Яслата на 2 години - позитив или негатив

• 3 081
  • 52
  •   1
Отговори
# 15
Tessaria, може да отложите реалното тръгване с мед.бележка, доколкото знам.

# 16
И трите ми деца са ходили на ясла. Най - големият в частна в София, другите две в частни ясли в чужбина (едната Монтесори, след това в друга частна с много занимания, а не просто заместваща грижа). Имайте предвид, че в София или в голям град, в голяма група се боледува много. Моят син хем е спортист и вече на 12г., още има проблеми с третата сливица от постоянното боледуване в яслата в България(слава Богу на крак). Иначе в държавата, в която живеем сега, децата тръгват на ясла на 11 месеца. Така тръгнаха и по - малките ми 2 деца, но грижата за децата е невероятна и няма нищо общо с тази в България за съжаление. Така че в България опцията Ви е частна, добре подбрана ясла. Иначе не препоръчвам.:-/

# 17
Като човек тръгнал на градина на 4ри и преди това гледан основно от майка съм твърдо ЗА тръгването възможно най-рано.

# 18
  • София
Моята внучка започна ясла преди първата годинка. Тръгна през септември. На 15.11.2024 навърши годинка. Нещата при тях стоят така. Ходи почасово и само напасват ходенето на ясла с графиците на родителите й.
Това вече наистина е твърде рано, дори по моите разбирания, но тя е в малка група и им обръщат достатъчно внимание.
Яслите обгрижват децата от половин до 5 часа дневно от понеделник до петък. В групата са 18 деца, но работят между 08:00 и 16:30 и рядко едновременно са повече от 10 деца.

# 19
Tessaria, може да отложите реалното тръгване с мед.бележка, доколкото знам.

Да, знам, но доколкото разбрах се издава, ако има медицинска причина детето да не посещава ясла. А съм на 99% сигурна, че нашият педиатър няма да ми издаде такава без основателна причина.

# 20
Питай го, може пък и да се съгласи. Специално бележките за отлагане на ясла, мисля, че е ясно, че са за запазване на място. Аз лично не съм ползвала, понеже исках моят да тръгне на година и половина, но много родители се възползват, когато са им по-малки децата.

# 21
А въпросният Стив Бидълф е какъв точно, че се вярва сляпо на всяка негова дума?

Семеен терапевт е. Експерт в консултирането на семейства и деца.

Яслата е добре когато ТРЯБВА да работиш. Добре е, когато психически не издържаш да останеш с детето си по цял ден. Иначе нито бебетата на една година, нито от две до три се нуждаят толкова критично от социализация. На тази възраст не играят толкова с други деца, колкото паралелно.
В детската ясла работят помощник възпитателки, една педагожка и медицинска сестра. Колкото и добри професионалисти да са. А не винаги са, никой няма да се грижи и обича детето ви както вас. Също така при момчетата е различно. Добре е, че за вас това е било най-доброто решение. За мен не е така.
Също така си споделяме мнението.
Нали това иска въпросната авторка? Мнения.

# 22
За мен трябва ясла поне 1 година преди градината. Децата придобиват умения, социализират се, имунитетът им е закрепнал, по-лесно се разделят с майка си сутрин.
Вярно е, че тези неща минават в яслата - болести, рев и т.н., но е по-лесно, като са по-малки. Едно момиченце от градината, което не беше ходило на ясла, ревеше сутрин до 1 клас вкл.

# 23
Имунитета не укрепва на три. Продължават да боледуват едно 80 процента от децата.
Като цяло и преди годинка има такива, които си оставят децата. Виждала съм бебета, които не могат да ходят. Родителите на това дете, което визирам,  го оставят сутринта първи и си го прибират последно в шест. Детето изглежда весело и щастливо.  Дали ще е такова след години не знам.  Кой както сметне, че е най-добро за него и неговото семейство. Всеки с разбиранията си.

