Астрология - 26 тема

• 31 572
  • 758
  •   1
Отговори
# 600
При Луна без курс притесненията са излишни или това, за което питаш, няма да се случи.
Ти питаш дали евентуално ще има проблем, неприемане, изолация.

Хорарът не е събитийна карта, не се тълкува на този принцип.

# 601
При Луна без курс притесненията са излишни или това, за което питаш, няма да се случи.
Ти питаш дали евентуално ще има проблем, неприемане, изолация.

Хорарът не е събитийна карта, не се тълкува на този принцип.

Да, явно са си само мои.

# 602
Здравейте 👋
Идвам с малко странен въпрос и сигурно ще стане дълго, но ми стана интересно нещо и ще ми бъде полезно, ако някой, който разбира, поясни малко. Аз нямам кой знае какви познания по астрология, знам само определени и то бих казала базови неща за знаците, планетите и домовете. Може би по-скоро свързани с т.нар модерна/западна астрология, тъй като не съм търсила специфично за другата досега. А по принцип астрологията винаги ми е било интересна, но като цяло не съм задълбавала.
Та, вчера си говорих с един познат за нещо, което са коментирали с негов колега, който се занимава с астрология любителски, но все пак разбира доста повече от нас. Става въпрос за ведическата астрология обаче. Сега въпросният човек не е българин и английският му явно не е супер, та не съм сигурна и моят познат доколко всичко е схванал, но... са разглеждали конкретна карта (не е на моя познат) и в нея този негов колега му е посочил определени позиции и му е казал, че хората с такива позиции често умират млади или някак неочаквано и бързо при катастрофи, инциденти и тн. А и като цяло имат нещастен живот и преди смъртта. Доколкото разбрах не са гледали зодиакалните знаци, а планетите и домовете. Не знам кои са били знаците в картата, но позициите, за които моят приятел ми разказа, че са коментирали, са били в четните домове: 2д - Сатурн, Раху; 8д - Кету; 12д - Слънце, Марс, Плутон.
На мен ми се стори много рязко такова предричане и исках да потърся повече. Прегледах значението на тези домове доста общо в Интернет и като цяло не видях много хубави неща за нито една от тези позиции. Но, докато в някои източници обясненията звучаха доста политкоректно, то в други си бяха направо кофти отвсякъде. Например, Кету в 8ми дом е представен буквално като нещо пагубно на някои места. Наистина ли е толкова лошо и индикация за тъжен живот и ранна внезапна смърт? Мисля, че другите с доста не-окей обяснения бяха най-вече Сатурн и Марс, които, доколкото разбирам, във ведическата (а може би и в модерната астрология?) са лоши планети (malefics) и също могат да бъдат индикатори за разруха и дори преждевременна смърт?

Ведическата астрология по различен начин ли ги тълкува от модерната или просто втората им дава по-мек прочит, но все пак първата да е по-близо до истината? Също четните домове (без 10ти) лоши ли са?

# 603
Скрит текст:
Здравейте 👋
Идвам с малко странен въпрос и сигурно ще стане дълго, но ми стана интересно нещо и ще ми бъде полезно, ако някой, който разбира, поясни малко. Аз нямам кой знае какви познания по астрология, знам само определени и то бих казала базови неща за знаците, планетите и домовете. Може би по-скоро свързани с т.нар модерна/западна астрология, тъй като не съм търсила специфично за другата досега. А по принцип астрологията винаги ми е било интересна, но като цяло не съм задълбавала.
Та, вчера си говорих с един познат за нещо, което са коментирали с негов колега, който се занимава с астрология любителски, но все пак разбира доста повече от нас. Става въпрос за ведическата астрология обаче. Сега въпросният човек не е българин и английският му явно не е супер, та не съм сигурна и моят познат доколко всичко е схванал, но... са разглеждали конкретна карта (не е на моя познат) и в нея този негов колега му е посочил определени позиции и му е казал, че хората с такива позиции често умират млади или някак неочаквано и бързо при катастрофи, инциденти и тн. А и като цяло имат нещастен живот и преди смъртта. Доколкото разбрах не са гледали зодиакалните знаци, а планетите и домовете. Не знам кои са били знаците в картата, но позициите, за които моят приятел ми разказа, че са коментирали, са били в четните домове: 2д - Сатурн, Раху; 8д - Кету; 12д - Слънце, Марс, Плутон.
На мен ми се стори много рязко такова предричане и исках да потърся повече. Прегледах значението на тези домове доста общо в Интернет и като цяло не видях много хубави неща за нито една от тези позиции. Но, докато в някои източници обясненията звучаха доста политкоректно, то в други си бяха направо кофти отвсякъде. Например, Кету в 8ми дом е представен буквално като нещо пагубно на някои места. Наистина ли е толкова лошо и индикация за тъжен живот и ранна внезапна смърт? Мисля, че другите с доста не-окей обяснения бяха най-вече Сатурн и Марс, които, доколкото разбирам, във ведическата (а може би и в модерната астрология?) са лоши планети (malefics) и също могат да бъдат индикатори за разруха и дори преждевременна смърт?

