Виена тема 16

• 26 079
  • 505
  •   1
Отговори
# 105
Привет!
Какво препоръчвате да се види на второ ходене във Виена?
Първият път не можахме да отидем в кафе Централ, пропуснахме и двата големи музея на площад Мария Тереза.
Иска ми нещо за хапване да опитам пак по-традиционно като сладкиш.
Ще сме на гости на приятел, който живее там.
Той със сигурност ще препоръча и ще ни развежда,но не искаме да се чувства много ангажиран само с нас.  
Интересувам се главно от исторически забележителности. Някой хубав парк също ще е добра идея.
Но всичко най-основно е посетено на първо ходене.
Сега ще е по-лежерна програма.
Никакво бързане и препускане. По-скоро да се насладим на града.
Ще сме само с мъжа ми, без детето.
Няма да ходим по-рано от Юни, защото миналият път бяхме през Април и умряхме от студ.
Няма да си го причиня повече.
Затова на топло време.
Здравейте,
колко градуса е било през Април, че сте умрели от студ?
Ние планираме 3 дни в Братислава и 3 във Виена през пролетната ваканция и го дават като прогноза около 15 храдуса, слънчево /засега/...
Надявах се да сме по пролетни дрешки! 😅
Ами към 15, 17. И умряхме от студ, наистина, особено първия ден. Заради вятъра. Иначе времето е хубаво и пролетно, но вятъра е ужасно студен и не се усеща като пролет, усойно е, въздухът е студен и кел файда като е 15-18 градуса, реално са 13 и не се усеща пролетно.
Наистина първия ден беше много неприятно.
Втория или третия дори валя малко, но нищо сериозно, само прикапа, и то след като се върнахме от разходката.
Обаче първия ден много ми развали настроението.
Уж бях подготвена, но се оказа, че не съм. Беше ми супер неприятно да ходя с дебела шуба без ръкави в края на Април.
За детето се притеснявах също.
И аз се надявах да съм без яке, по сако, или най-много с кожено яке, ама не.
Детето беше със зимното яке, много студено беше.
Даже и шапка и слагахме.
И това говоря за края на Април, 28-29 ти. На втори май или на трети се върнахме.
Съвсем сериозно казвам, че такъв студ рядко съм брала.
Добре, че четох темата и всички ми казваха, че ще е студено и ме предупредиха за вятъра.
Въпреки всичко беше супер. Хареса ми много. Защото този студ беше само в първия ден. И в другите имаше вятър, но и повече слънце.
Но е неприятно да мъкнеш излишни дрехи, да студуваш, с дете си, да мислиш как ще се разболее сега, не се наслаждаваш на разходките, а бързаш да стигнеш където трябва, защото ти е студено.
Мъкнеш много видове дрехи, защото не знаеш кое ще ти свърши работа.
Реално може да имаш нужда от връхно, но в следващия момент може и да нямаш, става топло, сваляш, прибираш, мъкнеш.
Абе, не си е работа.
Не искам да ви отчайвам, но на мен това никак не ми хареса.
И поради това повече преди май не бих отишла.
Сега, може ние да сме случили такова време, знам ли. Приятелят на ММ живее там от над десет години и каза, че това си е обичайното виенско време.
Вече втория ден бях решила, че каквото е такова, ще си изкараме добре и това е.
То половината ден из дворците, така или иначе.
И пак беше студено. То слънце, ти вятър, ту дъжд. Е, такова беше. Променливо много.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 09:05 от Caroline_Bingley

# 106
Caroline_Bingley, благодаря Ви!
Звучи като вятърът в Англия- каквото и да правиш, все си духа, дори и на 25 градуса! 😄
Значи ще си мъкнем и зимните якета, за всеки случай...
И аз съм била само през лятото и във Виена, и в Словакия и времето си беше същото като тук.
Надявах се, че до Март студовете ще свършат, дано пък да имаме късмет.😅
В зоологическата градина на Шонбрюн ходихте ли и хареса ли Ви?

# 107
Виена е на река Дунав - винаги духа, влажно е и вали.

# 108
  • някъде ... тук ...
Между Коледа и НГ уцелихме слънчево и без вятър. Студено, но не се усещаше.

# 109
Caroline_Bingley, благодаря Ви!
Звучи като вятърът в Англия- каквото и да правиш, все си духа, дори и на 25 градуса! 😄
Значи ще си мъкнем и зимните якета, за всеки случай...
И аз съм била само през лятото и във Виена, и в Словакия и времето си беше същото като тук.
Надявах се, че до Март студовете ще свършат, дано пък да имаме късмет.😅
В зоологическата градина на Шонбрюн ходихте ли и хареса ли Ви?

