Шофьорска книжка като документ за самоличност

• 1 608
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
Да това е от решението от 4,10,2024, но това е просто само решение на съдът на ЕС, проблемът е че при нас първо е българския закон, особено знаейки България, пред ЕС решенията, както и в други източни държави. Казусът на Петра където осъди българия на ЕС съда и съда на ЕС постанови преди две години вече да бъдат сменени пола и имената ѝ, и българските съдилища до ден днешен все още отказват и не са ги променили. И това за нещо постановено от ЕС съда.... Просто смятайте колко българските съдилища ще слушат това сега от 04,10,2024 изявление на ЕС за Ес държавите....

# 16
  • Далечният изток
Нямам представа. Далече съм от тази материя.
ЛГБТ общността си имат юристи, така че най-добре да се обърне към тях.

# 17
Те и самите юристи не могат да ѝ отговорят, поради непрекъснатата правна неизвестност в България. Колко ли юристи тя не е питала вече.... милата.... Затова реших тук да попитам за мнения, не за легални съвети естествено.

А какво ще стане ако тя примерно реши в българия да си използва само немската шофьорска книжка? тя като смени българската с немска тя по този начин имам лична карта и паспорт - с старите имена и шофьорска книжка - с новите имена и само сертификата който удостоверява легалната промяна в Германия със старите и новвите имена. Може ли да започнат да и правят проблеми ако и кажат - шофьорската не е достатъчна, дайте да ви видим и личната карта, и като видят две самоличности с две имена.....? или пък в такъв случай тя да приложи и сертификата за смяна на пола от Германия.... Представете си че това се сулчи докато шофира и я спре пътен полицай.... Или пък ей така се разхожда и проверка, което не се случва често, но просто ги представете

Също така като цяло, какво може да и направят ако просто навсякъде си използва само немската шофьорска в България и примерно някой път ако я попитат за лична карта тя каже че си я е забравила или че не иска да я даде?

# 18
  • Далечният изток
Е как да кажем какво ще стане?!
Те юристи не са могли да ѝ отговорят... Ти търсиш отговори във форум.

# 19
Няма как да стане това, което го мислите. Същото ЕС създава и регулациите за пране на пари и финансирането на тероризма, всяка една институция, която е задължена на работи съобразно тези закони и е засегната (банки, брокерски компании, дарителски фондове ако щеш, застрахователни дружества, куриери и бла бла) от тях трябва да прави пълна идентификация на своите клиенти. Това се случва с лична карта, защото никой няма да се занимава да променя системи и да обучава служители, да разследват всеки дали предоставя истинско удостоверение за адресна регистрация или не, както казах, това може да стане само онлайн и то не и за държавни институции, които още не могат да оправят личните карти, остана шофьорски книжки да приемат.

# 20
Вероятно могат да й пуснат проверка с ЕГН-то и ще разбера, че по документи е друг човек. От там нататък обаче какво следва нямам идея. Най-лесно би било да стои в Германия докато получи немско гражданство и след това ако иска да си идва тук за по малко.

# 21
  • София
На мен всеки път като ме спират за проверка ми искат шофьорска книжка и лична карта.

# 22
По закон шофьорската е документ за идентификация, но на практика нея приемат никъде. Във всички документи се вписва ЛК , случвало ми се е по институции да не мога да получа услуга - Български пощи да не ми дадат пратка например. Направо се чудя как живеят някои народи само с ШК.

# 23
  • Melmak
Приятелката ти не го е измислила. Няма как в един документ да е Цветан, в друг Цветанка.

Също така шофьорската книжка не ти оправя проблема с банка, както и друга институция. Нали разбираш, че най-малкия проблем е да бъде проверена от орган на реда случайно или докато шофира.

Как в банката ще изтегли кредит с книжка? Как ще си подаде молба за нещо в общината? Как ще я приемат недай боже в болница?

Просто няма как. Не го е измислила хич.

Есента смених документи заради промяна в имената. Исках да си пусна паспорт, защото пътувах извън ЕС. В мвр ми казаха, че не могат да ми сменят само паспорта. Водещият документ в България е лична карта. Щом в личната карта съм с едно име, не може в паспорта да съм с друго. Казаха - сменяш и двете. И смених.

# 24
Здравейте, благодаря за мненията ви! Ако имате още, слушам Simple Smile

# 25
Може да поиска от съда да си смени само имената с някакво неутрално име,  без промяна на пола, примерно от Иван Иванов на Тони Вокил. Това не би трябвало да го откажат.

# 26
И смяна на имената в съда се приема само по основателни причини.

meli8, няма как в България да се легитимира с немска шофьорска книжка, като документ за самоличнист. Дори и да се абстрахираме дали е възможно в банки и други учреждения да се ползва шофьорска книжка вместо лична карта. Немската шофьорска книжка по закон не е документ за самоличност. В България, единствено българската шофьорска книжка, издадена на български граждани, може да послужи като документ за самоличност и то само по отношение на данните в нея.

чл. 12 от ЗБЛД
Цитат
(2) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2000 г., в сила от 29.12.2000 г.) Българските граждани, притежаващи и документи за самоличност, издадени от органите на друга държава, в отношенията си с българските държавни институции са задължени да удостоверяват самоличността си с български документи за самоличност.

ПС
Аз съм малко изненадана на какво основание е сменен полът в Германия. Тя с двойно гражданство ли е? Или там има някаква лесна процедура, без да се интересуват от гражданство, пол, документи за самоличност, издават сертификат, с който удостоверяват, че лицето Х, което се представя за Иванчо, е идентично с лицето У, което е Иванка по докуменито за самоличност.
Задавам си и въпроса, каква правна стойност има този сертификат? И доколко той удостоверява юридическа смяна на пол?

# 27
Много от сайтове, в които ми е била нужна верификация е имало опция за ЛК, паспорт или шоф. книжка. За мен това означава, че е документ за самоличност, но ще има места, на които ще си държат на ЛК.

Общи условия

Активация на акаунт