Споделянето с приятели

• 5 280
  • 86
  •   1
Отговори
Интересно ми е дали споделяте с близки и с приятели какво се случва около вас - хубаво/лошо/тайни или сте по-затворени и държите емоциите си?
Аз лично имам много блокажи в главата по тази тема. Може би,защото майка ми е малко странен човек - особена,затворена и суеверна и цял живот ми е втълпявала как като вършиш нещо (като започнем от това,че ще отидеш на почивка, та стигнем до закупуване на жилище) трябва да го пазиш в тайна,че нещата ще се развалят,че някой ще те урочаса и т.н. Цялото това нещо очевидно ме е “бъгнало” и мен. И за доста важни моменти в живота ми съм разказвала на приятелки, след като е минало. Приятелките ми за толкова години вече са ми свикнали,но виждам,че понякога не им е приятно,че съм скрила нещо от тях,защото пък те си разказват всичко.
Дълго време не казвах на приятелките ми,че сме започнали инвитро процедури. Някак си пак суеверията,че ако кажа, няма да станат нещата, ми попречиха. В един момент започва да ми тежи,искам да споделя с някой и изливам всичко наведнъж. Оплитам се понякога в лъжи,защото съм казала на някоя приятелка,че няма да започваме скоро, а пък ние сме и всякакви такива глупости.И осъзнавам общо взето колко е нелепо всичко.  Възрастен човек съм вече, с изграден характер, и се очаква да мисля по-разумно,но все се намесва гласчето “по-добре недей да казваш,пази си го за себе си”

# 1
  • София
О,и аз съм така,но хич не ми пречи. Щастието обича тишината, са казали мъдрите хора.🙃

# 2
Имам приятелки, с които си споделям всичко от ежедневието си.

Но това, за което ти говориш е много интимно и важно е единствено как на тебе ще ти е комфортно.   Щом не ти се иска, недей  споделя. Не в нужно да лъжеш, просто кажи "Ако имам какво да ти кажа, ще научиш, засега предпочитам да не казвам. Обикновено върши работа.

И аз имам приятелка, която до последния момент нищо не казва, за всякакви неща, почивки, кандидатстване. Някакво суеверие,  забелязала била, че като каже и то се разваля. Уважаваме и суеверието.

# 3
  • Melmak
За мен никаквото споделяне не е начин на живот. Имам приятели и споделяме. Наскоро близки приятели дори ни показаха в коя сграда ще си купят апартамент. Стана ми много мило и дори аз се развълнувах за тях!

На нас ни се случи нещо лошо тази година и не, че криех, по-скоро не исках да ги товаря. Казахме само на няколко човека, които са около нас. И така.

Моя близка приятелка ходи на инвитро, тези неща се усещат и да не ги кажеш. Особено като си близък с някого, усетих, че е бременна като спря да пие и пуши от раз. Не съм я питала, сподели ми като за съжаление изгуби плода.

И да не казваш, много неща се усещат. Ако не искаш да го споделяш, недей, но околните не са глупави.

Аз обичам да споделям, защото имам наистина близки хора.

# 4
Не се чувствам добре да си разказвам нещата. За елементарни неща като ходене някъде, как е минало интервю за работа и такива неща разказвам, но за сериозни неща не. Казвам като станат. Особено пък за здравословни проблеми. Там даже и на майка ми и на детето не казвам. Правили са ми малки операции, манипулации … никой освен мъжа ми не знае. Не мисля, че приятелите и родителите е нужно да съпреживяват тази тревога.

# 5
Нищо не пазя за себе си. Не мога да крия емоциите си, както болките, така и радостите си. Хората около мен ме знаят, като прочетена книга съм.
Не харесвам хора, които са потайни, мнителни към всички и всичко наоколо, дори и към най- близките си. Които са изтъкани от суеверия, че някой сакън ще им завиди на почивката в Тайланд и самолета ще падне или камъни ще завалят, ако качат някоя снимка.
И такива имам в обкръжението си.
Не ги разбирам.

# 6
Сериозно ли мислиш, че който не си излива душата е мнителен към близките си, а който не качва снимки е защото мисли, че му завиждат?
Може да си живее чудесен живот без всички в социалните мрежи да знаят за това, а близките ни и приятелите ни не са наши отдушници или както тук често се казва “кош за душевни отпадъци”.

# 7
Да, защото не го мисля, а съм го чувала лично от устата на тези хора.
( не качвам снимки в социалните  защото хората завиждат )
И ,ако някой ти е близък и споделяш лични неща е логично,, да получаваш и отсреща някаква ответност.
Иначе не е приятелство.

# 8
То точно това е едно от определенията за приятел  - човек, с когото споделяш, с когото ви свързват отношения на лоялност и взаимопомощ.

"Приятелите" в социалните мрежи не са точно приятели.