Моля. Много ми хареса.Детето още говори за там и иска пак да ходим.
На мен ми харесва навсякъде. Общо взето,гъз път да види.
Аз ходя главно заради интересите си по исторически теми. Всичко ми хареса на мен.
ММ е малко претенция, в смисъл, че доста трудно се впечатлява и отчита и негативите.
Каза, че е много аристократично и мащабно, много впечатляващо, но града е сив, пълен със сгради и с тези огромни мащаби от ляво от дясно и грамадни сгради, не би могъл да живее във Виена никога и се подтискал и задушавал.
Аз контрирах, че това може да се каже за всеки столичен град или голям мегаполис.
Но Виена е забележителна тъкмо с много царската си и аристократична архитектура, величествена.
За мен всяко място си е уникално.
Намирам какво да ми хареса.
Иначе ние точно съчетахме Двореца и зоопарка и е най-логично и удачно.
Цял ден ти отива, обикаля се доста, но и не сме си давали много зор. Глориета, целия дворец(царската обиколка и 3Д филм за Сиси в киносалона) и после зоопарка.
В зоопарка лично аз повече от два часа няма какво да правя. Не си падам по животни. Много хубав беше, чист и приятно.
Отидохме заради детето.
Пратера беше греда. За дете под 7 години меко казано са опасни атракциите и съоръженията.
Моето е много страхливо, не посмяхме да се качим на друго освен на едни люлки и на Виенското колело.
Ще отидем пак като стане по-голяма.
Качихме се на Катедралата Карлкирхе най-горе и силно препоръчвам, вижда се града отвисоко и самата катедрала е много впечатляваща.
В музея на Сиси влязох сама и обикалях близо два часа.
Сега искам лежерна програма. Като за сами с мъжа ми.

# 110
Ние бяхме от 28.02 до 4.03 и случихме на страхотно време! В България е било лошо тогава, валяло.. При нас беше слънчево всички дни, вятър почти нямаше, шапки сложихме 1-2 пъти и все разкопчани си бяхме.. През деня само навън избирахме да сядаме и беше прекрасно. Само няколко дни преди това ходи моя приятелка със семейството си и много бяха студували и ветрували.. Така че е много относително и на късмет времето, независимо от сезона. Но е и до усещане.. За сравнение - през април в Прага умрях от студ..

Споделям престоя ни с 15-годишен младеж и програма, съобразена изцяло с него:
Скрит текст:
Хотел - Leonardo Hotel Vienna Schönbrunn  - хубаво местоположение, чисто, страхотна закуска - разнообразно и вкусно! Стаята ни беше към градината и беше тихо, възможно е в тези към булеварда да е по-шумно, но само предположение, дограмата изглежда достатъчно шумоустойчива.

1 ден - вечерен полет, кратка разходка и вечеря в близост до хотела в ресторант - Giersterbräu Разбира се още първата вечер хапнахме шницел и ябълков щрудел (той остана и най-добрия от всички, които пробвахме!).

2 ден - започнахме с качване на Св. Стефан, разходка наоколо, Ринга - всичко.. Хофбург само отвън. При Кметството караха кънки за последно, след това видяхме да разглобяват пързалката. После в Природанаучния музей няколко часа, а след него се отправихме към Къщата на моретата. Но първо се качихме най-горе в Restaurant 360° OCEAN SKY да починем и да се подкрепим (много добро решение - и гледката, и храната бяха супер!) и след това се насладихме и разгледахме спокойно всичко. Зад Haus des Meeres в един букер има Гейминг Музей, слязохме, но вътре синът ми не прояви интерес да влезе. Завършихме с Къщата на музиката, защото работи до 20 ч. Синът ми първоначално беше скептичен, но и там много му хареса! На мен още повече, страхотно беше всичко, спокойно си разгледахме, почти никакви хора нямаше. Ресторантът беше от популярните - Figlmüller!

3 ден - Шонбрун - вътре и навън градините, до Глориате по хълма (не беше цветно и зелено, но пак хубаво) + Зоологическата (пандите знаех, че са ги върнали през септември, за да прекарат старините си в родното място, нещо като старчески дом за панди, но уж се очаква нова двойка) + Ботаническата (мислех, че е по-голяма, харесаха ми камелиите).. После намерихме сили и за Техническия музей, който се намира сравнително близо, идеално ни стигна и времето до затварянето му, на синът ми много му хареса, на мен най-много кътовете с домакински уреди. Отдъхнахме за малко в хотела и излязохме за вечеря пак в традиционно заведение в една изба - Zwölf Apostelkeller, имаше и музиканти, които дори ни засвириха Моя страна, моя България и Едерлези (младежът им даде бакшиш, но си поиска ресто! 😂). След вечеря кратка разходка по канала на Дунав със сладолед от Gelateria Castelletto - и там дубайският шоколад е налазил, аз ядох такъв сладолед, беше най-скъпият. Simple Smile)

