Домакини 91/ Нова година, с нов, страхотен късмет

• 38 857
  • 731
  •   1
Отговори
# 600
  • при късмета
Добро утро!

Мария, бързо да се оправяш
Шефа мина първа смяна, аз отивам на пазар, че трябва да готвя и за него и за вилата.
Дано поне тази седмица сколасаме със зеленчуковата градина, ще взимам и разсад на отиване. И  алпинеума искам да започна, не знам дали ще ми остане време. Вчера ходихме до новия Практис и даже с юка за него се сдобих. И още една щамбова роза дойде и нея трябва да преместя в градината. Тази е лилаво, оранжево и жълто, лилавото вече цъфти, че и мирише.

# 601
На щерката розите са нападнати от едни малки зелени гадове. Това по тези, дето им кават пълзящи. А трендафилът й аха ще цъфне скоро.Моята едната има само пъпки, далеч е  от цъфтеж. Оказа се,че има и божури, наесен ще я тормозя за луковици. А на мен им цъфнаха ирисите . Трябваше даа имам жълти, бели и лилави, само лилави. Моята едната има само пъпки, далеч е  от цъфтеж.
  Мари, оздравявай!
  Намагазина,където съм в момента наработа, в Берковица, съм близо до пазара.Днес е пазарен ден и хората носят разсад ,много .
   Спооен петък!

# 602
  • при късмета
марулетка, божура е на корен, не на луковица. Аз един поръчах и един разсадих от този, който си беше горе. На есен, като започнат да засъхват листата, просто вадиш една пръчка и я пренасяш, където искаш. Хич не вярвах, че ще стане, защото пръчката беше почти изсъхнала, нямаше никакви корени, но излезе на пролет нов божур от там. Само трябва да сложиш нещо, аз забучвам пръчки, защото зимата надземната част на божура съвсем изчезва, да го знаеш къде е и да не го изкопаеш погрешка, докато излезе. Този, който го поръчах, дойде на гол корен, та се запознах в детайли с функционирането на божура.
Ириси и аз уж имам, ноооооо 4 година не цъфти. Излизат само листата и никакъв цвят. Ако и тази година не цъфне, махам го и без това алпинеума ще правя там. На сянка е, юката е за слънце, ама има и друга на същата ивица, расте си. Само дето старата цъфтя само миналата година, явно за цъфтежа е важно слънцето, но поне е зелена непрекъснато
На трендафила искам снимки като цъфне, може да те тормозя за резник, ако му намеря място, че слънчева ограда нямам.

# 603
Ахаааа, значи ще си "джугам" корени на божура. Любимо цвете от детството ми е.В градината на дената ми баба имаше разкошен голям божур, до една слива.Там баба ни слагаше масичка , на която закусвахме любими неща, приготвени от нея.
    Ами като цъфне трендафила , ще го покажа. Аз с нетърпение чакам и другите рози, от снимки на предишната обитателка  има разошни цветове.

# 604
  • София
Марулетке, ако намери Би58 , да пръска. Няма измъкване тая напаст .
Имам страхотни , огромни розови божури, ще покажа като цъфнат.
И азсе сдобих с щамбова роза, утре ще я садим в градината.

И божурите в момента

Ма Ко правилно ти е казала, слагай пръчка където ги садиш, че буквално  изчезват наесен чак до пролетта.

Мария, оправяй се❤️

# 605
Ох, то това  Б 58 е спряно то производство.

# 606
  • София
Да, знам, но в нета се намира

# 607
  • София/Севлиево
Щамбова роза такава каквато цъфти в два и повече цвята ли е?Ако да миналата пролет взехме една,на картинката бе половината цветове червено другата половина жълто,но цъфтя само в червено.Ще я видим тази година.Аз я поисках, защото видях че става като дърво,но не като трендафила, който се стели по оградата,а високо нагоре,но засега ми стига някъде до под гърдите и е с много тъничко стъбло.Свекървата другите рози зимата ги отряза почти до земята,тази не я пипахме.
Мари, бързо оздравяване.Аз пия втори АБ след като първия от началото на април не пребори стрептококите...

# 608
  • София
Елислава, не, ето това е щамбова роза

Може да е и един цвят.
Другото си е просто двуцветна роза. Имам такава от Радето, много красива😢❤️

Бързо се оправяй!

# 609
  • София/Севлиево
Благодаря,Вале.Като тръгнем да слагаме нови рози ще потърся и такава-изглежда красиво.

# 610
Привет цветарки!
mariat оздравяй бързо!

До цветята не мога да стигна зеленчуците са с предимство. Мъжът ми ми подари една нова мини роза за новата градинка ( скоро ще показвам как се получава)
Моите розички в най- големия студ къпах заради въшки. Сега са се прехвърлили на копривата.

# 611
  • при късмета
Ели, щамбовата роза е роза на дръвче. Прави се стебло от шипка, защото е студоустойчиво и присадките са направени така, че да правят короната на дръвчето. И с подрязването разбира се. Може да се направят от един сорт присадките, а може и от няколко сорта и цвята. Разгледай тук, от Флоров съм изключително доволна, това са тези, които се опитват все още да произведат роза, на която аз съм избрала цветовете.
https://www.florov.com/produkt-kategoriya/%d1%89%d0%b0%d0%bc%d0% … 0%be%d0%b7%d0%b8/
Моята първа щамбова е тази
Счупих бялото, като я пренасях на вилата, но другите два цвята си цъфтят.
Сега си поръчах от друго място, че при Флоров бяха свършили, ето тази

А може и да е един вид и цвят, както е казала Валето, но мисълта ми беше, че щамбовата роза е роза на дърво. И височината им е различна. Гледам внос от Гърция, едноцветни, доста нисички, около 60-70 см. На моите са на над метър.
На теб вероятно единия цвят или не се е хванал или не е цъфтял. Погледни присадките в основите и предполагам ще разбереш. Подрязват се като обикновени рози в короната, по-добре на пролет, не на есен. И се завиват първите 1-2 години

Джейми, аз до зеленчуците не мога да стигна. Ама ще берем доматите зелени, за туршия и без да закъснявам, така става Joy

# 612
Аз тази година нищо няма да садя. Ще се радвам на вашите красоти. Имахме едни планове с ММ, в движение ги променихме. Сега съм много по-заета от преди, нямам време за нищо.Някой път прането виси по два дни,няма кой да го прибере. Но се надяваме,че е за добро. Стартирахме нов обект и сме доста ангажирани с него.  А и градината е толкова,че няма къде много да сменям местата на насажденията. Ще я оставим да почива тази година. Даже китките приоритетно са ми в саксии. Ще се радвам на шерката на двора и градинката.

Последна редакция: сб, 03 май 2025, 08:46 от марулета

# 613
  • София
Добро утро!
Кафето е от мен, в любимата чашка на Марулетка😋
Отзад има нещо за Мария😎

# 614
Ох, много благодаря!
   Спокойна събота! Аз съм на работа.Ето какво виждам срещу мен .
и чувам ромолене на реката.Товс е Лесопарк Калето в Берковица, тишина и птички.И вече коли,хората се разщъкаха

Общи условия

Активация на акаунт