Тунис (тема 3)

• 59 994
  • 790
  •   3
Отговори
# 420
И аз с ви споделя впечатления от почивката ни в Тунис.Бяхме в Хамамед в хотел Самира.Четири звезди се води.Бяхме в малки цветни къщички.Имаше климатик ,но без дистанционно,обзавеждането и банята ме върнаха в 90 г..Но пък беше чисто ,всеки ден се почистваха стаите.От чешмата тече солена вода и поради тази причина можеш да си вземеш от бара колкото искаш.За храната мога да кажа ,че по-скоро не беше по европейския вкус и  много манджи с тяхни подправки и не ми допадаха.Имаше риба ,пиле ,телешко,пици,спагети.
Плажа беше голями пясъчни ивици ,пусти и равно и чисто море
Дали ще се върна пак там? Твърдо не

# 421
  • Beyond the Frontiers
Три звезди е Самира.
Плажът е чудесен.

# 422
Днес е денят на Тунизийската република. Да им е честит. Привет от Винчи Марилия за втори път 😁😊🇹🇳

# 423
  • Sofia
Ще ходите ли някъде на екскурзии? Ако да - искам подробен разказ😍

# 424
  • Пловдив
Днес е денят на Тунизийската република. Да им е честит. Привет от Винчи Марилия за втори път 😁😊🇹🇳

Ще ми е интересно да направите сравнение между миналата година и тази?

# 425
Ще ходите ли някъде на екскурзии? Ако да - искам подробен разказ😍
Аа не хахаха този път само почивка! 😆Миналата година бяхме в Сахара, Картаген и Сиди бу саид, и Сус.
Сега само до медините и крайбрежието мислим.

Да, ще направя сравнение със сигурност, мислих накрая да пиша. Но е сега може. Добавили са sentido, преди го нямаше бях по същото време миналата година. А кога е точно разгара на сезона? Юли ли е?
Иначе стаята ни е по-хубава, но по тясна. Баните обаче са мноого по-хубави и нови. Персоналът е същият, ние ядохме като невидели първият обяд, защото дойдохме в 4 часа следобед бг време и бяхме закусвали в 6:30.
Тази година полетите са от обед, повече ми допадат, защото не ставаш посред нощ, тръгването е 9:30 от рецепция, което е чудесно. Записахме се на двата допълнителни ресторанти, миналата година не успях да видя дори пристанището и един музей както трябва.
Някой бил ли е на шоуто 1001 нощ?

# 426

Във ФБ съм в една група на този хотел, че то страшни вкусотии се сервират. Жалко, че няма нито една пързалка, това е водещо за децата ми, иначе без да се замислям бих го избрала.

# 427
Момичета, отидохме на безплатната екскурзия в Сус, спряха ни отново на мола, но аз помнех хубавото кафе от миналата година и тръгнахме към медината, в която се бяхме изгубили. Не го намерихме и питахме един човек за синьо кафе и той направо ни заведе. И човекът от кафето ни помнеше 😊
Но сега искам да кажа и негативни неща сравнени с миналата година. Вече няма кафе машина, а трябва сутрин да поръчваш кафе на сервитьор и да го чакаш. И тук ли бакшиш трябва? Много е натоварващо. Тази вечер сервитьор не дойде при нас, чакахме доста време и му махахме, видя ни друг и ни пита какво искаме, каза му и той отказа да ни обслужи. Затова първият ни донесе вода и 2 чаши вино. Значи хората на ол инклузив пият като смокове алкохол, ние пием само вода и вечер по чаша вино, трябва ли след като сме си измили ръцете да се прибъркваме за бакшиши ? Защото снощи и донесе бутилка, която не изпихме и не му дадохме нищо. Предполагам, че това е причината. Много лошо са научени, тогава да събират агенциите по 20 долара предварително от човек, както за Египет. На немските туристи имаше бутилки до масата с лед. Много приятни и тихи туристи. Изобщо хотелът много ми харесва, но това е страшно неприятно. Вече няма и големи бутилки вода, а само малки, а големите са газирана. Постоянно трябва да се ходи за вода, аз пия по 5 литра на ден.
Групата българи е 25 човека, този хотел скоро ще го превземем явно. С деца и аз бих търсила пързалки, но сега търсихме точно без.
Някой прави постоянно торти, и има макарони

П.с. не разбирам защо, на който искам да оставя бакшиш (като човекът, който ни упъти), не иска и категорично отказва да ги вземе, а на който не искам едва ли не е задължително. На хората в сус в кафето баща и син и миналата година и сега плащаме двойно колкото е сметката, защото са чудесни и така искаме. Но в хотела не сме ли платили вече защо се очаква непрекъснато да съм под напрежение за техния бакшиш и да не мога спокойно да вечерям. Вече се чудя как ще е в тези ресторанти, в които имаме право веднъж да се запишем.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 23:03 от Tanya Valcheva

# 428
2 пъти сме били в Тунис в сравнително бюджетни хотели и никой от семейството - 4 човека не е имал чревни проблеми. При избор на хотел за мене е задължителна консултация с надежден турагент, който да ти обясни и препоръча добри варианти. Това със звездите е доста относително както в Тунис, така и в Турция.

