Февруарчета 2025 г. -Темa 5

• 27 766
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
Аз имам страх от преждевременно и всеки ден съм благодарна ,че си седи вътре🙏🏼🍀😅

# 631
Мамита, имам питане към опитните. Бебоците по гръб ли трябва да спят или на една страна? Не знам откъде, но съм запомнила, че е по-добре на една страна (да не да се задавят, ако повърнат примерно) и даже купихме от тези възглавнички против обръщане. Обаче, като слушах една лекция от училище за родители, случайно споменаха за спането и лекторката каза, че се слагат по гръб, само главичката се завърта на една страна. Тези, които сте преминали през тази фаза, как сте процедирали? Разбира се, тези на които предстои може да споделят как смятат да слагат бебчето. Имам чувството, че ако е на една страна, ще ми е по-спокойно на мен, но ако за бебето е по-правилно по гръб (примерно заради изкривявания или нещо подобно) май ще трябва да го спазя. Благодаря на отзовалите се!

# 632
Мамита, имам питане към опитните. Бебоците по гръб ли трябва да спят или на една страна? Не знам откъде, но съм запомнила, че е по-добре на една страна (да не да се задавят, ако повърнат примерно) и даже купихме от тези възглавнички против обръщане. Обаче, като слушах една лекция от училище за родители, случайно споменаха за спането и лекторката каза, че се слагат по гръб, само главичката се завърта на една страна. Тези, които сте преминали през тази фаза, как сте процедирали? Разбира се, тези на които предстои може да споделят как смятат да слагат бебчето. Имам чувството, че ако е на една страна, ще ми е по-спокойно на мен, но ако за бебето е по-правилно по гръб (примерно заради изкривявания или нещо подобно) май ще трябва да го спазя. Благодаря на отзовалите се!

Новите проучвания са че детето трябва да спи по гръб и главата на страни. Шанса да се задави е по малък. Спането по гръб значително намалява риска от синдрома на внезапна детска смърт, както и от задушаване и задавяне.

# 633
Аз лично слагах каката леко на една страна, като на всяко хранене променях страната, защото иначе ако е винаги на една и съща се деформира главичката
Цитат на: Анонимна*
link=topic=1727407.msg49172456#msg49172456 date=1737186640

# 634
Много е противоречиво и ще питам в болницата.
 Позната, когато ми даваше насоки за всичко ми каза, че я е обръщала на 3 часа в различни посоки, общо взето на всяко хранене, защото са били на АМ.
Книгата, която четох на д-р Спок се казва, че бебето трябва да спи по гръб на твърд матрак, като трябва да се внимава да не се обръща по корем по време на сън, а за да се формира правилно черепа, каквато е идеята за въртене, когато е будно се оставя по корем и се наблюдава.Така ще се оформи главичката, също като е будно и се върти от различни шумове и залъгалки.Не вярвам в болницата да ги въртят на определен час.

# 635
По гръб на твърд матрак без никакви "екстри" (играчки, възглавнички, одеялца) е световната препоръка за спане при новородено за минимален шанс от задаване/задушаване. Ако то само се върти - не е проблем стига само да е достигнало до тази позиция.  Затова и дъното на коша за новородени е твърд, там също се слага по гръбче.

За мен звучи логично, защото това цялото въртене и подпиране ми се струва много неестествено и не виждам как би било по-добре.

# 636
Като родих бебето си, последвах съветите на акушерките в родилното - бебето да спи настрани. Наистина така повърнатото изтичаше. Но всички актуални препоръки на световните организации (СЗО, Американската педиатрична асоциация) са с препоръка да се спи по гръб. Рискът от аспирация при повръщане е изобразен на тази картинка. Идеята е , че при повръщане по гръб, храната изтича обратно по хранопровода и няма опасност. При повръщане по корем или настрани има вероятност за навлизане на храна в трахеята.

# 637
Много благодаря на всички!

# 638
Препоръките за безопасен сън са задължително по гръб, на твърд матрак, без завивки (освен чувалче за сън) и без всякакви други предмети в леглото като обиколници, възглавници, играчки и тн. Като главечката се извърта съответно на една страна и редувате при всяко спане, за да не се деформира. Освен това е важно да прекарва и достатъчно време на ръце/в изправена позиция/по корем отново с цел да не се деформира главичката.
Ако го слагате на една страна или в гнездо, трябва задължително да е под наблюдение.
След като бебето порасне и започне да се върти само и да си вдига главата, няма проблем да спи и по корем.

