Шофьорска книжка като документ за самоличност

• 1 606
  • 27
  •   1
Отговори
Здравейте,

Може ли да използвам шофьорската ми книжка в България сама по себе като документ за самоличност?
Ако да, как и на кои места в битието или в кои институции може да я използвам като документ за самоличност?

Имам и допълнителен въпрос: Може ли да използвам шофьорската ми книжка в чужбина, най-лесно за пример е да дадем държавите от ЕС, като документ за самоличност, без да показвам нищо друго?

Благодаря Ви много,

# 1
  • София
https://lex.bg/laws/ldoc/2134424576

Шоф. книжка е официален документ за самоличност, да. Би трябвало да може да се използва навсякъде, където и личната карта, но нямам опит с използването на книжка вместо лк.

# 2
  • Далечният изток
Шофьорската книжка е и документ за самоличност по смисъла на Закона за българските лични документи. Според закона може да удостоверява самоличност на територията на България. В чужбина най-вероятно не би се признала книжката като документ за самоличност, така както шофьорските книжки на чуждестранните лица не са документи за удостоверяване на самоличност в България.

# 3
Шофьорската книжка е официален документ за самоличност, но не е заместител на личната карта.

1. Банкови институции. За някоя дребна верификация може и да мине номерът, но по същество за тях шофьорската книжка е непотребна, там няма адресна регистрация, ако си онлайн ще ти търсят доказателство за адрес, ама на гише това няма как да стане.

2. Всичко, което изисква сканиране на личен документ, не минава. Тоест, хотели, банки, куриерски фирми дори, вече почти навсякъде има четци.

Та, не, шофьорската книжка не върши почти никаква работа, освен да влезеш в дискотека.

# 4
  • Melmak
В банка не става, там се иска и номер на лична карта. Също и при мобилните оператори. В чужбина не бих тръгнала без лична карта или паспорт.

# 5
  • Далечният изток
Да. Шофьорската книжка е колкото да удостовери кое е лицето, но не може да се ползва вместо лична карта май в никоя институция.

# 6
Така, причината поради която питам е че най-близката ми приятелка в момента си сменя пола и в България има забрана, тоест попринцип щом като в Германия държава от ЕС е сменен, тогава и в България трябва да бъде сменен, защото е законът на ЕС за признаване на промени от една страна от Ес в друга, но България може да се пъне и да не приема това, и да не направи никаква промяна. Следователно единственият официален документ който може тя да има е замяна на българската с немска шофьорска книжка и когато ев България да използва немската шофьорска книжка за самоличност.

# 7
  • Melmak
А тя в коя държава живее? Защото ако тук иска просто да си идва за някакво време и да  няма сметка в банка или подобни, сигурно е едно. Ако живее в България и работи тук, вече е друго.

# 8
Ами не е сигурно колко дълго ще се задържи в Германия. Засега е там, но няма нищо сигурно ми каза. Затова си прави план Б ако ще се връща да знае как да процедира и дали може да я използва, именно точно за банки, или ако полицията някой ден и направи проверка, или в университета да си смени имената с нея, или просто като цяло да я ползва като документ за самоличност, защото тя иначе има само сертификата от германия удостоверяващ старите и новите имена и пол и тази немска шофьорска, нищо друго. А не желае да бъде дискриминирана в България и затова иска да ползва немската шофьорска за всичко което е възможно, без да показва сертификата.

# 9
  • Melmak
Не става така. Тя хубаво не желае да бъде дискриминирана, но въпросът е какво казва законът. Как ще обясни в банката защо няма лична карта. Ако реши да пътува зад граница извън шенген и ес, нали трябва международен паспорт. А щом е български гражданин, то ще трябва да има български паспорт.

Освен ако не си смени гражданството с немско?

Аида, възможно ли е да се заведе дело срещу българската държава за да признае новия пол?

Според мен приятелката ти не е измислила още нещата.

# 10
  • Далечният изток
Не, вече го написах, даже ще цитирам закона -
Чл. 52. Чуждестранно свидетелство за управление на моторно превозно средство не може да се използва за удостоверяване на самоличността по смисъла на чл. 50, ал. 2.
Тоест както може да се ползва бг книжка -
Чл. 50. (2) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2000 г., в сила от 29.12.2000 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Свидетелството за управление на моторно превозно средство служи и като идентификационен документ за самоличност на български граждани на територията на Република България.

# 11
Не ги виждам и аз нещата. Според мен съдът ще откаже.

# 12
  • Melmak
Освен да си смени гражданството и тогава да си прави операцията.

# 13
''Ако реши да пътува зад граница извън шенген и ес, нали трябва международен паспорт. А щом е български гражданин, то ще трябва да има български паспорт.''

- Не говорим за извън ЕС, тя е в ЕС, или Германия, или тук. В ЕС попринцип всякакви лични документи трябва да бъдат на равни нива признавани, защото сме ЕС.

# 14
  • Далечният изток

Аида, възможно ли е да се заведе дело срещу българската държава за да признае новия пол?

Не мога да се ангажирам с точен отговор. Последните решения на КС и ВКС са категорично против юридическата смяна на пола, но сега видях, че Съдът на ЕС е излязъл скоро с решение, че държавите членки на ЕС ще трябва да  признават юридическата промяна на пола, когато тя е извършена легитимно в друга страна от ЕС.

Общи условия

Активация на акаунт