Преквалификация в IT сферата

• 932
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте,

Търся идеи за подходящи професии за дами, които искат да преквалифицират.

Работя като SEO (search engine optimization) copywriter, но имам чувството, че затъпявам.

Уж минах куросве за SEO, понаучих някои неща, с голяма надежда започнах, пък ме сложиха да правя статии. А като не практикувам наученото, просто го забравих.

Освен това уча информатика, само че уча е силно казано. Записах го уж, за да следвам нещо по-смислено от английска филология, но като видях какви колеги имам се изплаших. Голяма част от тях завършили математически гимназии, ходили на състезания по математика, информатика, знаят вече по 1-2 програмни езика, правят си приложения ала-бала. И аз сред тях, случайната, която на късмет влезе и нищо не е правила преди това на програмен език Simple Smile

(Освен някакви семпли калкулатори на Visual Basic в училище.)

Покрай колегите се демотивирах да науча нещо като хората, изплаших се, че никога няма да стигна тяхното ниво, а още повече, че нямам техния умствен капацитет, а още повече учителя ми по математиак ме посъветва да не записвам нищо, което има математика.

Въпреки всичко, винаги ми е било интересно как ги правят тези приложения, как са го направили този сайт, как това и как онова... Имала съм моменти  на вдъхновение, че и аз бих могла. Че може би няма значение, нямам опита, после пак губя мотивация, защото вече съм на 26г. Само, че наскоро се запознах с една жена, която тепърва е започнала като Junior за C++  в една фирма, а тя е на 32г. Пак някак си покрай нея се вдъхнових, че щом тя може, може би и аз бих могла да се преквалифицирам, но в какво? 

Какви са подходящите варианти за жена, без опит? Project Manager, Profuct Manager, Bussiness analysist, Tech support, cybersecurity? Нещо с Claud, или андроид/ ios. Или да взема да седна и науча някой език? Java, JavaScript?

Не знам, не знам. 

Иска ми се нещо, което бих могла да науча и след това да започна да си го работя. Проблемът е, че не мога да си представя дейностите на различните професии и не мога да преценя към какво да се насоча.

Ако можех да мина и прекарам по 1 работен ден с всяка различна професия, за да придобия представа щеше да е супер.

Едит: Сега прочетох колко разхвърлено съм писала на места, простете.

# 1
  • Melmak
Здравей!

Освен разхвърляно, си написала някои неща с елементарни грешки като Claud, вместо Cloud. Да не изброявам, но просто вади очите, пък уж пишеш статии.

Мисля, че и в дигиталния маркетинг имаш на къде да се развиваш. Не си ли мислила за тази възможност?
Би ли създавала стратегии и кампании?

На 26 си има много време да работиш до пенсия, така че не виждам какво толкова те е страх да захванеш да учиш нещо ново. Аз на 29 записах магистратура в тотално различна сфера. На 32 жената, която споменаваш не е престаряла!

Не може да се демотивираш от всичко. Един писал приложения, друг бил математик, трети не знам си какво. Имай реална оценка за себе си, тоест бъди наясно, че не си математик, но не може на втория ден вече да си се разколебала.

Преквалифицирала съм се няколко пъти. Така че имам опит в това. Изброила си доста неща и все са различни. Но не разбирам кое те влече? Или търсиш просто пари?

# 2
  • София
Емилия,

Разгледай сайта на SoftUni - https://softuni.bg/. Можеш да разгледаш и Телерик
https://www.telerikacademy.com/.

Имат различни програми. Мисля, че нещо смислено (и добре платено) без програмиране може и да е трудно да намериш.

Не се плаши от програмирането. Като всяко нещо - учи се. Но трябва желание, постоянство и мотивация.

И съвсем не си престаряла на 26. Направо ме разсмя 🤭. Аз се преквалифицирах на 45. След 25 г. трудов стаж, образование тук и в Холандия в областта на social sciences. Тоест почти никаква математика и абсолютно никакво програмиране дотогавва.

Сега свободно ползвам код, работя и в облачна среда, и на локален компютър. Работата ми е свързана с много програмиране и математика. И постоянно учене.

Така че може. Но бях силно мотивирана. Напуснах добре платена работа, затворих се 1 година вкъщи... и се получи. Сега работя в голяма международна компания, интересна работа, приятни колеги, чудесно заплащане.

Стискам ти палци и ти пожелавам успех! ☺️

# 3
Моят съвет е да спреш да се сравняваш с другите и да се фокусираш върху себе си и това на теб какво би ти било интересно. В гугъл и ютуб, а и на доста други места има много информация за това с какво се занимава всяка една професия и какъв е пътят дотам. Някои фирми организират и стажове, има и академии и  събития на които също се говори за това кой какво прави.

Казваш, че търсиш подходяща професия. Какво имаш предвид под подходяща?