Ведическата астрология по различен начин ли ги тълкува от модерната или просто втората им дава по-мек прочит, но все пак първата да е по-близо до истината? Също четните домове (без 10ти) лоши ли са?

Както сте отбелязала този колега се занимава любителски. Това е достатъчно, да не приемате всичко казано като чиста монета. Разглеждат се много повече методи и показатели освен домове, знаци, планети, особено когато става дума за продължителност на живота. Интересно защо е включил Плутон, който няма нищо общо с индийската астрология, освен в мунданни/световни събития или династии и родове с няколко стотин годишна история.

# 604
  • SF

Та, вчера си говорих с един познат за нещо, което са коментирали с негов колега, който се занимава с астрология любителски, но все пак разбира доста повече от нас. Става въпрос за ведическата астрология обаче. Сега въпросният човек не е българин и английският му явно не е супер, та не съм сигурна и моят познат доколко всичко е схванал, но... са разглеждали конкретна карта (не е на моя познат) и в нея този негов колега му е посочил определени позиции и му е казал, че хората с такива позиции често умират млади или някак неочаквано и бързо при катастрофи, инциденти и тн. А и като цяло имат нещастен живот и преди смъртта. Доколкото разбрах не са гледали зодиакалните знаци, а планетите и домовете. Не знам кои са били знаците в картата, но позициите, за които моят приятел ми разказа, че са коментирали, ....

Тоя рекъл, оня казал, но може и да не го е казал... От нас какво се очаква? - да разплетем разговора между хора, които говорят на различни езици?
Западната астрология, която ползвам аз, е с доста по-мек прочит, за разлика от руската школа, по която съм обучавана. Не бих предричала смърт. Има карти с индикации за опасности, но Архитектът горе така ни е балансирал, че ни дава шанс и да се измъкнем.
Не може да се твърди от чуждо име, че нечий живот е труден. Примерно на някого може да му харесва повече да е разведен и да не се грижи за деца и семейство и не е редно астролози и неастролози "да го жалим", че е сам. Друг може да бяга от съдбата на успял спортист, за да се опази от контузии, а и да може да си води лъскав живот, какъвто спортът не позволява, трети може да иска повече да спи, отколкото да работи за много добри пари, но на смени, и това да е неговото усещане за комфорт.
Много хора харесват да им е трудно и да бутат там, където най-много им се опъва. Каква е дефиницията за труден живот? Според мене да бъхтиш и да не ти се получава, според тебе е да нямаш желание да опитваш изобщо, според трети човек е нещо друго. Но, да,  има си карти, които показват напрежения. На индивидът обаче пък са му дадени качества да ги разрешава и то в повече от на някои с уж "лесна" карта, които изпадат в паника и усещане за "труден и несправедлив живот" при всяка новост (например започване на училище).

# 605
Интересно защо е включил Плутон, който няма нищо общо с индийската астрология, освен в мунданни/световни събития или династии и родове с няколко стотин годишна история.

Щом и ChatGPT го включва, когато го тествам за ведическа астрология, какво искаш от някой начинаещ любител.
Ама чатботът, както знаете, черпи информация от всякакви източници и с всякакво качество.

# 606
  • SF
Чат джи пи ти се забавлява като ме изкарва 3 различни асцендента - от там дазапочем! Казвам му, че не съм Дева, той ми се извинява и ми казва, че съм Скорпион, после Лъв... Върти всичко около Везни, но не и везни. Накрая му помогнах и той се веднага се съгласи с мен. Ако му бях казала, че съм Стрелец, също щеше да сесъгласи. Не успях да го заблудя, защото ми дойде редът на опашката.

# 607
Да де, една приятелка го беше тествала да ми разгледа годишния солар – някои позиции ги изкарва на 180 градуса от реалните, при това между два съседни знака – "или е в Дева, или е във Везни", а реално може да е в Риби или Овен. Изглежда, че бърка датата, на която се изчислява слънчевата революция.Друго обяснение нямам.

