Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 096
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Като ще изискват “уважение” (което впрочем може да се засвидетелства по много други и по-полезни начини), да я бяха уважили достатъчно, че да я впишат като съсобственик на подарения сарай.
Точно. Къде е уважението към нея?

# 196
Хич не отказвам да съм " насилена" с един подарък апартамент плюс обзавеждане по мой избор, и нека е на името на мъжа ми. Ама никой не е пожелал да ме "насили".Blush
Много лошо, че ценностите дотам са се размили, че за много съфорумки е нормално поведението на съпругата. Поне да бяха я възпитали добре, като не са могли да я осигурят финансово. Сега е точно " на гол г*з чифте пищови".

# 197
Историята помни много случаи на развалени семейства заради името на детето.
Би трябвало двамата бъдещи родители да седнат спокойно и да намерят решение заедно, което устройва и двамата. Не баби, не дядовци. В случая май повече е “няма да е на твоите ами на моите”. Все още не разбирам защо снахата ще изисква помощ от свекървата, но това е друг казус.
. Все съм си мислила, че брак не се сключва с цел развод, но…

Защото според патриархалните традиции се е преместила в населеното място на мъжа си, което явно е по-голямо, може би Варна, щом мъжът пътува по корабите, и свекървата е близо, а майка ѝ не е. Платили са свекърите сватбата на младите, купили са им жилище, дали са им пари за мебели, ще помагат за внучето сигурно поне до университет, а сигурно и пари за следването ще му дадат, ако са живи и здрави, и няма проблем против тези традиции, обаче уважение според традициите не им дължи никакво.

# 198
Clare, като единствен родител имах свободата да избирам аз имената на децата си, без да се съобразявам с никого. И си давам сметка, че с възрастта човек започва да приема някои неща, срещу които е скачал като млад, поне с мен е така. И пак като единствен родител и единствено дете да моите родители, на мен се пада и честта, и отговорността да догледам родителите си, да плащам ипотека, да изуча сама децата си... Имам и момиче, и момче. Не харесвам името си, въпреки че е неутрално. Не очаквам и не желая нито сина ми, нито дъщеря ми да го повтарят. Не бих се обидила, ако кръстят някой ден на другата страна. Но и, ако бях на мястото на бъдещата майка, не бих тропала с краче Петра ще е, щото аз го раждам, още повече че другата страна дава възможност и за неутрално име, и само за буквичка... Хората просто искат да не е директно на нейния баща. Толкова много ли искат? Та те не държат да е на тях, съгласни са и на неутрално. Да го кръстят на кръстника/ кръстницата или на някой светец около датата, на която ще се роди. С малко компромис, с малко дипломация ще постигне много повече от тропане с краче и инат да е на нейното, защото тя го ражда, пък то ще наследи презиме и фамилия от бащата.

# 199
Добре де, на мен ми е интересно защо пък може да не е на тях, но тогава да е неутрално? Ако не държат да е на тях, защо са толкова против да е на другия дядо? Това ми е още по-непонятно. Нещо като "не е важно на мен да ми е добре, важното е и на другия да не му е".

# 200
  • София
Да де, ама ще живее в големия апартамент, че и за обзавеждане се говори. Отчитам също, че отива в по-заможно семейство. Щом се подсигурява нещо, ще уважава.
Ако аз правя жест, а другият се прави на интересен, аз бих се обидила, аз ще съм свекърва два пъти, живот и здраве.

# 201
Купуването на хора отдавна е забранено със закон.

# 202
  • Варна
Щом се подсигурява нещо, ще уважава.

Това е отвратително и се надявам, че не излиза от клавиатурата на жена.

# 203
  • София
Да де, ама ще живее в големия апартамент, че и за обзавеждане се говори. Отчитам също, че отива в заможно семейство. Щом се подсигурява нещо, ще уважава.
Не отива в друго семейство (заможно или не), създава собствено с мъжа си.

# 204
  • София
Да помислим защо не искат да е на нейния баща. Защо?
Защо толкова ги бърка? Или какво ще кажат хората, тия нищо не са дали, тя с какво право?! Joy

Ясни са ми тези псевдо интелектуалци, пазаруват уважение и имена и сега са малко в шок, че пазара не отговаря на търсенето.

Да де, ама ще живее в големия апартамент, че и за обзавеждане се говори. Отчитам също, че отива в по-заможно семейство. Щом се подсигурява нещо, ще уважава.
Ако аз правя жест, а другият се прави на интересен, аз бих се обидила, аз ще съм свекърва два пъти, живот и здраве.
По- добре с ръце в джобовете, хич не се пъни.

