Гласуване за "Книга на 2024 година"

• 8 644
  • 187
  •   1
Отговори
# 165
Аз съм пропуснала дискусията, но много отдавна ми се върти да се премахне опцията за изтриване на глас, защото със сигурност се спекулира в края на срока.
Всичко останало сте обсъдили!
Нека си остане една тема.
На линия съм и аз, ако трябва да се помага.

Дано ни е много трудно догодина да номинираме само 3! Wink Честно казано, при слаба година, наистина се затруднявам да посоча 5!

# 166
  • Mediterraneo
Супер, има сделка, Миж Simple Smile

# 167
  • София
За мен не е "спекулиране" промяната на глас. В моя случай нещата се развиват по следния начин:

1. давам си гласовете за книгите, които са ме впечатлили най-силно през съответната година;
2. след избора на книги измежду които гласуваме, избирам измежду тези, които съм чела (обикновено повечето) тези, които за мен са най-силни;
3. хората масово гласуват предимно за книги, които съм чела преди години, които във времето са натрупали полулярност (затова моите книги, които са доста по-нови, обикновено нямат шанс);
4. но пък след няколко години, когато тези хубави книги вече са станали популярни и имат шанс, със своя глас мога да ги подкрепя само, ако има второ гласуване, тъй като в първото гласуване пак съм гласувала за нови книги.

Има и вариант 2. Да не давам номинации. Да не гласувам отначало. Да се включа в гласуването чак когато стане ясно какво е най-масово четено и има най-големи шансове и тогава да подкрепя своя фаворит измежу реалните претенденти.

Всичко това - ако идеята е да изберем наистина книга, която измежду най-масовите се харесва повече на всички участници.

В противен случай избираме просто книгата, която е най-масова през съответната година. Това също не е лош вариант. Зависи какво целим да изберем.

# 168
  • София
Тази година имахме примери за промяна на гласове, защото се видя, че една книга има шанс да мине друга. Това се опитваме да избегнем.

# 169
И не само тази година. Всяка година има промени в брак гласове по време на самото гласуване. Тази година беше особено фрапантно при разликата от 1 глас.
Получи се ситуация подобна на тази със "Величие" при последните избори Joy

# 170
И аз съм съгласна. Нека се номинират по - малко защото списъкът става голям и вероятно всяка година ще има почти едни и същи заглавия. И това за четенето на дадена книга не го разбирам. Изборите са за тази година, защо да посочвам заглавие, което съм чела преди 5 год. Въобще не си игрей да разделяш по жанрове така или иначе има за всеки по нещо.

# 171
Съгласна съм и аз с промените. Миналата година не гласувах, защото не бях чела нито една от книгите. Това за мен е най-разумното правило.

Чета по 1-2 книги на месец, ако една книга ми е харесала толкова много, че да гласувам за нея, не бих си променяла гласовете. Плюс това дори и да не спечели, тя пак ще си остане любима моя книга. Към момента ми харесват правилата. За жанр също не мисля, че е удачно, но това си е мое мнение.

# 172
И това за четенето на дадена книга не го разбирам. Изборите са за тази година, защо да посочвам заглавие, което съм чела преди 5 год.
А защо не?! Чел ли си я, чел си я! Няма значение кога. Значи имаш право да гласуваш за нея. Да не бъркате с номинациите, където псосочваш твои любими четени през годината!? Но после не е задължително да гласуваш само за тези, които си чел през годината, може и въобще да не фигурират!

По отношение на промяната на гласа - ако не съм сигурна или знам, че до края на срока ми предстои да прочета или довърша потенциално такава, за която бих гласувала, просто ще изчакам. Макар че ще е в противовес с правилата, защото на практика ще си я прочел в новата година.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 16:59 от 50 Shades of Purple

# 173
Аз си позволих тази година да гласувам за книга, която прочетох в настоящата година, но предвид че следващата вече няма да може да участва в класацията, мисля че не съм сгрешила.
Ако има по-малко книги в последния етап, си мисля, че няма да се разпиляват толкова гласовете и ще има някаква по-голяма представителност. Иначе печели книги, която се харесва на 1/10 от читателите, но е възможно да не се харесва на 20 или 30 %. Тогава дали пак е победител Rolling EyesSmile То вярно като с изборите Simple Smile
При всички положения е много полезна темата!

# 174
  • София
Понеже знам, че гласува за "Симон" не е вярно, че няма да може да участва. Само победителите не могат. Simple Smile

# 175
За мене книга на годината е тази, която е събрала най-много номинации. Гласуването след това е интересно, но води до съвсем друг резултат - най-предпочитаната книга от даден списък, която някой някога е чел. И макар че не ми хареса, бих казала, че книга на годината в нашия форум е "Тихи години" на Морнщайнова. Просто мнение Wink

# 176
  • София
За мене книга на годината е тази, която е събрала най-много номинации. Гласуването след това е интересно, но води до съвсем друг резултат - най-предпочитаната книга от даден списък, която някой някога е чел. И макар че не ми хареса, бих казала, че книга на годината в нашия форум е "Тихи години" на Морнщайнова. Просто мнение Wink

Е-хе, "Тихи години", ето това е книга! Как го изчисли, evilan? Ако това е нашата книга, браво на нашия форум!

# 177
  • Карлово
И са я чели двама, трима, ми за мене не е тя. Може да е много хубава, но като нямам достъп до нея, не я оценявам.
Което за вас, естествено няма значение.
Всъщност да се представя: Имам 3-4 хиляди книги - класика, от които не знам как да се оттърва и всяка нова ми е бреме. Това е причината да не купувам нови. То на читалища подарявах, но там искат новоизлезли, поне те заминаха. До контейнера е светотатството. Пък и все някой ще реши за Коледа да ми подари книга. Ами не искам повече книги у дома. Има в градската библиотека достатъчно.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 21:02 от ДамаТрефа

# 178
  • София
Дама Трефа, ако наистина искаш да доставят удоволствие тези книги и на други хора, подарявай. Редовно има инициативи за даряване на книги. Повечето обаче искат нови книги. Wink

# 179
Сещам се, че може да се оставят в къщичките/кутиите за книги. Не всеки е прочел всички класики.
Аз съм дарявала стари книги на читалища в села. Бях се присъединила преди време в някоя от групите във фб /не помня име/.Обявяваш, какво подаряваш и читалища в села се свързват с тебе, че желаят да ги вземат. В градските библиотеки вземат само от последните няколко години издадени книги.

Общи условия

Активация на акаунт