Отговори
# 30
Здравейте, аз бих искала да ви попитам за покупка на имот. Инвеститора иска начина на плащане да бъде 15% на придварителен договор и 85%- 6месеца след акт 14. Не се съгласява на друга схема, тъй като сме с ипотека. Има ли риск, какъв съвет бихте ми дали? Да направим ли тази сделка

# 31
Здравейте, аз бих искала да ви попитам за покупка на имот. Инвеститора иска начина на плащане да бъде 15% на придварителен договор и 85%- 6месеца след акт 14. Не се съгласява на друга схема, тъй като сме с ипотека. Има ли риск, какъв съвет бихте ми дали? Да направим ли тази сделка

Здравейте, Vasileva22,

Моят съвет е всичко да изясните като условие на финансиране, срокове, начин на плащане както с банката, така и с инвеститора и тогава да вземете решение дали да направите сделката.

Относно начина на  плащане, искам да отбележа, че всеки инвеститор има схема и начин на плащане на продажната цена.  Прехвърлянето на собствеността на шестия месец след Акт 14  от една страна е добре за вас, защото ще бъдете собственик и ще  имате нотариален акт за имота. От друга страна обаче, би било хубаво да останат 10 или 15 %, които да платите след Акт 16, като някаква гаранция , че инвеститорът ще  завърши сградата.
Във Вашия случай, тъй като сделката ще бъде финансирана с кредит, бих искала да Ви посъветвам да обърнете внимание на това дали бихте могли да се справите с така уговореното плащане. Какво имам предвид? На първо място, наясно ли сте каква сума ще Ви отпусне банката на база Вашите доходи и имота, който искате да купите, и дали сте минали през етапа на предварително одобрение за кредит?
В случай че изповядате сделката преди сградата да има Разрешение за ползване, трябва да сте наясно, че след усвояването на кредита ще са дължими и месечните вноски. Ако сградата не е завършена, може да се наложи да плащате вноска по кредит, без да ползвате имота. Преценете дали ще се справите финансово за следващите месеци или година, докато се завърши сградата?
Друга важна информация е, че банката ще финансира част от стойността от имота. При покупка с кредит продажната цена може да бъде заплатена на траншове според степента на завършеност на сградата, като в този случай сделката се изповядва, вписва се ипотека в полза на банката и продажната цена се изплаща на няколко транша до получаването на Акт 16. Гарант за заплащането на траншовете се явява банката, която, след като се изпълнят задълженията по договора, обвързани с плащането, тя прави превода на съответната вноска в сметка на продавача.
Ако имате нужда от допълнителна информация и съдействие, съм на разположение да отговоря.
Успех!

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 11:06 от Рaдост

# 32
  • Sofia
Какви са рисковете и особеностите при закупуване на паркомясто? То всъщност земя ли преставлява или трябва да се получава и % от идеалните части на земята, освен паркомястото? На практика е просто една боядисана кутия и се чудя дали трябва да се внимава за нещо, така че утре на инвеститора да не му хрумне да построи нещо върху него.

# 33
Какви са рисковете и особеностите при закупуване на паркомясто? То всъщност земя ли преставлява или трябва да се получава и % от идеалните части на земята, освен паркомястото? На практика е просто една боядисана кутия и се чудя дали трябва да се внимава за нещо, така че утре на инвеститора да не му хрумне да построи нещо върху него.

Здравейте,

Благодаря за въпроса Ви! Той е доста актуален и касае много хора, които търсят информация по темата.

За разлика от гаража, който е самостоятелен обект в сграда и няма ограничение при продажбата му, при паркоместата особеното е, че  бихте могли да купите такова само ако  притежавате имот в сградата, в която се намира то, както и бихте могли да го продадете само на съсед/собственик на самостоятелен обект в същата сграда.  

Паркоместата не са самостоятелни обекти в сграда и съответно нямат идентификатори. Те представляват несамостоятелна и необособена реална част от обект – от сграда или от парцел.

Във Вашия случай, предполагам, че има проектирани места за паркиране в инвестиционния проект и вероятно ще Ви бъдат прехвърлени идеални части от двора, принадлежащи към съответното паркомясто.
Въпреки че е обособено само с маркировка, не би следвало да имате проблем да го ползва безпрепятствено, ако документално всичко е изрядно. Обикновено при новото строителство инвеститорите регламентират ползването на паркоместата от отделни собственици в самите договори, които сключват с купувачите, като всички останали собственици в сградата се съгласяват писмено с така разпределеното им ползване.

Успех! 

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 11:19 от Рaдост

# 34
Здравейте.
Идеален център в София, нова сграда, последен етаж, Пентхаус с огромна тераса и 360градиса гледка и гараж. Възможно ли е да се амери и ако да, каква е средната цена на квадрат за нещо подобно?