# 429
В Сентидо Джерба казваш чаша вино,носят ти бутилка, никой не те гледа в ръцете за бакшиш. В събота има на вечеря освен другите морски дарове и омари. А в четвъртък има гала вечеря,изнасят храната на терасата, пекат риба тон...Впечатлена съм от храната, 5* Радисън не може да се сравнява изобщо с този 4* ,доста по зле беше. И винаги имаше голяма маса на терасата свободна, бяхме 6 човека,никога не сме чакали.

# 430
Таня , ние от 26.09 ще сме в същия хотел /Марилия/ понеже сме за първи път и не знам как стои въпроса с бакшишите а както виждам той е от значение там , колко и в каква валута се дава /долари ,евро или тун. динари /. Като чета то май на всички от стаята до бара ,ресторанта, шьофьора всеки ден .

# 431
  • Варна
Таня , ние от 26.09 ще сме в същия хотел /Марилия/ понеже сме за първи път и не знам как стои въпроса с бакшишите а както виждам той е от значение там , колко и в каква валута се дава /долари ,евро или тун. динари /. Като чета то май на всички от стаята до бара ,ресторанта, шьофьора всеки ден .

Eми не чак толкова поголовно - давата на когото вие прецените или намерите за добре и когато искате да изразите някаква благодарност. Т.е. давате по лична преценка, като това въобще не е задължително.
Но хората са бедни, старателни и много добри (мое впечатление). Вземат заплати около 400-500 лева (700 - 800 динара), от които наемите са около 300 динара, а цените на храните по магазините са близки до нашите или малко по-ниски.
Но това, което исках да кажа - не давайте бакшиши в монети, а само  книжни банкноти, просто защото в бюрата за обмен не вземат монети от местното население. Т.е. в динари е най-подходящо според мен, 1 евро е около 3,3 динара, така че 3 - 5 динара или колкото вие прецените.... ги радват и ги приемат с благодарност.

# 432
Ние с българската група се разбрахме да не даваме нищо на никого. 😆
Аз давам само на жените, които оправят леглата и когато седнем на чай в медината. На дядото с каруцата или на таксито. Но не даваме докато вечеряме или закусваме, тоест на сервитьори не. И на баровете- не.
Даваме на другите по долар или 10 динара, което реално е 3 долара, но не всеки ден. Миналата година оставяхме всеки ден на жените по леглата 2 долара. И на барове не оставяме.
Направили са това днес , много са мили.

Има вкусни неща, но много лошо са научени с тези бакшиши. Ние сме 25 човека българи, ще ги отучим. Разбрахме, че са се държали лошо и с други хора и май причината е че на някого от групата са му изчезнали всичките пари. Съответно не се знае как той е реагирал към персонала.

Всяка година се запознавам с много готини българи на тези пътувания.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 16:34 от Tanya Valcheva

# 433
  • Пловдив
В сравнение с Турция в Тунис ми се сториха доста възпитани по отношение на бакшишите.Поне нямаше на плажа досадници да предлагат масажи и снимки като в Турция.Иначе в Мариля оставях бакшиши на камериерката,на човека на плажа и на сервитьорите но само които ми бяха симпатични(обикновенно на по-младите.Все си мисля ,че може моето дете да е на това място)Ние алкохол не пием въобще,но забелязах ,че повечето пиеха и се чудих в тая жега как издържат?Да не споменавам ,че българите бяха пак тези които събират маси и стоят с часове след затваряне на ресторанта.Вода има постоянно и не мисля ,че е проблем като се изпие малко шише да се вземеш ново,тъкмо ще е охладено.

# 434
Предлагат масажи и тук, и бъгита и всичко, зависи колко се седи в хотела. Няма лошо да предлагат, но дори в музея на религиите в медината, за който има вход, ни искаха директо бакшиш и след това. И даже вика това е small , а повече трябвало. Отвратителна черта.
Напряга ме това с водата, не искам непрекъснато да ходя за вода, искам да си почивам, а не да обикалям от плажа или от стаята. Освен това те работят от 10 сутринта, аз дотогава съм изпила два литра, и не обичам студена вода.
Мисля, че в 5 звезден хотел трябва да има кафе машини и хората спокойно да си направят кафе, не знам защо са ги махнали и вече ти сервират. Също има жени, които просто стоят, примерно да ти подадат йогурт, реално можеш да си го вземеш сам.

Общи условия

Активация на акаунт