4 ден - започнахме с Къщата на пеперудите (очаквахме повечко пепруди, а и след Ботаническата и Къщата на моретата..), може да се пропусне, но и не отнема много време, после направихме Time travel - много интересно направено, по интерактивен и забавен начин научаваш за историята на Виена + Сиси - в друга зала отсреща. Препоръвам за деца и младежи, вкарват те и в бункер, реалистично е направено.. После разходка със сладкарница, исках Diglas или историческата Café Sacher, но минавахме през Oberlaa и импулсивно ни привлече със слънчева свободна маса - кафе, торта Естерхази и кайзершмарн. След това в Музея на илюзиите (малък, но имаше различни от София неща), бързичко го разгледахме. После към Пратера - не се впечатлихме на Виенското, работеха малко атракции, защото тъкмо бяха отворили, пусто, чак призрачно. Но се качихме на 90 м. кула с цигански люлки, беше яко, виждаш цяла Виена. От там отидохме да видим шарената къща на Хундертвасер. После пак към центъра, но оставаха само 2 часа и затова реших поне Albertina modern и беше супер яко, особено творбите на Ервин Врум! Прибрахме се с идеята да починем и пак да излезем, но се почувствахме уморени и си купихме разни неща за хапване от магазин SPAR, който е в сградата на хотела и още беше отворен (до 20 ч.), имаше хубави и свежи неща.

5 ден - закусихме, освободхме и отидохме до Wien Mitte да си оставим багажа (шкафчето е безплатно към билета за влака към летището, много удобно!). Отправихме се от там към Белведере - разгледхаме го и вътре, Целувката, разбира се, но и всичко останало, постояхме и навън в градините. Върнахме се в центъра за последна разходка и първо седнахме на сладкарница - Demel със Сахер и кафе (на витрините може да гледаш как приготвят кайзершмарн). После продължихме разходката пак по всички централни улици и сгради, нацелихме съвсем случайно часовника Ankeruhr точно на кръгъл час. Завършихме с хапване и коктейли в SKY Cafe Restaurant BAR & ROOFGARDEN с гледка към катедралата и залеза навън. Oще малко разходка и шопинг и се отправихме към метрото и влака за летището..

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 12:51 от 50 Shades of Purple

# 111
Здравейте. В момента сме във Виена, ще опиша нашето пътуване, дано помогна на някой, както аз съм се възползвала от разказите на другите.
Притеснявах се дали ще намеря влакчетата за града, но напразно. След преминаване  зоната на митницата( на летището), следвате тълпата😁, всички отиват на влакчетата. Точно преди да се спуснете надолу, към тях, от дясната страна, има каси( с продавачи)  и машини за билети. Има  Сити влак, чийто билет май беше 14е и обикновен влак, чийто билет е 4.5е. Стигнахме безпроблемно нашият хотел. Сравнително централен е, но не ми харесва, не бих го препоръчала, затова и не го споменавам. Веднага се впуснахме да опознававе Виена. Изключително много ми помогна тази информация .   https://bulgarianonthegoblog/bg/zabelejitelnosti-vuv-viena/ . Направих си програма по нея. Вчера и днес вали, но луд умора няма. Отидохме и до Шонбрун пеша. Между другото, в кафенето там има страхотна супа- гулаш, на приемлива цена. Има Демел,( някъде я водят първата, някъде втората най- известна срадкарница във Виена) точно на площада на катедралата Св.Стефан, хапнахме торта Сахер и изпихме по едно виенско кафе там.
Интересно ми беше, че цените на кафета, сувенири ...на площада на Св.Стефан и на техният пазар( Нашмаркет, от инфото по- горе) бяха еднакви. Очаквах на пазара да са по- ниски, но не.
Случайно попаднахме на кафе Централ, е нямаше как- видяфме опашка, наредихме се и ние, влязохме😁. Цените на тортите бяха по- ниски от тези в Демел. На мен ми хареса самото кафе Централ, беше с кайсиев ликьор вътре.
Има малки магазини Спар, в които кафето е 1.5 е.
През приложението Wien mobile купих карти за транспорта. Можете да си избирате за колко време, от колко часа тоно, на коя дата да почне да ви тече времето, за колко души....
Ами,това е за сега от мен. Приятно изкарване на всички, които тръгват за насам.