# 24
Ние минахме през същата тази дилема.
Започнахме ясла когато дъщеря ми направи 2 и беше абсолютен кошмар. Някои дни ни я връщаха със същия памперс, много и се промени поведението, имах чувството, че никой не и е обръщал внимание и стана някакси пасивна и тъжна. От едно щастливо, послушно и активно дете, стана кресливо, плачливо и ядосано на света. Може би просто яслата е била неподходяща, имаха проблеми с текучеството на персонал. Болестите също ни разказаха играта, не знам колко пъти сме звъняли на спешна помощ и сме боледували доста тежко и често. В последствие се оказа, че сме с реактивни дихателни пътища (подобно на астма, пре-астма или детска астма) и това направи боледуванията ни изключително трудни и тежки. Изкарахме може би 3 месеца на тази ясла и решихме да я спрем. Слава Богу, дъщеря ми се укроти когато спряхме и характера и се върна към нормалното за нея. Боледуванията също намаляха.
За сравнение, след като я пуснахме на детска на 3 г. и няколко месеца беше много по-добре. Адаптира се сравнително лесно и боледуванията минават по-лесно. Пулмолога ни обясни, че дихателните пътища се разширяват с възрастта и проблемните боледувания намаляват. Под проблемни боледувания разбирам - пневмонии, бронхити, круп кашлица, инхалатори, стероиди, болници и т.н.
Нашия случай е специален, но е важно да се уточни, че всички деца са различни и няма едно правилно решение за всички. Вие си познавате детето и знаете най-добре. Пробните периоди са задължителни за мен.

# 25
  • Най-красивата страна
Аз също съм против.
Мисля,че за детето е най-добре до 3 години да е вкъщи.
Ако е належащо-частна ясла.По-малки групи.

# 26
Ако можеш да си го позволиш - остани със сина ти.

Моят син плака всяка божа сутрин от тези две години, когато не беше болен. Почупи се да боледува.
Това е моето мнение.

Освен това в книгата на Стив Бидълф Как се възпитават момчета, на страница 12 пише "За момченцето е най-добре да стои вкъщи с някой от родителите си до тригодишна възраст, ако има такава възможност." Пише и други неща за отглеждане на момчета. Можеш да ѝ хвърлиш едно око.

Сега, момиченцата са нещо съвсем различно.

А може ли да споделите накратко защо при момчетата е по-важно да си бъдат вкъщи? Аз имам момче на 2 години и половина. Бях решила да го пусна на ясла, за да почна работа, но не го приеха и ще сме си вкъщи до 3 години. Стана ми любопитно, ако не е проблем. ☺️

# 27
Има си индивидуалност при всяко дете, както и е много важна нагласата на родителите. Моите наблюдения са, че родители, които приемат яслата/градината като проблем и трудност, същото е и с децата. Аз лично не харесвам яслите, но като тръгваше дъщеря ми на ясла, предварително сме говорили колко ще е забавно, весело, как ще има приятели и т.н и никога пред нея сме си обсъждали притесненията или нещо негативно за яслата. Не е била травмирана. Да, имаше период на адаптация, но съвсем нормален. Иначе в същата ясла, същата група имаше майка, която твърдеше, че тази ясла е ад, сестрите зли вещици и детето й е така травмирано, че като видело сградата и изпадало в ступор. Така че…

# 28
  • Варна
Иначе в същата ясла, същата група имаше майка, която твърдеше, че тази ясла е ад, сестрите зли вещици и детето й е така травмирано, че като видело сградата и изпадало в ступор.

Винаги ми е било странно защо така мислещи родители все пак ползват тази услуга. Предполага се, че детето ти е най-ценното нещо за теб, ако наистина смяташ, че това е адът на земята, за чий го пращаш?! Не ги карат насила.

# 29
Ако трябва да работят родителите, какво да правят? Не винаги има възможност да се премести детето другаде.

Общи условия

Активация на акаунт