# 35
  • Sofia
Здравейте! Търсим къщичка/вила на 80 км от София, с двор. Каква е реалната цена в момента на квадрат? Имам чувството, че много се завишават цените.

# 36
Здравейте.
Идеален център в София, нова сграда, последен етаж, Пентхаус с огромна тераса и 360градиса гледка и гараж. Възможно ли е да се амери и ако да, каква е средната цена на квадрат за нещо подобно?

Здравейте,
Благодаря за въпроса Ви!

В Идеален център на София би могло да се намери подобен имот, но предлагането е ограничено и  именно заради това се изисква малко повече търпение и по-специфичен подход в търсенето му.

Средните цени на кв. м са около  3 500 - 4 000 евро, но и това е много относително, защото цената зависи от състоянието, вида сграда и местоположението на имота. Ако говорим за  „Докторски паметник“, средната цена ще надхвърля 5 000 евро на кв. м .

Друго, което ми прави впечатление, е, че имоти, които са на последен етаж, мезонети или тризонети, се рекламират като пентхаус, но в действителност те не са такива и не отговарят на характеристиките за подобен тип имоти.  

Ако желаете, свържете се с мен за по-конкретна консултация!

Хубав ден!

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 09:58 от Рaдост

# 37
Здравейте! Търсим къщичка/вила на 80 км от София, с двор. Каква е реалната цена в момента на квадрат? Имам чувството, че много се завишават цените.

Здравейте, Ani Ka,

Търсенето на къщи и вили около София, а и в по-големите градове, се увеличи след COVID пандемията и това доведе до покачването на цените им.

Продажната цена се определя от няколко фактора:

-   Какъв е достъпът до имота? Има ли транспорт до населеното място?
-   Каква е конструкцията и какво – състоянието на къщата?
-   Има ли водопровод, канализация?
-   Има ли целогодишно живеещи около имота?
-   Дали е подходяща за постоянно живеене или за вила?  
-       Районът, в който се намира имотът.

Във вашия случай, за да бъда по-полезна и да ви ориентирам за цените, бих искала да Ви помоля да споделите към кой район около София сте се ориентирали. Ако желаете, може да се свържете и на лично съобщение с мен.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 10:00 от Рaдост

# 38
Добър ден, не живея в София но търся да закупя апартамент в София с цел инвестиция т.е.не планирам да живея в него но може да го давам под наем. Забелязах че ако филтрирам апартаментите по критерий "наличие на гараж" има много малко варианти и цените са страшно завишени. Клоня към закупуване на апартамент без гараж. Какви са опциите за паркиране ако няма гараж? Изобщо струва ли си закупуване на апартамент без гараж особено за инвестиционен имот?

# 39
Здравейте, с приятеля ми обмисляме покупка на апартамент. Имаме намерението да обиколим банките, за да получим по детайлна представа за това какъв кредит биха ни отпуснали. Но предвид, че не сме се спрели на конкретен имот подходящо ли е да се проучват условията или чак когато открием подходящия тогава. Как бихте ни посъветвали?

# 40
Здравейте, имам 2 въпроса:
Първият е свързан с покупката на апаратамент с гараж към него, с ипотечен кредит. Забелязвам, че има два типа обяви - гаражът е включен в цената или се продава отделно.
Въпросът ми е в кой от тези случаи гаражът се взема предвид при оценката на имота и банката ще отпусне ли пари и за него? т.е може ли ако гаражът е включен в цената и е да кажем 40 000 евро, банката да не го вземе предвид и оценката ѝ да се различава с тази сума от обявената цена на имота и да не можем да го купим, при положение, че нямаме отделно 40 000 евро за гаража?

Вторият ми въпрос е при теглене на ипотечен кредит + потребителски (за покриване на самоучастие) има ли възможност да се изтеглим и още един кредит за ремонт на жилището и той пак ли е потребителски или някакъв специфичен?

# 41
Здравейте, с приятеля ми обмисляме покупка на апартамент. Имаме намерението да обиколим банките, за да получим по детайлна представа за това какъв кредит биха ни отпуснали. Но предвид, че не сме се спрели на конкретен имот подходящо ли е да се проучват условията или чак когато открием подходящия тогава. Как бихте ни посъветвали?

Здравейте, Еlizabet Petrova!

Благодаря за запитването Ви!

Решението за покупка на жилище е една изключително важна стъпка за всеки човек. Ето защо е важно да вземете информирано решение, като се консултирате предварително за всички стъпки, през които е необходимо да преминете.
Първото и най-важно нещо е да подсигурите вашето финансиране, преди да стартирате с огледите. Важно е да разберете, на база вашите доходи, какъв кредит бихте могли да изтеглите. Така ще определите бюджета, до който бихте могли да търсите жилище. Също така ще разберете предварително дали бихте могли да получите кредит за покупка на жилище, което не е маловажно. Имали сме клиенти, които се обаждат по наши оферти и искат да купят конкретен имот от тези, които предлага агенцията ни, но не могат, защото банката им отказва кредитиране или доходите им не са достатъчни, за да изтеглят сумата, която им е необходима.