# 112
Като каза гулаш, се сетих, че в една Бирария точно до Кметството правят много вкусен гулаш. Аз няма да го забравя и честно казано само заради тая супа, шницел и торта Сахер бих се върнала пак🤣
Толкова много ми хареса тоя гулаш.
Издирвах рецепти, но съм сигурна,че няма как да го наподобя дори и малко и затова и не съм се мъчила.
Не знам името на заведението, но то е лесно откриваемо, малко е, точно в дясно на Кметството. За бири ням ада говоря, че каквото пробвах толкова много ми хареса, а не съм голям фен на бира.
Всяка вечер поех различна, ами нищо общо няма с никоя, която тук съм пила, нито в Англия, нито никъде. Нямаше бира, която да не ми хареса.
Торта Сахер ядохме на заведението до пълната колона, точно срещу Свети Стефан.
Ей, Богу аз торти не ям, но тази бих я яла всеки ден.
Живот и здрава ше пробвам при първа възможност някой друг по-традиционен сладкиш, например щрудел.
Иначе ние обядвахме в ресторанта към Шьонбрун. И не беше скъпо, а беше много вкусно. Ядохме някакви наденички. Даже и детето хареса, а тя малко злояда попринцип.
То като се замисля май нямаше нещо да не ми хареса.

# 113
И на мен ми направи впечатление, че цените на определено нещо са без разлика, в центъра и извън него.

# 114
... нашият хотел. Сравнително централен е, но не ми харесва, не бих го препоръчала, затова и не го споменавам.
Именно за това би било полезно да го посочите! Да се знае точно кой е и ако е бил потенциален избор за някого, да помисли за алтернатива.

# 115
Здравейте. В момента сме във Виена, ще опиша нашето пътуване, дано помогна на някой, както аз съм се възползвала от разказите на другите.
Притеснявах се дали ще намеря влакчетата за града, но напразно. След преминаване  зоната на митницата( на летището), следвате тълпата😁, всички отиват на влакчетата. Точно преди да се спуснете надолу, към тях, от дясната страна, има каси( с продавачи)  и машини за билети. Има  Сити влак, чийто билет май беше 14е и обикновен влак, чийто билет е 4.5е. Стигнахме безпроблемно нашият хотел. Сравнително централен е, но не ми харесва, не бих го препоръчала, затова и не го споменавам. Веднага се впуснахме да опознававе Виена. Изключително много ми помогна тази информация .   https://bulgarianonthegoblog/bg/zabelejitelnosti-vuv-viena/ . Направих си програма по нея. Вчера и днес вали, но луд умора няма. Отидохме и до Шонбрун пеша. Между другото, в кафенето там има страхотна супа- гулаш, на приемлива цена. Има Демел,( някъде я водят първата, някъде втората най- известна срадкарница във Виена) точно на площада на катедралата Св.Стефан, хапнахме торта Сахер и изпихме по едно виенско кафе там.
Интересно ми беше, че цените на кафета, сувенири ...на площада на Св.Стефан и на техният пазар( Нашмаркет, от инфото по- горе) бяха еднакви. Очаквах на пазара да са по- ниски, но не.
Случайно попаднахме на кафе Централ, е нямаше как- видяфме опашка, наредихме се и ние, влязохме😁. Цените на тортите бяха по- ниски от тези в Демел. На мен ми хареса самото кафе Централ, беше с кайсиев ликьор вътре.
Има малки магазини Спар, в които кафето е 1.5 е.
През приложението Wien mobile купих карти за транспорта. Можете да си избирате за колко време, от колко часа тоно, на коя дата да почне да ви тече времето, за колко души....
Ами,това е за сега от мен. Приятно изкарване на всички, които тръгват за насам.
Seeflower  линкът не се отваря, поне при мен.
Може ли да споделиш след като си активираш картата чрез Wien mobile, нужно ли е някакво отбелязване или чекиране някъде, когато се качваш в градския транспорт?

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 01:57 от Anichka 89

# 116
.. нужно ли е някакво отбелязване или чекиране някъде, когато се качваш в градския транспорт?
Не.

# 117
Здравейте. Имам едно питане, което е поставяно много пъти, но за да съм сигурна, че съм разбрала правилно.
Относно транспорта с влак от летището: ще вземем Vienna City Card за 7 дни и единствено от машините на ÖBB трябва да купя единични билети като отбелязвам, че имаме карта, за да намали цената?
Тръгваме утре, а на връщане детето ще е навършило 6 г., картата ще важи и за него, но все пак ще трябва да взема билет до летището и за него, нали?

# 118
Привет, препоръчайте хотел или квартира в близост до нощния транспорт към летището, моля.
Не сме капризни откъм условия и не държим на лукс и закуска.

# 119
  • София
Здравейте. Имам едно питане, което е поставяно много пъти, но за да съм сигурна, че съм разбрала правилно.
Относно транспорта с влак от летището: ще вземем Vienna City Card за 7 дни и единствено от машините на ÖBB трябва да купя единични билети като отбелязвам, че имаме карта, за да намали цената?
Тръгваме утре, а на връщане детето ще е навършило 6 г., картата ще важи и за него, но все пак ще трябва да взема билет до летището и за него, нали?
За добавката от летището  - да. Може и онлайн, може от машини.

Общи условия

Активация на акаунт