Преквалификация в IT сферата

• 1 323
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
Има и професия техническо писане, като най-често е на английски.
Пишат документации по продукта, упътвания за ползване и тн.
Иска се и някакво ниво на техническа грамотност, да знаеш как работи даденият продукт, но най-много се затварят очите за инженерното мислене. Но пък се иска изряден английски ... Като минимум.

# 16
  • София
Емилия, вероятно това, което ще напиша няма да ти хареса, но все пак ще го направя.

Казваш, че си записала информатика, казваш, че учителката ти по математика ти е казала да не записваш нищо, свързано с математика и все пак ти си решила, че ще се занимаваш с нещо, което (вероятно) няма да е твоето.
Няма лошо, човек трябва да се научи да предизвиква сам себе си, но трябва да си дава и ясната сметка какво може и какво не може да постигне.

Като гледаш този и онзи, това на теб няма да ти помогне никак. А лошото е, че ти се вглеждаш в другите, но не и в себе си и не в това ти какво искаш, а какво е модерно в момента. И търсиш някакви скрити предимства, които я ги има, я не. ИТ сферата може да е мъжка, но по изследвания около 33% са жените в нея, тоест 1/3 от всички заети в сферата са жени - значи може Simple Smile

Противно на предни мнения, аз ще те посъветвам да не се хвърляш в академии и да плащаш за курсове, защото все още не си наясно какво искаш да правиш и е възможно тези пари отново да са хвърлени на вятъра, а ти пак да си на кръстопът. Да не говорим и за друго, че в момента света е в тежка рецесия, да не кажа криза и растежът на ИТ сферата не е ясно ще го има ли или няма да го има.

Аз ти предлагам следното:
1. Опитай се да помислиш и сама да си отговориш на въпроса - защо искам да работя в ИТ сферата. Има ли нещо, което ми харесва, което ми е интересно и искам да развивам или като една голяма група хора - съм привлечена само от високите заплати.
2. Опитай се да формулираш за себе си какво ти е интересно и какво обичаш да правиш. Това до голяма степен ще определи с какво би могла да се занимаваш, нещо, което ти е интересно и приятно. За да ме разбереш правилно - те затова колегите ти от математическите гимназии са били силни в програмирането, защото им е било интересно и гледат на него като на хоби, а не като товар.
3. Опитай да си представиш бъдещето след 5 и след 10 години. По-скоро как се виждаш в мечтите си, защото човек трябва да ги следва. Това ще определи какви умения трябва да развиваш и да надграждаш.
4. Имай предвид, че старт на позиции от типа на скръм мастър, проджект мениджър и подобни ще е почти невъзможен.
5. Поинтересувай се от технологиите, които се използват в различните сфери: автомобилна, уеб-базирани апликации, апликации за мобилни устройства и т.н. Позапознай се кое какво е - от там също може да излезе нещо.
6. Гледай на себе си като безполов индивид когато си търсиш работа, гледай да се позиционираш като професионалист. Последното, освен технически умения иска и развиване на т.нар меки умения. Не ги пренебрегвай, защото те са също много важни. Говоря за неща като адаптивност, умение за работа в екип, аналитично мислене, внимание към детайла и т.н.
7. Бъди готова за неспирно учене и неспирна адаптация. ИТ сферата, макар и много добре платена, е изключително силно стресова и в челните класации по бърнаути. Тук трябва да си наясно и с устойчивостта си на стрес, както и със собствените си дългосрочни амбиции. Понеже спомена и заболяванията си - те не са толкова страшни, човек може да се контолира, но стресът провокира желание за допълнително хапване, та трябва да си много внимателна с ИР.

Сега сигурно си мислиш - гледай я па тая, иска да ме откаже - нищо подобно. Simple Smile От сърце ти желая успех! Имай предвид, че може да се окаже, че ИТ сферата не е точно твоето, но съвсем не е края на света - има толкова много области, в които човек може да се позиционира добре. Недей върви срещу себе си, не гледай Петканка и Драганка, а само себе си, своите желания и мечти и се бори за тях.