# 608
Наистина е така - един какво казал, друг какво разбрал, трети какво му било разказано. Но може би и аз не се изразих правилно за това, което ме интересува, ако някой може и има желание да обясни. А то не са толкова позициите, които е запомнил той от картата, а по-скоро самата логика и закономерност, които стоят зад самите планети и точки. Например, на мен лично веднъж са ми разглеждали наистина подробно картата и тогава бях един от първите така да се каже клиенти на човек, който започваше консултации. В нито един момент не ми беше споменато, че южният и северният възел може да бъдат считани за зловредни (malefics). Беше ми обяснено, че представляват пътят, който трябва да извървя през живота си и че с времето се отдалечаваш от южния възел и навлизаш в темите на северния. Съответно вече там зависи какви са знаците, домовете и аспектите на възлите, за да си разбереш темите по-добре. При мен са в други домове, знам си знаците, откривам определена истина и реални тенденции в това, което са ми казали, но не е там въпросът. Никога не съм възприемала тези точки като зловредни. Свързани с кармата на човека - да. И кармата обикновено е нещо не хубаво. (Може би при някои хора с повече карма са зловредни??) Но някакси не ми е било представено по начин да ги свързвам със заболявания, смърт и тотална обреченост на индивида. Дори, колкото и глупаво да звучи, ТикТок е пълен с видеа как да преуспееш по заложените ти теми, използвайки северния си възел и някакви такива. Което е много странно - ако той е зловреден, както може да се види в нечия карта примерно - този опит за "преуспяване" в каквато и сфера от живота да е то, при всяко положение ще е на цената на страдание. А в същото време и потенциалът ти за това преуспяване, или да го наречем по-добре израстване, зависи от други аспекти и реално може пак да е много ограничен? Това е странно - защо биха ти дадени уроци, които ще те доведат само до страдание? Или да започнеш да осъзнаваш дадени неща, но да не можеш да направиш много, за да ги промениш и един вид само да се тормози за тях. Това ли е реалната идея всъщност на възлите (при всички или поне при някои хора) или нещо аз много задълбах и нищо не разбирам. Защото подтикната вчера от този разговор, след като прегледах информацията за тях - ами по-скоро единодушното мнение е, че те са си зловредни и единият и другият - взависимост къде се намират - просто понякога повече, понякога по-малко. Буквално така си е писано на много места. С обяснението, че носят уроци чрез страдание най-най-най-просто казано. И това е като неоспорим факт едва ли не. На други места да кажем е малко по-лековато представянето и сякаш е дадена повече свобода на избора на индивида, че много зависи от теб какво ще направиш в крайна сметка. Но ти с лоши аспекти и позиции нищо не можеш да направиш така или иначе? Просто се учиш на осъзнаване и състрадание, търсиш отговори в света на духовното и тн, но реално си обречен на страдание - ще опитваш, ще се бориш и нищо няма да ти се получи, а накрая и ще се разболееш и умреш? Е, къде е смисълът в това? Възможно ли е в някои много лоши случаи само изкупване на кармата да е идеята на самите лунни възли? И евентуално в следващ живот, макар да нямаш съзнателни спомени, да си по-осъзнат и мислещ в нещата, кото правиш и начина, по който се отнасяш с другите. Да внимаваш повече да не ги нараниш и да не се замесваш в лоши неща, защото вече някъде в теб на подсъзнателно ниво знаеш каква е болката от своите собствени минали действия някога, защото впоследствие си изпитал много страдание на собствения си гръб заради тях. Такова ли е вашето мнение, как бихте ги описали вие на някого. Това ми беше по-скоро въпросът. Аз още хиляди въпроси имам в главата си, но както и да е. Ако на някого му се занимава въобще да прочете всичко това и да каже какво мисли по въпроса през призмата на астрологията в по-общ прочит, би било супер. Като под по-общо, имам предвид без да се разглеждат конкретни позиции, за да не се слага клеймо на нещо, което не е разгледано в цялостен аспект.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 13:59 от Geri2000