# 4
Освен това уча информатика, само че уча е силно казано. Записах го уж, за да следвам нещо по-смислено от английска филология, но като видях какви колеги имам се изплаших. Голяма част от тях завършили математически гимназии, ходили на състезания по математика, информатика, знаят вече по 1-2 програмни езика, правят си приложения ала-бала. И аз сред тях, случайната, която на късмет влезе и нищо не е правила преди това на програмен език Simple Smile
 учителяТ ми по математиак ме посъветва да не записвам нищо, което има математика.
А защо се отказахте от английската филология, ако тя Ви влече? Човек може да се реализира във всяка сфера ако обича и влага душа в това, което върши. Може да сте много добра като преводач или учител като филолог , а добър програмист вероятно никога няма да станете.

В университета няма да ви научат да програмирате, там дават базови познания и широка основа да надграждате.
Има много математика в програмирането, как си взехте изпитите, при условие, че деца с математическа насоченост във ФМИ влачат някои от математиките с години.

# 5
На мен ми е интересно тези, които са се преквалифицирали - как успяхте да намерите работа след това? Предвид колко са малко фирмите, които наемат хора без опит. :/

# 6
  • Melmak
По едно време исках да се занимавам с дигитален маркетинг и бутах в тази насока. Наистина не беше лесно, но успях да намеря работа - с нетуъркинг и много кандидатстване. Но и аз съм упорита - всеки божи ден се изравят всички обяви в областта в джобс, следи сe LI и т.н.

Проблемът идва и от това, че трябва да си наясно с джуниърската заплата. При мен имаше голяма разлика, отидох да работя за малко пари съзнателно. Нямаше как да взимам кой знае колко повече, оправях се с по-малък бюджет.

# 7
  • София
На мен ми е интересно тези, които са се преквалифицирали - как успяхте да намерите работа след това? Предвид колко са малко фирмите, които наемат хора без опит. :/

Ами, съществува си една бариера: жена в IT сферата е трудно, възрастта и липсата на предишен опит също не бяха в моя полза.

Но разпитах познати в тези среди, и един от тях ми каза, че имам шансове, при това не малки, в големи международни компании, които имат вътрешна политика за gender и age balance. Оказа се много прав.

Липсата на предишен опит.... започнах на junior позиция, с по-ниска заплата от на предишната ми работа, но беше за кратко.

Освен това се насочих и към remote позиции за чуждестранни компании, които изобщо не се вълнуват от gender и age, ако им вършиш работа. Само в BG има предразсъдъци.

Та, не е лесно, но не е и невъзможно.

# 8

Преди 7-8 години (когато търсих аз) не беше толкова трудно, защото имаше много фирми и малко специалисти. Сега наистина е предизвикателство, защото фирмите малко по малко се изнасят на изток или свиват производството, а специалистите стават все повече заради школите. Би било една идея по-лесно ако човек се подготви повече, направи си някакъв личен проект и няма амбиции за голяма заплата, поне в началото.

# 9
Благодаря ви на всички за коментарите! Особено на тези, които са писани с окуражаващ тон!

Винаги съм се борела с ниско самочувствие, тревожност и една притеснителност. Наскоро разбрах, че може да се дължи на заболявания, които ми откриха - Синдром на поликистозни яйчници + инсулинова резистентност.

Споменавам го в случай, че някой го прочете и се бори със същото!

Някои фирми организират и стажове, има и академии и  събития на които също се говори за това кой какво прави.

Казваш, че търсиш подходяща професия. Какво имаш предвид под подходяща?

Това е добра идея за подход!

Какво имам предвид? Ами, нещо, в което се наблюдава по-добра адаптивност и успех при жените като професия, отколкото при мъжете.

# 10
Т.е. нещо, което го работят предимно жени и ако кандидатстваш и си жена е предимство?

# 11
Т.е. нещо, което го работят предимно жени и ако кандидатстваш и си жена е предимство?

Примерно. Не мисля, че в IT света има предимства ако си жена. По-скоро квалификация, която е подходяща за дамския начин на мислене. Например, човече жени са дизайнери, front - end, повече мъже са back-end. Уж имало връзка с начина на мислене при половете.

# 12
  • София
И така е и не е така. Аз съм жена, пък най-спокойно ми е в бекенд технологиите. От 15 години съм в сферата.

# 13
Това са по-скоро предразсъдъци според мен, не мисля че има "мъжко" и "женско" мислене. По мои наблюдения повечето жени се ориентират към HR, маркетинг и като цяло бизнес позиции, малко се занимават с програмиране, не знам защо. Браншът все още си е предимно мъжки, аз съм влизала в срещи с по 30-40 човека и съм била единствената жена. Колежки са ми споделяли, че се смущават в подобни ситуации.

# 14
  • София
В ИТ сферата има много много различни вида работа, но всичките искат постоянно четене, учене, търпение, внимание към детайлите, упоритост и английски. Има много налични курсове за всичко. Да, по-трудно е, но не невъзможно. А кой какво може и не може не би трябвало да те вълнува.
Почни тех съпорт някъде и би трябвало да се ориентираш повече. Ако има как и да завършиш висшето, ще е супер. Работила съм и с хора, завършили академии и такива, идващи от някой университет и определено има разлика в мисленето. Малцина са добри само от академии и то са по-скоро изключения, на които им се отдавна лесно.

Общи условия

Активация на акаунт