# 17
И аз да дам мойте 5 стотинки по темата. Аз предполагам, че авторката иска да се занимава с ИТ, защото тази сфера има най-много перспективи в днешно време и е високоплатена на фона на другите работни места. Сферите, свързани само с езици (особено английски) са крайно нископлатени, с ниска реализация, често изискват допълнителни познания в други области и като цяло нямат кой знае какво търсене на пазара на труда. 
За мен също е важно да съм в област, която ми е поне интересна в някаква степен и която би имала развитие откъм позиции и заплата. Затова бих посъветвала авторката да търси баланс между нещата, в които е добра и нещата, които вярва, че ще може да научи и усъвършенства в бъдеще. Трябва да имаш интерес към нещото, с което искаш да се занимаваш, в противен случай няма да можеш да се задържиш там и постоянно да учиш нови неща, ако това от самото начало "не е твоето", а го правиш насила. 

# 18
Емилия, вероятно това, което ще напиша няма да ти хареса, но все пак ще го направя.

Казваш, че си записала информатика, казваш, че учителката ти по математика ти е казала да не записваш нищо, свързано с математика и все пак ти си решила, че ще се занимаваш с нещо, което (вероятно) няма да е твоето.
Няма лошо, човек трябва да се научи да предизвиква сам себе си, но трябва да си дава и ясната сметка какво може и какво не може да постигне.

Като гледаш този и онзи, това на теб няма да ти помогне никак. А лошото е, че ти се вглеждаш в другите, но не и в себе си и не в това ти какво искаш, а какво е модерно в момента. И търсиш някакви скрити предимства, които я ги има, я не. ИТ сферата може да е мъжка, но по изследвания около 33% са жените в нея, тоест 1/3 от всички заети в сферата са жени - значи може Simple Smile

Противно на предни мнения, аз ще те посъветвам да не се хвърляш в академии и да плащаш за курсове, защото все още не си наясно какво искаш да правиш и е възможно тези пари отново да са хвърлени на вятъра, а ти пак да си на кръстопът. Да не говорим и за друго, че в момента света е в тежка рецесия, да не кажа криза и растежът на ИТ сферата не е ясно ще го има ли или няма да го има.

Аз ти предлагам следното:
1. Опитай се да помислиш и сама да си отговориш на въпроса - защо искам да работя в ИТ сферата. Има ли нещо, което ми харесва, което ми е интересно и искам да развивам или като една голяма група хора - съм привлечена само от високите заплати.
2. Опитай се да формулираш за себе си какво ти е интересно и какво обичаш да правиш. Това до голяма степен ще определи с какво би могла да се занимаваш, нещо, което ти е интересно и приятно. За да ме разбереш правилно - те затова колегите ти от математическите гимназии са били силни в програмирането, защото им е било интересно и гледат на него като на хоби, а не като товар.
3. Опитай да си представиш бъдещето след 5 и след 10 години. По-скоро как се виждаш в мечтите си, защото човек трябва да ги следва. Това ще определи какви умения трябва да развиваш и да надграждаш.
4. Имай предвид, че старт на позиции от типа на скръм мастър, проджект мениджър и подобни ще е почти невъзможен.
5. Поинтересувай се от технологиите, които се използват в различните сфери: автомобилна, уеб-базирани апликации, апликации за мобилни устройства и т.н. Позапознай се кое какво е - от там също може да излезе нещо.
6. Гледай на себе си като безполов индивид когато си търсиш работа, гледай да се позиционираш като професионалист. Последното, освен технически умения иска и развиване на т.нар меки умения. Не ги пренебрегвай, защото те са също много важни. Говоря за неща като адаптивност, умение за работа в екип, аналитично мислене, внимание към детайла и т.н.
7. Бъди готова за неспирно учене и неспирна адаптация. ИТ сферата, макар и много добре платена, е изключително силно стресова и в челните класации по бърнаути. Тук трябва да си наясно и с устойчивостта си на стрес, както и със собствените си дългосрочни амбиции. Понеже спомена и заболяванията си - те не са толкова страшни, човек може да се контолира, но стресът провокира желание за допълнително хапване, та трябва да си много внимателна с ИР.