# 609
Скрит текст:
Наистина е така - един какво казал, друг какво разбрал, трети какво му било разказано. Но може би и аз не се изразих правилно за това, което ме интересува, ако някой може и има желание да обясни. А то не са толкова позициите, които е запомнил той от картата, а по-скоро самата логика и закономерност, които стоят зад самите планети и точки. Например, на мен лично веднъж са ми разглеждали наистина подробно картата и тогава бях един от първите така да се каже клиенти на човек, който започваше консултации. В нито един момент не ми беше споменато, че южният и северният възел може да бъдат считани за зловредни (malefics). Беше ми обяснено, че представляват пътят, който трябва да извървя през живота си и че с времето се отдалечаваш от южния възел и навлизаш в темите на северния. Съответно вече там зависи какви са знаците, домовете и аспектите на възлите, за да си разбереш темите по-добре. При мен са в други домове, знам си знаците, откривам определена истина и реални тенденции в това, което са ми казали, но не е там въпросът. Никога не съм възприемала тези точки като зловредни. Свързани с кармата на човека - да. И кармата обикновено е нещо не хубаво. (Може би при някои хора с повече карма са зловредни??) Но някакси не ми е било представено по начин да ги свързвам със заболявания, смърт и тотална обреченост на индивида. Дори, колкото и глупаво да звучи, ТикТок е пълен с видеа как да преуспееш по заложените ти теми, използвайки северния си възел и някакви такива. Което е много странно - ако той е зловреден, както може да се види в нечия карта примерно - този опит за "преуспяване" в каквато и сфера от живота да е то, при всяко положение ще е на цената на страдание. А в същото време и потенциалът ти за това преуспяване, или да го наречем по-добре израстване, зависи от други аспекти и реално може пак да е много ограничен? Това е странно - защо биха ти дадени уроци, които ще те доведат само до страдание? Или да започнеш да осъзнаваш дадени неща, но да не можеш да направиш много, за да ги промениш и един вид само да се тормози за тях. Това ли е реалната идея всъщност на възлите (при всички или поне при някои хора) или нещо аз много задълбах и нищо не разбирам. Защото подтикната вчера от този разговор, след като прегледах информацията за тях - ами по-скоро единодушното мнение е, че те са си зловредни и единият и другият - взависимост къде се намират - просто понякога повече, понякога по-малко. Буквално така си е писано на много места. С обяснението, че носят уроци чрез страдание най-най-най-просто казано. И това е като неоспорим факт едва ли не. На други места да кажем е малко по-лековато представянето и сякаш е дадена повече свобода на избора на индивида, че много зависи от теб какво ще направиш в крайна сметка. Но ти с лоши аспекти и позиции нищо не можеш да направиш така или иначе? Просто се учиш на осъзнаване и състрадание, търсиш отговори в света на духовното и тн, но реално си обречен на страдание - ще опитваш, ще се бориш и нищо няма да ти се получи, а накрая и ще се разболееш и умреш? Е, къде е смисълът в това? Възможно ли е в някои много лоши случаи само изкупване на кармата да е идеята на самите лунни възли? И евентуално в следващ живот, макар да нямаш съзнателни спомени, да си по-осъзнат и мислещ в нещата, кото правиш и начина, по който се отнасяш с другите. Да внимаваш повече да не ги нараниш и да не се замесваш в лоши неща, защото вече някъде в теб на подсъзнателно ниво знаеш каква е болката от своите собствени минали действия някога, защото впоследствие си изпитал много страдание на собствения си гръб заради тях. Такова ли е вашето мнение, как бихте ги описали вие на някого. Това ми беше по-скоро въпросът. Аз още хиляди въпроси имам в главата си, но както и да е. Ако на някого му се занимава въобще да прочете всичко това и да каже какво мисли по въпроса през призмата на астрологията в по-общ прочит, би било супер. Като под по-общо, имам предвид без да се разглеждат конкретни позиции, за да не се слага клеймо на нещо, което не е разгледано в цялостен аспект.

Добре ще е, първо да разгледате различните видове астрология и техните разлики. Има астро психология, тропическа, антична, ведическа…Изберете си едно течение, потърсете в интернет материали и почетете малко. На първа страница на този форум също има материали. След това, ще знаете по-добре какво ви интересува и ще задавате по конкретни въпроси. Ето новия  сайт на Сотис, която пише и в този форум. Може да ви е полезен, ако се интересувате от антична или ведическа астрология. Simple Smile
https://astrosophia.org/#about

# 610
Вие повдигате толкова теми и въпроси, че са обект на поне два семинара или няколко часа пиене на чай/кафе, за да се получи дискусия Simple Smile
Понеже изучавам ведическа астрология последните години, първо да започнем оттам, че малефици и бенефици са английски превод на думи от санскрит, които не са буквални и са доста едностранчиви. И на мен като човек със западно мислене ми беше трудно в началото да осъзная, че не всяко нещо трябва да се окачествява като добро или лошо, а много често те могат да вървят паралелно и да се случват едновременно.