# 205
  • София
Жена съм, модерна при това, имам претенции.

# 206
Скрит текст:
Clare, като единствен родител имах свободата да избирам аз имената на децата си, без да се съобразявам с никого. И си давам сметка, че с възрастта човек започва да приема някои неща, срещу които е скачал като млад, поне с мен е така. И пак като единствен родител и единствено дете да моите родители, на мен се пада и честта, и отговорността да догледам родителите си, да плащам ипотека, да изуча сама децата си... Имам и момиче, и момче. Не харесвам името си, въпреки че е неутрално. Не очаквам и не желая нито сина ми, нито дъщеря ми да го повтарят. Не бих се обидила, ако кръстят някой ден на другата страна. Но и, ако бях на мястото на бъдещата майка, не бих тропала с краче Петра ще е, щото аз го раждам, още повече че другата страна дава възможност и за неутрално име, и само за буквичка... Хората просто искат да не е директно на нейния баща. Толкова много ли искат? Та те не държат да е на тях, съгласни са и на неутрално. Да го кръстят на кръстника/ кръстницата или на някой светец около датата, на която ще се роди. С малко компромис, с малко дипломация ще постигне много повече от тропане с краче и инат да е на нейното, защото тя го ражда, пък то ще наследи презиме и фамилия от бащата.

Mama Ru, и аз така мисля и го написах в първия си пост. В случая малко такт ще е много добър ход. И в общия случай нямам против да се уважи свекър/свекърва, ако така го чувства майката и ѝ харесва името. Просто се изненадвам от мненията, че такава била традицията и освен това им го дължи заради апартамента. Уважение се заслужава, не се налага, и подобно мислене е супер ориенталско.

# 207
  • Варна
Тая жена сякаш е вещ. Ужас...

Още нещо ми прави впечатление. Свекърите явно добре са подковали сина си да ги "уважава" щом той се обръща срещу бременната си жена и застава на тяхна страна. Това не ги ли смущава поне малко? Че буквално се скапва семейството на сина им заради "традицията"? Що за хора ще гледат спокойно отстрани как сина им проваля семейството си заради техните искания и ще потриват ръце в очакване снахата да клекне...

# 208
  • Пловдив
Уважението се заслужава. Ако тези хора бяха заслужили нейното, нямаше да има нужда да купуват жилище, тя щеше с радост да го кръсти на тях, както си направила ти. Нямаше да си го "плащат". Ако не изпитва уважение към тях, и десет жилища да се купят, все тая.
Сега пък не били заслужили, пак те криви.
Име не се плаща с жилище, за това съм съгласна. Не съм съгласна, че името трябва да е едноличен избор на майката - но дори да беше така, трябва ли да влиза в излишни обиди и вгорчавания на отношенията заради едно име, като има много хубави имена и много компромисни варианти...
"Шеговитото" предложение да и дадат жилище и на нея, че да им кръсти внуче, дори не искам да го коментирам. То пак предпоставя, че изборът е само на майката. Ако приемем, че е на двамата, пак сме доникъде.

Традициите "ни"(на кого?!) били изяли главите, ама "аз съм майката и детето е само мое" ничия глава не е изяло. Wink
______

Офтопик. Впрочем замислете се за имената в родовете си стотина години назад - далеч не всички първородни деца са кръстени на свекъри и свекърви. Няма пряко отношение към темата, само към твърденията какви били патриархалните традиции.

Цитат
Свекърите явно добре са подковали сина си да ги "уважава" щом той се обръща срещу бременната си жена и застава на тяхна страна. Това не ги ли смущава поне малко? Че буквално се скапва семейството на сина им заради "традицията"? Що за хора ще гледат спокойно отстрани как сина им проваля семейството си заради техните искания и ще потриват ръце в очакване снахата да клекне.
Аха. Тя иска на баща си, защото той заслужава, но мъжът и иска на своите родители или неутрално, защото е подкован да тормози бременната си жена.

# 209
  • София
А тя защо толкова държи да е на нейния баща? Ако мъжът държеше да е на неговата майка против волята й, щеше ли да е ок? Детето е правено от двамата и двамата трябва да са ок с името. Според мен, когато има драми с кръщаване на някого, най-добре да се избере неутрално име. Другият вариант да се съчетаят две имена, но не винаги е възможно. Иначе като цяло смятам, че майката трябва да има малко повече превес, защото детето все пак взима две имена от бащата. Но все пак не трябва да е на всяка цена.

Общи условия

Активация на акаунт