Сега сигурно си мислиш - гледай я па тая, иска да ме откаже - нищо подобно. Simple Smile От сърце ти желая успех! Имай предвид, че може да се окаже, че ИТ сферата не е точно твоето, но съвсем не е края на света - има толкова много области, в които човек може да се позиционира добре. Недей върви срещу себе си, не гледай Петканка и Драганка, а само себе си, своите желания и мечти и се бори за тях.

Благодаря за отговора! Аз харесвам своята професия, но не виждам развитие в нея. Виждам развитие в IT фирмите. Работя все за български фирми и не съм доволна. Нито обучават като хората, нито дават пари. Това ме демотивира.

Приятеля ми работи в IT фирма и виждам как му уважават труда. Има здравна застраховка, има мултиспорт карта, има отстъпки, помощи, получи добър бонус за Коледа, получи и фирмен Коледен подарък. Аз имам едни 200лв ваучери на месец, и получих един бонус за Коледа, който ми е 1/3 от заплатата. Това е. Даже майка ми, която работи в завод, получи 13та заплата.

Харесва ми в IT сферата, това че се работи с млади хора, харесва ми, че се плаща за труда, че имат бонуси и някакви benefits.

Мислела съм да се прехвърля в чуждестранна фирма, но лошото е, че там маркетинга е различен от българския пазар. Моите умения не важат за там.

Да, определено и заради парите искам да се прехвърля. Не ме интересува дали работя нещо по интересите си, не ми пука какво работя, пука ми за уважението, заплащането и средата. Бих се занимавала и със организация на събития, но нещо не намирам такива обяви, за да разгледам.

Та, да. Не разчитам на неща като "следвай мечтите си". Практична и материална личност съм, не вярвам в енергий. Вярвам в разучаване, планиране и действие по план.

Не мога да се ориентирам накъде да се насоча, защото искам да видя от пръв поглед какво правят в дадената фирма, за да преценя. Едно е някой в YouTube да ми обяснява, друго е да видя в реална фирма какви са процесите на работа.

Едит: Като записвах висше, например, се вълнувах. Мислех, че ще се занимавам с роботи, сега ще правя интересни неща, то се оказа друго. Пак е интересно, но се демотивирах. Ако сега имах времето, щях да стоя по цял ден да уча. Защо това така се прави, защо онова, какво става, когато направиш онова и т.н. Чак ми се иска понякога, просто да вляза в някой офис и да ги помоля да ме вземат за един ден и да ми покажат какво правят. Как им преминава работния ден, какво се изисква от тях, какво е трябвало да научат, как се справят с казуси, какви са им казусъте въобще.

Да не правя твърде дълго съобщението.

Съжалявам, ако има грешки, пиша от телефона.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 21:50 от Емилия012

# 19
  • София

Благодаря за отговора! Аз харесвам своята професия, но не виждам развитие в нея. Виждам развитие в IT фирмите. Работя все за български фирми и не съм доволна. Нито обучават като хората, нито дават пари. Това ме демотивира.

Приятеля ми работи в IT фирма и виждам как му уважават труда. Има здравна застраховка, има мултиспорт карта, има отстъпки, помощи, получи добър бонус за Коледа, получи и фирмен Коледен подарък. Аз имам едни 200лв ваучери на месец, и получих един бонус за Коледа, който ми е 1/3 от заплатата. Това е. Даже майка ми, която работи в завод, получи 13та заплата.

Харесва ми в IT сферата, това че се работи с млади хора, харесва ми, че се плаща за труда, че имат бонуси и някакви benefits.

Мислела съм да се прехвърля в чуждестранна фирма, но лошото е, че там маркетинга е различен от българския пазар. Моите умения не важат за там.

Да, определено и заради парите искам да се прехвърля. Не ме интересува дали работя нещо по интересите си, не ми пука какво работя, пука ми за уважението, заплащането и средата. Бих се занимавала и със организация на събития, но нещо не намирам такива обяви, за да разгледам.

Та, да. Не разчитам на неща като "следвай мечтите си". Практична и материална личност съм, не вярвам в енергий. Вярвам в разучаване, планиране и действие по план.

Не мога да се ориентирам накъде да се насоча, защото искам да видя от пръв поглед какво правят в дадената фирма, за да преценя. Едно е някой в YouTube да ми обяснява, друго е да видя в реална фирма какви са процесите на работа.