Също така мога да Ви препоръчам да ползвате кредит консултант, вместо да обикаляте банките. За Вас тази услуга ще е безплатна, но би Ви спестила доста разходни, а и пари. Ако решите, бих могла в лично съобщение да Ви препоръчам кредитен консултант.
Ако имате допълнителни въпроси, оставам на разположение!
Поздрави!

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 10:21 от Рaдост

# 42
Здравейте, имам 2 въпроса:
Първият е свързан с покупката на апаратамент с гараж към него, с ипотечен кредит. Забелязвам, че има два типа обяви - гаражът е включен в цената или се продава отделно.
Въпросът ми е в кой от тези случаи гаражът се взема предвид при оценката на имота и банката ще отпусне ли пари и за него? т.е може ли ако гаражът е включен в цената и е да кажем 40 000 евро, банката да не го вземе предвид и оценката ѝ да се различава с тази сума от обявената цена на имота и да не можем да го купим, при положение, че нямаме отделно 40 000 евро за гаража?

Вторият ми въпрос е при теглене на ипотечен кредит + потребителски (за покриване на самоучастие) има ли възможност да се изтеглим и още един кредит за ремонт на жилището и той пак ли е потребителски или някакъв специфичен?

Здравейте ,

Oценкатa от лицензиран оценител ще бъде за имотите, които искате да купите, т.е. можете да бъдете спокойни, че ако купувате апартамент с гараж, ще получите оценка и за двата имота.

Съветвам Ви да направите оценката, преди да сключите Предварителен договор, за да сте наясно, че ще получите необходимото кредитиране. Имайте предвид, че в една сделка трябва да имате самоучастие, което е минимум 15 -20% от продажната цена.

По повод втория Ви въпрос, отговорът ми е "ДА". Т.е. според имота бихте могли да изтеглите по-голям кредит, с който да покриете сумата по кредита, а със сумата за ремонт да покриете потребителския кредит. Имайте предвид обаче, че кредитирането зависи от оценката на имотите, които искате да ипотекирате. Ето защо, преди да дадете каквато и да е сума, направeте консултация с банка или кредитен консултант и оценка. Тогава ще имате представа за точните суми.

Ако желаете, пишете ми на лично съобщение и ще Ви препоръчам кредитен консултант, с когото работя от години и той ще Ви консултира  за всичко, което Ви интересува.

Поздрави!
Спаска Шарланджиева

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 10:23 от Рaдост

# 43
Добър ден, не живея в София но търся да закупя апартамент в София с цел инвестиция т.е.не планирам да живея в него но може да го давам под наем. Забелязах че ако филтрирам апартаментите по критерий "наличие на гараж" има много малко варианти и цените са страшно завишени. Клоня към закупуване на апартамент без гараж. Какви са опциите за паркиране ако няма гараж? Изобщо струва ли си закупуване на апартамент без гараж особено за инвестиционен имот?

Здравейте,
Ако цената на избран от Вас апартамент с гараж надвишава Вашия бюджет или не намирате подходящ имот, опитайте с това първо да намерите апартамента, а след това да потърсите гараж или паркомясто в близост.  
Един имот може да бъде ценна инвестиция дори и без място за паркиране.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 10:24 от Рaдост

# 44

Здравейте, Еlizabet Petrova!

Благодаря, за запитването Ви!

Решението за покупка на жилище е една изключително важна стъпка за всеки човек. Ето защо е важно да вземете информирано решение, като се консултирате предварително за всички стъпки, през които е необходимо да преминете.
Първото и най-важно нещо е да подсигурите вашето финансиране преди да стартирате с огледите. Важно  е да разберете на база вашите доходи, какъв кредит бихте могли да изтеглите. Така ще определите бюджета,  до който бихте могли да търсите жилище. Също така ще разберете предварително дали бихте могли да получите кредит за покупка на жилище, което не е маловажно. Имали сме случаи, в които клиенти,  се обаждат по наши оферти и искат да купят конкретен имот от тези, които предлага агенцията ни, но не могат , защото банката им отказва кредитиране или доходите им не са достатъчни за да изтеглят сумата, която им е необходима.

Също така мога да Ви препоръчам да ползвате кредит консултант, вместо да обикаляте банките. За Вас тази услуга ще е безплатна,  но би ви спестила доста разходни, а и пари. Ако решите бих могла в лично съобщение да Ви препоръчам кредитен консултант.
Ако имате допълнителни въпроси, оставам на разположение!

Споделям с вас и един от епизодите на моя подкаст "Дамите в бизнеса и недвижимите имоти" , който би могъл да ви бъде полезен. https://www.youtube.com/watch?v=xX7Mti4ulgE

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 23:13 от Спаска Шарланджиева

Общи условия

Активация на акаунт