# 639
При преглед при Фурлакис на втория месец, ме наплаши, че главичката на бебето била вече деформирана, въпреки че на всеки три часа го въртях наляво и надясно денонощно. Тогава ме убеди и купих ето тази възглавничка от него с цел превенция на това изкривяване.

https://anatomica.bg/mobile/product/details?Id=11&langId=0

Сега ще я ползвам с второто, защото вече я имам, но като цяло беше излишно това плашене според мен. Това изкривяване се израства с времето, а и възглавничката много бързо спира да се ползва когато бебето започва да си върти главата повече и се измества от дупчицата.

# 640
При преглед при Фурлакис на втория месец, ме наплаши, че главичката на бебето била вече деформирана, въпреки че на всеки три часа го въртях наляво и надясно денонощно. Тогава ме убеди и купих ето тази възглавничка от него с цел превенция на това изкривяване.

https://anatomica.bg/mobile/product/details?Id=11&langId=0

Сега ще я ползвам с второто, защото вече я имам, но като цяло беше излишно това плашене според мен. Това изкривяване се израства с времето, а и възглавничката много бързо спира да се ползва когато бебето започва да си върти главата повече и се измества от дупчицата.

При нас той на преглед се установи тортиколис. Имах съмнения, защото изкривяването на вратлето си беше видимо и не си държеше главата изправена. Не стигнахме до рехабилитация, но много сериозно правехме упражнения за разтягане на сухожилията в областта всеки ден докато се отпусне. Признавам, че не бяхме въртяли главата с баткото и се стигна до там, затова сега ще редувам страните на сън със сигурност.

# 641
Моето спеше по гръб и главата настрани. Въртях  я редовно и честно казано си беше с крива  глава до някакъв момент. В момента е на две и главичката и е с перфектна форма. Бях се притеснила много,че и е сплескана главата,но се оправи за щастие.
Иначе в родилното ги слагаха бебчета настрани и даже ги подпираха със сгънато на ролце одеяло,бабите и също даваха акъл да е настрани,но аз така и не започнах да я слагам по този начин.

# 642
На мен ми бяха дали супер ценен съвет да главата и го споделям с вас - ако прозорецът се пада отляво, всеки ден да "въртите" посоката на креватчето  - единият ден да е с главата в горната част, за да се извива наляво да гледа светлината, на следващия слагате бебето с главата в долната част на креватчето, така че светлината да се пада отдясно. Повечето бебета инстинктивно гледат към светлината/прозорците и съответно всеки ден им е в различната посока главата.  Иначе самото дете си лежи по гръб, само си завърта главата към светлината.  Не знам дали заради това или просто късмет , но на баткото главата беше идеална, а аз почти не трябваше да следя.

Edit: добавям , понеже забравих - кърменето също помага, защото при смяната на гърдите детето си сменя и "посоката" на хранене. Ако се храни с шише може нарочно родителите да редуват ръката, с която хранят.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 22:05 от Alyssa

# 643
Здравейте момичета,на 17 се роди нашият син Бранимир,в 37+5 г.с (термин 02.02)Понеже бях със серклаж след свалянето му бях с 4 см разкритие.Започна естествено раждане в 7 сутринта,направих разкрие и започнах да напъвам.След повече от 7 часа опити да излезе се оказа,че  малкия си е извъртял главата и се е заклещил ужасно в таза . Не можеше вече да се роди естествено,последва спешно секцио. Имаше период в който се чувствах,все едно съм се провалила,въпреки че и АГ и акушерката ме увериха,че е нямало как да се роди с тази позиция на главата. Доктора дори по време на секциото трудно го изкара от таза.Със съпруга ми се шегуваме,че все едно родих две деца и по двата начина.

# 644
Здравейте, момичета!
Днес в 7:00ч се появи нашето малко щастие Андрея по естествен път с много мъки, но болката моментално минава, когато я видиш за първи път.🩷

Снощи в 17:45ч докато се местех на дивна чух едно пук, като изпукване от става. Усетих лека капка, отидох до банята и започнаха да ми текат водите. Взех си бърз душ и към болницата, без контракции, като пристигнахме буквално плувах и получих 1 единствена. Приеха ме без контракции и нито см разкритие. Те започнаха, към 2 часа, но до 6ч не беше започнала родовата дейност и ме включиха на система. За около 20мин започнаха силни контракции, съответно не се справях добре и нещата вървяха към секцио. Доктора категорично не желаеше да се стига до там, след всички мъки. Самото раждане беше за няма и 5мин, с няколко напъна и помощ от единия лекар.

Общи условия

Активация на акаунт