Едит: Като записвах висше, например, се вълнувах. Мислех, че ще се занимавам с роботи, сега ще правя интересни неща, то се оказа друго. Пак е интересно, но се демотивирах. Ако сега имах времето, щях да стоя по цял ден да уча. Защо това така се прави, защо онова, какво става, когато направиш онова и т.н. Чак ми се иска понякога, просто да вляза в някой офис и да ги помоля да ме вземат за един ден и да ми покажат какво правят. Как им преминава работния ден, какво се изисква от тях, какво е трябвало да научат, как се справят с казуси, какви са им казусъте въобще.

Да не правя твърде дълго съобщението.

Съжалявам, ако има грешки, пиша от телефона.

Първото цветно: значи, ти харесваш работата си, но не харесваш заплатата си. Търси вариант, в който да правиш нещо подобно, а не да сменяш сфера. Трябва да правиш нещо което ти е интересно и ти харесва, защото така се развиваш и напредваш в професията си.

Второто цветно: Младши специалист взема малко повече от касиерка в Лидъл. Мислила ли си какво ще стане, ако не напреднеш? А ако завинаги си останеш джуниор? Ти не си привлечена от това, което ИТ сферата прави. Сама писа, че ти е досадно програмирането, а 90% от позициите го изискват. Големите пари ги вземат хората, които са добри точно там. Мениджърските роли се дават на хора, на които им иде отвътре и имат както меките умения, така и техническата основа да разбират всяка една то дейностите в проекта, мениджърът не е просто казвач.

Третото цветно: А ако ИТ сферата стане като всяка друга? Какво ще правиш тогава?

Посленото цветно: Навремето имаше една програма на фондация Джуниър Ачивмънт за ученици от горните гимназиални класове. Експериментално съм го правила за 6-7 клас, но им беше рано и трудно. Беше позиция Х за един ден. Проучи и там, но някой да те пусне да гледаш, в ИТ фирма, където се подписват жестоки споразумения за неразгласяване на фирмена информация е пълен абсурд.

В реална фирма какви са процесите на работа: Дават ти задача, краен сорк и очакват да я изпълниш в рамките на срока. В дейли срещите даваш статус на задачата и прогрес, както и казваш ако има блокиращи проблеми и каква помощ ти е нужна. Най-общо казано е това.
В зависимост от нивото ти се определя и задачата. Тежките и интересни задачи обикновено се дават на хората, които имат нужната квалифицация да ги изпълнят. По-младшите колеги се занимават с тривиални задачи, като в зависмост от напредъка задачите се усложняват.
Преминаването от едно ниво старшинство към друго не е лесно, иска доста усилия, учене и мотивация. Има колеги, които са на позиция младши или в средата на мид-а след 5 години, има и колеги, които още първата година покрвиат изискванията за мид ниво. За старши - където са хубавите пари - между 5 и 8 години, зависи от задачите и проектите. Тук е честно да кажем, че за позиция старши критериите са много високи и далеч не всички успяват да ги достигнат.
Виждам, че се радваш на това, че се работи с млади хора - шок, но старшите, тим лидерите, мениджърите са най-често 35+. Но младите хора порастват, стават хора на средна възраст и ако фирмата се развива добре - идват други млади, които са на възрастта на децата ни. Simple Smile
Бонуси далеч не всяка фирма в ИТ сферата дава. Тия, които дават, обикновено са и силно взискателни към служителите си. Бенефитс - има някакви почти навсякъде, но пак е според зависи къде ще попаднеш. Както всички знаем, в живота късметът играе също роля.

Отново желая успех! Но пак да ти кажа - ИТ сферата не е раят на земята. А ако човек прави нещо само заради тарите, той никога не става толкова добър, колкото онзи, на когото е интересно и върши работата с желание.
Идея: защо не накараш приятеля ти да ти разкаже как е в неговата фирма?  Защо не му предложиш да те препоръча (много фирми имат такава политика за препоръки). Много фирми имат и академии, които са платени или не - следи и търси информация.

