се правят, според мен.

# 160
  • Чукарландия
Харесват ми предложените промени от Mijjj! 🤗

# 161
  • София
Супер! И аз съм ЗА, Миж!

# 162
  • на последния етаж
Аз съм ЗА да номинираме по 3, вместо по 5 заглавия. И да няма опцията промяна на глас. Други промени няма нужда да се правят, според мен.
И аз съм ЗА тези промени.

# 163
  • у дома
И аз мисля,че няма нужда от допълнителна тема за гласуване,др е добре.

# 164
Последно се споразумяваме за следните промени:

1. За номининационната тема: номинират се до 3 заглавия.

2. За темата за гласуване: Темата ще е една, както досега. Ще се гласува за до 2 заглавия максимум, без опцията "промяна на глас".

Общи условия

Активация на акаунт