За това кога ще настъпи смърт, има си разни предпоставки и изчисления, които се правят, но да ви кажа честно и моите учители не се наемат да правят такива прогнози, а са хора с дългогодишен опит, не любители. На първо място ние сме хора, ние не можем да видим всичко в една карта,  а и не можем да знаем всички скрити ресурси, които притежава човека, които ще му помогнат да преодолее дадена житейска ситуация. Астрологът не е бог и не може да хвърля ей така прогнози за за смърт, бездетие, катастрофи, инвалидизиране и т.н. За мен хора, които го правят, са без етика и морал, искат да се изживяват като гурута и да плашат хората. А много често и да им искат допълнително пари за ритуали, амулети и т.н.

Лунните възли са ретроградни, но това не ги прави непременно зловредни. Всичко е относително - зависи къде са разположени, какви влияния получават и дават, с кого са разположени и т.н. При мен, например, и двата възела си сработват чудесно, а са по остта 6-12 дом, които са дустхана, смятат се за негативни.

Кармата е съвсееем отделна тема, както и видовете карма. Скоро някъде четох едно сравнение с покера. Има хора, които получават добри карти, обаче не съумяват да направят кой знае какво. Има хора, които получават кофти карти, но са целенасочени, фокусирани са върху целите си и успяват да организират малкия ресурс, който имат по добър начин. Наистина темата е много обширна и могат да се гледат десетки карти в подкрепа на различни тези.

Изберете си тип астрология и подходете по-организирано към опознаването й. Не се плашете от всичко, което ще чуете и прочетете.

# 611
И астролози нямат категорично обяснение на всички въпроси за "смисъла", които може да Ви хрумнат. Има различни гледни точки. Затова някои виждат смисъл в кармичната астрология. Други в астропсихологията, която следва философията,  че нещата са въпрос на ниво на преработка.
Лунните възли показват къде се случват затъмненията за периода. Какъв е неговият обществен астрологичен тренд.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 20:06 от starinthenightsky

# 612
starinthenightsky, съгласна съм Simple Smile  За добро или лошо, всички ние като хора няма как да имаме определени отговори. Но пък не пречи да ги търсим, дори да е ясно, че може би никога няма да имаме пълен достъп до тях. Ох една страна е интересно, а и не знам - на мен ми е странно, когато някой ми каже, че не му пука и не се интересува. Как може да не се интересуваш от собствения си живот и цел и тн. А и всички мнения за тези неща са интересни.
А какво имаш предвид под обществен астрологически тренд? Че влияят не само на индивида, но и на хората около него (обществото, в което живее) или?

# 613
Хората могат да търсят отговори на въпроси и без да имат интерес към астрология. Има куп психологични терапевтични школи плюс куп духовни учения, както и философски школи, които разглеждат от векове всякакви хипотези. Да не отваряме дума и за невробиолозите от типа на Робърт Саполски, които смятат, че животът на човек е предопределен на биологично ниво от процесите в организма, генетиката и фактът, че мозъкът е машина за предиктивни модели.
Както се казва - за всеки по нещо.

# 614
Мисля, че не трябва да се взимат прекалено сериозно предвид подобни изказвания. Това любител да прави такива тежки изказвания ми се вижда абсурдно.

За да можем да се ориентираме какво може да се е имало предвид, най-малко трябва да се види картата.

Възлите си имат ефект и дърпат спуска за съдбоносни събития. В много случаи хора, свикнали с комфорта и начина си на живот, възприемат неутрални обстоятелствени промени като трагедии. Моето виждане за нещата е, че от гледна точка на звездите няма позитивно и негативно така както ние го разбираме.

Имам приятелка с асцендент дева и пет планети там, което сега с минаването на Южния възел (който се смята за по-негативен) през Дева води до доста повратни събития и промени в дейността и партньорствата ѝ. Старите неща се рушат и идват / тя си намира нови по пътя. Не е седнала да се тюхка кой с какво ѝ е виновен. Много ме вдъхновява.

Аз пък при точното преминаване на северния възел през слънцето ми тази година забременях.  Не е лесна бременност, но си чакам бебето с оптимизъм и вълнение.

Живеем в ера на медицина, повече свободна воля, права на жените и тн. И не смятам, че прекалено конкретните негативни предсказания подхождат. Като ти е зле първия брак можеш да се разведеш и да пробваш с втори или изобщо да не се занимаваш. В Индия не е непременно така. Имат ценни и интересни техники, но социалния и културния фон са определящи. Има значение родения къде се намира.

Общи условия

Активация на акаунт