# 9
Обичам да си споделям, да чувам мнението на околните и да ми споделят те през какво преминават.
Преценявам вече добре пред кого какво и до колко да споделя. Това разбира се съм изградила през годините чрез проба-грешка.
И ми става малко кофти ако човек,  който съм смятала за близък ми каже,че тъкмо се връщат от почивка еди къде си, а не ми е казала, тъй като се чуваме и виждаме често.Ако от мен я е страх че ще им оручасам почивката прав им път...Моментално отива в друга графа.
За инвитрото е нещо съвсем друго- не мога да си представя през какво преминават, но съм сигурна , че последното нещо, което искат е да бъдат разпитвани, съжалявани и коментирани.
След като детето е факт вече е по-лесно да се разказва за това.Не бих се разсърдила.

# 10
  • SF
Не занимавам хората със себе си и се дразня, когато другите ми влизат в някакви детайли. Също много се дразня, когато любопитстват и задават много интимни въпроси, но и обикновени като "Къде си тръгнала, къде ще ходиш?" Не че ходя на тайни места, но не ми е приятно да ме питат, особено пък в някои мои несигупти моменти. Дори не обичам да ме питат колко ми струва роклята/чантата. Сама си казвам, дори се хваля, ако съм я купила на намаление, но да ме питат и разпитват, не ми е окей.
На различните приятелки различни неща споделям, според това коя от какво се интересува и колко се интересува. Просто да вентилирам и да им приказвам неща, без нищо полезно или приятно насреща, не изпитвам желание. Примерно й казвам, че днес съм се счупила от работа, не съм сядала, не съм яла и получавам някакъв адски тъп отговор: "Ееее, ами всички сме така! Спокойно! Не си само ти! Ако си мислиш, че само ти си работила... Аз не работя ли???"
Пфффф...

# 11
Нищо не пазя за себе си. Не мога да крия емоциите си, както болките, така и радостите си. Хората около мен ме знаят, като прочетена книга съм.
Не харесвам хора, които са потайни, мнителни към всички и всичко наоколо, дори и към най- близките си. Които са изтъкани от суеверия, че някой сакън ще им завиди на почивката в Тайланд и самолета ще падне или камъни ще завалят, ако качат някоя снимка.
И такива имам в обкръжението си.
Не ги разбирам.
Аз съм почти същата. Не мога да крия когато ми се е случило нещо хубаво, когато се радвам, когато нещата се нареждат както трябва. Не мога да крия и когато имам проблеми, някаква тревога или притеснение. Като го споделя/ изкажа ми олеква, а и не рядко съм получавала добри съвети от роднини и приятели. Разбира се, не се хваля или оплаквам на всеки срещнат, но и не бих могла да пазя в тайна от сестра ми( примерно)ако имам здравословен проблем или ми предстои операция. Неприятно ми става когато разбера, че някой от близките нарочно крие нещо важно, сакън някой да не го урочаса. То една работа ако ще стане, няма нужда да й палиш свещи. А и както казах, не рядко хората помагат с обективно мнение, с препоръка и т. н. Това не значи, че разказвам на всеки срещнат живота си, но и не мога да си представя на не споделя с най близките радостите и тревогите. Впрочем, има една порода хора, които все питат и подпитват кое какво, а за себе си нищо не казват. Имам такава приятелка - нищо не казва за нейните неща, а живо се интересува от моите. Чак след време ми казва кога какво й се е случило,
а  през това време сме се виждали, аз съм била откровена с нея, а тя е имала проблеми и се е държала сякаш всичко е наред. А ми е близка приятелка, много даже. Не че е длъжна да споделя, но когато съм искрена и откровена в общуването с някого, очаквам да ми бъде отвърнато по същия начин. Взаимност един вид. Но тя си е такава, не обича, а и не умее да говори за себе си.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 07:11 от мекичка*

# 12
Не споделям нищо важно за мен на приятели и познати. Винаги държа нещата на по-повърхностно ниво. Много съм патила и с времето се убедих, че поговорката “Щастието обича тишината” е в пълна силна (поне в моят живот). Завистта е страшно нещо!
Нямам никакви проблеми с несподелянето, но и не лъжа (това е нещо което ненавиждам) Когато не искам да споделям, просто не го правя.

# 13
Добре де, когато ви се случи нещо хубаво, нещо радостно, не ви ли се иска да го споделите с близките?

# 14
  • София
Зависи колко ми е близък човекът.
В рамките на семейството си не крия нищо. Споделям много със сестра ми и с етърва ми, с възрастните ми деца, с малките също, с лелите ми.
По отношение на приятели и приятелки - с най-близките ми една-две приятелки споделям и обсъждам понякога, когато усетя нужда. Вкл.за репродуктивните ни проблеми през годините сме говорили, но те са културни и възпитани жени, заради което не са ровили и разпитвали.
С разни познати и недотам близки нищо не коментирам нито преди, нито след. Имам една комшийка в горския ни дом, която веднъж изкоментира как уж сме си говорили няколко часа на басейна, а така и не разбрала нищо лично. Беше разочарована. Wink

Общи условия

Активация на акаунт