# 20
+ за всеки абзац.
Аз също мислех за приятеля и неговото мнение.

Колкото и лесно да изглежда отстрани, това е много трудна и стресова професия.
Хора, които влизат без достатъчно знания много често остават овъртайм още 4-5 часа на ден, за да проумеят нещо, което няма проумяване и да напишат нещо, което няма написване. А и да влязат в някакви разумни срокове на адаптация. Това е 18+5=22-23часа вечер. А след това и събота и неделя, без да се плаща.
Ако не ти идва отвътре (математика и подобни) е необходима нечовешка упоритост, труд и лишения.
Далеч не всеки опитал успява. Има хора, които просто не могат да се адаптират.

За повече пари (по принцип за ИТ сферата) се иска много сериозна работа и отдаденост. И шефа не го интересува нов ли си, разбрал ли си. Той иска да е разбрано. Ако щеш денонощно учи и се мъчи.
Също, тези във фирмата, които знаят и могат да кажат/покажат са много ценни да вършат лъвския пай от работата, сериозните проблеми и срокове. Тяхното заплащане ще е 3но на джуниъра. И няма да имат безкрайно време да са бавачки и да учат някой друг безплатно. Може и да се назначи ментор за месец. Но това има краен срок, който скоро идва. И тогава няма да може да питаш до безкрай, ако нещо не е ясно. А има безброй неясни неща перманентно, ако ще и 10г да работиш това. Защото винаги излизат нови технологии и методи и винаги се чете допълнително (в извънработно време).

# 21
Напоследък чета, че IT сферата е в криза, много по-малко търсене покрай AI и опитни хора не могат да си намерят работа. Не знам дали е добра идея човек, на когото не му идва отвътре, да учи това сега точно.

# 22
На теория, кризата е точно време за учене. Използваш времето докато няма търсене на кадри да се учиш. А докато се научиш, кризата минала.
На практика ... и да мине кризата, едва ли ще има бум както преди 6-7 години, а и ако не ти идва отвътре, това е много трудна, тежка материя. С 2 думи, не е за всеки.

# 23
Започни с нещо по-простичко. Уточни в главата си какво точно ИТ искаш да бъдеш. Щото това с ИТ-то е като вица - не съм гинеколог, но мога да погледна.
ИТ е огромна сфера, с много специалности -  разгледай, проучи и тогава се насочи да учиш. Ако не с висше образование, то със световно призната сертификация. Има си институции и вендори, които правят изпити и те сертифицират като определен специалист, обикновено сертификатите се подновяват след време с доказан опит, изпит или друго.
И не си мисли, че не е женска сфера. Преди 21 години бях новодипломирано ИТ, беше страшно. Сега е пълно с колежки. Та… така. Подреди си първо мислите в главата. И един съвет - ако постоянното учене не е за теб, направо се откажи. Това не е област, в която се дипломираш и почваш да си работиш и това е.

# 24
Здравейте дами Simple Smile

Аз минавам да направя ъпдейт.

В крайна сметка реших да насоча силите си към ученето на HTML, CSS и по-късно Javascript.

Осъзнах, че ми е интересно да си правя сайтчета на WordPress.

В един момент ми се прииска да ги правя по-красиви и разчупени, както правят колегите ми на работа. А за тази цел изглежда са нужни HTML, CSS, Javascript и PHP. Но май PHP ще го пропусна, не ми изглежда перспективно.

Чудя се дали да запиша някакъв курс, с цел да следвам някакви структурирани стъпки, план.

Но май засега ще се придържам към безплатни източници.

По-нататък ще направя нов ъпдейт, за да има развитие в темата, в случай че някой читател се е сблъскал със същия казус.

Бъдете здрави!

# 25
PHP е гръбнака на уеб програмирането, даже WordPress е php. И това е език, който е страшно лесен за деплой. Може да е много неща, но не и безперспективен.

Ако искаш да правиш красиви и разчупени неща, заложи на html, css, js и за бекенда php. WordPress само те ограничава, той е за хора на които не им се програмира, а искат просто да си направят едно сайтче за техния бизнес, бюджетно.

За курсовете - бих разгледала програмата на няколко курса и бих си намерила книги за това. Мога да препоръчам книги, но са за java.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 14:34 от Little Queen

Общи условия

Активация на акаунт